Kubota XB-1 BulAce Deluxe

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zden

#1 Nový příspěvek od Zden »

Ahoj všem,
protože jsem si stále nedokázal najít čas na dodělání svého domadělu do stavu, který bych potřeboval na práci na políčku a kolem domu, zvažoval jsem již delší dobu koupi japonského malotraktoru. Několikrát jsem byl obhlížet traktory v traktorservise v Silůvkách, koukal jsem na SKH Sebranice, vybíral na netu, pročítal forum, ale pořád jsem nenašel nic co by mi padlo do oka a tak nějak vyhovovalo (rozchod do 75cm řádků brambor a co největší světlá výška, kvůli plečkování).
Náhodou jsem narazil na tento stroj, ze začátku se mi vůbec nelíbil - taková vysoká koza, ale nakonec jsem si uvědomil, že vlastně tohle je asi to co hledám.

Technická data:
Motor - 3 válec, s označením D750
Převodovka - (3+1) x 2 tedy 6 dopředu, 2 dozadu
PTO - dvě rychlosti
Pneu - v předu 5-12, vzadu 7-16
Technicky je to asi nejpodobnější Kubotě B1200, ale má to na přední i zadní nápravě vložený koncový reduktory, které se dají "otočit" o 180° (velká světlá výška x malá světlá výška).
Světlá výška v tomto nastavení cca 40cm.

Prozatím jsem vyměnil vzduchový filtr, budu měnit olej v motoru a filtr a překontroluju všechny náplně.
V převodovce, v přední nápravě a všech reduktorech je dle původního majitele převodový olej PP80, měněný letos před sezónou. Uvidím po překontrolování, buď nechám a jen doplním, nebo komplet vyměním. Pravděpodobně bych dal UTTO, který je předepsaný na štítcích.

Prozatím pár fotek:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Když jsem si byl pro traktor, tak mi pán nabídl ještě rotavátor, který si budu muset upravit za tento traktor:
Neměl jsem ho kam naložit, tak jsem tam byl ještě jednou.

Obrázek
Kubota XB-1 BULACE - "teréní želva"
Multicar M22 3S

ladiki

Re: Kubota XB-1 BulAce Deluxe

#2 Nový příspěvek od ladiki »

gratuluji ke Kubotě :) Ať Ti dělá jen radost 8)
Toto je zajímavý strojek. Někde jsem viděl fotku na kultivačních kolech a to už je vysoký jak postřikovač :-)
Co budeš pěstovat, že potřebuješ být vysoko?

lezgy

#3 Nový příspěvek od lezgy »

strasnejsie ako ten traktor je uz len jeho nazov :)))
nech sluzips rotacka..super vec

Zden

#4 Nový příspěvek od Zden »

Ahoj Ladiki, nevím jestli je k čemu gratulovat, snad jo. Díky za přání, myslím, že radost bude dělat.
Na těch kultivačních kolech jsem to taky viděl, ale viděl jsem to i posazené úplně dole.
V podstatě takto vysoký traktor nutně nepotřebuji, prozatím budu používat hlavně na brambory, ale máme políčko v blbým místě (ve svahu), takže každý rok máme na jedné straně brázdy hluboký přes 25cm a na druhý straně zaplavený a to stačí malej dešť, protože nad tím je většinou (2x za 3 roky) lán kukuřice. Kubotou B7001 s 12" kolama vepředu by se do toho najet nedalo, to jsem zkoušel. Prozatím jsme si pujčovali RSák, ale ten už dosluhuje a každý rok ho soused půjčuje už naposled.
Ale jezdil jsem s tím v lese a hrozně mě překvapilo, jak je to (i takhle na vysoko) stabilní, nehledě na to, že jsem mohl přejíždět všechny pařezy.
Multicar M22 3S

Zden

#5 Nový příspěvek od Zden »

Tak jsem konečně dokončil opravu Multicary (po jednom potupném návratu domů na laně), proběhla výměna spojky a přítlačné lamely a konečně jsem vyčistil filtry + vyměnil olej v motoru. Tím jsem si uvolnil místo v garáži a muže přijít na řadu Kubota.
S dovolením bych se trochu inspiroval z tohoto obrázku, který dával Ladiki do Vladimírova vlákna:
Obrázek

U mě je konstrukce uchycení ramen trochu odlišná:
Obrázek Obrázek

tak přemýšlím, že bych konzoly uchycení ramen protahnul dole na volný šroub a nahoře až na šrouby držící krytku PTO (kvůli pevnosti uchycení v těle traktoru - prozatím konzola drží na čtyřech šroubech, resp. držela jen na třech, čtvrtý byl vyklepaný), celé trochu vyztužil a zespodu bych mezi šrouby vyvařil pásoviny, protáhl je před osu ramamen a na ně navařil závěs. Asi takto:
Obrázek

Dále nejlépe dnes musím ověřit a případně upravit zapojení čerta na brambory a koňského kultivátoru, respektive koňský kultivátor předělat na nešený.
Multicar M22 3S

ladiki

#6 Nový příspěvek od ladiki »

měl jsem to na těch třech šroubech zespodu+podpěry viz foto a drželo to. Délku oje vs.náprava jsem měl spočítanou, že při nákladu 1000kg bylo zatížení na kouli 100kg a fungovalo to....
těch řešení, jak závěs upnout je více...

Jak široký máš ten rotavátor? Co na něm budeš upravovat?

Zden

#7 Nový příspěvek od Zden »

Rotavátor není na 3BZ, ale je přímo na traktor (nevím jak se tomu zavěšení říká). Navíc je dost široký (125 cm záběr), takže bych mu asi odebral z každý strany tři, nebo čtyři nože teď nevím jak to vychází na vyvážení.
Dnes jsem se k závěsu nedostal, řešil jsem připojení čertu na brambory a jeho naladění za kubotu.
A hlavně jsem řešil ohnutý kryt na kardan od zadní nápravy k přední, byl trochu pruhnutý a v jednom místě ještě nabořený dovnitř a v tomto úseku se hřál.
Je tam pevná tyč s nějakou pružnou spojkou na každý straně, nebo jak je samotný kardan řešen?
Multicar M22 3S

ladiki

#8 Nový příspěvek od ladiki »

noo...se spojkama nepočítej.....je to prakticky standartní kardan, který je v obalu....

Zden

#9 Nový příspěvek od Zden »

Při obhlídce stroje u prodejce jsem si samozřejmě všimnul, že je kryt prohlý, ale nevšimul jsem si toho zboření dovnitř, jako od nějaký špice kamenu, nebo od čeho - což je div při takhle velký světlý výšce. Když jsem si teď promítl ohnutí krytu a proboření dovnitř, tak jsem si říkal, že ten kardam musel snad na něčem uhnout, aby se mohl dál točit.
Multicar M22 3S

Zden

#10 Nový příspěvek od Zden »

Jedna z prvního testu:
Obrázek
Multicar M22 3S

ladiki

#11 Nový příspěvek od ladiki »

na ten kardan se mrkni, určitě ten obal tlačí na samotný kardan....a díly na tyto kardany jsou drahé
U rotavátoru bych nešel záběrem přes 1m......uvidíš jak se bude chovat v zemi ;-)

Zden

#12 Nový příspěvek od Zden »

Jo, ten kryt kardanu jsem srovnal, ale v místě kde byl zbořený dovnitř, tak po narovnání praskl. Buď to nějak přelepím, nebo to zkusím zavařit COčkem.
Tak nějak o tom záběru 1 m jsem přemýšlel.
Možná to zkusím hodit ještě do inzerce, že bych vyměnil rotavator 125cm za 100cm.
Multicar M22 3S

Zden

#13 Nový příspěvek od Zden »

Ve středu vybírání brambor u táty:
Obrázek
odvoz jejich urody:
Obrázek
Potom přesun na naše políčko, tam jsem nestihl fotit, tak jen trapný pokus o video:

Ve čtvrtek dokončení našeho políčka, zase jsme chvátali, tentokrát abychom nezmokli, ale stejně nás to vyhnalo.
Začátek přestavby koňského kultivátoru na nešený:
Obrázek
Multicar M22 3S

lezgy

#14 Nový příspěvek od lezgy »

mna z nejakej veci odhovaraju z prerabky
ty mas ale vysoky stroj, ci to nebude tym....
ja musim dorabat uchyty na ramena kvoli hydraulike pridavnym odnimatelnym jaklom, zatial najlacnejsie riesenie

Zden

#15 Nový příspěvek od Zden »

Tak dnes přes den jsem nebyl doma, ale včera večer a dnes večer jsem ten škrabák nějak dodělal:
Obrázek
Multicar M22 3S

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“