fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
poulm

Re: fortschritt ZT 303

#3286 Nový příspěvek od poulm »

Ono se to nezdá,ale v těch největších vedrech ty motorové oleje pracují na hranici svých fyzikálních vlastností.
Ptal jsem se i chlapů co tam jezdí se mnou s těmi Krystaly a jsou na tom podobně,v běžném provozu taky mají tlak okolo 3-4Bary a v tom vedru jim tlaky taky padají na 2bary.
Kdysi se dokonce měnili oleje na letní a zimní,dnes jsou ty oleje tzv. širokorozsahové,ale to má za následek to,že je v těch olejích více přísad a obecně jsou všechny řidší.
Kupoval jsem teď do převodovky olej PP90,teď ho začali také dělat s širším rozsahem a je opět mnohem řidší,skoro jako voda a použitelný i do hydrauliky. To pro ty staré vyběhané traktory není dobré.
Však se poptejte u prodejců,jestli vám dokážou sehnat hustý olej,tak jak se dělal dřív.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

hotday

#3287 Nový příspěvek od hotday »

akoze crystal ked otec robieval tak ten musel mat pri 90°C na volnobeh 4,5atm inac sa motor robil znova. a to ten motor isiel do UNK 320 do tych co behaju po smetiskach, tam je hydrodynamicka spojka tam je to cely den na plny plyn s 3km/hod rychlostou...
okrem toho, v kombajne ifa dostava tiez zabrat...cely den na plny plyn, a este k tomu na ten motor pecie aj slnko a ked je dobry, tak fakt pod tych 4,5atm by nemal padnut...
skor ako v oleji by som hladal pricinu vo vybehanom motore...
inac, by ma zaujimalo, ze aka hlucna je prevodovka na tomto druhom zt??? je to lepsie ako na starom? teraz si ho uz konecne aj trosku viac prevetral...

poulm

#3288 Nový příspěvek od poulm »

To víš,motor nový není,tak uvidím jak dlouho ještě vydrží :-/ Ještě mrknu na ten tlakoměr a jeho přívod a uvidím.
Ale jak říkáš,že má motor držet zahřátý na volnoběh 4,5Baru,tak to jsem nikdy neviděl na žádném :-/ Možná když je klika čerstvě udělaná,tak chvíli ano,ale jak se to zaběhá a vzniknou nějaké provozní vůle,tak jde tlak vždycky dolů.

Co se týče převodovky,no,provětral jsem ji už slušně,to je pravda a co se týče hlučnosti,tak to vyjde asi tak na stejno.
Netuším co v ní kdo kdy něco dělal,ale nejvíc opět kvičí ta nejrychlejší polní rychlost 2/3, silniční rychlosti 3/(1,2,3) jsou celkem tiché,ani zapnutý přední náhon nekvičí,takže převodovka asi lepší o moc nebude. Nalil jsem tam i víc oleje,asi 10cm nad rysku měrky,trochu se to sklidnilo,ale výrazný rozdíl to není. Nejlepší bude si převodovku udělat sám z nových origo komponentů, sehnat starší ZTéčko s tichou převodovkou je nejspíš nereálné. :-/

Včera mi odešel hlavní brzdový váleček, tak jsem si dnes koupil nový z pedálu spojky (Tatra,Liaz) co má průměr 22mm,stál 380kč,což si myslím,že je to velmi dobrá alternativa za původní. Nedávno jste se tu o tom bavili,takže tuto verzi doporučuji. Na starém ZTéčku ho mám taky a fakčí dobře.

Obrázek

Sedlák

#3289 Nový příspěvek od Sedlák »

Není ten návěs náhodou od jednoho soukromníka z čakove ? :)
Zetor 6911 (1980)
Vlek 3,5T

poulm

#3290 Nový příspěvek od poulm »

Ano,mám ho půjčený žně, které se čím dál více prodlužují díky nevlídnému počasí :(

malotraktorpetr

#3291 Nový příspěvek od malotraktorpetr »

Sedlák píše:Není ten návěs náhodou od jednoho soukromníka z čakove ? :)
jj je :) a traktor jak kdyby vyjel s fabriky ;-)

Sedlák

#3292 Nový příspěvek od Sedlák »

Myslím že ještě lepší 8) , jsem tě viděl jak si ho odvážel, říkal jsem si odkdy mají ZT :smich:
Zetor 6911 (1980)
Vlek 3,5T

CBS

#3293 Nový příspěvek od CBS »

Ahojte, zvyšovať hladinu oleja v prevodovke moc neodporúčam, keď sme mali na čerpadle zlý semering, v prevodovke bolo okolo 100l oleja, keď sme menili semering a do prevodovky naliali olej po rysku, ZT išlo ako naturbené :D Možno som tu spomínal aj teplotu oleja na MF v prevodovke, v orbách sa pohybuje okolo 50°, keď sme ho doniesli, solo traktor ičiel cez 100km, teplota sa držala až na 80°. Kamarát hodne bádal po parametroch motorových olejov, aj výrobcovia odporúčajú do vozidiel, ktoré už majú niečo odbehnuté prejsť trebárz z 10W na 15W, alebo z 5W na 10W.

poulm

#3294 Nový příspěvek od poulm »

Na tom ZT je to předělané,mám tam velký sací filtr a řerpadlo si bere olej do hydrauliky z převodovky.
Já tam liji PP90,ale už ani ten není tak hustý jak býval,takže v tom moc nevidím problém.Nalil jsem tam víc oleje,protože už tam nemám přimazávání,tak jsem chtěl ať se to trochu líp maže a navíc na návěsu je velký dlouhý mailer,který si vezme dost oleje.

to Sedlák:
je fajn když si umí zemědělci mezi sebou pomoct,ale poslední dobou už to tak moc nebývá a spíš vzkvétá ryvalita a tahanice o pozemky.Zítra se snad už zase žně rozjedou,budeme nejspíš u Gunter nad tratí,tak se klidně přijdi podívat.

koprkam

#3295 Nový příspěvek od koprkam »

No, teď jsem na Vysočině, poblíš Meziříčí a obilí tu díky děšťům začíná pomalu černat. Škoda, že jim letos nevyjde potravina a navíc ještě cena obilí půjde díky Ukrajině a blbcům z USA ještě více s cenami dolů. Hold letos to nevyšlo...
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.

poulm

#3296 Nový příspěvek od poulm »

No my bojujeme se žněmi asi takto:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

poulm

#3297 Nový příspěvek od poulm »

Další fotky a videa tahání postupně dodám od kolegů.
Mně konkrétně musel tahat traktor NH ještě zapřažený s tím žlutým kombajnem NH a šlo to taktak.
Jak zapadne ZTéčko,tak je opravdu problém,a to jsem si nechal zrovna naložit vrchovatou fůru 1,5bunkru, ať se tam nemusím vrace 2x, takže cca 9,5-10t bylo na tom návěsu,video pak ukáže víc. A tohle všechno se stalo na jenom zk....ém pozemku,který se měl dodělat z minuléh týdne,mezi tím popršelo a pod strništěm pod rozdrcenou slámou se udělaly oka,které nebyly vidět,zapadli jsme tam během chvilky všichni až na jeden kombajn,který nás pak postupně vytahal.
Takže takhle se už 14dní bavíme a pořád není konce.Jak jsme byli všichni po nápravy v blátě a nasraní na max.,tak nám začalo za krky chcát,tak jsme se tam rochnili jako čuníci v blátě :D :smich: :vysmech:

tomous

#3298 Nový příspěvek od tomous »

Nás to taky dneska vyhnalo z pole-počasí na posrání! U nás je hlavně písek a kamení,tak zapadnutí tolik nehrozí,ale není nemožný. Hlavně ať už se umoudří počasí a můžem to dosíct!!!

zetorček

#3299 Nový příspěvek od zetorček »

Nazdar chalani , potreboval by som poradiť . Riešili ste niekto sedačku pre spolujazdca ? :) :) :'(

malotraktorpetr

#3300 Nový příspěvek od malotraktorpetr »

no jo nebyl sem sam ale vse sem vyjel :D pouml pekne souprava ta kabina je super 8)

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“