Kirovec a další
Moderátor: DYK
-
Re: Kirovec a další
Záleží,co si pod pojmem "dlouhá životnost" představujete.
Já vidím jako adekvátní synonymum dlouhé životnosti např Super 50 Jezdí už 50let a dalších 50 bude.
Dnešní nové traktory a stroje budou mít poruchovost podle svého nejslabšího článku a to je pořád oná zmiňovaná elektronika. Pokud někde nějaký hlodavec něco nepřekousne,nebo se jiným mechanickým nebo chemickým vlivem něco nezničí, tak slaboproudá elektronika má obcně životnost 8-10let.
Jasně, že tyto potíže má řešit servis, ale věřím, že vás to vždy kvalitně nakrkne, když se stroj v prostřed pole zastaví díky nějakému utřepanému konektoru nebo drátku, uteče vám čas i počasí a vše je v troubě a sami s tím nic nesvedete a hned hledáte ten starý vergl někde v kopřivách, který to ještě odtahá. Co k tomu víc dodat.
K onému obratu a točení strojů je pravda že roste HDP, servis a všichni makají , ale kdo to nakonec zaplatí, přece zemědělec, takže se tam ty závady už holt lijou od výroby a vše se dělá tak, aby si to nemohl sám opravit
Poláci, jakožto velký zemědělský národ, mají pěkné pořekadlo: "Od myši a po cisařa,všichni chcu žiť z gospodařa"
Já vidím jako adekvátní synonymum dlouhé životnosti např Super 50 Jezdí už 50let a dalších 50 bude.
Dnešní nové traktory a stroje budou mít poruchovost podle svého nejslabšího článku a to je pořád oná zmiňovaná elektronika. Pokud někde nějaký hlodavec něco nepřekousne,nebo se jiným mechanickým nebo chemickým vlivem něco nezničí, tak slaboproudá elektronika má obcně životnost 8-10let.
Jasně, že tyto potíže má řešit servis, ale věřím, že vás to vždy kvalitně nakrkne, když se stroj v prostřed pole zastaví díky nějakému utřepanému konektoru nebo drátku, uteče vám čas i počasí a vše je v troubě a sami s tím nic nesvedete a hned hledáte ten starý vergl někde v kopřivách, který to ještě odtahá. Co k tomu víc dodat.
K onému obratu a točení strojů je pravda že roste HDP, servis a všichni makají , ale kdo to nakonec zaplatí, přece zemědělec, takže se tam ty závady už holt lijou od výroby a vše se dělá tak, aby si to nemohl sám opravit
Poláci, jakožto velký zemědělský národ, mají pěkné pořekadlo: "Od myši a po cisařa,všichni chcu žiť z gospodařa"
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
-
Nejsem zemědělec, sem právník a mašiny mám pouze jako koníčka. Proto se na tu problematiku můžu dívat z odstupu.
Jsou to právě Poláci, kteří jezdí po Čechách a houfně zkupují všechny starší stroje - od zetorů přes kirovce po buldozery. Mě se to nelíbí, protože už mi takhle pár hezkých strojů uteklo. Jenže jsou to oni, kteří jsou schopni vyprodukovat plodiny za polovinu Vaší ceny. A proč? Když to převedu do absolutních čísel nový traktor stojí cca 3 mil.; Kirovec 100 tis. (místo jednoho New Hollanda si můžete koupit TŘICET Kirovců) A to ty stroje ještě nemusíte po třech letech měnit, aby se Vám nezačali s*át.
Je to jednoduchá ekonomika. Mají stejné dotace na hektar, na sucho, na zimu, na mokro a bez zastavování dálnic... Jen tolik k tomu přiživování z gospodařa
Jsou to právě Poláci, kteří jezdí po Čechách a houfně zkupují všechny starší stroje - od zetorů přes kirovce po buldozery. Mě se to nelíbí, protože už mi takhle pár hezkých strojů uteklo. Jenže jsou to oni, kteří jsou schopni vyprodukovat plodiny za polovinu Vaší ceny. A proč? Když to převedu do absolutních čísel nový traktor stojí cca 3 mil.; Kirovec 100 tis. (místo jednoho New Hollanda si můžete koupit TŘICET Kirovců) A to ty stroje ještě nemusíte po třech letech měnit, aby se Vám nezačali s*át.
Je to jednoduchá ekonomika. Mají stejné dotace na hektar, na sucho, na zimu, na mokro a bez zastavování dálnic... Jen tolik k tomu přiživování z gospodařa
- Chudej farmar
ee polaci maji vetsi dotace, ty si vydupali lepsi podminky...(sice obecne vzato na plochu ne ale v ostatnich prgramech jsou na tom o 100% lip a stat je vice doplaci nez u nas..) a hlavne jich tam v zemedelstvi dela 10x vic nez u nas coz uz znamena volebni silu kdež to u nas kde dela v zemedelstvi 1,5% lidi na to kazdej sere.... u dalsi vec kdyz je ta ekonomika tak jednoducha tak si spocitej kolik stoji obsuha jednoho stroje a kolik stoji 10 stroju..... urcite nejsem zastance te nové preelektronizované techniky ale kdo v tom trosku dela a je jich na to jen par na spousty ha to dokaže pochopit, nevim kolik z vas jezdilo dyl jak jeden den ve starym kirovci ale je to fakt sila, neco jak rumun traktor... tam se ti rozlepili i podrazky u bot jaky bylo teplo od prevodovky.nabocklish píše:Nejsem zemědělec, sem právník a mašiny mám pouze jako koníčka. Proto se na tu problematiku můžu dívat z odstupu.
dalsi veci je ze polsky zemedelstvi je tak 20 let pozadu proti nasemu pro ne je tam zetor 12045 neco fakt jako zazrak protoze jeste po revoluci tam vse delali konma (nerikam vsude)
a posledni vec už vubec nelze srovnávat česke a jejich zeměděství nebot v polsku nikdy nebyli zadny JZD tam se proste i za socializmu hospodarilo pořat kazdej na tech svejch 5ha...
byl jsem se podivat na zemedelstvi i v byválem NDR a tam se vsechny ,,JZD" rozpadly a jsou z toho ted rodinne farmy více cí méne pruměrne kolem 800ha kde zaměstavaji cca 4 lidi... v JZD jich meli na to 30.... je pravdou ze jsou to vesmes majitele ze zapadniho nemecka co po revoluci prisli ze tam chteji hospodarit, vychodonemečtí socializmen naučení nic nedelat se na to vys... a ted jen nadavaji jak se maji porat o proti zapadu spatně. v tom vidim i nejvetsi problem u nas...
ted uz ta kupni sila polaku nejni takova jako pred 3-5 lety, oni uz si i na tech svych 5-30ha vydelali na nove masiny a uz tyhle vergli moc nechtej ted zacina zase rumunsko a ukrajina, je to na delsi debatu spis nekde u piva a az zacne ukrajina produkovat obili v takovy mire jaky tam ma vynosové potenciali(pres 10t psenice no problem) tak to tu muzem vsichni zabalit
Studoval jsem fakt rád miloval jsem Suchdol CZU - Holky, chlast, pohoda :-) ted uz jen práce ale dělám jako jeden z mála to co me baví :-)
5 traktorů, 170ha, 40ks dobytka... vše v podstatě dělám sám :-)
-
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme je tu ešte jeden aspekt. Ako zamestnanec by som Kirovca, DT atď nechcel.nabocklish píše:Nejsem zemědělec, sem právník a mašiny mám pouze jako koníčka. Proto se na tu problematiku můžu dívat z odstupu.
Ale ako majiteľ, keď viem,že práca na Kirovci atď. vyjde niekoľko krát lacnejšie mám zásadne iný pohľad. No a poľnohospodárstvo je v takom stave, že splátky nových strojov ho položia. Samozrejme niekde inde sú zahraničné firmy, tu však na hospodárskom výsledku moc nezáleží, potrebujú získať pôdu...
-
V Polském zemědělství tedy pracuje 3 250 000 lidí, v ČR 150 000 lidí, jsou v mechanizaci dvacet let za vyspělým světem (no a co jako???) a přesto jsou schopni takhle výrazně konkurovat cenou... jak oni to teda jemom dělají?
Nic... konec debaty, stejně se nikam nedoberem.
- Jan.F
problém je že Češi chtěj peníze ale nechtěj dělat.
Pak také zaměstnavatelé obecně chtěj aby člověk udělal plno práce ale pak zaní nechtěj moc zaplatit.
A aby nemusely časem zvyšovat platy tak radši lidi propustěj. a berou do podniků mladé lidi kterim že jsou v práci noví tak jim nemusej tolik platit, a vpřípadě traktorů to vede ktomu že stroj má velkou spotřebu.(protože to ještě nemaj v rukách).
A nakonec chtěl mít firmy vysoké výdělky. přitom v jiných zemích prodávaj firmy své výrobky o mnoho méně než u nás a přitom vydělávaj.
Např. obchody Kaufland prodávaj pod cenou ale prodaj toho tolik že vydělávaj.
Pak také zaměstnavatelé obecně chtěj aby člověk udělal plno práce ale pak zaní nechtěj moc zaplatit.
A aby nemusely časem zvyšovat platy tak radši lidi propustěj. a berou do podniků mladé lidi kterim že jsou v práci noví tak jim nemusej tolik platit, a vpřípadě traktorů to vede ktomu že stroj má velkou spotřebu.(protože to ještě nemaj v rukách).
A nakonec chtěl mít firmy vysoké výdělky. přitom v jiných zemích prodávaj firmy své výrobky o mnoho méně než u nás a přitom vydělávaj.
Např. obchody Kaufland prodávaj pod cenou ale prodaj toho tolik že vydělávaj.
Pomožte zachránit tisíce lidských životů, objevit dosud neznámé prvky, či dokonce nalézt mimozemskou civilizaci..
A to vše jen s použitim vašeho PC
http://www.czechnationalteam.cz/
- Chudej farmar
delaji to proto ze maji mnohem vetsi dotace pro to vis.. a maji take omezen dovoz potravin k nim tady na to kazdej sere... sem se muze dovazet v podstate cokoliv.nabocklish píše:V Polském zemědělství tedy pracuje 3 250 000 lidí, v ČR 150 000 lidí, jsou v mechanizaci dvacet let za vyspělým světem (no a co jako???) a přesto jsou schopni takhle výrazně konkurovat cenou... jak oni to teda jemom dělají?
a nerikal jsem v MECHANIZACI ale v ZEMĚDĚLSTVÍ!!
problem je u nas v tech velkej podnikach jak pise Jan.F.... v polsku jsou same(az na vyjimky) male farmy co tam byli od jakživa jako jsou třeba v rakousku.. u nas ne u nas to zlikvidoval komunismus.. proč muj soused dela mleko prodava za 6.50 a je na tom schopny ješte něco malo vydelat nebo minimalne nebýt ve ztráte???? a velké podniky mají naklady na mleko 8kč v tom je ten vtip proto ty polaci porat jdou....
a soused s mlekem letos konči protože mu mlekarna rekla ze pro 100l už jezdit nebude..... v polsku se zbirají i 10l bandasky v nejzapadlejší vesnici...
nezlob se na mě ale z pohledu právníka nelze proniknout do problemu zeměděstvi... (nemyslim to ve zlem ) je to stejne jako kdybych ja sel někoho obhajovat...
Studoval jsem fakt rád miloval jsem Suchdol CZU - Holky, chlast, pohoda :-) ted uz jen práce ale dělám jako jeden z mála to co me baví :-)
vidím že toto téma se zvrhlo v úplně něco jiného já k tomu chci dodat jenom tolik zaplať pánbůh za poláky za prvé odkoupili od nás 161 za druhé veškeré hnojivo bereme z polska protože je levnější a za poslední za krmnou pšenici dávají víc než české ZZN za potravinu ,rozdílné podmínky v zemědělství tam jsou ale to je různé v každé zemi EU takže díky našim politikům se s tím musíme naučit žít a přestat se vymlouvat na to či ono ,když vidím v okolí velké podniky které si neváží půdy a na naftu nehledí tak pak se není čemu divit že se topí v dluhách stejně nám za chvíli EU zakáže pěstovat asi všechno aby měly zakladatelské země kam vyvážet přebytky .
-
S tím musím souhlasit. Jsem z města u hranic s Polskem. Já i mnozí další zemědělci jezdíme kupovat do Polska už snad vše, od náhradních dílů na vše, PHM, postřiky, hnojiva atd.(cenově až o 20-40%levnější) A na zpět se vozí všechny komodity, od pšenice, máky,řepky, až po obyčejnou slámu a seno v balíkách, protože zaplatí víc než našinci.
Na podzim jsem tam byl v místním něco jako Agrozetu kupovat 2000ks rašlových pytlů na brambory na 25kg. Cena za jede na naše 1,50kč. Smáli se a ptali se mne, proč je kupuji u nich, když se prej vyrábí v ČR. Jenže i ty nejlevnější na našem internetu byly za 2,50Kč. A takhle je to se vším, už se tomu ani nedivím,spíš je to k pláči.
Dále, že už od nás nekupují staré stroje taky není pravda, berou vše a pořád. Nedávno jsem tu prodával starý, ale zachovalý valník za 10tis, no dočkal jsem se velice zajímavých SZ, bylo mi řečeno, že to je zadarmo drahé i včetně dopravy. Zavolal a přišel jeden polák, ještě mi přidal když mu to dovezu do nejbližšího města za hranici a oba jsme byli nad míru spokojeni. Co víc dodat, oni umí pracovat se vším a pes bude zakopaný jinde. Obecně si myslím, že se nejvíc peněz u nás ztratí v překupnících, protože na polích maká jen 1,5%, tak ten zbytek se logicky musí uživit na obchodu a něčem jiném. Myslím, že kdyby v zemědělství pracovalo aspoň 10% a víc obyvatel,tak by ty ceny taky byly někde jinde.
Souhlasím s Janem, soukromník bude schopný jezdit s čímkoliv, stejně jako ti poláci a ti přežijou nejdéle. Bohužel u nás je velice slabá generační tradice v zemědělství, komunismus tuto tradici zničil a jen velice málo lidí má vztah k půdě jako takový, pro mnohé je to jenom výrobní prostředek, který musí vyrábět za každou cenu bez ohledu na osevní postupy a snahy o zlepšování bonity půdy, krajiny apod. Ale to se zas dostávám úplně do jiných oblastí diskuze.
Tento příspěvek je o Kirovcích a byl bych rád aby dál zůstal a jsem rád, že se těší mnoha příznivcům.
Na podzim jsem tam byl v místním něco jako Agrozetu kupovat 2000ks rašlových pytlů na brambory na 25kg. Cena za jede na naše 1,50kč. Smáli se a ptali se mne, proč je kupuji u nich, když se prej vyrábí v ČR. Jenže i ty nejlevnější na našem internetu byly za 2,50Kč. A takhle je to se vším, už se tomu ani nedivím,spíš je to k pláči.
Dále, že už od nás nekupují staré stroje taky není pravda, berou vše a pořád. Nedávno jsem tu prodával starý, ale zachovalý valník za 10tis, no dočkal jsem se velice zajímavých SZ, bylo mi řečeno, že to je zadarmo drahé i včetně dopravy. Zavolal a přišel jeden polák, ještě mi přidal když mu to dovezu do nejbližšího města za hranici a oba jsme byli nad míru spokojeni. Co víc dodat, oni umí pracovat se vším a pes bude zakopaný jinde. Obecně si myslím, že se nejvíc peněz u nás ztratí v překupnících, protože na polích maká jen 1,5%, tak ten zbytek se logicky musí uživit na obchodu a něčem jiném. Myslím, že kdyby v zemědělství pracovalo aspoň 10% a víc obyvatel,tak by ty ceny taky byly někde jinde.
Souhlasím s Janem, soukromník bude schopný jezdit s čímkoliv, stejně jako ti poláci a ti přežijou nejdéle. Bohužel u nás je velice slabá generační tradice v zemědělství, komunismus tuto tradici zničil a jen velice málo lidí má vztah k půdě jako takový, pro mnohé je to jenom výrobní prostředek, který musí vyrábět za každou cenu bez ohledu na osevní postupy a snahy o zlepšování bonity půdy, krajiny apod. Ale to se zas dostávám úplně do jiných oblastí diskuze.
Tento příspěvek je o Kirovcích a byl bych rád aby dál zůstal a jsem rád, že se těší mnoha příznivcům.
- Jan.F
Tak já se vrátim k tématu:
Nevíte někdo kolik takovej Kirovec stál v době kdy se bežně prodával.
Třeba 8-válec.
A jinak mohlo byse vytvořit třeba v sekci Ostatní, téma kdebyse diskutovalo o problémech zemědělství a těch několik zdejších posledních příspěvků by se tam mohly přesunout.
Nevíte někdo kolik takovej Kirovec stál v době kdy se bežně prodával.
Třeba 8-válec.
A jinak mohlo byse vytvořit třeba v sekci Ostatní, téma kdebyse diskutovalo o problémech zemědělství a těch několik zdejších posledních příspěvků by se tam mohly přesunout.
Pomožte zachránit tisíce lidských životů, objevit dosud neznámé prvky, či dokonce nalézt mimozemskou civilizaci..
na techničáku z 1985 mám tužkou napsané že stál 343665 ovšem nevím v kterém roce to tam napsali není určena měna jestli Kčs nebo Kč .
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak stál, samozrejme v Kčs, ale bol na prídel z OPS a družstvá nemali šancu, iba ŠM teda statky.premo píše:na techničáku z 1985 mám tužkou napsané že stál 343665 ovšem nevím v kterém roce to tam napsali není určena měna jestli Kčs nebo Kč .
- Chudej farmar
jj tak nakto myslim bylo videl jsem naky cenik št 180 stala asi 250tis kcs?myslim a 16145 asi 190? doufam že to řikám spravnejano píše:Tak stál, samozrejme v Kčs, ale bol na prídel z OPS a družstvá nemali šancu, iba ŠM teda statky.premo píše:na techničáku z 1985 mám tužkou napsané že stál 343665 ovšem nevím v kterém roce to tam napsali není určena měna jestli Kčs nebo Kč .
- Jan.F
Dík za odpověď.premo píše:na techničáku z 1985 mám tužkou napsané že stál 343665 ovšem nevím v kterém roce to tam napsali není určena měna jestli Kčs nebo Kč .
-
Řekl bych,že to je poměrově stejné jako dnes, tudíž nový Kirovec plus mínus 3,5mil.
Akorát ta pšenice stojí téměř pořád stejně
Akorát ta pšenice stojí téměř pořád stejně