Ozubene kolesa , uhol a osova vziadialenost
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
-
Re: Ozubene kolesa , uhol a osova vziadialenost
MitCalc poznam , ako to vyriesi moje rozlozenie kolies ?
Vse je dane poctem a modulem zubu jednotlivych kol. Od toho se vse odvyji.
Chtelo by to upresnit.
Chtelo by to upresnit.
-
Modul m=8 , velke koleso z=50, pastorok z=14 , dvojica kolies z=18.
ide mi hlavne o uhol medzi dvojicou kolies.
ide mi hlavne o uhol medzi dvojicou kolies.
Ten úhel si budeš muset zvolit sám vzdáleností pastorku a velkého kola.
Tak tak úhel určí vzdálenost pastorku a kola.
Roztečná kružnice je pokud vím: modul x počet zubů (mm). Pak to jsou jen čtyři (tři) kružnice co se sebe dotýkají, geometrie základní školy. Na to nepotřebuješ žádný program, jen si to nakresli a odvoď.
EDIT: Musíš znát, nebo si zvolit vzdálenost pastorek - velké kolo. Ostatní osové vzdálenosti ti pak vyplynou. Úhly si dopočítáš, protože budeš vtom trojuhelníku znát všechny tři strany (bacha nebude to pravoúhlý trojúhelník, oprášit větu SSS nebo jak to bylo ). Logicky to druhé vložené kolo bude stejně daleko, uhel mezi nimi bude 2x větší.
Roztečná kružnice je pokud vím: modul x počet zubů (mm). Pak to jsou jen čtyři (tři) kružnice co se sebe dotýkají, geometrie základní školy. Na to nepotřebuješ žádný program, jen si to nakresli a odvoď.
EDIT: Musíš znát, nebo si zvolit vzdálenost pastorek - velké kolo. Ostatní osové vzdálenosti ti pak vyplynou. Úhly si dopočítáš, protože budeš vtom trojuhelníku znát všechny tři strany (bacha nebude to pravoúhlý trojúhelník, oprášit větu SSS nebo jak to bylo ). Logicky to druhé vložené kolo bude stejně daleko, uhel mezi nimi bude 2x větší.
V tomto pripade to neni pravda. Fungovalo by to pokud by to vlozene kolo bylo jen jedno. Pokud jsou dve , musis jeste pocitat i se zuby jako takovymi aby ty dve vlozena vychazela i na pastorek i na velke kolo. Jiz jsem psal autorovi SZ a snad jsem to spocital dobre.
Aha, takže dvě vložená kola budou fungovat jen v určité výšce ? Jinak by nešly na zuby ? Zajímavé, musím vyzkoušet někdy.
inak to bude macek prevodovka
ked mi vyhodilo priemer roztečnej kružnice o velkeho kolesa 400mm
ked mi vyhodilo priemer roztečnej kružnice o velkeho kolesa 400mm
Ano pekny macek. Jen osova vzdalenost pastorku a velkeho kola je skoro 300 mm. Zuby maji vzdalenost cca. 20 mm. To neni na malotraktor.
272 mm je pracovna os tých dvoch 18 zubových a 50 zuboveho
Proč se trápit s výpočtem?Když mám k dispozici kola,přiložím je k sobě a změřím osové vzdálenosti,úhel si změřím po nakreslení na papír.Pokud budu chtít vyrobit převodovou skříň,položím je na desku skříně,stáhnu kola k sobě svěrkami,nebo obyčejnou kurtnou,dám do otvorů kol vložky a přes ně vyvrtám díry na trny,které mě povedou další nástroj pro obrobení potřebných otvorů.Na převodovky do těch našich domadělů je to dostačující přesnost.Takto jsem vyrobil převodovku na "Chřóstala"a povedla se přesněji,než jsem požadoval i bez korekcí ozubených kol.
Nebylo by to moc "nafest", stahovat je kurtou ?
Já tam vložil cigaretový papír.