fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
koprkam

Re: fortschritt ZT 303

#3271 Nový příspěvek od koprkam »

Jinak poulme hledal jsem na interfernetě a celkem by mě zajímalo, jestli by se dala ta "jednotka" regulace předvstřiku a výkonnostní regulátor naroubovat i do čerpadla z 6vd motoru. Myslím si, že teoreticky snad jo, hlavně na další ladění toho motoru by to mohlo mít blahodárný vliv. I když, kdyby byl mechanickej common rail asi by to taky nebylo špatný :D :D :D Jinak jestli jsem to dobře pochopil, tak běžný řadový čerpadla vstřikují asi desetinovým tlakem oproti Commonu, moje otázka je: jakou má výhodu tak obrovskej tlak. Vždyť už teď ty vstřiky krásně rozprašují. Vím, že je to trošku od tématu, ale týká se to motorů obecně, tak mi prosím odpusťte :)
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.

poulm

#3272 Nový příspěvek od poulm »

Vše vyplývá ze základního fyzikálního principu hoření,resp. žádná kapalina nehoří,hoří pouze její výpary a resp. plyny,takže je snaha naftu rozprášit na co nejmenší kapičky nejlépe na molekuly a tím docílit kvalitního shoření. Bohužel různé kapailny se odpařují při různých tlacích a teplotách,benzín se odpařuje lehce,tak mu stačí nízké kompresní a vstřikovací tlaky.Nafta je na tom hůř,potřebuje mnoho násobně větší tlaky a teploty. No a když se někdo snaží jezdit na hydraulické a jiné oleje,tak to spalování je dost špatné,ikdyž to jede,ale zakarbonovávají se vstřiky a celý motor,takže to není výhra,co se ušetří na palivu,to se pak vrazí do oprav,akorát to není hned vidět.

Jinak ten šestiválec z řezačky co mám nachystaný má výkonostní regulátor otáček a regulátor předvstřiku by tam měl jít namontovat,uchycení je stejné. Toto je velký nedostatek traktorů ŠT180,které jsou osazené Matesáckými motory a ty mají pouze omezovací čerpadla,takže při polních prácech dost padají otáčky motoru a mají vyšší spotřebu.

tento týden jezdím s tímto pěkným návěsem:

Obrázek
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

koprkam

#3273 Nový příspěvek od koprkam »

Ježda, tak to ti mooooc závidím. ten je půjčenej nebo tvůj? Hele a v té kabině, je tam klímoška či ne? Každopádně si myslím, že klíma z torona asi nebude tak drahá. Jinak kolik máš hektarů? A kombajn svůj či službama?
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.

CBS

#3274 Nový příspěvek od CBS »

Pekná súpravka, to je nový opavák, alebo niečo zahraničné?
Neviem, či z torona, ale klíma by sa dala namontovať aj z osobáku, možno komplet aj s kúrením.

poulm

#3275 Nový příspěvek od poulm »

Jezdím teď službu na svážení obilí od kombajnů jednomu soukromníkovi,je nás tam pět takových souprav.
Bohužel se musí komplikovaně couvat do haly,tak mám půjčený tento návěs,podvozek je BSS Písečná "N901S",v podstatě stejný jako Opavák,ale nemá odpružené oje,což je dost cítět a je na tom nová korba,je fakt moc dobrá s hydraulickým čelem, 100q tam bez problémů vleze,vozívám tak okolo 90q,ať se to nepřesypává.Raději bych jezdil s vlekem,ten návěs je utrpení na děravých polních a trojkových cestách :( :'( :shock:
Jestli to stihnu,tak udělám nějaké další foto.
Jinak moc nepřeje,jsou přeháňky a denně se toho moc neudělá,za 5dní to mělo být hotové,takhle se s tím budeme trtkat 14dní a kombajnéři jsou na prášky,utíká jim výkon. :vztek:
Ne,klimatizaci tam nemám,ale o něčem uvažuji,nebylo by to v těch vedrech marné,když je ve stínu 30st.

malotraktorpetr

#3276 Nový příspěvek od malotraktorpetr »

tak to je moc pekne hlavne ten traktor mas noveho fenda :smich: 8)
no musim se stavit :) po znich :) a vemu ti ta kola ;-)

František K

#3277 Nový příspěvek od František K »

Poulme koukám,že máš zt 323 . Slyšel jsem o tom moc dobré věci,jak jsi na tom ty ? Co sem tak četl tak kabina je tižší a lepší než u zetorů jedničkových řad. Docela se mi tenhle traktor líbí,ale u nás moc nejsou. :)
Moje stránky : http://nase-traktory.webnode.cz/ - Nové

poulm

#3278 Nový příspěvek od poulm »

Bohužel to není ZT323.je to trochu vylepšená 303ka :)

Tady něco málo dalších fotek z dnešnich žní, bohužel pořád poprchává,tak se jenom stojí a čeká na slunko :( :-/

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

malotraktorpetr

#3279 Nový příspěvek od malotraktorpetr »

pouml ty vozis do bruntalu ? do MJM litovel :D pokud jo je tam muj tata :D ten fusaty plesaty ;-)

poulm

#3280 Nový příspěvek od poulm »

Jak jsi na to přišel že vozím do MJM? Trochu z ruky :smich:
To ne, svážíme z polí do haly do Guntramovic, je to jako mezisklad a odtud už se to nakládá na kamiony manituem a jede to bůh ví kam do Polska:-/

poulm

#3281 Nový příspěvek od poulm »

Po připojení turba mi trochu klesl tlak mazání na motoru,tak uvažuji,že bych odmontoval odstředivku,tím bych mohl trochu dorovnat deficit průtoku oleje do soustavy. Odstředivku začínám považovat při dnešních kvalitních aditivních olejích za zbytečnou, každý rok měním olej i filtr a v odstředivce vždy skoro nic není, odmontovat jde dobře,drží na přírubě na třech šroubech a místo ní tam dám jenom záslepku udělanou z hrubšího plechu.Holt už ten motor má taky něco naběháno, tak bojuji o každý bar tlaku. Ono se to nezdá,ale při těch poledních vedrech to i v silniční dopravě s návěsem dostává dost zabrat,hlavně v těch kopečkách co tu máme se jezdí v podstatě na plný plyn. nejdřív jsem tam měl obyč olej 15W40,ale jak se motor rozpálil,tak mi tlak padal na 1,5baru v otáčkách a v podstatě 0-0,5baru při volnoběhu.Teď tam mám olej M8AD, který má rozsah 15W50 a už je to o hodně lepší,1Bar volnoběh a 2,5Baru v otáčkách v plně zahřátém stavu v zátěži.
Ono se to nezdá,ale v těch hicech je to chlazení také málo účinné a v kopcích mám pocit že už to nemá daleko od vyvaření,mám nový termostat,takže mi pěkně pořád drží 80st.,ale v těch kopečkách mi to leze na 85-90st.
Na slunku je kapota tak rozpálená,že by se na ni daly smažit vajíčka :smich:
Jinak ZTéčko šlape dobře,motor dobře tahá i spaluje,dával jsem také nové trysky.
Ještě to nemám změřené tlakoměrem,ale zdá se mi, že oproti prvnímu ZTéčku mi to turbo s tou vložkou 57mm zabírá lépe a dřív než s vložkou 62mm.Zabírá mi už od cca 1000ot, na druhém až od cca 1100-1200ot.,takže zase jsem kousek dál ve vývoji :)

malotraktorpetr

#3282 Nový příspěvek od malotraktorpetr »

poulm píše:Jak jsi na to přišel že vozím do MJM? Trochu z ruky :smich:
To ne, svážíme z polí do haly do Guntramovic, je to jako mezisklad a odtud už se to nakládá na kamiony manituem a jede to bůh ví kam do Polska:-/
protoze liska to tam vozi :D

poulm

#3283 Nový příspěvek od poulm »

Aha,tak to jo,ale já tam zatím ještě nejel,nebyl požadavek, ale bude, to bude práce zase pro vlek :) 8)

hotday

#3284 Nový příspěvek od hotday »

pri takom slabom tlaku oleja to uz fakt nema vela od sklepania...ako ten motor vydrzi, ked je dobre spravena kluka, tak musi drzat 4,5-5 atm na volnobeh a na 90°C v otackach paradoxne drzi nizsi tlak, lebo sa otvori poistak.

poulm

#3285 Nový příspěvek od poulm »

Nojo,bohužel neznám historii toho motoru,tak uvidím co ještě vydrží,možná to ZTéčko bude živná půda pro 6VDéčko :) 8)
Ještě se zkusím podívat,jestli není zarostlá hadička k tlakoměru,už se mi to jednou stalo,že byla zarostlá a nabotnalá hadička a do tlakoměru v palubní desce se protlačil jenom ten vyšší tlak a pak spadl.

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“