Hydromotor

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
bračka

Hydromotor

#1 Nový příspěvek od bračka »

Zdravím.Mam na hydrauliku čerpadlo zo zetora 7011 zo serva a chcel by som k nemu pripojit hydromotor na pohon hrabačky a bubnovky.Viete mi poradit či je to vobec možne a z čoho by mohol byt ten hydromotor a ake parametre by mal mat?Neviem nikde zistit parametre ani toho čerpadla takže sa neviem pohnut dalej... :help:

Vladimír Šimo

Re: Hydromotor

#2 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

No napsal jsi toho docela málo ale i to stačí na tvrzení, že požaduješ nemožné. Čerpadlo ze serva řízení nikdy neutáhne hydromotor, kterej má pohánět rotačku a hrabačku.

Začni jinak - za jakým (zřejmě domadělem) traktorkem to chceš tahat a co má za motor? Pak se pohnem dál.

bračka

#3 Nový příspěvek od bračka »

Vladimír Šimo píše:No napsal jsi toho docela málo ale i to stačí na tvrzení, že požaduješ nemožné. Čerpadlo ze serva řízení nikdy neutáhne hydromotor, kterej má pohánět rotačku a hrabačku.

Začni jinak - za jakým (zřejmě domadělem) traktorkem to chceš tahat a co má za motor? Pak se pohnem dál.

No takže traktor mam doma robeny,motor je mercedes 123 200D-piano aj s prevodovkou a pridavna je tiež taka ista.Zadna naprava je z V3S a predna je zo suzuki samuraj len ten predok nemem zatial zapojeny.To servočerpadlo mam na zdvih ramien hydrauliky a cez hydromotor som tahal akurat striekač a hrabačku ako tak vladal kym nezobralo viac sena a potom zastavoval.

Vladimír Šimo

#4 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Předně: motor mercedes=síly máš dost.
Čerpadlo ze serva bude dávat málo oleje a málo tlaku. Abys mohl v klidu točit hydromotorem, musí mít taky nějaký objem aby měl i kroutící moment. Ono mrňavým čerpadlem můžeš utočit všechno možný ale jak rychle a s jakou silou? Jestli Ti to alespoň tak nějak chodilo, zjisti si tlak, třeba je nastavenej na málo.
Konkrétní informace o čerpadle a hydromotoru napoví víc.

bračka

#5 Nový příspěvek od bračka »

Zdravim.
O tom čerpadle sa mi nepodarilo zistit žiadne udaje ani mi nikto v tomto nevedel poradiť.Hydromotor mam AC-K-16-7.Ten potrebuje prietok 40L/min a tolko asi z čerpadla nedostal keď ho pri zaťaži zastavovalo.Keby ma ten hydromotor dostal prietok aky potrebuje,tak by utiahol bubnovku a hrabačku?

Vladimír Šimo

#6 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Hele tohle jsem před nějakým časem řešil tak můžu popsat jen svoje poznání protože hydraulikou až tak moc dotčenej nejsem.
Takže si ujasni následující a plus mínus ve stejným pořadí jak to napíšu.
1. Motor, kterej bude hnát čerpadlo řešit nemusíš, síly dost.
2. Sekačka - ať už čelní nebo zadní. Podle ní budeš muset shánět hydromotor kvůli přenášenýmu výkonu a kvůli otáčkám. Ta sekačka v sobě bude mít nějaký převod tak s tím počítej aby to mělo odpovídající otáčky. Obecně lze napsat asi to, že když se u traktorový sekačky dostaneš u hydromotoru na +- otáčky co má vývodový hřídel traktoru 540-560 tajk to bude sedět. Když ale seženeš nějakou jinou sekačku, která může mít převod úplně jinej tak k tomu budeš shánět HM. U fabricky vyráběných sekaček bejvaj i informace o tom, jakým výkonem musí traktor disponovat aby se s tím vůbec nechalo dělat.
3. Hydromotor - ten bude potřeba sehnat takovej, aby měl při potřebných otáčkách na tu sekačku ten správnej výkon, potažmo kroutící moment.
4. Čerpadlo pak ve vazbě na zvolený hydromotor aby Ti dalo potřebný množství oleje při takových otáčkách toho mercedesa který taky budou u hranice maximálního krouťáku motoru.

A teď ti pro představu napíšu, jak to mám já.

Motor Slavia 30kW, max otáčky do 3000/min.
Čerpadlo 20 cm3/ot.
Hydromotor orbitový 100 cm3/ot.
Sekačka čelní, disková, pět disků, záběr 210 cm. Je z horských svahových nosičů Reform nebo Aebi i jiných, který na vývodovým hřídeli měly traktorových 540 nebo 560 ot/min.
A když se mrkneš o 4-5 řádek výš tak si znásob 3000/min x 20 cm3 = teoretických 60 litrů za minutu což je 60 000 cm3 : objemem hydromotoru 100 cm3 = 600 ot/min, něco málo odečtem na ztráty a jsme na "vývodových" otáčkách 540,560/min.
Jasný?

Vladimír Šimo

#7 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Jo a počítej s velkou nádrží, větší dimenzí hadic a aktivním chlazením. Já mám 60 litrů. Zase teda sečem 5 hektarů najednou a seče se v létě, tudíž vedro a sluníčko který smaží na tu nádrž taky udělá svý.

bračka

#8 Nový příspěvek od bračka »

Vladimír Šimo píše:Jo a počítej s velkou nádrží, větší dimenzí hadic a aktivním chlazením. Já mám 60 litrů. Zase teda sečem 5 hektarů najednou a seče se v létě, tudíž vedro a sluníčko který smaží na tu nádrž taky udělá svý.

Chcem sa spytat ze z čoho maš čepadlo a hydromotor?Stiha to chladit?Mam pripraveny chladič z katrepilara-nakladača s teleskopom,vrtulu s priemerom 30cm chladila v osobaku klímu,intercooler a motor a 20L nadrž na olej.Mysliš že to bude stíhat?Samozrejme zavisi to od čerpadla...Vieš mi poradit z čoho by sa dalo použit čerpadlo a hydromotor?Ten moj som nakoniec zistil je hydrogenerator.Asi preto som nemohol najst podrobnejšie parametre čo sa tyka vykonu.A ešte to čerpadlo čo mam na dvihanie by malo mat prietok 10L/min80kp/cm2,čo sa mi zda malo a k tomu hydromotor na tuto robotu asi nenajdem :nene: A ešte neviemči to bude fungovat spravne na jednom čerpadle dvihat aj točit hydromotor.

redcrown

#9 Nový příspěvek od redcrown »

pokud bys chtěl použít hydrogenerátor, tak pozor na to, že jsou velmi často do uzavřeného okruhu. Měl by jít použít i pro otevřený okruh, pak by se ale muselo zajistit plnění hydrogenerátoru na celý jeho objem. V případě zájmu můžeme rozvést.
U hydrogenerátoru by byla výhoda oproti zubačce ve větším tlaku a asi i účinnosti. Navíc jsou zpravidla nastavitelné průtoky, takže se lépe doladí pracovní otáčky motoru.
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
SU32, Hackert FUW 250, VS20A, MAG Fronius 250, TIG 200 AC/DC

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#10 Nový příspěvek od Terablick »

Vladimír Šimo tu celkem už nastínil o čem je řeč. Já to tedy jen upřesním a doplním. Nemůžeš rozhodně nic pohánět čerpadlem které má průtok 10 litrů a tlak 80 bar (pokud ty parametry opravdu má, je to prcek, kterej s bídou stačí na menší servo nebo ramena nějakého piditraktorku). Hodně zjednodušeně o obecně jde o to, přenést pomocí oleje výkon z motoru na nějaké nářadí. Takže si nejprve zjisti jakej výkon požaduje na hřídeli ta sekačka, a jaké otáčky. Tak nějak tuším, že to nebude méně než 15-20 HP (lépe je zjistit údaj přímo v kW, protože pojem HP si různí výrobci vysvětlují často po svém :)). Pak se můžeme bavit o tom jaké čerpadlo a hydromotor k tomu použít. U čerpadla půjde spíš jen o průtok za nějakých vhodných otáček (ty lze upravit převodem) a tlak. U hydromotoru pak naopak o to, aby při daném průtoku měl vhodné otáčky pro použití místo kardanu (tedy nejčastěji 540/min, ale může to být i 750/, 1000/min, nebo dokonce i víc, což je ale spíš rarita, případně ještě úplně jiné). Tlak samozřejmě musí snést nejméně takovej, jakej nám dá čerpadlo. Výhoda je, že hydromotor může při stejném průtoku mít různé otáčky. Ty totiž závisí na jeho objemu na otáčku (tak zvaném geometrickém objemu). Takže si můžeme k jednomu čerpadlu zvolit různé hydromotory podle toho, jaké od nich požadujeme otáčky. Kroutící moment je pak závislý především na tlaku oleje. Jedině kombinací velkého průtoku oleje a vysokého (přiměřeně) tlaku lze dosáhnout přenosu velkého výkonu. Můžeme samozřejmě jedno z toho zvýšit a druhé pak snížit, ale nemůžeme snížit oboje. Snadno ti spočítám teoretické hodnoty průtoku a tlaku, a jejich možné varianty, pokud mi ale řekneš kolik výkonu ta sekačka potřebuje, a jaké potřebuje otáčky. Ale bez toho to nejde. Takže si zjisti jaké otáčky hřídele a jakej výkon to potřebuje, a pak můžeme pokračovat :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Terablick »

A ještě jsem zapomněl na účinnost :). Ztráta výkonu v hydropohonu může bejt klidně i 50% :-/

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Jony

#12 Nový příspěvek od Jony »

ja len poznamenam,ze AC-K-16-7 je cerpadlo,ak ho chces pouzit ako hydromotor tak da sa,ale silu ma len ked privedies tlak tam, kde ma pri pouziti ako cerpadlo vystup :friends:
hydromotor je AM-K-16-7

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od Terablick »

Ano, samozřejmě AC je čerpadlo, AM hydromotor. Čerpadlo lze použít většinou jen jako jednosměrnej hydromotor (pokud neni obousměrné), a je třeba dát pozor na prosak (konstrukci)... Zkrátka je lepší použít čerpadlo jako čerpadlo a hydromotor jako hydromotor :)

jirkasbk

#14 Nový příspěvek od jirkasbk »

Terablick píše:Ano, samozřejmě AC je čerpadlo, AM hydromotor. Čerpadlo lze použít většinou jen jako jednosměrnej hydromotor (pokud neni obousměrné), a je třeba dát pozor na prosak (konstrukci)... Zkrátka je lepší použít čerpadlo jako čerpadlo a hydromotor jako hydromotor :)
ahoj toto je divam se podle data trosicku stare forum no pokusim se je ozivit at nezakladam nove
resim podobny problem chtel bych na traktoru pohanet naradi ve predu a nemam tam vyhodoby gridel takze jedine snad hydromotor dnes na tom jeste zapracuji a zjistim udaje o cerpadlu a o sile potrebne pro pohon bubnove sekacky a vecer jsem zpet:-)

jirkasbk

#15 Nový příspěvek od jirkasbk »

jirkasbk píše:
Terablick píše:Ano, samozřejmě AC je čerpadlo, AM hydromotor. Čerpadlo lze použít většinou jen jako jednosměrnej hydromotor (pokud neni obousměrné), a je třeba dát pozor na prosak (konstrukci)... Zkrátka je lepší použít čerpadlo jako čerpadlo a hydromotor jako hydromotor :)
ahoj toto je divam se podle data trosicku stare forum no pokusim se je ozivit at nezakladam nove
resim podobny problem chtel bych na traktoru pohanet naradi ve predu a nemam tam vyhodoby hridel takze jedine snad hydromotor.resim to zatim jen teoreticky cerpadlo na pohon mam ruske vyroby a je to z beloruse male cerpadloa na stitku je P:100cm3,Q44,2l,Vo 32l cm3.vubec priznam se nevim o cem ty udaje mluvi.moje predstava je mit na traktoru predni hridel o 540ot/min a sile ne mensi jak 10 / 15hp a ptam se jaky koupit hydromotor resp.z ceho starsi jelikoz novy bude asi moc penez.musim do predu udelat ramena zvedani poresim od cerpadla traktoru.a nahon cerpadla k hydromotoru bud remenem nebo retezem od klikovky traktoru. a naradi ktere budu nosit tak nejvetsi bude zatim snad jen bubnova sekacka vyrobce uvadi vykon od 15hp.potom bych rad nosil ve predu stipacku a v zadu navyjak kdyz uz se jede do lesa at se nemusi jezdit domu prehazovat naradi a pod.

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“