Yanmar F-7
Moderátor: DYK
Re: Yanmar F-7
Krásný pluh jajrus, máš moc šikovné ruce. Omluuvám se, ale ještě potřebuji stočit téma k mulčování. Pro svého AF 160 jsem vzal mulčovač Dabaki NEFL 100M (doporučují 15-20k traktor) osazený kladivy a výsledky jsou v mém případě neslavné. Zkoušel jsem 2 pozemky, lesní zelený travní porost s ostružiním a tam to bylo v pohodě. Pak jsem ale najel na pozemek, který byl léta sečený bubnovkou a tráva vždy nechána ležet, navíc pro závadu bubnovky se naposledy seklo na jaře. Prostě strašně moc různě proschlé hmoty, mulčovač byl doslova zahlcován (jel jsem na pomalou 2) a to se projevilo v přehřívání traktůrku. Napoprvé velmi rychle, protože jak jsem zjistil, bylo špatné těsnění na víčku chladiče a to nedrželo žádný tlak, takže si začalo ufukovat ještě když byl teploměr ve 2/3 zeleného pole. Následující den oprava víčka, vypuštění a propláchnutí chladící soustavy, nová G11 kapalina. Další výjezd na pole, tentokrát jsem cca 1/2 pole udělal, ale dost se zadýchával, teplota se povážlivě držela nedaleko červeného políčka. Nakonec jsem ztratil nervy a raději práci nedokončil. Podotýkám, že při orání se teplota drží v cca 1/2 zeleného pole, tedy odvozuji, že v chlazení problém není, ale spíše v extrémní energ. náročnosti mulčování, popř. v podstřelení výkonové rezervy traktůrku. A teď otázka: má někdo zkušenosti s používáním obojího, kladiv i Y-nožů? Vkládám naděje do příspěvku, že Y-nože jsou lepší na více hmoty a kladiva na vysokou buřeň a nálety. Dokázal by mi někdo v tomto ohledu poradit?
Mrkni sa do môjho vlákna, alebo do vlákna mulčovača STARK. Mám oboje a nedá sa to porovnať. Keď som kladivami vbehol do hustej trávy tak sa mi dymilo od remeňov. A zase na druhú stranu tehla ktorá kladivám nerobí problém posiela Y nože do večných lovíšť.
Mám Cronimo 120cm 18HP s Y nožmi a kladivový Virago 145cm ktorý ťahám japoncom 26Hp.
https://www.youtube.com/channel/UCfAde_ ... zyI-4Bbulw tu sú aj nejaké videá.
Mám Cronimo 120cm 18HP s Y nožmi a kladivový Virago 145cm ktorý ťahám japoncom 26Hp.
https://www.youtube.com/channel/UCfAde_ ... zyI-4Bbulw tu sú aj nejaké videá.
Díky za reakci oco13. Přesně v to jsem doufal. To vlákno STARK jsem studoval a teď jsem vzdělanější i o nastudování vláken s tématikou chlazení. Ale vyslovené porovnání kladiva vs Y-nože jsem nenalezl. Ty břity kladiv se mi v husté trávě vždy obalily několika cm čepicí mulče a začínal jsem mít pochybnosti vůbec o celkové filozofii mulčování. Výsledkem je zadýchávání traktůrku a nepěkně dokousaná plocha. Je pravda, že jsem si před koupí mohl vybrat, jestli nepřesadím na Y-nože, ale řešil jsem hlavně odolnost při trefení kamene a to mi prodejce řekl, že kladiva jsou jednoznačně trvanlivější, což jsi mi sám potvrdil. Přiznám se, že už jsem začínal propadat trudomyslnosti a zvažoval prodej mulčovače. Takto objednám nože a budu se těšit na reparát.
Tvá videa jsou super, u starších se člověk i pobaví Vidět, že jsi traktoro-srdcař.
Tvá videa jsou super, u starších se člověk i pobaví Vidět, že jsi traktoro-srdcař.
Aj ja na Virágo budem objednávať Y nože. Ono totiž hrúbku 3 a viac cm, ktorú niektorí sekajú kladivovým mulčerom, ja radšej strihám nožnicami a meliem na kúrenie. Nože zomelú všetko čo má menej ako 3 cm a za tri roky som vymenil 4 nožíky po 2 eurá. Očakával som aj výmenu remeňov, ale zatial nebola potrebná.
Jediný problém čo mi vadil, boli stopy po lyžinách v zákrutách, ale aj to sa nastavením tretieho bodu dalo vyriešiť.
Inak bacha na ceny, niekde sú tie nože drahé , predpokladám že budeš mať tieto https://www.amaslovakia.eu/agri---garde ... -d3506.htm
Jediný problém čo mi vadil, boli stopy po lyžinách v zákrutách, ale aj to sa nastavením tretieho bodu dalo vyriešiť.
Inak bacha na ceny, niekde sú tie nože drahé , predpokladám že budeš mať tieto https://www.amaslovakia.eu/agri---garde ... -d3506.htm
Naposledy upravil(a) oco13 dne ned říj 03, 2021 7:29 pm, celkem upraveno 1 x.
Oco, tebe se na foru honí dost těžko, protože píšeš kde co kde kam, pak zase napíšeš v jiném vlákně jsem psal o . . . .
Chtěl jsem se zeptat - TOTO je fakt mulčování? Slyším zvonky štěstí?
Chtěl jsem se zeptat - TOTO je fakt mulčování? Slyším zvonky štěstí?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Ono tam fakt niečo zvoní...
A okolo kardanu to čo lieta?
A okolo kardanu to čo lieta?
Dyku to bolo prvé zapojenie mulčera s ponechaným továrenským nastavením. takže si musel trocha vyrovnať teren. Ten istý deň sa mu o kus ďalej aj dymilo z remeňov. To keď vytiahol zo zeme kus pletiva. Z videa je zrejmé, že nie je dobré snažiť sa na prvý pokus o golfový trávnik.
Okolo kardanu lietali retiazky o ktorých som nemal šajnu na čo slúžia - kedže som dovtedy žiaden kardan nemal.
Edit - zvoní beton, tehly a podobné darčeky, ktoré postupne vyliezajú zo zeme.
Edit2 : tu som našiel Cronimo na presne rovnakom mieste a to nezvoní https://www.youtube.com/watch?v=H1O5GU_h9NY
Okolo kardanu lietali retiazky o ktorých som nemal šajnu na čo slúžia - kedže som dovtedy žiaden kardan nemal.
Edit - zvoní beton, tehly a podobné darčeky, ktoré postupne vyliezajú zo zeme.
Edit2 : tu som našiel Cronimo na presne rovnakom mieste a to nezvoní https://www.youtube.com/watch?v=H1O5GU_h9NY
O ceně nožů jsem zatím nepřemýšlel oco, tak dík za upozornění. Chtěl jsem je vzít přímo z Dabaki a teď jsem se díval, že stojí 60 kč, takže cena srovnatelná. Co se týká cen ND, je to někdy mazec. Když jsem řešil to víčko chladiče, někde ho prodávali za 469, ale já jsem ho koupil za 175 v Silůvkách. Nakonec stejně nepasovalo (průměr dobrý, ale bylo moc vysoké), takže jsem sejmul gumová těsnění a použil je na víčko staré. Přitom dle google obchodu víčka na asijské stroje od 30 Kč, vypadají všechny stejně a asi si stačí pouze pohlídat rozměry a 0,9 bar.
Co se týká výšky mulčování je mi to celkem jedno. Prostě máme pozemek, který víceméně leží ladem a pouze je potřeba ho občas uklidit, aby k sousedovi nelítal bordel a nezarostl šípkáčím. Ten Dabaki mulčer umožňuje nastavení ližin ve 3 výškách, na střední polohu to neseklo vůbec - traktor i ztrácel otáčky, na vysokou polohu jsem sekl viz popis výše. Těším se na zkoušku s noži.
Ty řetízky okolo kardanu jsou podle mého názoru na to, aby se ti plastový kryt netočil, jak na tom videu. Uchytil jsem ho na konstrukci a kryt se mi při práci netočil.
Co se týká výšky mulčování je mi to celkem jedno. Prostě máme pozemek, který víceméně leží ladem a pouze je potřeba ho občas uklidit, aby k sousedovi nelítal bordel a nezarostl šípkáčím. Ten Dabaki mulčer umožňuje nastavení ližin ve 3 výškách, na střední polohu to neseklo vůbec - traktor i ztrácel otáčky, na vysokou polohu jsem sekl viz popis výše. Těším se na zkoušku s noži.
Ty řetízky okolo kardanu jsou podle mého názoru na to, aby se ti plastový kryt netočil, jak na tom videu. Uchytil jsem ho na konstrukci a kryt se mi při práci netočil.
Oco no konecne vidim u teba poriadny traktor!...fakt som rad ze si kupil tu shibu...vypada velmi zachovalo ...myslim ze budes s nou spokojny..prip. popis co na nu hovoris?...
Len celkom v skratke, aby ma Dyk , už sme sa skamarátili až tak, že Klbak je na bazoši
nieje náhodou klbak na Bazoši kôli žene?
vidis...nakoniec ta chytil ten japonec za srdce...ale som rad...shiba je uz vcelku dospely traktor a aj pomerne robustny aj na tvoje potreby..snad ju ale neroztrhnes jak tie domadelky..chudence....zaloz vlakno na shibu..kde mozeme vklude pokecat o nej,,
Ani nie - v poslednej dobe funguje už len ako vzv.