Bielorus MTZ-5MS 1969

stroje sovětského bloku

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
pedro643

Re: Bielorus MTZ-5MS 1969

#256 Nový příspěvek od pedro643 »

Rusák už je zazimovaný. Pooral nám kamarát zo Z-3011. Chceli sme si poorať sami ale traktor nemal vtedy šponováky na ramenach a je potreba upraviť pluh. Nechce sa mi veľmi robiť na ňom nezvratné úpravy a tým ho zničiť. To nemám rád, hlavne keď je v pôvodnom stave. Pozeral som už po nejakýh pluhoch a hneď v okrese som našiel jeden trojak s odklapacou treťou hlavou. Taký by mi vyhovoval lebo orieme v kopci. Každý kto nám doteraz prišiel orať tak ťahal len dole hore si väčšinou neškrtli, tym sa stale len odoráva s jednej strany a začína sa robiť medz. Alebo skúsim si pluh spraviť, nejaké radlice doma mam už len ten materiál. To by bola riadna výzva :smich: ,uvidim čo bude. Teraz musim hlavne dokončiť malotraktor. Včra som na neho len pozeral a rozmýšľal ako ďalej. Upustil som od kardanovej ručnej brzdy lebo nebudem davať dole napravu len aby som tam dal kotúč. Tak si to zjednoduším a spravím zaisťovanie brzdového pedálu. Už len to nejak vymyslieť

pedro643

#257 Nový příspěvek od pedro643 »

Brzdový pedál vo finálnej podobe, už len vymysieť to zaisťovanie
Obrázek

pedro643

#258 Nový příspěvek od pedro643 »

Včera som pracoval na spojkovom pedále. Spravil som ho rovnako ako brzdoví. Pôvodne bol tiež veľmi vzadu. Myslel som že spravím hneď aj tiahlo nech to bude hotové na kompletku. Ale chť do roboty maprešla keď som ľahol pod traktor a uvidel ako je napojené tiahlo a ako vyzerá paka pri prevodovke Obrázek :shock:

Potom som sa pozrel do druhej prevodovky a tiež to nebol pekný pohľad Obrázek :vztek:

Vladimír2

#259 Nový příspěvek od Vladimír2 »

:friends: ...dal jsi se na vojnu , musíš bojovat ! 8)

pedro643

#260 Nový příspěvek od pedro643 »

Veď práve že som si začínal myslieť že tu vojnu už pomaly vyhrávam ale bola to len jedna bitka z mnohých. ;-)

Mam teraz dilemu lebo ta redukčná prevodovka je privarena na pevno. Či ju mám vyrezať a tak ju vyčistiť alebo ju rozobrať na taktore a ďalšia dilema je že čo s tou pákou spojky na hlavnej pevodouke. Či vymontovať aj tú a skúsiť zohnať novú alebo nejakú vyrobiť alebo nejak prispôsobiť to čo tam je.

pedro643

#261 Nový příspěvek od pedro643 »

Tak redukčná prevodovky skončila na stole, musel som ju vyrezať nedala sa rozobrať na traktore. Keď som ju otvoril tak tam bolo samé blato. Obrázek Obrázek

Keď som ju vyrezal s traktora tak unašač na diferenciale bol voľny. Stačil mi jeden pohľad a bolo mi jasne prečo, nebola tam matka. Namiesto matky tam boli iba šopny, je možne aby ju tam nejak pomlelo? Pritom je závit na hriadeli v poriadku, nechápem to. Kde zoženiem takú matku? Obrázek

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#262 Nový příspěvek od Atlan »

Pojdes za sustruzbikom zmera stupanie zavitu a ptiemer, vytiahne 6hranu tyc z regala odreze z nej a vytoci zavit. Netoci sa to opacne a dojde k uvolnejiu matice? Bude yo chciet potom lepidlo na zavity....
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

pedro643

#263 Nový příspěvek od pedro643 »

Veselé Vianoce traktoristi, plné pohody, radosti a veľa darčekov pod stromčekom prajem :vanoce:

pedro643

#264 Nový příspěvek od pedro643 »

Tak a je tu prvý zápis v roku 2020 do Denníka nádejného traktoristu :smich:
Na úvod Vám poprajem všetko dobré, veľa zdravia, šťastia a nech sa Vám sľapú stroje bez poruchy ;-)
Medzi sviatkami som zase trochu pokročil. Umyl som prevodovku, nakupil nove ložiska a skoro sa mi ju podarilo aj žložiť lkenže mi chýba jedna segerka na zaistenie hriadeľa a ložiska.
Ložiska na pastorku diferencialu sa uplne rozsypali keď som ich vybral
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

A konečne nám aj primrzlo a cez noc aj nasnežilo. Vyzerá to tak že byte treba oprášiť techniku na odpratávanie snehu :smich:
Obrázek Obrázek

pedro643

#265 Nový příspěvek od pedro643 »

Včera som bol v dielni a pracoval som na tom nešťastvom traktore. Zložil som prevodovku aj pastorok a tešil sa že konečne bude zadná náprava v celku a môžem začať pasovať prevodovku naspäť do traktora. Lenže pri montáži pastorka sa roszpalo ložisko vnutri v dife :pistol: Takžé ma čaká komplet rozborka zadnej nápravy
Obrázek Obrázek Obrázek

pedro643

#266 Nový příspěvek od pedro643 »

Včera som bol v dielni a pracoval som na tom nešťastvom traktore. Zložil som prevodovku aj pastorok a tešil sa že konečne bude zadná náprava v celku a môžem začať pasovať prevodovku naspäť do traktora. Lenže pri montáži pastorka sa roszpalo ložisko vnutri v dife :pistol: Takžé ma čaká komplet rozborka zadnej nápravy. Musím vymyslieť ako vybrať poloosy, na 80% som si istý že budem mať v dielni malo miesta
Obrázek Obrázek Obrázek

Vladimír2

#267 Nový příspěvek od Vladimír2 »

...no , když se daří , tak se daří ! 8)

pedro643

#268 Nový příspěvek od pedro643 »

Som s toho celkom zúfali. No nech je už ráno a môžem sa do toho pustiť. Dúfam že sa už žiadna nepríjemnosť nevyskytne. S malých oprav sa rysuje kompletná generálka.
Menší sumár
Spravené: zadná náprava komplet aj s brzdami
nové pedály (brzda/spojka)
redukčná prevodovka
riadenie (výmena za nové)
nové tiahlo
nový držiak nádrže
nové oleje

Čaká ma: Osadenie redukčnej prevodovky (bola privarená)
nové ovládanie spojky
ručná brzda
dať nové puzdra na zvislé čepi prednej napravy
elektrika
nová sedačka
možno ochranný rám
trocha farby nech nieje hrdzavý
+ veci ktoré sa vyskytnú (dúfam že ich bude minimum)

pedro643

#269 Nový příspěvek od pedro643 »

Diferak je vonku a samozrejme ostatné ložiská boli tiež KO. Ľavá poloosa ma pekne potrápila ani za svet som ju nevedel vytiahnuť. Nakoniec som ju vytlačil zavitovkami. Trvalo mi dva dni kým som ju vymordoval s nápravy. Dnes zoštelujem diferencial, vystrihnem nové tesnenia a hurá s ním naspäť kam patrí. Na dne nápravy bol pekný bordel a kopu pilin, najskor su s uzavierky. Spodný kameň na vydličke sa nehýbe a bolo tam najviac pilín.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#270 Nový příspěvek od Atlan »

No v8dis, este ze sa vysypalo :D aspon si opravil vsetko.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Odpovědět

Zpět na „Východoevropské stroje“