Bielorus MTZ-5MS 1969

stroje sovětského bloku

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
pedro643

Re: Bielorus MTZ-5MS 1969

#241 Nový příspěvek od pedro643 »

Postupoval by som rovnako ako pri kúpe hociktorého iného traktora. Najprv poobzerať potom naštartovať a popočúvať a nakoniec vyskušať. Vyskušať všetky rýchlosti a počúvať či nadmerne nehuči prevodovka. Vyskušať uzavierku, brzdy, hydrauliku. Popozerať na uniky oleja. Nenapada ma nič na čo si dávať extra pozor. Možno na spojku, nie každý vie že sa maže vytlačne ložiško a potom sa čuduje že ide stuha

pedro643

#242 Nový příspěvek od pedro643 »

Tak a je tu ďalší zápis do denníka nádejného traktoristu :smich:
V pondelok prebehlo menšie sťahovanie a traktorík ma prechodný pobyt u mňa. Samozrejme sa to nezaobyšlo bez komplikácii. Požičal som od kamaráta vozík a hajde k babči po príchode sme zistili že ostala doma baterka s plynovým lankom :shock: :vztek: . Tak som šmykal cca 30 km domov pre ne. Po príchode domov (už za tmy) a vyložení traktora nedošiel ani pod strechu. Za domom vyhorela poistka a bolo vymaľované. Nepomohla ani výmena, po zapnutí kľúčika ju hneť odpalilo. myslím že som predvčerom odhalil tu dlhotrvajúcu záhadu vypaľovania poistiek. Nad indučkou je namotany kapilarovy teplomer (vlastne vedenie k nemu) a občas to išlo do skratu s kostrou :smich:

Na rusákovy sa tiež pracuje. Dostal nové uchytenie španovákov TBZ a konečne sa to všetko zložilo do finálnej podoby. Ešte pretesním piest a bude to úplne na kompletku.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Max. zdvih ramien Obrázek

pedro643

#243 Nový příspěvek od pedro643 »

Dnes som sa trocha venoval traktoriku. Prilepil som tiahlo na svoje miesto a ustavil som nadrž opäť na miesto. Musel som spraviť nove držiaky lebo tie čo boli na nádrži boli s tenučkého plechu a už neboli opravytelné tak som ich odrezal a spravil obýmky.
Obrázek Obrázek

Obrázek

pedro643

#244 Nový příspěvek od pedro643 »

Je tu ďalší zápis do denníka :smich: Traktor som presunul do dielne kde možem na ňom pracovať aj v takom hnusnom počasí aké bolo dnes. Traktor dostal nový olej do zadnej nápravy a prevodovky. Poviem Vám že zo zadnej nápravy vytiekol riadny humus.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Mam v pláne vymeniť riadenie to povodne ma vôľu cca štvrť otáščky. Mam hrebeňove riadenie zo Š-120. Prebehli nejaké merania a takto nejako by som ho tam chcel naimplantovať. Obrázek Len by som potreboval aby bolo zboku na ráme. Neda sa nejako skrátit? neskúšali ste to niekto?

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#245 Nový příspěvek od Atlan »

Skratit sa da, ale ma to vyznam? Prva brazda a pukne to. Res nepojde to priliz tazko?
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

pedro643

#246 Nový příspěvek od pedro643 »

Atlan píše:Skratit sa da, ale ma to vyznam? Prva brazda a pukne to. Res nepojde to priliz tazko?
Pprečo by malo isť ťažko? Vladimír to ma tiež tak na 70- tke.
Čo môže puknúť po skrátení?

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#247 Nový příspěvek od Atlan »

Mne sa to zda slabe. Ale ked vravis ze vyhovuje.
Skratit sa da.
Obrázek
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

pedro643

#248 Nový příspěvek od pedro643 »

Vychádzam s toho že keď to tak funguje druhým, prečo by mne nemalo. Vladimír nieje jediný kto má takto spravené riadenie. Traktor nemá TBZ tak orať nevie. Nie že by ma nenapadlo dorobiť ho ale není potreba. Babča už nechce sadiť. Musí zvládnuť pár krát do roka nejaky bordel do záhrady. Piliny s dreva, konáre so stromov a pokosenu trávu, to vsjo.

pedro643

#249 Nový příspěvek od pedro643 »

Zdravím, dnes som zase trocha pracoval na traktoriku. S riadením idem pomaličky do finále. Volant už má svoje miesto. Zatiaľ ho tam drži iba svierka. Ostáva mi ešte prepojiť riadenie s volantom ale je v tom malý problém. Na tu tyčku potrebujem ešte jeden kĺb lebo je veľmi zalomená. Napadlo ma či by sa tam nedal požiť kĺb z gola sady https://www.google.com/search?rlz=1C1SQ ... Kt_rkUNIlM:

pedro643

#250 Nový příspěvek od pedro643 »

Zdravím, je tu ďalší zápis do denníka :) Cez týždeň som zabehol do zberných či tam náhodou nenájdem volantovu tyč. Nestihol som dohovoriť čo potrebujem a už s tým bol chlapík pri mne. Štvrtok som sa teda pustil do roboty. Zdvojil som kĺby a prepojil som riadene, už som skoro strieľal šampanské od radosti. Ta trvala len do chvíle kým som neskúsil točiť volantom :'( Zdvojene kĺby sa krútili ako had (myslým že by to fungovalo jedine keby keby ta spojovacia tyč mala pevné uloženie). Včera prebehol druhý pokus o funkčné prepojenie volantu a riadenia a úspešný. Zmenil som trocha polohu volantu a postupne odoberal prebytočne kĺby :smich: Takže dvojite kĺby sú preč a volant je o cca 5-6 cm vyššie ako povodne. Na oko sa mi zdá vysoko no teraz bude šoférovanie prirodzenejšie/pohodlnejšie. Musím povedať že riadenie ide ľahúčko. Ide točiť v pohode jednou rukou ako pri serve. Potom som sa pustil do bzdového pedála. Bol dosť blízko sedačky a bolodosť neprirodzené na neho šliapnuť. Dalšia vec čo mi vadila bol jeho chod. Ten bol max 2-3cm a chcelo to poriadnu silu. Tak som sa dal do rezania a zvárania + som vyrobil novu tlačnu tyčku od pedala do brzd. valca a umiestnil ju vyššie.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek

Obrázek
Pôvodný pedál
Obrázek
Nový pedál
Obrázek Obrázek

Obrázek
Aj vy riešite úrazy v dielni takto? :smich:
Obrázek

Vladimír2

#251 Nový příspěvek od Vladimír2 »

:friends: ...jo , dokonalost je krásná , ale cesta k ní je trnitá ! 8)

pedro643

#252 Nový příspěvek od pedro643 »

To si vystihol úplne presne. Čo dodať, jedine že to chce ešte poriadnu dávku odhodlania a trpezlivosti

pedro643

#253 Nový příspěvek od pedro643 »

Dnes dorazili na traktor nové kukadlá a nejaké drobnosti. Jedno pôjde asi na výmenu, je bez parkovačky.
Obrázek Obrázek

pedro643

#254 Nový příspěvek od pedro643 »

Nič nieje také jednoduché ako sa zdá. Paraboly nepasujú, namiesto 160 prišli 180.
Tiahlo spojky držalo len silou vôle
Obrázek

Vladimír2

#255 Nový příspěvek od Vladimír2 »

...no a co dělá Rusák ..? Už máš poorané ?

Odpovědět

Zpět na „Východoevropské stroje“