Tatra 815 lesák
Moderátor: rezis
Re: Tatra 815 lesák
Jak čtu ty názory,co se koukaj na pětiminutový video,tak mám hubu od ucha k uchu. To ti je rozumů...
Majitel vozu v avataru
no jel no co už s tím jako? Mě přišlo k smíchu že někdo napsal že si měl 1/3 odhodit. Nesmál bych se kdyby napsal že neměl tolik nakládat Není to začátečník, vidí terén a podmínky a kolik má naloženo (30tun?). Na začátku videa se zdá že se rozjíždí po rovině - mohl si třeba couvnout a pořádně se rozjet, ten kopec není dlouhej. Tatra dostala trochu na prdel no. A ta cesta - ta je snad jen lesní, tam nic než lesáci a dřevorubci jezdit nemůže - takže nijak zdevastovaná není...bedry píše:Pro "Bourač" ty bys jel s touhle soupravou a tímhle nákladem 100km? Realita je jinde. Ten jede na rovnou na pilu někde v okolí po okrskách do třeba 20km
Kdyby měl řetězy (fujpráce kvůli 50metrům) i na zadku nemáme o čem diskutovat. Tipuju že to zkoušel nejdřív úplně bez řetězů
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
-
30 tun by to nemělo ani v buku. A on má naložené borovice nebo modřín.. Když jsem dělával u jednoho odborníka, který měl 1000ha lesa, tak se taky dělalo za každého počasí, než se ty lesy vymlátily. Tahali jsme kládovky prázdné na kopec a pak i naložené dolů. Na skládky začalo první téct bahno z rozmlácené cesty a pak teprve jsem uslyšel zvuk vyvážečky, která byla ještě teda dost daleko.. Byli jsme tam všichni soukromníci a kdyby někdo řekl, že je mokro a nebude dělat, aby nerozbil cesty, tak si může sbalit věci, odstěhovat se domů a místo něho by tam nastoupil někdo jiný. Když si to pan majitel přál, tak to nikdo neřešil, že je to blb a po nás zůstává měsíční krajina. Pořád nám asistovaly bagry, aby to vůbec šlo nějak dělat. Tohle video je nic. A ještě, když tu někdo psal, že auto i pozemek patří jednomu majiteli, tak je to jejich věc. Sami si budou platit mašiny a materiál na opravu cesty..
ten istý borec
Vieš ono stačí takéto video poslať nejakému Greenpesakovi a na druhý deň ich tam má 150 uviazaných o stromy a hafo novinárov.Jan Karlik píše: Byli jsme tam všichni soukromníci a kdyby někdo řekl, že je mokro a nebude dělat, aby nerozbil cesty, tak si může sbalit věci, odstěhovat se domů a místo něho by tam nastoupil někdo jiný. Když si to pan majitel přál, tak to nikdo neřešil, že je to blb a po nás zůstává měsíční krajina. Pořád nám asistovaly bagry, aby to vůbec šlo nějak dělat. Tohle video je nic. A ještě, když tu někdo psal, že auto i pozemek patří jednomu majiteli, tak je to jejich věc. Sami si budou platit mašiny a materiál na opravu cesty..
To je len začiatok , jak to bude v novinách a v telke tak pána majitela odsúdi ešte aj farár v kostole a jeho deti budú vylúčené z kolektívu v škole. Lebo sú lumpi - šak to písali v Novom Čase.
Dnes sa netreba báť policajtov ale novinárov. Len je naša smola že ešte nevieme využiť v svoj prospech silu medií.
tak když už to došlo až na "zelené" tak otázka na lesní muže
je reálná situace a za kolik let asi nastane? že se ti protestující "zelení" už ani nebudou mít k čemu se přivázat
je reálná situace a za kolik let asi nastane? že se ti protestující "zelení" už ani nebudou mít k čemu se přivázat
-
Nejsem žádný zastánce takového rabování lesů, ale jede se podle platných zákonů a není to žádná novinka. Od 80ti let věku se les může mýtit.(na zasazené louky se dávají vyjímky i od 60ti let, protože to dřevo bývá shnilé). Mýtina však nesmí přesáhnout 1ha. Proto se velké plochy "páskují" a mezi mýtinami zůstávají stát pásky na délku stromů. Zbytek se může vymýtit, až je na mýtinách zajištěný porost - asi pět let. (Mýtina musí být ze zákona zasazena do dvou let). Většinou tyhle pásky, ale shodí vítr... Těch způsobů vytěžení je samozřejmě víc.
Je potřeba si uvědomit, že les se pěstuje proto, aby se sklidil. Na zahrádce si taky nenecháte růst kopřivy a na podzim sklidíte mrkev a jestli se to nějakému ekologovi líbí, je každému jedno. U lesa je ten cyklus podstatně delší, ale přestárlé stromy zahnívají a užitek je potom menší.
Teď dal smrkům opět pořádně zabrat kůrovec a jestli se k takovému stromu někdo uváže aby se nesetnul, tak bych ho asi uřezal i s ním. Lesní plochy se u nás pořád zvětšují, takže se bude pořád k čemu přivazovat, ale z čeho mám já osobně strach je spíš kvalita porostů. Takový majitel, jakého jsem popisoval, si nedělá hlavu s pěstováním lesa. Stromky se sice nasadí, vyžíná se aby je tráva neudusila, ale jak začnou růst, tak už se o ně nikdo nestará. Tady už to zákon nijak neurčuje. Nedělají se ani prořezávky, ani probírky vyroste z toho neproniknutelná plocha plná bordelu. A z takových ploch nikdy pěkný les nevyroste. Ty krásné lesy, které teď kácíme, tak o ty se někdo staral, je to na nich vidět. Aby vyrostly veliké stromy, tak se ty probírky dělat musí. A ten pán, co zdědil těch 1000ha lesa tam měl nádherné kousky. Největší smrk, co jsem tam dělal, měl 11 kubíků... Bohužel tento majitel není žádná vyjímka. Lidi se o lesy moc nestarají. Tento to po vytěžení prodal, tak třeba se tam ještě podaří vypěstovat normální les.
Je potřeba si uvědomit, že les se pěstuje proto, aby se sklidil. Na zahrádce si taky nenecháte růst kopřivy a na podzim sklidíte mrkev a jestli se to nějakému ekologovi líbí, je každému jedno. U lesa je ten cyklus podstatně delší, ale přestárlé stromy zahnívají a užitek je potom menší.
Teď dal smrkům opět pořádně zabrat kůrovec a jestli se k takovému stromu někdo uváže aby se nesetnul, tak bych ho asi uřezal i s ním. Lesní plochy se u nás pořád zvětšují, takže se bude pořád k čemu přivazovat, ale z čeho mám já osobně strach je spíš kvalita porostů. Takový majitel, jakého jsem popisoval, si nedělá hlavu s pěstováním lesa. Stromky se sice nasadí, vyžíná se aby je tráva neudusila, ale jak začnou růst, tak už se o ně nikdo nestará. Tady už to zákon nijak neurčuje. Nedělají se ani prořezávky, ani probírky vyroste z toho neproniknutelná plocha plná bordelu. A z takových ploch nikdy pěkný les nevyroste. Ty krásné lesy, které teď kácíme, tak o ty se někdo staral, je to na nich vidět. Aby vyrostly veliké stromy, tak se ty probírky dělat musí. A ten pán, co zdědil těch 1000ha lesa tam měl nádherné kousky. Největší smrk, co jsem tam dělal, měl 11 kubíků... Bohužel tento majitel není žádná vyjímka. Lidi se o lesy moc nestarají. Tento to po vytěžení prodal, tak třeba se tam ještě podaří vypěstovat normální les.
Nač takový elaborát? Na tu předchozí otázku mám jenom jednu odpověď. Jestli nespadne pořádný meteorit či nevybuchne super vulkán pořád se bude k čemu přivazovat.
Jenom taková bokovka na poslední větu - co je to "normální les".
Ty jo...kam až tohle došlo a přitom je to věc každodenní.Prostě člověk obsluhoval stroj jak nejlíp uměl a tady je aféra na několik stran.Nic neprovedl ani sebemenší přestupek přestupek.Všichni jsme jedničky,všichni by vyjeli lépe jen ten profík na videu to nezvládl.
k tym dalsim videam, nakolko vidno ze je to stroj statnych lesov(teda kdesi som tam zazrel napis), takze vyvazaju zo svojho, cesty su ich, udrziavaju si ich sami, a vodic tam bol poslany po drevo, takze je v tom podla mna fakt nevinne a len plni svoju ulohu jak vie
-
Codza píše:Nač takový elaborát? Na tu předchozí otázku mám jenom jednu odpověď. Jestli nespadne pořádný meteorit či nevybuchne super vulkán pořád se bude k čemu přivazovat.
No jo, o půl osmé večer jsem šel uspat děti a uspal jsem sebe. To pak člověk nemůže ve čtyři ráno spát a píše elaboráty.
Co je normální les? Tak to jsem si taky zadřel třísku.
To by bylo na další elaborát, ale na ten teď nemám čas. To bude lepší vyfotit, jak vypadá les, o který se někdo stará a stejně stará hrůza, která roste sama..
Šofér samo nic neprovedl a určitě ani neví, co se tu o něm mele.
elaborát vypadá jinak, dle mne - moudré písmo
tady je video z jedný mojí akce. Polní cesta končí v řece, byly tam potřeba dva jeřáby, přijeli za sucha, stály tam týden. Pak začlo lejt, jílovitá hlína, když chtěli odjet nemohli.
Měl jsem další techniku na druhém břehu - objížďka 20km. Sylva, starej zkušenej jeřábník povídá "ser na to my si poradíme" A poradili - zadní předního vystrkal a ten ho potom vytáhnul.
https://www.youtube.com/watch?v=OCasX2UGFuM
tady je video z jedný mojí akce. Polní cesta končí v řece, byly tam potřeba dva jeřáby, přijeli za sucha, stály tam týden. Pak začlo lejt, jílovitá hlína, když chtěli odjet nemohli.
Měl jsem další techniku na druhém břehu - objížďka 20km. Sylva, starej zkušenej jeřábník povídá "ser na to my si poradíme" A poradili - zadní předního vystrkal a ten ho potom vytáhnul.
https://www.youtube.com/watch?v=OCasX2UGFuM
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
-
dobrej rychlodabink
Teda to je paradni video
Dobry den ospravedlnujem sa za odbocenie od vasej temy ale potreboval by som poradit mam nas vojom malotraktore motor slavia 1st20 hlava a valec je vlastne tatra 138 alebo 148 chcem sa spytat ci medzi hlavov a valcom je nejake tesnenie lebo na mojom motre neje ziadne tak neviem ci tam ma byt alebo nie dakujem za kazdu odpoved