fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
poulm

Re: fortschritt ZT 303

#3796 Nový příspěvek od poulm »

Co se týče motorů Volvo FL6, tak to není z mojí hlavy, ale mám to od Jirky Nováka,Ifaře z Prahy.
Má teď doma dvě Volva FL6 a má tu problematiku naštudovanou. Prý se i některé poslední prototipové Ify osazovaly těmito motory. Jsou to osvědčené motory,které roky vylepšovaly a vychytávaly mouchy,opravdu vydrží při dobré údržbě milion km i víc.
Občas se objevuje i na Bazoši,ale jako vždy v tom vedou Poláci,tam jich mají hafo za dobré ceny:

http://auto.bazos.cz/inzerat/45707930/P ... ODOVKA.php
Obrázek

http://olx.pl/oferty/q-silnik-fl6/

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... -3-mt-0113

Co mě nejvíc překvapilo,že i po těch letech jsou tyto motory v provozu pořád celé suché bez úniků kapalin. Holt Volvo je Volvo. 8) 8) 8)
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

honza461

#3797 Nový příspěvek od honza461 »

poulm

#3798 Nový příspěvek od poulm »

No,pěkné,tomu se říká být v suchu :smich:

Občas mně překvapuje,když chtějí někteří lidi něco prodat a ne zrovna něco levného,že si ani nedají práci to trochu nachystat,či vytáhnout z kopřiv a trochu to opláchnout hadicí,popř. to zprovoznit na brnknutí.

Není to náhodou tento traktor?
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=105
Obrázek

pavel zt-300

#3799 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

ok děkuji za názor a zkušenost. já to podlepím hermetikem a uvidím. budu doufat, že to bude ok pak dám vědět zítra se do toho pustím tak uvidím 8)

pavel zt-300

#3800 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

Ještě dotaz ohledně vůle ventilů. Vím že má být 0,2 a 0.3 ale slyšel jsem názor žev praxy nastavuji 0.3 všechny. Jaký máte zkušenosti??

poulm

#3801 Nový příspěvek od poulm »

Ta ventilová vúle se vždy udává ještě s nějakou tolerancí a já to vždy nastavuji při spodní hranici,takže 0,15-0,2
Při zahřátém stavu se ventilové vůle zvětšují. Tím se trochu ovlivňuje i časování ventilů.
Když jsemkoupil ZTéčko tak na ventilech byly skoro 2mm :smich: :vysmech:

pavel zt-300

#3802 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

tak motor složenej ventily nastavený nakonec v kompromisu na 0,2 všechny. no ale to bych nebyl já, kdyby vše proběhlo v pořádku. jelikož jsem viděl že mi prolínal olej ve spojení u odstředivky, tak jsem řekl, že to přetěsním. no dobrý očistil odmastil nanesl motorový silikon a při dotahování jsem odlomil roh spodku odstředivky a od té doby nemůžu motor ani natočit jelikož i přes lepení to teče teď jsem zkusil speciální lepidlo tak uvidím no

Sedlák

#3803 Nový příspěvek od Sedlák »

Pouml si tady jezdí po okolí s pluhem ale fotky tu nikde nevidím :smich:
Zetor 6911 (1980)
Vlek 3,5T

hotday

#3804 Nový příspěvek od hotday »

osobne si myslim, ze na vyfuk trosku vacsie vole nezaskodia...cize tych 0,3 je optimal...dokonca som to ani nikdy nestaval na menej...a i tak bol motor tichucky a ventily nebolo pocut...
co si presne zlomil?? nechapem...usko na odstredivke? na spodnom alebo hornom odliatku??obavam sa, ze ti to asi nebude drzat, najlepsie to je niekde dat zavarit, alebo zohnat druhe..obavam sa, ze nic ine ti asi ani nepomoze...

poulm

#3805 Nový příspěvek od poulm »

Přes to víčko odstředivky jde tlakový kanálek do horní části pro tlakování rotoru,takže to tam musí být dobře utěsněné,není to jenom kryt.

Jinak na druhém ZTéčku mám odtředivku odmontovanou,drží na přírubě o třech šroubech,jde to sundat a zaslepit kouskem plechu.

Dnes se už používají dobré oleje s aditivy a pokud se pravidelně mění olej a hlavně filtr,tak ta odtředivka je už celkem zbytečná,vždy jsem v ní měl minimum karbonu a přitom mi odstředivka fakčí dobře. Je to také i tím,že měním olej každý rok po 50-100Mth,jak kdy, a když se mi zdá moc černý,tak před vypusštěním do oleje přileji tak 3l nafty na rozředění a krásně všechen bordel vyteče ven.
Teď jsem začal používat M8AD,protože dělám převážně v létě,je hustší a navýší mazací tlak min o 1Bar. :) Ale pozor, pod -10st. už si ho motor nemusí nasát,takže jsem to jednou řešil při -17 elektrickým přímotopem pod vanu na půl hodiny a už to jelo v pohodě.

to Sedlák:
to víš,jaro přišlo a dohánějí se resty na polích :-)))
Na fotky jsem neměl čas. :-/

pavel zt-300

#3806 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

čauky klucí, tak jsem dnes natočil traktor a musím říct, že hermetic je dobrá věc a nebo to, že jsem otočil to těsnění jak má být, protože z pod hlav nic neteče. Další věc je ta, že odstředivku jsem taky vyřešil. nejdřív jsem odlomenej roh (i s vnitřní stěnou spodní části odstředivky) odmastil i s druhou částí. potom jsem nanesl dvousložkové lepidlo na kovy slepil. do kanálku jsem si přichystal trubičku ve svěráku smikem zbroušenou na míru. tuto jsme provrtal vetším vrtákem kvůli průtoku oleje. potom jsem nanesl spec.těsnící lepidlo na oleje na hranu spoje a obě části sešrouboval a nechal 24hodin zavadnout.
Dnes jsem traktor natočil a odstředivka ani nekápne, jenže se objevil jinej problém a to ten, že mi začal téct mrazovka a zrovna ta mezi hlavama :pistol: no musím to nějak vymyslet abych nemusel znovu sundávat hlavu. no všiml jsem si ještě jedné věci a to že jak jsem natočil motor a nemám nasazené výfukové potrubí,tak z prvního válce(u spojky) mi jde bílý kouř. tak ted nevím čím to muže být. jelikož vstřiky jsou 4x překontrolovaný a jsou v pořádku. ventily také tak mě napadá buď, že blbě tlačí element ze vstřik.čerpadla nebo jsou KO kroužky na válci a tím není tlak. no nejsem z toho moc nadšenej no ale snad to nějak vyřeším.

poulm

#3807 Nový příspěvek od poulm »

No vidíš,to je aspoň ta pravá zábava,člověk je pak šťastný a víc si toho váží,když mu to dobře jezdí a ne jako u nových PVC traktorů,tam jenom točíš volantem a když začne blikat nějaká kontrolka,nebo se zatřepe nějaký konektor a traktor rovnou zastaví,tak ti stačí jenom telefon na zavolání servisáků.
To by tě bavilo? 8) :D :smich: :vysmech:

pavel zt-300

#3808 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

No upřímně řečeno bavilo i nebavilo......měl jsem tu čest jezdit na pár nových traktorech typu Case magnum cvx mxu jxu, JCB fastrac, několik řad Massey Ferguson, JD od 6tkové po 8mičkovou řadu, Same a je to příjemný jezdit 14hodin po poli a neslyšet motor traktoru ještě ve 3ráno ale zase ty starý "brka" mají taky své kouzlo....moje srdcovka je zetor 16145...ten zvuk je nenahraditelnej a i jako traktor je na svou dobu dobrej jasný jsou tam mouchy jako násobič, hydraulika staré serva a tak ale je to traktor, kterej bych jednou chtěl mít u baráku :D. Zetéčko je druhá srdcovka, jen ten můj mě dost trápí. Až dořeším motor, tak musím vyřešit druhou stranu brzd(levou mám novou z podzima) a nějaký brzdový válec, pak to řízení... z toho nejsem vůbec moudrej jak to vyřeším a pak trochu elektriku a konečně lak :D :D aby to nějak vypadalo....pak bych mohl být spokojenej....

poulm

#3809 Nový příspěvek od poulm »

Tak je jasné,že pokud se v tom jezdí denně od rána do večera,tak trocha komfordu je nutná,ale přemíra elektroniky u zemědělských strojů dle mého názoru není vhodná.
Je jasné,že ty naše staré vrány jsou více pro zábavu,ale i v tom naši tatové a dědové kdysi jezdívali od rána do večera a obdělávali ta samá pole co jsou dnes.

Zetora 16145ku jsem také vždy chtěl,ale z finančních důvodů jsem na něj nedošáhl,tak jsem skončil u ZTéček a i tak jsem spokojený.

pavel zt-300

#3810 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

No to máš pravdu, když mi táta dodnes vypráví, jak na zt-303 jezdil v orbě 16hodin tak bych chtěl vidět kdo by to z dnešních "traktoristů" vydržel pořád dokola. Když jsem dělal technika na statku (3500ha) tak byl problém aby chlapi vydrželi v crystalech natož kdybych jim dal zt :D jo tak když jezdili na CASE STEIGER tak to jezdili těch 12hodin :D.
Jasný tak já mám to moje zetéčko taky jen kolem baráku na dřevo a až budu mít radlici tak na sníh, ale jak říkáš z finančních důvodů 16145 bude až budu děda :D

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“