Jak zprovoznit motor s řídící jednotkou?
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
-
Jak zprovoznit motor s řídící jednotkou?
Zdravím ke stavbě zamýšleného traktoru bych rád využil motor z Renaultu Master 2.5TD který má řízené vstřikovací čerpadlo řídící jednotkou. řídící jednotka i čerpadlo je BOSCH, má to váhu vzduchu, elektronický plyn a jinak snad nic elektrického, nemá ani imobilizer. Turbo je sice s naklápěním lopatek, ale regulace je mechanicky ze sání.
Můj plán na zprovoznění je takový že má k dispozici celou elektroinstalaci z auta. Po demontáži motoru se ho pokusím nastartovat "venku" na stávající elektroinstalaci. Ale ta by pro případné další použití chtěla zásadně zredukovat tak aby zbylo jen to nezbytně nutné. Ale jak to poznat?
Nebo by vás napadl jednodušší způsob použití tohoto motoru?
Výhledově se stejně do domácích traktůrků budou používat "chytré" motory tak by jsme mohli společně vymyslet způsob jak.
Můj plán na zprovoznění je takový že má k dispozici celou elektroinstalaci z auta. Po demontáži motoru se ho pokusím nastartovat "venku" na stávající elektroinstalaci. Ale ta by pro případné další použití chtěla zásadně zredukovat tak aby zbylo jen to nezbytně nutné. Ale jak to poznat?
Nebo by vás napadl jednodušší způsob použití tohoto motoru?
Výhledově se stejně do domácích traktůrků budou používat "chytré" motory tak by jsme mohli společně vymyslet způsob jak.
Re: Jak zprovoznit motor s řídící jednotkou?
Základem by asi bylo sehnat si schéma zapojení a až pak stříhat dráty.
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Přesně jak piše Košťál bez schematu to moc nepujde.A to je u těhle starsich motoru je relativne snadne (spousta veci se da odpojit ale bez jinych zase nebude fungovat.Zalezi co vse dovoli řídící jednotka.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
elektrikáři budou mít žně , sám tápu v podobném problému, motor jsem vymontoval s komplet elektrikou aby pak nebyl problém...
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
-
Tak dneska jsem motor i s převodovkou vyškubl z auta. A rozhodl jsem se že prvně musí zavrčet jen tak na zemi aby bylo jasný že se dá použít. v prvé řadě je ho potřeba odstrojit a očistit. Olej tekl pod víkem ventilů tak je to celé zaprasené. Taky přijde na řadu výměna rozvodového řemene. A teď k tématu: Nechci to zakřiknout ale vypadá to celkem nadějně se zprovozněním. Elektroinstalace byla rozdělena do tří okruhů, dva co měli na starost světla, blinkry, nádrž, a pod jsem hned vyhodil a zbytek je rozkreslený na obrázku. zdá se že elektroinstalace v motorovém prostoru by o očistění šla použít tak jak je, případně zkrátit některé dráty na požadovanou délku. Zajímavější to asi bude na části co byla přes konektor připojená v kabině. Tam asi nezbývá něž si jednotlivé dráty zkoušečkou dohledat kam vedou z té zásuvky a podle toho potom natáhnout nové. Předpokládám že se bude jednat o spínací skříňku, žhavení, kontrolky. Ale těch drátů v zásuvce je podstatně víc tak jsem zvědavý jak to dopadne.
celkový pohled na motor
s tímto provedením regulace turba jsem se ještě nesetkal, nicméně díky tomu že je regulace vyvedena ze sání odpadá další starost s elektroinstalací
celkový pohled na motor
s tímto provedením regulace turba jsem se ještě nesetkal, nicméně díky tomu že je regulace vyvedena ze sání odpadá další starost s elektroinstalací
-
jak motor už pomalu chystám k zástavbě do traktoru, tak se pomalu objevují obavy zda to půjde zprovoznit. Elektroinstalaci k motoru mám snad celou projetou zkoušečkou tak že až na pár výjimek vím jak to zapojit. V tuto chvíli řeším problém s čidlem otáček? na setrváku, protože budu muset vyrobit nový držák tohoto čidla a správně ho usadit. Kéž by nebylo nutné pro provoz motoru, ale to nevím.
nemá někdo zkušenost s tímto vstřikovacím čerpadlem BOSCH? zda by to nešlo ještě jednodušeji zapojit?
nemá někdo zkušenost s tímto vstřikovacím čerpadlem BOSCH? zda by to nešlo ještě jednodušeji zapojit?
-
I když počítám že se motor pokusím zprovoznit s řídící jednotkou, tak si chystám zadní vrátka. Sehnal jsem si stejný typ vstřikovacího čerpadla abych se mohl kouknout dovnitř a zjistit zda by se dalo něco vymyslet. Po odmontování horního vička je vidět elektronika která slouží k určení polohy šoupátka.
pod ní je cívka která ovládá šoupátko pro přidávání otáček. přívod - dva dráty. Nejsem moc znalý v elektronice ale předpokládám že regulací napětí se reguluje pohyb šoupátka?
funguje to takto? pokud ano taky by zbývalo vyřešit zda by bylo nutné nahradit elektronickou regulaci předvstřiku ve spodní části čerpadla a mohlo by to jet?
pod ní je cívka která ovládá šoupátko pro přidávání otáček. přívod - dva dráty. Nejsem moc znalý v elektronice ale předpokládám že regulací napětí se reguluje pohyb šoupátka?
funguje to takto? pokud ano taky by zbývalo vyřešit zda by bylo nutné nahradit elektronickou regulaci předvstřiku ve spodní části čerpadla a mohlo by to jet?
-
Je to klasicke bosch cerpadlo pouzivane vo wv grup, ja som to riesil tak, ze som zohnal mechanicke a prehadzal rolnicky, element a hlavu z elektrickeho do mechanickeho.
-
A když jsi vyměnil hlavu čerpadla za mechanickou (aby jsi na ovládání plynu mohl připojit lanko/táhlo) jak jsi řešil náhradu elektroventilu co nastavuje předvstřik ve spodní části čerpadla? nebo se dá jezdit i bez toho?
Jde mi o to pokud by šlo originální čerpadlo "ošidit" nějakou jednoduchou elektroinstalací na přidávání plynu, tak vidím jako výhodu to že se do čerpadla nemusí jakkoli zasahovat a tudíž ani znovu nechat seřizovat.
Jde mi o to pokud by šlo originální čerpadlo "ošidit" nějakou jednoduchou elektroinstalací na přidávání plynu, tak vidím jako výhodu to že se do čerpadla nemusí jakkoli zasahovat a tudíž ani znovu nechat seřizovat.
Co je to přesně za typ motoru?
-
motor Renault Master 2.5 DT typ: S9U 740
-
je toho viac a nechce sa mi to cele rozpisovat, ja som postupoval podla tohto pana:
http://forums.tdiclub.com/showthread.ph ... 117&page=2
je tam vysvetlene vsetko podstatne, zakladny rozdiel je v tom, ze elektronicky riadene cerpadlo nema v sebe regulator otacok motora, ten mu robi riadiaca jednotka. a preto sa to neda len tak lahko oklamat ako si predstavujes, a musis tam mat origo filtre, vahy vzduchu, atd...atd...a staci ze ti nieco odide a uz stojis...pripadne prestane traktor nabijat...snimac otacok kluky, musis mat dobry riadiaci vstrek. osobne mam takto prekopany motor audi 2,5tdi 5valec, presne ten co je aj v tom anglickom vlakne a zatial ok, spokojnost...
http://forums.tdiclub.com/showthread.ph ... 117&page=2
je tam vysvetlene vsetko podstatne, zakladny rozdiel je v tom, ze elektronicky riadene cerpadlo nema v sebe regulator otacok motora, ten mu robi riadiaca jednotka. a preto sa to neda len tak lahko oklamat ako si predstavujes, a musis tam mat origo filtre, vahy vzduchu, atd...atd...a staci ze ti nieco odide a uz stojis...pripadne prestane traktor nabijat...snimac otacok kluky, musis mat dobry riadiaci vstrek. osobne mam takto prekopany motor audi 2,5tdi 5valec, presne ten co je aj v tom anglickom vlakne a zatial ok, spokojnost...
-
Aha tak to potom pokud chci zprovoznit motor s řídící jednotkou tak jak je tak to půjde pouze s originální elektroinstalací. A snažit se ji maximálně zjednodušit.
-
presne tak, akurat potom treba mysliet aj na take veci ako origo budiky, spinacka, kvoli imobilizeru a hlavne vsetky cidla okolo motora. a modlit sa, aby ti ani jedno z nich neodislo, samozrejme palivove cerpadlo do nadrze. a nedaj boze, zeby ti odisiel riadiaci vstrek, tak si priprav peniaze, stoji 450€ od boschu a nik iny ho nevyraba.
-
- Kontaktovat uživatele:
a neni jednodusí dat tam obyc cerpadlo na lanko ?
RS 09