Poradte prosim nejaky kvalitny obracak na japonca

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
pietrobs

Re: Poradte prosim nejaky kvalitny obracak na japonca

#31 Nový příspěvek od pietrobs »

vedel by som kupit hlavy s agrobonu u nas na SK..su cisto nove len zas strasne peniaze za to pytaju...na dvojak teda by ma vysli dokopy tie 25cm 1400e...jedna je 350e..ja neviem ci uz zosaleli alebo co?..neskutocne draho to predavaju

mitsu

#32 Nový příspěvek od mitsu »

Popisem moju skusenost - japonci sice maju mnoho vyhod voci tunajsim strojom obdobnych vykonov (mam na mysli stroje z doby, ked sa oralo 20-30-40k traktormi) - obratost, male rozmery, dostupnost, spolahlivost atd, avsak aj nevyhod - vecsina z nich bola konstruovana pre pouzitie s rotavatorom na ryzovych poliach, a teda vykon motora prenasany do PTO a nie do tahovej sily, unosnost ramien, nizka hmotnost a celkove vyvazenie (predne zavazie) prave pre rotavator a aj to na rovine. Nieco pomozu zavazia, nieco rozsirenie kolies, vo vykone motora nebyva problem ani pri mensich 16konovych. Rozsirenie kolies vsak nejde do nekonecna, rovnako ani pridavanie zavazi. Dostupne pluhy zo spominanej doby 50 a viac rokov dozadu (obvykle dvojaky) boli konstruovane pre traktory, ktore mali beznu sirku 'velkych' traktorov a za japoncom je potom problem z geometriou (je jedno ci obracak alebo jednostranny - proste poloha tahovej sily nepusti... a ako tu viaceri piseme, je rozdiel orba ci skor skrabanie na par cm a orat aspon na tych 20-24cm.

Podla mojich skusenosti 26-28k japoncici uz vyhovuju na orbu - aj ked sirka je obvykle na spodnej hranici, rovnako aj vyvazenie/unosnost ramien... jednostranny pluh triedy PN252 zo svojimi 270kg (ak si dobre pametam) pre taky traktor pierkom bez akehokolvek dovazovania (pri PN252 zostal vsak problem zo sirkou a geometriou uchytu - vysky tretieho bodu). Ale z mnohych, tu uz spominanych dovodov napr. svah a potreba striedania smeru zaklapania, nejde len o uhladnost pola (rozor/zor v strede) je obracak lepsou volbou, este stale su kupitelne stare pluhy roznych nemeckych a rakuskych znaciek ktore 'lakaju' svojou cenou.

Skusal som najprv Gassner 2x30 s vysokym ramom, inak pan pluh, firma co do dnes funguje a dizajnuje a vyhrava s pluhmi sutaze, no je to uz 'macek' co vazi cez pol tony ('plna vybava' - predradlicky, krojidla na oboch hlavach atd, vyska pluhu 1,5m.. kazda hlava s kompletnym plazom) a bol asi na hranici moznosti 28k japonca (podla vyrobcu 45k a viac), aj ked orba nadherna. Neskor som sa dostal k Rabe Taube 55, s ktorym to uz nie je take na hranici, je ocosi lahsi a nizsi, no predpokladam ze tiez nema daleko od pol tony.. predsa len mensi zaber (2x 27,5cm) viac sadne za uzsi traktor. Ale stale su situacie, ked by som si prial aby bol pluh tak o tretinu mensi alebo traktor o tretinu silnejsi - napr. pri lezeni z brazdy na miernom briezku, vaha na prednej naprave nedostatocna aj ked na predu mam pridanych 250kg :-/.
Skvela vec je mechanika s dvojitym otocom, umoznujuca vysunut pluh pre orbu popri plote ci inej prekazke - mam terasovite pasy a doorat poslednu brazdu vylezenim kolesami do horneho pasu by skoncilo prevratenim traktora - https://vimeo.com/22695866 od cca 12-tej minuty. Pri novsich modeloch uz presli na inu mechaniku pre preciznejsie nastavenie. Orba tiez super, po pas vysoka horcica zaorana skoro bezozvysku, predradlicky s krojidlami funguju ako maju. Chcelo by to rozsirit zadne kolesa este viac, tak aby vnutrajsky prednych a zadnych kolies licovali, ale potom je zaber rotavatora (1,6m) malo a prehadzovat kolesa kazdu sezonu :tyty:

Kazdopadne v oboch pripadoch jednoduche nastavenie, ziadne problemy s bocnymi silami ci problematickym zaoravanim. Otacanie mechanicke, Gassner mal automaticke pri dvihnuti, Rabewerk rucne pakou, ktore som este neodladil - niekedy treba otocenie dokoncit rucne. Mnohe diely su stale kupitelne, ci uz originaly alebo druhovyroba vratane lacnejsich polskych.

Sem tam som videl aj jednohlavove obracaky z tej doby... mozno pri troche stastia by to mohla byt alternativa pre mensie traktory voci novym cinskym/"papierovym" pluhom.

ladiki

#33 Nový příspěvek od ladiki »

mitsu...je to tak, máme stejné poznatky....
A navíc je potřeba více si hlídat podmínky půdy k orbě....Ono taky chtít hloubku co zvládne velký traktor, to vše při úzkém rozchodu.....

Tady má borec doma dělaný a oře pěkně.... škoda, že není otočný.... https://www.youtube.com/watch?v=KG4BWvjktAw

ladiki

#34 Nový příspěvek od ladiki »

pietrobs

#35 Nový příspěvek od pietrobs »

mitsu dik za podrobny popis ci sa pluhov tyka.. skutocne tam bude pravda... ono tie cinske mi ani nespominaj.. je to skoda penazi za to... radsej teda ako ladiki naznacil urobit bud zo starsieho alebo poskladat s dielov.. tie čínske sa nedaju ani prerobit aby to ako tak oralo.. vecer skusim pridat video ako som ja s tym oral.. no viacmenej to bolo len take ohrnanie..

mitsu

#36 Nový příspěvek od mitsu »

no ta najmensia cina neviem neviem ci sa to da nazvat oranim :tyty: - skor nejake skrabanie https://www.youtube.com/watch?v=YggI9HAAPy0

je smutne ze aj tu plati, ze co si clovek nespravi, to nema... Predsa len maly japonec (15-24k) tiez dost urobi a mat velky len kvoli orbe resp. problemu zohnat rozumny pluh ... na male plochy ani orba jednorakom neni problem z pohladu casu - mne tusim zaberie viac casu priprava/odlozenie pluhu ako samotna orba. Vecsie utlacenie pody, vsetko je vecsie - narocnejsie na miesto, tazsie, drahsie a prehadzovanie naradia narocnejsie.

Ja som vsak spokojny s vecsim, lebo zas vecsi traktor otvara nove moznosti - napr. drvenie konarov (Pirana), tiez vecsia sirka je lepsia pre stabilitu vo svahovitom terene - pipanie alarmu naklonu sa vsak aj tak ozyva az prilis casto.

Starych pluhov bude stale menej, nieco ako https://www.youtube.com/watch?v=ZUXqv_tp90M alebo https://www.youtube.com/watch?v=qbmj7uOpPx8 byva na predaj malokedy.

Mozno prilezitost pre miestnych vyrobcov, spravit nieco rozumne - obracak s cca 30cm zaberom, staci rucne otacanie...radsej vyssi ram aspon ako ten Agrobon (55-50cm) s predradlickami, krojidlami a zaklapacmi, ked je cim dalej tym viac popularne zelene hnojenie a nechavanie uhoru. Pripadne aj ramenom ako na tych madarskych videach co tu dal Ladiki. Agrobon robi len 25-ky, podobne aj v Moravskom Lieskovom tusim len mensie hlavy na podmietku. Komplet orebne telesa dnesnych pluhov budu asi nezaplatitelne (pasove odhrnovacky s mensim odporom by neboli odveci), ale mozno by slo pouzit aspon odhrnovacky/lemese/plazy pre nieco fabricke... Alebo presvedcit cinana na nieco take. Ukrajinci/rusi nieco take nemaju?

Kto vie ako by sli v nasich podmienkach tie japonske pluhy, na predaj som ich nevidel ani u exporterov v Japonsku, asi nie su moc rozsirene kedze tam kraluje rotavatorovanie.

ITS

#37 Nový příspěvek od ITS »

Někde v historii je tady téma, kde nějaký pan Graman ze Slovenska vyrábí pluhy a psal nám tady, jestli se nám jeho pluhy líbí. Když si tu diskusi vyhledáte, pak se dozvíte, že obchodníci žádají ty pluhy se "spoustou malých radliček". Nikdo tedy nechce to, o čem si tady píšeme, po čem toužíme. Sukov v Babicích má ty správná tělesa, ale také nic malého nechtějí dělat, že o to není zájem. Tělesa mají pěknou dlouhou desku.
Obrázek

ITS

#38 Nový příspěvek od ITS »

Jsou to tělesa z tohoto pluhu https://www.youtube.com/watch?v=fmepSIG8ksw
Jsou jen 25tky, ale pěkné.

ladiki

#39 Nový příspěvek od ladiki »

ITS: ta tělesa SUKOV vypadají dobře....slibují nízký odpor a dobré zaklopení....

pluhy vyrábí i Šálek...... http://www.agroservispv.cz/pracovni-nar ... h-pon2-300

http://www.agroservispv.cz/pracovni-nar ... h-pon2-300

Ale nemohu si pomoct. Za cenu 52 resp. 64tkč bych čekal více. Základní uložení mi přijde fórový. Chybí vzpěry mezi plazem a odvalnicí. Nemožnost předraličky. Ani přídavný límec pro zaklopení zbytků....

Pluhy agrobon jsou na tom podobně...... je to moc drahý.....

pietrobs

#40 Nový příspěvek od pietrobs »

mne sa takisto zda ta cena az prestrelena..

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#41 Nový příspěvek od Atlan »

Tak to vyrobte vy, ocividne odber by bol. a za 10tis vam to kupi kazdy ze.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

pietrobs

#42 Nový příspěvek od pietrobs »

atlan keby mam ten cas co nemam tak si bud isty ze to vyrobim.. stacili by mi jedine hlavy aj starsie.. no pytat za pluh 2500e je nad ramec.. ved to je skoro cena niektorych japoncov.. proste je to az nechutne ako sa vsetko predrazuje.. druha vec je ze za take peniaze by ten pluh mal aj orat ukazkovo co sa mi celkom nezda zeby bol tak dokonaly.. bohuzial realita dnesnych dni je vytiahnut co najviac od ludi a to je maximalna pravda!.. mimochodom nemam problem zaplatit nieco lepsie no zase sa popalit ako na predoslom obracaku nemam chuť.. aj za ten deleks som dal 600e..a vysledok?.. radsej ani nekomentujem

thovt

#43 Nový příspěvek od thovt »

Komentář: pro prodejce levná číná

ladiki

#44 Nový příspěvek od ladiki »

4Atlan: ve strojírenství dělám a znám režie na strojích. A taky znám marže. Ale nabízet za 50+ pluh, který nemá kvalitu? Přitom by stačilo jen o pár milimetrů na exponovaných místech zesílit materiál. Je to stejné jako zateplení na domě, každý řeší sílu polyše, ale přidání o pár cm cenu zateplení dramaticky nezvýší, ale výsledek je jinde.....

Dával jsem sem pluh Kverneland origo za Kubotu.Ten stojí 50 tkč...ale vím, že když ho zapřihnu, tak bude fungovat. To jako výrobce v ČR neumí pluh levněji ? To jako vzpěra plaz/odval. deska tak moc zvýší cenu?

Hovno. Je v tom politika. Čína je levná, ale na houby, tak to napálíme.....

Sleduji i indické pluhy co se týká kvality. Materiálově jsou festovnější, tam se čína neprosadí....

Faktem také je, kolik lidí by za kvalitní dvoják obracák dalo 30 tkč.....bude nás pár......zbytek si koupí Akpila za 6tkč z polska a nějak to obrátí........a taky dobrý.....

pietrobs

#45 Nový příspěvek od pietrobs »

moja rec Ladiki...teraz si napisal presne ...nech mi tu nikto nehovori ze ten pluh stoji realne taku palku..ja osobne si myslim ze cena toho pluhu je polovicna..a nasledne dovozca si na tom pripali 1000 e navrch...fakt smutne takyto predajcovia..zohnat ten japonsky pluh tak sa ani nepozrem na tie cinske hracky..

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“