Kubota XB-1 BulAce Deluxe
Moderátor: DYK
Ahoj všem,
protože jsem si stále nedokázal najít čas na dodělání svého domadělu do stavu, který bych potřeboval na práci na políčku a kolem domu, zvažoval jsem již delší dobu koupi japonského malotraktoru. Několikrát jsem byl obhlížet traktory v traktorservise v Silůvkách, koukal jsem na SKH Sebranice, vybíral na netu, pročítal forum, ale pořád jsem nenašel nic co by mi padlo do oka a tak nějak vyhovovalo (rozchod do 75cm řádků brambor a co největší světlá výška, kvůli plečkování).
Náhodou jsem narazil na tento stroj, ze začátku se mi vůbec nelíbil - taková vysoká koza, ale nakonec jsem si uvědomil, že vlastně tohle je asi to co hledám.
Technická data:
Motor - 3 válec, s označením D750
Převodovka - (3+1) x 2 tedy 6 dopředu, 2 dozadu
PTO - dvě rychlosti
Pneu - v předu 5-12, vzadu 7-16
Technicky je to asi nejpodobnější Kubotě B1200, ale má to na přední i zadní nápravě vložený koncový reduktory, které se dají "otočit" o 180° (velká světlá výška x malá světlá výška).
Světlá výška v tomto nastavení cca 40cm.
Prozatím jsem vyměnil vzduchový filtr, budu měnit olej v motoru a filtr a překontroluju všechny náplně.
V převodovce, v přední nápravě a všech reduktorech je dle původního majitele převodový olej PP80, měněný letos před sezónou. Uvidím po překontrolování, buď nechám a jen doplním, nebo komplet vyměním. Pravděpodobně bych dal UTTO, který je předepsaný na štítcích.
Prozatím pár fotek:
Když jsem si byl pro traktor, tak mi pán nabídl ještě rotavátor, který si budu muset upravit za tento traktor:
Neměl jsem ho kam naložit, tak jsem tam byl ještě jednou.
protože jsem si stále nedokázal najít čas na dodělání svého domadělu do stavu, který bych potřeboval na práci na políčku a kolem domu, zvažoval jsem již delší dobu koupi japonského malotraktoru. Několikrát jsem byl obhlížet traktory v traktorservise v Silůvkách, koukal jsem na SKH Sebranice, vybíral na netu, pročítal forum, ale pořád jsem nenašel nic co by mi padlo do oka a tak nějak vyhovovalo (rozchod do 75cm řádků brambor a co největší světlá výška, kvůli plečkování).
Náhodou jsem narazil na tento stroj, ze začátku se mi vůbec nelíbil - taková vysoká koza, ale nakonec jsem si uvědomil, že vlastně tohle je asi to co hledám.
Technická data:
Motor - 3 válec, s označením D750
Převodovka - (3+1) x 2 tedy 6 dopředu, 2 dozadu
PTO - dvě rychlosti
Pneu - v předu 5-12, vzadu 7-16
Technicky je to asi nejpodobnější Kubotě B1200, ale má to na přední i zadní nápravě vložený koncový reduktory, které se dají "otočit" o 180° (velká světlá výška x malá světlá výška).
Světlá výška v tomto nastavení cca 40cm.
Prozatím jsem vyměnil vzduchový filtr, budu měnit olej v motoru a filtr a překontroluju všechny náplně.
V převodovce, v přední nápravě a všech reduktorech je dle původního majitele převodový olej PP80, měněný letos před sezónou. Uvidím po překontrolování, buď nechám a jen doplním, nebo komplet vyměním. Pravděpodobně bych dal UTTO, který je předepsaný na štítcích.
Prozatím pár fotek:
Když jsem si byl pro traktor, tak mi pán nabídl ještě rotavátor, který si budu muset upravit za tento traktor:
Neměl jsem ho kam naložit, tak jsem tam byl ještě jednou.
Kubota XB-1 BULACE - "teréní želva"
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
Re: Kubota XB-1 BulAce Deluxe
gratuluji ke Kubotě Ať Ti dělá jen radost
Toto je zajímavý strojek. Někde jsem viděl fotku na kultivačních kolech a to už je vysoký jak postřikovač :-)
Co budeš pěstovat, že potřebuješ být vysoko?
Toto je zajímavý strojek. Někde jsem viděl fotku na kultivačních kolech a to už je vysoký jak postřikovač :-)
Co budeš pěstovat, že potřebuješ být vysoko?
Kubota parking only :-)
https://www.youtube.com/user/ladikigas
strasnejsie ako ten traktor je uz len jeho nazov ))
nech sluzips rotacka..super vec
nech sluzips rotacka..super vec
Ahoj Ladiki, nevím jestli je k čemu gratulovat, snad jo. Díky za přání, myslím, že radost bude dělat.
Na těch kultivačních kolech jsem to taky viděl, ale viděl jsem to i posazené úplně dole.
V podstatě takto vysoký traktor nutně nepotřebuji, prozatím budu používat hlavně na brambory, ale máme políčko v blbým místě (ve svahu), takže každý rok máme na jedné straně brázdy hluboký přes 25cm a na druhý straně zaplavený a to stačí malej dešť, protože nad tím je většinou (2x za 3 roky) lán kukuřice. Kubotou B7001 s 12" kolama vepředu by se do toho najet nedalo, to jsem zkoušel. Prozatím jsme si pujčovali RSák, ale ten už dosluhuje a každý rok ho soused půjčuje už naposled.
Ale jezdil jsem s tím v lese a hrozně mě překvapilo, jak je to (i takhle na vysoko) stabilní, nehledě na to, že jsem mohl přejíždět všechny pařezy.
Na těch kultivačních kolech jsem to taky viděl, ale viděl jsem to i posazené úplně dole.
V podstatě takto vysoký traktor nutně nepotřebuji, prozatím budu používat hlavně na brambory, ale máme políčko v blbým místě (ve svahu), takže každý rok máme na jedné straně brázdy hluboký přes 25cm a na druhý straně zaplavený a to stačí malej dešť, protože nad tím je většinou (2x za 3 roky) lán kukuřice. Kubotou B7001 s 12" kolama vepředu by se do toho najet nedalo, to jsem zkoušel. Prozatím jsme si pujčovali RSák, ale ten už dosluhuje a každý rok ho soused půjčuje už naposled.
Ale jezdil jsem s tím v lese a hrozně mě překvapilo, jak je to (i takhle na vysoko) stabilní, nehledě na to, že jsem mohl přejíždět všechny pařezy.
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
Tak jsem konečně dokončil opravu Multicary (po jednom potupném návratu domů na laně), proběhla výměna spojky a přítlačné lamely a konečně jsem vyčistil filtry + vyměnil olej v motoru. Tím jsem si uvolnil místo v garáži a muže přijít na řadu Kubota.
S dovolením bych se trochu inspiroval z tohoto obrázku, který dával Ladiki do Vladimírova vlákna:
U mě je konstrukce uchycení ramen trochu odlišná:
tak přemýšlím, že bych konzoly uchycení ramen protahnul dole na volný šroub a nahoře až na šrouby držící krytku PTO (kvůli pevnosti uchycení v těle traktoru - prozatím konzola drží na čtyřech šroubech, resp. držela jen na třech, čtvrtý byl vyklepaný), celé trochu vyztužil a zespodu bych mezi šrouby vyvařil pásoviny, protáhl je před osu ramamen a na ně navařil závěs. Asi takto:
Dále nejlépe dnes musím ověřit a případně upravit zapojení čerta na brambory a koňského kultivátoru, respektive koňský kultivátor předělat na nešený.
S dovolením bych se trochu inspiroval z tohoto obrázku, který dával Ladiki do Vladimírova vlákna:
U mě je konstrukce uchycení ramen trochu odlišná:
tak přemýšlím, že bych konzoly uchycení ramen protahnul dole na volný šroub a nahoře až na šrouby držící krytku PTO (kvůli pevnosti uchycení v těle traktoru - prozatím konzola drží na čtyřech šroubech, resp. držela jen na třech, čtvrtý byl vyklepaný), celé trochu vyztužil a zespodu bych mezi šrouby vyvařil pásoviny, protáhl je před osu ramamen a na ně navařil závěs. Asi takto:
Dále nejlépe dnes musím ověřit a případně upravit zapojení čerta na brambory a koňského kultivátoru, respektive koňský kultivátor předělat na nešený.
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
měl jsem to na těch třech šroubech zespodu+podpěry viz foto a drželo to. Délku oje vs.náprava jsem měl spočítanou, že při nákladu 1000kg bylo zatížení na kouli 100kg a fungovalo to....
těch řešení, jak závěs upnout je více...
Jak široký máš ten rotavátor? Co na něm budeš upravovat?
těch řešení, jak závěs upnout je více...
Jak široký máš ten rotavátor? Co na něm budeš upravovat?
Rotavátor není na 3BZ, ale je přímo na traktor (nevím jak se tomu zavěšení říká). Navíc je dost široký (125 cm záběr), takže bych mu asi odebral z každý strany tři, nebo čtyři nože teď nevím jak to vychází na vyvážení.
Dnes jsem se k závěsu nedostal, řešil jsem připojení čertu na brambory a jeho naladění za kubotu.
A hlavně jsem řešil ohnutý kryt na kardan od zadní nápravy k přední, byl trochu pruhnutý a v jednom místě ještě nabořený dovnitř a v tomto úseku se hřál.
Je tam pevná tyč s nějakou pružnou spojkou na každý straně, nebo jak je samotný kardan řešen?
Dnes jsem se k závěsu nedostal, řešil jsem připojení čertu na brambory a jeho naladění za kubotu.
A hlavně jsem řešil ohnutý kryt na kardan od zadní nápravy k přední, byl trochu pruhnutý a v jednom místě ještě nabořený dovnitř a v tomto úseku se hřál.
Je tam pevná tyč s nějakou pružnou spojkou na každý straně, nebo jak je samotný kardan řešen?
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
noo...se spojkama nepočítej.....je to prakticky standartní kardan, který je v obalu....
Při obhlídce stroje u prodejce jsem si samozřejmě všimnul, že je kryt prohlý, ale nevšimul jsem si toho zboření dovnitř, jako od nějaký špice kamenu, nebo od čeho - což je div při takhle velký světlý výšce. Když jsem si teď promítl ohnutí krytu a proboření dovnitř, tak jsem si říkal, že ten kardam musel snad na něčem uhnout, aby se mohl dál točit.
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
na ten kardan se mrkni, určitě ten obal tlačí na samotný kardan....a díly na tyto kardany jsou drahé
U rotavátoru bych nešel záběrem přes 1m......uvidíš jak se bude chovat v zemi
U rotavátoru bych nešel záběrem přes 1m......uvidíš jak se bude chovat v zemi
Jo, ten kryt kardanu jsem srovnal, ale v místě kde byl zbořený dovnitř, tak po narovnání praskl. Buď to nějak přelepím, nebo to zkusím zavařit COčkem.
Tak nějak o tom záběru 1 m jsem přemýšlel.
Možná to zkusím hodit ještě do inzerce, že bych vyměnil rotavator 125cm za 100cm.
Tak nějak o tom záběru 1 m jsem přemýšlel.
Možná to zkusím hodit ještě do inzerce, že bych vyměnil rotavator 125cm za 100cm.
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
Ve středu vybírání brambor u táty:
odvoz jejich urody:
Potom přesun na naše políčko, tam jsem nestihl fotit, tak jen trapný pokus o video:
Ve čtvrtek dokončení našeho políčka, zase jsme chvátali, tentokrát abychom nezmokli, ale stejně nás to vyhnalo.
Začátek přestavby koňského kultivátoru na nešený:
odvoz jejich urody:
Potom přesun na naše políčko, tam jsem nestihl fotit, tak jen trapný pokus o video:
Ve čtvrtek dokončení našeho políčka, zase jsme chvátali, tentokrát abychom nezmokli, ale stejně nás to vyhnalo.
Začátek přestavby koňského kultivátoru na nešený:
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S
mna z nejakej veci odhovaraju z prerabky
ty mas ale vysoky stroj, ci to nebude tym....
ja musim dorabat uchyty na ramena kvoli hydraulike pridavnym odnimatelnym jaklom, zatial najlacnejsie riesenie
ty mas ale vysoky stroj, ci to nebude tym....
ja musim dorabat uchyty na ramena kvoli hydraulike pridavnym odnimatelnym jaklom, zatial najlacnejsie riesenie
Multicar M22 3S
Multicar M22 3S