TKáčko nebo japončík
Moderátor: DYK
TKáčko nebo japončík
Kluci, píši zde dotaz pro mého strýce. Chce koupit malotraktor a uvažuje po japončíkovi, protože prý mu dělá kloubák značné problémy udržet ho v rovině zvláště, když sází brambory. To je prý přímo katastrofa. Je to prý horší než jako když pes chčije. Zkuste poradit. A prosím napište včem je který lepší a horší.
Moc Vám děkuji.
Moc Vám děkuji.
Re: TKáčko nebo japončík
Tkčko od 70. lét na pár drobností se nezměnil, podstatná změna byla že montovali silnější motory.
S japonským traktorem se nedá srovnávat, technickým pokrok u japonských traktorů je velký.
Sazením brambor mám zkušenosti rovně je nasazet je problém, už mi to jedno zajímá mě co sklizím, přiorávám brambory jednosým traktorem křivý řádky nejsou problém.
S japonským traktorem se nedá srovnávat, technickým pokrok u japonských traktorů je velký.
Sazením brambor mám zkušenosti rovně je nasazet je problém, už mi to jedno zajímá mě co sklizím, přiorávám brambory jednosým traktorem křivý řádky nejsou problém.
Naposledy upravil(a) thovt dne ned kvě 21, 2017 1:05 pm, celkem upraveno 1 x.
Myslím si to samé. Tk byly na svou dobu vynikající ale pokrok jde kupředu a klasické traktrory 4x4 jsou prostě lepší.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Stryc si odpovedel sam. Neni co resit.
TK se s japonskými traktory nedá ani porovnávat - nebe a dudy. To můžu potvrdit z vlastní zkušenosti.
Jenou výhodu má TK oproti japonským malotraktorům a to je dostupnost dílů a návodů k používání.
Jenou výhodu má TK oproti japonským malotraktorům a to je dostupnost dílů a návodů k používání.
- stanislavsnv
- Kontaktovat uživatele:
TK nemá žiadnu výhodu oproti Japoncom je to stará mastná smradľavá a hlučná rachotina nechcel by som ho ani zadarmo!!! Ale keď nemáš doma čo robiť a chceš stráviť všetok čas v garáži tak si ho kľudne kúp.
YANMAR AF33 MARK III; MULČOVAČ-RM 150; Pluh obracak dvojak VENTZKI AKD16ZP; Stolový sústruh Bernardo Profi SS550V; ROTAVÁTOR ISEKY-150;
No jednu výhodu Tk má a to taznou sílu hlavně v lese tam kde jsem s Tk 12 tahal celé borovice jen odvetvene tak kubota s 22HP utrhla jen délky 6max7 metrů stejný průměr jako já. On nové gumy 1 měsíc já cca 60% váha přibližně stejná. Ale ta kubota byt stará byla technicky někde jinde oproti Tk. A pokud bych neměl Tk jen do lesa mezi porost a na ostatní práce neměl jiné traktory tak koupím taky něco jiného než Tk.
Nikdy jsem neměl TK. Dokonce moje Micina je můj první, a doufám, že i poslední traktor, tak nemohu s ničím porovnat
Používám ho do lesa a nemá problém vytáhnout javor 400 na čepu i s korunou. To samé olše a podobné
Smrk bez větví 800 mm v délce 5 - 6 metrů také tak.
Dost mě k tomu pomáhá čtyřválcový motor s regulátorem otáček. Převodovka, která má 16 rychlosti v před a to samé vzad. Světla výška 350 mm a šířka 1410.
V lese mezi stromy není problém, diky posilovači řízení, který funguje tak, že otočím volantem jedním prstem. Nemusím držet volant a traktor jede nastaveným směrem a je jedno, jestli jede přes pařezy, šutry, nebo po rovině.
Asistentu zatáčení, kdy při zařazeném předním náhonu a otočením volantu na plný rejd se rychlost přední nápravy 2x zvýší a tím se otočím kolem zadního kola, protože to zadní kolo se skoro vůbec neotáčí. Prostě jízda v lese mezi stromy je zážitek.
Nějak prostě nemohu uvěřit tomu, že by TK bylo do lesa v tomto směru lepší. Nevím totiž, jaký má TK poloměr otáčení.
Používám ho do lesa a nemá problém vytáhnout javor 400 na čepu i s korunou. To samé olše a podobné
Smrk bez větví 800 mm v délce 5 - 6 metrů také tak.
Dost mě k tomu pomáhá čtyřválcový motor s regulátorem otáček. Převodovka, která má 16 rychlosti v před a to samé vzad. Světla výška 350 mm a šířka 1410.
V lese mezi stromy není problém, diky posilovači řízení, který funguje tak, že otočím volantem jedním prstem. Nemusím držet volant a traktor jede nastaveným směrem a je jedno, jestli jede přes pařezy, šutry, nebo po rovině.
Asistentu zatáčení, kdy při zařazeném předním náhonu a otočením volantu na plný rejd se rychlost přední nápravy 2x zvýší a tím se otočím kolem zadního kola, protože to zadní kolo se skoro vůbec neotáčí. Prostě jízda v lese mezi stromy je zážitek.
Nějak prostě nemohu uvěřit tomu, že by TK bylo do lesa v tomto směru lepší. Nevím totiž, jaký má TK poloměr otáčení.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Za použití asistentu otáčení a zabrzdění jednoho zadního kola, se japončík otočí téměř jenom na tom zabrzděném kole. Poloměr otáčení japončíka je tedy minimální, takže s tím že je TK obratnější, nesouhlasím.
Poloměr otáčení jsem zatím neměřil. Ale pokud budu vycházet z toho, že rozteč na střed kol je kolem 145 cm a traktorem se otáčím skoro kolem zadního kola, tak poloměr může být kolem 170 - 180 cm. Tak už teda nevím, v čem může být TK lepší?
Ale tady nejde o točení kdo z vás při tažení dlouhého dříví v porostu klickuje? Většinou se jede pokud možno přímo. Moje zkušenost je jak jsem popsal na rovině ještě jakž takž stíhal ale tahalo se z jámy a tam výrazně ztrácel. Jinak to byl 3 válec. Každopádně na dnešní dobu je Tk hodně zastaralé. Já pro něj mám využití sice jen pár dní v roce ale vzhledem k rozměrům ho snadno mezi ostatní traktory zaparkuju. Ale jak jsem psal nemít několik traktorů a rozhodovat se pro koupi jediného traktoru tak to Tk skoro určitě nebude. Ale Japonec jedině nějaký s SPZ. Bohužel pokud vím tak starší jsou minimálně na číslech.
Ale já s tím právě dovedu tahat kulatinu v lese, kde není cesta a nemůžeš jet zrovna přímo. A tam právě potřebuji ten rejd, aby jsem si mohl nadjíždět a ta/ty kláda/y se moc nešprajcovala/y o stromy. Tohle asi neznáš, proto Tvá otázka k vůli poloměru otáčení. A věř, že u nás na horách jsou husté lesy.
Ten příspěvek jsem napsal na základě Tvého příspěvku ohledně výhody tažné síly proti Kubotě.
Nedá se to ale porovnávat. Dokonce se to ani nedá porovnávat mezi samotnými japonci, i když jsou výkonově třeba stejní.
Jak jsem psal tady již v jiném vlákně, existují různé varianty. Někteří jsou určeni pro zahradu, jiní zase pro komunální a další zase pro pole.
A i když je to jedna značka a stejný výkon, tak je rozdíl dost velký. Jak ve výbavě, tak v robustnosti a tím pádem i k váze stroje.
Proto při výběru japonce, by neměl člověk hledět na cenu, ale hlavně na co to přesně bude potřebovat, a co by to mělo splňovat.
Protože v té rozmanitosti si jistě vybere každý, to co potřebuje. Kdežto u TK moc velký výběr nebyl a bohužel ani u Zetoru, nebo jiných značek.
Samozřejmě je tu i ta obrovská nevýhoda, že mimo nových japonců to nedostanem na značky. Ale při té max. rychlosti to stejně není na přesuny.
To raději naložím na přívěs a odvezu ho, tam kam potřebuji. Ale já osobně jsem to ještě nemusel použít.
Ten příspěvek jsem napsal na základě Tvého příspěvku ohledně výhody tažné síly proti Kubotě.
Nedá se to ale porovnávat. Dokonce se to ani nedá porovnávat mezi samotnými japonci, i když jsou výkonově třeba stejní.
Jak jsem psal tady již v jiném vlákně, existují různé varianty. Někteří jsou určeni pro zahradu, jiní zase pro komunální a další zase pro pole.
A i když je to jedna značka a stejný výkon, tak je rozdíl dost velký. Jak ve výbavě, tak v robustnosti a tím pádem i k váze stroje.
Proto při výběru japonce, by neměl člověk hledět na cenu, ale hlavně na co to přesně bude potřebovat, a co by to mělo splňovat.
Protože v té rozmanitosti si jistě vybere každý, to co potřebuje. Kdežto u TK moc velký výběr nebyl a bohužel ani u Zetoru, nebo jiných značek.
Samozřejmě je tu i ta obrovská nevýhoda, že mimo nových japonců to nedostanem na značky. Ale při té max. rychlosti to stejně není na přesuny.
To raději naložím na přívěs a odvezu ho, tam kam potřebuji. Ale já osobně jsem to ještě nemusel použít.