Nedostatečné chlazení

vše k motorům, včetně spojky, chlazení, palivové soustavy atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
tegrub

Nedostatečné chlazení

#1 Nový příspěvek od tegrub »

ZDRAVÍM,CHTĚL BYCH SE ZEPTAT,JAKÝ POUŽÍVÁTE CHLADIČE K MOTORŮM.JÁ POUŽIL ORIGINÁL K MOTORU A V LESE JSEM TO UVAŘIL A VYLAGROVAL MOTOR,ZKRÁTKA TO NEUCHLADIL.
vsem vyrobcum zdar a silu

kiwi

Re: Nedostatečné chlazení

#2 Nový příspěvek od kiwi »

To je pech co?Jakej motor?A co se týká chladičů tak o nich je tady toho napsanýho myslím že dost,jen do kolonky napsat chladič a kliknout na hledat.

tegrub

#3 Nový příspěvek od tegrub »

JE TO MOTOR MOSKVIČ,BUDU TAM DÁVAT FAVORIT,ALE TEN CHLADIČ ORIGO.TO ASI TAKY NEUCHLADÍ V ZÁTĚŽI.

miloslal

#4 Nový příspěvek od miloslal »

favorita mam i s origo chladicem, jen jsem vyndal termostat a vetrák mi beží stále, ale nehonil jsem ho po lese, jen jsem vláčel louku a to to trochu zahřál, ale nevařil Milos.

tegrub

#5 Nový příspěvek od tegrub »

No,já tahám v lese minimálně dvě 8metrové klády,někdy víc.Většinou pracuji 5hod.a to dostává zabrat.Motor 1500 byl výkonný,tak nějakou dobu vydržel,ale chlazení špatné.Možná u favorita by pomohl velký chladič,nebo dva,nevím,nemám odzkoušeno.Někdo z vás třeba s něčím takovým experimentoval a ví,co se osvědčilo.Určitě i vy taháte klády,nebo oráte dvouradličným pluhem v horku a se standartním chladičem to asi nejde.Tak sem s nápady,co fungují.

exot
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od exot »

Měl jsi tam přidaný el ventilátor?? Pokud ne tak se nedivím že jsi to neuchladil v koloně aut by bez ventilátoru brzy vařili všichni jen vzpomeň na 120cítky ty vařily běžně(nefunkční termospínač)

PS : vyndání termostatu pomuže ale je to tak trochu nešťastné řešení víc motoru vadí teplota 65 než 95 krom toho se motor strašně pomalu ohřívá má to smysl jen jako nouzové opatření (na dojetí)
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

Jarda-k

#7 Nový příspěvek od Jarda-k »

Motor z favorita se v traktoru uchladí bez nejmenších problémů. Demontáž termostatu ani montáž většího chladiče není třeba. Stačí dát pouze k chladiči pořádnej ventilátor.
Demontáž termostatu taky není dobrý řešení a hlavně není to nutný. Já s traktůrkem mulčoval trávu ve 32 °C ve stínu asi 1,5 hodiny a chlazení stíhalo bez problémů - teplota motoru držela na 90°C co otevírá termostat.
Větší ventilátor je ale nutnej, viz: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 47#p788047

tegrub

#8 Nový příspěvek od tegrub »

A Z ČEHO VETŠÍ VENTILÁTOR,TŘEBA Z OKTÁVKY? CHLADIČ JE POMĚRNĚ ÚZKÝ,VEJDE SE TAM VŮBEC? :)

pejo

#9 Nový příspěvek od pejo »

Možno chýba iba kryt okolo vrtule-sahara. Vtedy sa zníži prúdenie oklolo lamel chladiča a tým aj chladiaci účinok.
Nissan Patrol K260, traktor Pejo 4x4 vo výstavbe.

majco169

#10 Nový příspěvek od majco169 »

Tak, tak. Ja mám na traktore motor 1202, a na chladiči mi chýbala sahara a počas leta ked som mu dával zabrat tak chladenie nestíhalo. Saharu som si spravil len takú provizórnu. Asi 8 cm široký plechový pás okolo vrtule a je to bez problémov. 8) 8) 8)
Tu je to trošku vidiet. http://www.nasetraktory.eu/forum/downlo ... &mode=view
Americkým geológom sa nedávno podaril veľmi zvláštny, mimoriadne nezvyčajný objav :
nad obrovskými zásobami americkej ropy objavili akúsi neznámu arabskú krajinu.

Jarda-k

#11 Nový příspěvek od Jarda-k »

tegrub píše:A Z ČEHO VETŠÍ VENTILÁTOR,TŘEBA Z OKTÁVKY? CHLADIČ JE POMĚRNĚ ÚZKÝ,VEJDE SE TAM VŮBEC? :)
Těžko říct z čeho je ten můj... Já jsem zašel do kovošrotu, kterej se zabývá ekologickou likvidací vozidel a z tý hromady jsem ventilátorů a sahar jsem si vybral tu co se mi líbila.
Je o něco vyšší než chladič, ale na funkci to nemá vliv....

bourač

#12 Nový příspěvek od bourač »

je potřeba el. větrák zapojit na samostatné tlačítko a zapnout ho než vjedu do lesa, než jsem to udělal zničil jsem dvě hlavy. Po instalaci tlačítka je vše OK 8)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Jarda-k

#13 Nový příspěvek od Jarda-k »

Jj to je pravda. Já mám termospínač i ruční vypinač zapojenej paralelně. Při běžný jízdě s vlečkou to nechávám na termospínač a ventilátor tu a tam sepne, při jízdě na pětku se to uchladí i náporem.
Při sekání mám zaplej ventilátor trvale. Chladič je dimenzovanej na plnej výkon motoru, pouze je třeba zajistit dostatečnej průtok vzduchu chladičem....

hajney

#14 Nový příspěvek od hajney »

Ono s tím termostatem je to problém, protože sice se na traktor namontuje originální chladič, ale ve většině případů se zkrátí malý okruh chlazení (na traktoru nemáme snad nikdo namontovaný radiátor topení) a to je problém. Vyndání termostatu pomůže, ale je to na úkor životnosti motoru třeba v zimním provozu, kdy motor není udržován v optimální teplotě. O použití ventilátoru a sahary snad není diskuze.

Jarda-k

#15 Nový příspěvek od Jarda-k »

No, pokud je horko, tak se topení v autě většinou nepoužívá a konkrétně u favorita je do přívodu k topení zapojenej čtyřcestný ventil a při vypnutým topení voda radiátorem neprotéká, pouze koluje v hadici.
Při umisťování a propojování chladiče s motorem je samozřejmě třeba použít mozek a nejít proti zákonům fyziky....

Demontáž termostatu není dobrý řešení a pokud je to nutný, tak se tím většinou maskuje nějakej problém s motorem. Třeba KO těsnění pod hlavou, nebo užraný lopatky vodní pumpy.
Zvláště pokud se na motoru zachová původní automatický sytič je demontáž termostatu naprosto nevhodná.
Jako kompromis je možný namotovat termostat ze š 120 kterej otevírá při 75 °C a na stupňovitý vačce sytiče ubrousit 2/3 posledního zubu aby sytič dřív vypnul.

Odpovědět

Zpět na „Motory“