startovani vzduhem chlazenych motoru v zime

vše k motorům, včetně spojky, chlazení, palivové soustavy atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
radar
Kontaktovat uživatele:

Re: startovani vzduhem chlazenych motoru v zime

#31 Nový příspěvek od radar »

mám také na motoru Rs-09 svíčku z avie, je to dobrá věc, dávají to i na zetory, na AVII mám v plánu předělat hliníkovou trubku sání pro použití 4 těchto svíček naráz
Přílohy
eres_12.jpg
Naposledy upravil(a) radar dne stř lis 26, 2008 6:50 pm, celkem upraveno 1 x.
ZETOR it´s life style

jirka_holub

#32 Nový příspěvek od jirka_holub »

bastardtraktor píše:
jirka_holub píše:Ahoj. nasel jsem neco o etherovych startovacich patronach - davaly se pri mrazu do sani.
viz odkaz http://www.autohificlub.cz/forum/13/452 ... a+s5t+/240
pres CTRL+F dejte vyhledat text "patrony" a muzeste se docist, ze to pry dost skodi motoru , nekdo zase tvrdi ze to je jedno. A je v tom udajne 7x vic etheru nez v tom spreji ...
S těmi sprayi , patronami a etherem vůbec se musí zacházet velice citlivě a dávat toho do sání opravdu je trošičku - radši méně - uplmě maličko a když to nezabere tak skusit dát o maličko víc.
Ty patrony jsem kdysi měl - takové hliníkové válečky. Ne že by obsahovaly více koncentrace eteru v lihu, ale asi tím pisatel myslel, že v tom válečku je toho hodně na objem. Taky co s tím, když váleček načneš - nejde zavřít - jedině přelejtt rychle v chladu do lahvičky a zavřít.

Jinak ten čistej / ale skutečně čistej Ether /se fakt dá sehnat těžko.
Je to narkotikum !!!
Ale daj se sehnat ty Hofmannské kapky v lékárně : 1 díl etheru a 3 díly ethanolu.
Hofmanský kapky prodaj v lékárně někdy i 100%ní , ale většinou je mají nen ředěné s 60 % vody a ty se dají použít i při žaludeční nevolnosti (tři kapky na kostku cukru). Takže fotografové, co fotí svatební žranice by je měli mít ve fotobrašně i z tohohle důvodu a nejen na čištění zamaštěnýcjh objektivů
Jeste jsem nalezel navod na spousteni IFA dieslu , kde je popsane to spousteni s etherem:
11pm.jpg
12pm.jpg
Ahoj Jirka

charlie

#33 Nový příspěvek od charlie »

Tak s těma patronama R20, nebo jak se to jmenovalo, mám dost nepříjemnou zkušenost ze služby vlasti. Ta se ale netýká startování motorů.Jen vím, co to udělá, když to v horku někdo přivře dvířkama u boxu na kanystry.Díval jsem se hodně z blízka, tak to bylo cca na šest týdnů ve špitále a zlobí to dodnes.Ani radši nebudu psát, jak je to dlouho, jen připomínám - bacha při manipulaci s podobným sajrajtem.

Jinak na startování 1D80 jsem zkoušel ledacos.Směs eteru s ricinovým olejem, tak se to dalo koupit i v lékárně, letecké palivo na modelářské motory.Na vstřikování do sacího potrubí se používal ten přístroječek, co mají ventry, nebo starý autobusy.Do toho patří právě ta patrona R20, ale ta se tam propichuje a obsah vyteče do nádržky. Tak se tam to palivo lilo přímo, a nastřikovalo se normálně tou pumpičkou.Ale tohle všechno má asi fakt vliv na opotřebení motoru.Každopádně spalování je po startu hodně natvrdo.
Pak se vyráběly žhavicí svíčky se závitem M 10x1 do komory v hlavě. Lepší šestihran, osoustružit, udělat závit, dovnitř vyvrtat díru, uhlík z tužkové baterie, kus měděné tyčky, izolátor a přítlačná matice.Chodilo to, ale byla třeba baterie.
Vrátil jsem se k zápalníkům.Ještě se to prodává, dneska jsou samozápalné, chytnou až působením tlaku ve válci.Je pravda, že při -20 jsem to nezkoušel, ale jinak to chytá dobře.Když ne, tak už zbývá jedině pořádná letlampa, nejlépe ta, co s ní Luftwafe ohřívala letcké diesely Jumo u ME 110.Nemám, ale viděl jsem.To je " vercajk ".

tucnakk

#34 Nový příspěvek od tucnakk »

charlie píše:Tak s těma patronama R20, nebo jak se to jmenovalo, mám dost nepříjemnou zkušenost ze služby vlasti. Ta se ale netýká startování motorů.Jen vím, co to udělá, když to v horku někdo přivře dvířkama u boxu na kanystry.Díval jsem se hodně z blízka, tak to bylo cca na šest týdnů ve špitále a zlobí to dodnes.Ani radši nebudu psát, jak je to dlouho, jen připomínám - bacha při manipulaci s podobným sajrajtem.

Jinak na startování 1D80 jsem zkoušel ledacos.Směs eteru s ricinovým olejem, tak se to dalo koupit i v lékárně, letecké palivo na modelářské motory.Na vstřikování do sacího potrubí se používal ten přístroječek, co mají ventry, nebo starý autobusy.Do toho patří právě ta patrona R20, ale ta se tam propichuje a obsah vyteče do nádržky. Tak se tam to palivo lilo přímo, a nastřikovalo se normálně tou pumpičkou.Ale tohle všechno má asi fakt vliv na opotřebení motoru.Každopádně spalování je po startu hodně natvrdo.
Pak se vyráběly žhavicí svíčky se závitem M 10x1 do komory v hlavě. Lepší šestihran, osoustružit, udělat závit, dovnitř vyvrtat díru, uhlík z tužkové baterie, kus měděné tyčky, izolátor a přítlačná matice.Chodilo to, ale byla třeba baterie.
Vrátil jsem se k zápalníkům.Ještě se to prodává, dneska jsou samozápalné, chytnou až působením tlaku ve válci.Je pravda, že při -20 jsem to nezkoušel, ale jinak to chytá dobře.Když ne, tak už zbývá jedině pořádná letlampa, nejlépe ta, co s ní Luftwafe ohřívala letcké diesely Jumo u ME 110.Nemám, ale viděl jsem.To je " vercajk ".
Když jsem tohle četl tak mi to připomnělo,že nám taky na vojně sebraly eterové bombičky tak jsme používaly noviny- "obranu lidu" to potom za mrazu chytnul i ten největší krám co v parku stál.

Blajda

#35 Nový příspěvek od Blajda »

Ty alu patrony R20 s eterem mám jich taky pár od kámoše.
Ale zatím ješte nebylo nikdy potřeba.Ale už sem parkrát viděl na to startovat a co se v tom motoru děje před a po nastartování :typek: :-/
Zetor 3011 a 6748

radar
Kontaktovat uživatele:

#36 Nový příspěvek od radar »

ještě mám tuhle spirálku 700W
eres_3.jpg
z RS-09 25 let po GO, to udělá beránka, stejný účinek má svíčka z avie, ale vyžaduje silnou baterku (tu jsem dosud neměl- hlavně dobíjení)

ZETOR it´s life style

fastrac8250

#37 Nový příspěvek od fastrac8250 »

no ten eter velmi skodi pretoze zmyva olejovy film z valca a neodporucal by som ho ja mam slaviu a v zime si pekne precita nejake tie noviny ako to tu uz bolo pisane dam dekompresor zapalin noviny a daj aj predvstrek a nieke ani ot nepomaha aj 10 minut ho tocim kym chyti ale ja baterku stakle v zime vyberam lebo casto nejazdim a aj setrim tym baterku

honzajs

#38 Nový příspěvek od honzajs »

Když jsem kupoval mulinu tak mi majitel tvrdil, že v zimě naleje na válce z kropičky horku vodu a motor bez problémů chytá i v při -10. Dokonce měl pro tento účel v horním krycím plechu otvor o průběru asi 30 mm s gumovým špuntem kudy tam tu vodu naléval. Já to ještě nemám v kupě takže jsem to nezkoušel.
Kdybych to byl věděl, tak bych to byl nedělal
Ani očko ne-na-sadííš

marcelmi

#39 Nový příspěvek od marcelmi »

Najlepšie je mat original žhav.sviečku pre TK14

http://www.agro-zshop.cz/Hlava/TZ09800a ... ici-svicka
http://www.agro-zshop.cz/Hlava/TZ09800b ... ici-svicku

ALEBO SA HLAVA PRERABA NA ZHAVIACU SVIECKU Z AVIE.

marcelmi

#40 Nový příspěvek od marcelmi »

marcelmi píše:Najlepšie je mat original žhav.sviečku pre TK14

http://www.agro-zshop.cz/Hlava/TZ09800a ... ici-svicka
http://www.agro-zshop.cz/Hlava/TZ09800b ... ici-svicku

ALEBO SA HLAVA PRERABA NA ZHAVIACU SVIECKU Z AVIE.

A JETO LACNEJSIE AKO TEPLOVZDUSNA PISTOL.

petr j

#41 Nový příspěvek od petr j »

přidám ještě jednu fotku té aviácké, mám to na 7211
P1080585.jpg

petr j

#42 Nový příspěvek od petr j »

radar píše:
z RS-09 25 let po GO, to udělá beránka, stejný účinek má svíčka z avie, ale vyžaduje silnou baterku
ta aviácká žhavička nepotřebuje proud skoro žádnej. rozžhaví ji a na chvilku otevře i normální plochá baterie 4,5 V ( monočlánková ). ještě, jak nahoře píšeš, že chceš montovat rovnou čtyři , myslím, že stačí bohatě jedna, ale musí bejt dobrá. ( musí být slyšet, jak po nažhavení bufne a pak hned začít startovat )
Naposledy upravil(a) petr j dne ned led 04, 2009 9:34 pm, celkem upraveno 1 x.

Petr Matula
Kontaktovat uživatele:

#43 Nový příspěvek od Petr Matula »

kdyz na to prijde tak vodnika prolejes 3 horkou vodou a pak chytne jak hodinky
vzduchac precist noviny a taky jede nebo tu zhav. svicku s avie

petr j

#44 Nový příspěvek od petr j »

ono bohatě stačí polejt vstřikovací čerpadlo jednou rychlovarnou konvicí vařící vody...

Petr Matula
Kontaktovat uživatele:

#45 Nový příspěvek od Petr Matula »

to jsem skousel a nic
lepsi je prolit motor

Odpovědět

Zpět na „Motory“