Kubota XB-1 BulAce Deluxe

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Zden

Re: Kubota XB-1 BulAce Deluxe

#61 Nový příspěvek od Zden »

No já to mám podobně, né, že bych lenošil, ale mám těch projektů moc - dělám zateplení na domě, (dělám si to sám, jen na fasádní omítku mám domluvenou firmu) půlku baráků mám připravenou a druhá mě čeká najaře - celkem asi 300m2, začínám dělat půdní vestavbu, protože děti už se do malýho pokojíku nevejdou, vyklidit, pak zateplení krovu, stropy, podlaha, atd.

Nechtěl jsem dělat závěs do kšand, chtěl jsem rovnou udělat pořádnej závěs na traktor, ale v sobotu bylo nutný navozit dřevo a když jsem obhlídnul terén, tak jsem naznal, že multikárou bych se určitě někde zahrabal, tak jsem musel rychle udělat závěs na traktor a tento byl jednodušší. Teď mě to už nebude nutit ten závěs udělat, protože tohle funguje. Sice musí člověk dávat pozor a přemýšlet, ale funguje to.
Kubota XB-1 BULACE - "teréní želva"
Multicar M22 3S

Zden

#62 Nový příspěvek od Zden »

Tak jsem konečně udělal trochu "pořádek" v garáži, alespoň tak abych mohl uklidit rotavátor a sazeč pod střechu a mohl na tom začít něco dělat, když náhodou vyjde čas. Prozatím jen mažu zarezlý šrouby, abych to vůbec povolil.
Obrázek Obrázek

Na traktůrku jsem teď čistil palivový filtr a hledal odkud mi při nastarovaném motoru po vstřikovacím čerpadle teče nafta.
Teklo to z odvzdušňovacího ventileku, ikdyž byl dotažený. Pro odvod nafty při odvzdušňování je to hadičkou spojený s přepadem od vstřikovačů. Teklo to tedy z přepadů od střikovačů, přes špatný o-kroužek na ventilku odvzdušnění ven.

Nový O-kroužek 3x2 + nová hadička na propojení.
Obrázek Obrázek
Měl jsem strach jak to nastartuje, ale po odvzdušnění (povolený odvzdušnovací ventilek, nastavená nulová dávka paliva - plyn v poloze pro chcípnutí motoru a 15s protáčení motoru) traktůrek naskočil úplně bez problému.
Multicar M22 3S

ladiki

#63 Nový příspěvek od ladiki »

ten odvzdušňovák je super vychytávka....jak píšeš, do pár otočení to chytí a běží 8)

Zden

#64 Nový příspěvek od Zden »

Je to super věc, příjemně mě to překvapilo.
Mám Multicar M22, a tam když se to zavzdušní, tak buď musí člověk odšroubovat i vysokotlaký potrubí u vstřikovačů a nebo přežít že to nějakej čas "prská" a pořádně netáhne. A tam se mi to občas stává, kouknu do nádrže a říkám si, že je to ještě dobrý, že doleju až při další jízdě, pak se to někde rozhoupe, cucne si to přes trubičku v nádrži (je z vršku) vzduch a už to stojí. Když se to stane v lese, když na tom je 2,5 metru dřeva a musí to člověk odvzdušnit, aby se dostal z lesa na silnici, tak je to fakt na prd.
Obrázek
Ale to sem nepatří.

Včera jsem vyměnil olej v motoru (M7ADS III) + olejový filtr (MANN W811/80)
Obrázek
Multicar M22 3S

Zden

#65 Nový příspěvek od Zden »

V sobotu proběhla výměna rotavátoru (Hinomoto DS 1320 za Kubota RS 1000) s uživatelem tohoto fóra.

Včera jsem ho zkusil navěsit, abych odměřil potřebnou velikost náhonu.
Obrázek Obrázek Obrázek
Multicar M22 3S

Zden

#66 Nový příspěvek od Zden »

Posledních pár týdnů jsem se bavil zpracováním dřeva v lese:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Na nic jinýho moc času nezbylo (kromě nutných přesunu):
Obrázek

Zásahů u požárů a následné péče o techniku a vybavení:
Obrázek Obrázek Obrázek

Teď se tomu musím začít věnovat ;-) - kardan zkrácen na požadovanou délku a první ostrá práce s rotavátorem (příprava pod záhonky):
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Multicar M22 3S

ladiki

#67 Nový příspěvek od ladiki »

Někdy je dobré pole napřed trochu srovnat. Rotavátor pak tolik nekopíruje terén... :friends: A co traktor? Je poznat změna záběru ;-)

Zden

#68 Nový příspěvek od Zden »

Jo, on to hlavně přejel velkej traktor když "práškoval" obilí. Takže ty hrby jsou tam kde jel a kde to bylo tvrdý a rotavator to moc nebral.
Já jsem s tím širokým rotavatorem nikdy nepracoval.

Dneska jsem se věnoval sazeči:
Multicar M22 3S

Kuba

#69 Nový příspěvek od Kuba »

Tohle je správná cesta. Za malou Kubotu patří jednořádkový sazeč s velkýma kolama a převodovkou. Jestli je rozteč brázd 60 nebo 80 cm je úplně jedno. Na trávě bez přední radličky se dá vyzkoušet vzdálenost brambor případně ji upravit výměnou kolečka v převodovce. Potom dobře zkultivátorovat a pak bez brambor sázet a sázet a tím vyladit vše ostatní (tvar brázdy, kudy přesně jezdit, atd.). Potom znovu kultivace a teprve ostré sázení produktu. Nakonec jsem vždycky vyndal přední radličku, pustil disky níž a proorával jsem s ním. Když už jsem to dotáhl k dokonalosti, tak jsem prodal sazeč i traktor a sázím jenom na fóru. Chuť by byla, pouze je nedostatek pracovní síly. Tak ať se Ti brambory daří.

ladiki

#70 Nový příspěvek od ladiki »

Zdene, vypadá to dobře.....šikovní pomocníci 8)

Zden

#71 Nový příspěvek od Zden »

Díky.
Jedna sekce, ta která je na fotkách za traktůrkem, bude naprodej.
Vyčistil jsem jí, namazal, rozhýbal, vyzkoušel - funguje a protože jsem si myslel, že nebudu moct chodit do práce a budu mít dost času, tak jsem jí zhodil a navěsil tam druhou sekci a začal jí čistit a promazávat. Teď mám nachystanou na zkoušení druhou sekci. Nakonec mě s nařízeného volna odvolali zpět do práce, tak zas čas mít nebudu.

Pomocníci to jsou velcí (jak ty stroje tak ti dva rarášci). 8)
Multicar M22 3S

Zden

#72 Nový příspěvek od Zden »

Od posledního příspěvku, proběhlo testování sazeče na větší ploše a na několika řádcích vedle sebe. Sazeč na železném kole dost "uhybal" po svahu, a rozteč mezi brambory se nám zdála dost velká - původní železné kolo jsme nahradili klasickým kolem s pneumatikou (rozteč šroubů pasuje ze škodovek). Nakonec jsme skončili až na 13" pneumatice.

Během testování jsem dotvořil závěs na přídavné zavaží a vodící (naváděcí) udělátko.
Obrázek Obrázek Obrázek

Pak jsem pole srovnal kultivátorem, našlehal rotavátorem a vyrazil sázet.

Bohužel už po pár metrech jsem zjistil, že v rotavátorem nakypřené půdě nefunguje přední rozhrnovací disk, který i díky snížení celého sazeče menším vodícím kolem, dělal neforemnou širokou rýhu, do které brambory padaly jednou na střed a jindy ke kraji brázdy.
Takže jsem musel zpět pod střechu a narouboval jsem tam klasickou rozhrnovací radličku s bočnicemi. Malá svačinka, poté proběhlo noční testování a odklad na další den.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Pak už se sázelo celkem bez problémů. Na videu je práce s naklíčenou sadbou, kterou jsme nechtěli vysypat do zásobníku. Jen si strejda nedal říct, aby sedl za volant, tak musel obsluhovat sazeč.

Obrázek Obrázek Obrázek

Po prudkém nočním dešti jsme v sobotu ještě projel a brázdy trochu upravil radličkami.
Obrázek
Multicar M22 3S

Zden

#73 Nový příspěvek od Zden »

Trošku jsem si hrál, aneb dárek pro bratra k třicetinám:
Obrázek Obrázek

Dodělal jsem vláčení na plečku: (z plečkování brambor fotky ani video nemám, nestíhal jsem)
Obrázek Obrázek

Příprava na sucho, když už jsme tu vodu z baráku nachytali do sudů a do nadrží, tak je potřeba jí někde uložit na horší časy. A třeba ještě něco tento týden připadne. Prozatím mám přečerpávání vyřešený starou kalovkou, která se mi podařila zprovoznit, ale chci to pořešit nějak jinak. Buď tak, abych nemusel nádrž převážet na vyprazdňování a nebo si udělat cisternu s čerpadlem a jen přejíždět a nepřetahovat kalovku, od nádrže k nádrži.
Nádrž v pozadí traktoru má myslím 8 kubíků a je umístěna tak aby se dalo zalívat samospádem. Ještě předloni do ní i přes léto natíkala voda přivedená tentou hadicí z přepadu ze "studánky", která je ve svahu nad polem. Loni něco nateklo na jaře a přes leto už nic a letos ani pořádně nic téct nezačalo.
Obrázek Obrázek
Multicar M22 3S

Zden

#74 Nový příspěvek od Zden »

Poslední dobou technika opět trochu zahálí,
ale na druhou stranu konečně se podařilo dokončit fasádu na první půlce domu:
Obrázek
následovalo stěhování lešení na druhou (tu vetší) půlku domu.

Kvůli uvolnění místa pro bazén, jsem musel převozit polystyrén (a taky komu by se chtělo obýhat celý barák pro každý balík):
Obrázek

Nutné vyžínání v lese:
Obrázek

Z oborávání brambor bohužel, žádnou fotku ani video nemám, tak alespoň krátké video z vyvážení letitého nánosu z výběhu pro slepice (už toho bylo tolik, že voda při prudších deštích přetíkala z výběhu do skleníku)
Obrázek
Multicar M22 3S

ladiki

#75 Nový příspěvek od ladiki »

kolem stavby jsem s traktorem nahrkal nejvíce motohodin...skvělý pomocník 8)

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“