Motor Slavia 1ST120 - volnoběh
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Motor Slavia 1ST120 - volnoběh
Prosim nema niekto skusenosti zo stelovanim volnobehu alebo odstrediveho regulatora na 1ST120,1valec?
Nemozem to nastavit neustale si meni otacki.Odpojil som odstredivy regulator ,na cerpadle pridam len o1mm a on sa pozvolna rozbieha az do zblaznenia ,Ked len 1desatinu uberem pomalym tempom klesaju otacky az zhasne.To iste roby i
s
.odstrediym regulatorom.Neviem co sa tam mohlo zodrat a ako sa rozobera.
No proste chel by som dosiahnut take prijemne bafkanie jednovalca.
Nemozem to nastavit neustale si meni otacki.Odpojil som odstredivy regulator ,na cerpadle pridam len o1mm a on sa pozvolna rozbieha az do zblaznenia ,Ked len 1desatinu uberem pomalym tempom klesaju otacky az zhasne.To iste roby i
s
.odstrediym regulatorom.Neviem co sa tam mohlo zodrat a ako sa rozobera.
No proste chel by som dosiahnut take prijemne bafkanie jednovalca.
Re: Volnobeh na motor ST120
Tak tohle přesně mi 2ST120 (ten samý, ale dvouválec) dělá taky. V mém případě má regulace čerpadel velmi dlouhý mrtvý chod - posouvání regulační tyče z polohy "zaručený stop" je dlouho bez jakéholiv odezvy a asi až ve třetině posunu tyče začne dávat, ale ta regulace je pak velmi strmá a skutečně stačí letmý dotek tyče a posun o pár desetin mm a chod motoru se rapidně změní. Ve vyšších otáčkách má regulátor jakous-takous šanci to zregulovat, ale řekněme pod 800 otáček to ve stabilním chodu udržet nejde. Tipuji to na vyběhaná čerpadla, regulační hrana pístků bude asi opotřebená a nebude dobře těsnit. Chci dát ta čerpadla zrenovovat (doufám, že Slavservis je ještě dělá), věřím, že to pomůže.
Zdraví Pavel.
Zdraví Pavel.
Odstredivy regulator sa nastavuje v otvore pre startovaciu kluku .je to na šrobovak zaisteny imbusovou matkou.
Povolenim začne regulator reagovat v nižsich otačkach a naopak. Teraz udržuje volnobeh bez problemov.
Povolenim začne regulator reagovat v nižsich otačkach a naopak. Teraz udržuje volnobeh bez problemov.
Vdaka idem to hned vyskusat.Nemas nejake rozumy,ohladom tohto motora?
- Ales.
Prosim o upřesnění, jedná se o šroubek s matkou, co se objeví po sejmutí krytu regulatoru a je zboku na hřídeli? Je jištěn klasickou šestihranou matkou? Já imbusový matky neznam...
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...
Ta imbusova matka je v skutocnosti sroba,len zavit je akoby na hlave sroby,tam kde sa strka kluc.Ked kuknes do tej diery,kam strkas kluku,tak na konci diery uvidis zarez na plochy srobovak a okolo toho zarezu uvidis vnutorny sesthran tej ,,kontrasroby "",ci ako to nazvat.Tu srobu musis povolit,aby si mohol tocit tou srobou na srobovak.Neviem to napist zrozumitelnejsie ,skratka je to v tej diere,kde sa strka startovacia kluka.
- Ales.
Už vím. Já tam měl zátku a ono to byla tak dokonale nalakováno při výrobě, že to nešlo poznat, takže sem porád nechápal... Díky za snahu, ikdyž mi to stejně nějak nejde.... Otočil sem dvě otáčky a je to stále nějaké potrtkané. Dnes si s tim budu ještě hrát a uvidim jak to dopadne.
Nuz,ak mas vylagrovane hriadelky na zavazickach,tak darmo budes tocit srobou
- Ales.
No já to dneska zase šteloval..
Šroubek mi jen sníží maximální otáčky ale spodek je bud vysokej nebo zhasne. Zdálo se mi, že to okolo volnoběhu dře, to táhlo čerpadel. Tak jsem to odšrouboval na té ose. A nějak jsem zabral a ted to nedělá nic... už to vodvezu do šrotu.
Nezná někdo ten regulátor? Kde mi to daj dohromady, nebo jak na to? Poraďte.
Jdu se na to ještě podívat, zdá se mi, že je ta klika co tahá za tu tyč k čerpadlum zajištěná kolíkem k hřídeli a že sem ho přetrhl protože se protáčí vůči středové ose. Ale už mi to přestává bavit a na to abych to někomu dal do servisu na to nejsou love.
Šroubek mi jen sníží maximální otáčky ale spodek je bud vysokej nebo zhasne. Zdálo se mi, že to okolo volnoběhu dře, to táhlo čerpadel. Tak jsem to odšrouboval na té ose. A nějak jsem zabral a ted to nedělá nic... už to vodvezu do šrotu.
Nezná někdo ten regulátor? Kde mi to daj dohromady, nebo jak na to? Poraďte.
Jdu se na to ještě podívat, zdá se mi, že je ta klika co tahá za tu tyč k čerpadlum zajištěná kolíkem k hřídeli a že sem ho přetrhl protože se protáčí vůči středové ose. Ale už mi to přestává bavit a na to abych to někomu dal do servisu na to nejsou love.
- Ales.
Tak byl stříženej ten kolík, tak sem tam kde sem byl. . . Pořád vysoký volnoběh.
- Ales.
Ještě dotaz to má olejovou náplň společnou s motorem, nebo svojí?
[quote="patrol"]Tak tohle přesně mi 2ST120 (ten samý, ale dvouválec) dělá taky. V mém případě má regulace čerpadel velmi dlouhý mrtvý chod - posouvání regulační tyče z polohy "zaručený stop" je dlouho bez jakéholiv odezvy a asi až ve třetině posunu tyče začne dávat, ale ta regulace je pak velmi strmá a skutečně stačí letmý dotek tyče a posun o pár desetin mm a chod motoru se rapidně změní. Ve vyšších otáčkách má regulátor jakous-takous šanci to zregulovat, ale řekněme pod 800 otáček to ve stabilním chodu udržet nejde. Tipuji to na vyběhaná čerpadla, regulační hrana pístků bude asi opotřebená a nebude dobře těsnit. Chci dát ta čerpadla zrenovovat (doufám, že Slavservis je ještě dělá), věřím, že to pomůže.
Zdraví Pavel.[/quoteja
Zdravím ja som dával čerpadlo na repas lebo traktor vobec nechcel naštartoval repas stal 15€ a po zalození a ovzdusnení ihned naskočil
Zdraví Pavel.[/quoteja
Zdravím ja som dával čerpadlo na repas lebo traktor vobec nechcel naštartoval repas stal 15€ a po zalození a ovzdusnení ihned naskočil
Re: Motor Slavia 1ST120 - volnoběh
Ahoj kluci, taky jsem pořídil traktůrek s motorem Slavia 1ST120 a taky tam nejde volnoběh.
Seřizuje se to tedy jen tím šroubem k odstředivému regulátoru co je v otvoru pro kliku, nebo se to dá ovlivnit ještě něčím jiným?, např tím táhlem skrz čerpadlo?Na tom táhle žádnou pružinu nemám ale mám ho spojené s plynovým pedálem u kterého pružina je takže to táhlo je odtlačováno směrem k nádrži jen nevím zda ne moc velkou silou.Dík za každou radu.
Seřizuje se to tedy jen tím šroubem k odstředivému regulátoru co je v otvoru pro kliku, nebo se to dá ovlivnit ještě něčím jiným?, např tím táhlem skrz čerpadlo?Na tom táhle žádnou pružinu nemám ale mám ho spojené s plynovým pedálem u kterého pružina je takže to táhlo je odtlačováno směrem k nádrži jen nevím zda ne moc velkou silou.Dík za každou radu.
Problém bude ve vstřikovací trysce, bude zarostalá karbonem,bude chtít nová a seřídit vstřik.
Aha díky, no po nahození má motor při posouvání pákou dlouho mrtvej chod a chytá se až ve vyších otáčkách.Takže čerpadlo odeslat do Slavservisu a obědnat novou trysku?
p.s. jinak zatím měním totálně zahumusenej olej.
p.s. jinak zatím měním totálně zahumusenej olej.