Čau chlapi, díky za všechny reakce a podněty, ani jsem nečekal takovou odezvu, díky!
Tak ještě to nějak uvedu na pravou míru a pokusím se odpovědět.
Já už jeden traktor mám, ale anglickej. Má kabinu i s vytápěním, navijákem, SPZtkami a 3500 kg na kouli, takže další traktor na značkách už nepotřebuju
Nemusím tedy řešit přejezdy po silnici, ani jakou kárku utáhnu nebo ubrzdím, na dřevo a větší břemena jezdím Land Roverem. Traktorek bude jen na pozemky, které mám všechny na jedné hromadě. Do těžby už jsem ho musel taky zapřáhnout viz video.
https://www.youtube.com/watch?v=ziccXWZdnhs
Budu k tomu mít i Varinu s bubnovkou, takže část prací bude dělat traktor, část Land Rover a část Varina. Je pravda, že dvoububnovku za traktor možná hned kupovat nebudu a uvidíme, co zvládnu Varinou. Šlo nám o to, že je nám líto celou louku zmulčovat, když si můžeme udělat hezké a vlastní seno pro slepice. Ale určitě už nechci řešit obracák, nahrnovačku a lis, takže zřejmě pojezdím varinou to, co si ručně zpracuju na seno pro slípky a zbytek zmulčuju nožovým nebo kladívkovým mulčovačem. Lištová sekačka mě nějak ani nenapadla, u malotraktoru jsem její použití asi ještě neviděl, u variny jo, ale je tam potřeba nějak odhrnovat posečenou trávu na bok, což mi přišlo otravné ... ale lištovka na boku za traktorem by asi mohla být taky fajn. Vari mám zatím jen s převodovkou DSK16, možná dokoupím i DSK17 na rotavaci, kobzole, malou orbu a bude to ve výsledku levnější a dostatečné, než toto všechno řešit za traktor. Ty políčka budou mít malou výměru...
Nejsem typ, kterej chce dostat všechny informace na zlatém podnose, takže opravdu už desítky hodin studuju, čtu, sleduju videa, dohledávám si informace. Takže samozřejmě ceny všech nářadí nových i bazarových mám zjištěné a je mi jasné, že nákupem traktoru to nekončí, ale začíná. Vše určo nebudu kupovat hned.
Začal bych asi mulčovačem (teprve budu muset vybrat ten nejlepší pro mé účely, ale nožovým asi začnu), kuželovou štípačkou (její limity uvidím, ale určitě dost práce udělá, zatím mám u kůlny připravené samé borovice) a transportní bednou a uvidíme. Rád bych zachoval jakousi kompaktnost a obratnost traktoru, takže kovadliny 26hp atp. mě ani nenapadly. Zetor už vůbec ne, to už je moc velké a zas tolik prostoru na jeho parking tam nemám a prostě se mi líbí na těch japoncích ta kompaktnost, chci se na tom kopcovitém pozemku nějak rozumně pohybovat, se zetorem už si to tam moc představit neumím.
Myslím, že rozmezí 20-24 koní to pro mě musí být dostačující. Mně se ty Iseki TU strašně líbí, ale jen o designu ten výběr zase být nemůže. Jen vlastně nevím podle čeho vybrat tu správnou značku - tak nějak mi ze všech diskusí vyplývá asi toto - "je jedno, jaká to bude značka, jde o to jak se o něj staral předchozí majitel, a dostupnost dílů je tak nějak na všechny podobná" ... takovej nějakej závěr mi z toho plyne a vlastně mi ze všech zkušeností nevyplývá žádná značka jako křáp, jen někteří doplatili na zhuntovanej neudržovanej stroj a prodejce, který s tím nechce mít nic společného.
Co se týče té elektronické regulace hydrauliky (řady 0, 5, 7) - tohle je fotka TU165F a to elektronické ovládání tam nemá, takže to asi není o té řadě ale o konkrétní výbavě toho traktoru a jeden stejný typ to může a nemusí mít, si myslím ... otázka jestli opravdu od toho radši dávat ruce pryč, nebo to takovou roli nehraje. Mnozí říkají, že to vůbec ani nepoužívají ...
Do lesa zatím anglickým Land Roverem, ale brzy snad japonským Isekim ...