fortschritt ZT 303
Moderátor: DYK
-
Re: fortschritt ZT 303
V té přídavné převodovce jsem měnil olej před svátkama a dal sem tam PP 90.Bylo ho tam jenom tak dvě deci ale se mě zdá že mě někde dost teče místo těsnění to je jenom zasilikonované a dost velka kaluž pod tím
Ale aj keď je zaradený predok, moc sa to zatáčať nechce, ako píše hotday predok ide pomalšie. Na jednom ZT mám vpredu štuplové pneu, raz sme orali na snehu a na úvrati som pri otáčaní zišiel na breh potoka, zostal som ľavou stranou traktora na rovine a pravou vo svahu a nijako nešlo dostať sa odtial von, traktor išiel stále rovno, tak ma museli potiahnuť.
Pri zatáčaní je problém v tom, že predné kolesá opisujú väčší polomer ako zadné, čím má stroj väčší rázvor, tým je väčší rozdiel v dráhach, preto by mal byť predok mierne do rýchla. (Pri rýchlejšom predku by však bola voľnobežka neustále v zábere)
Pri zatáčaní je problém v tom, že predné kolesá opisujú väčší polomer ako zadné, čím má stroj väčší rázvor, tým je väčší rozdiel v dráhach, preto by mal byť predok mierne do rýchla. (Pri rýchlejšom predku by však bola voľnobežka neustále v zábere)
-
Tyto problémy jsem vyřešil většími předními koly.Volnoběžku jsem vybral a přední náhon zapínám pouze manuálně,což mi nevadí.Přední kola mají přeběh a krásně se s tím otáčí na poli na souvratích,v terénu v lese předek krásně táhne a drží směr i při jízdě na té zmiňované vrstevnici.Poloměr zatáčení teď mám viditelně mnohem menší díky přeběhu předních kol.
Prostě jsem s tím plně spokojený a mohu jenom doporučit.
Bez problému si tam napasujte kola třeba z Krystala o rozměru 12,5až16.9 R 24.
Na originálních kolech a s funkční volnoběžkou mi to dokonce dělalo i takový problém,že se mi náhon sepl i při maximálním rejdu na sfaltě což mi občas dost vadilo
Ta volnoběžka je na jednu stranu dobrá věc,když někde při jízdě do kopce hrábnou zadní kola,tak to hned zabere,ale zase to s sebou nese tyto neduhy.Při ohrnování sněhu na kluzkém povrchu může být ten předek zapnutý pořád,na poli nebo v lese také,takže v tom manuálním zapínání nevidím velký problém.
Dokonce jsem loni viděl ZT postavené na kolech,kde na předku byly namontované ty zadní 18,4-30 a vzadu byly velké obludy z nějakého kombajnu o šířce 800/75-42.Vypadalo to monstrozně a borec to měl na sekání pastvin kde jsou mokřiny a podobné bažiny,jelikož na to bral dotace,tak to musel nějak poskákat a každý traktor tam na běžných kolech utopil.
Prostě jsem s tím plně spokojený a mohu jenom doporučit.
Bez problému si tam napasujte kola třeba z Krystala o rozměru 12,5až16.9 R 24.
Na originálních kolech a s funkční volnoběžkou mi to dokonce dělalo i takový problém,že se mi náhon sepl i při maximálním rejdu na sfaltě což mi občas dost vadilo
Ta volnoběžka je na jednu stranu dobrá věc,když někde při jízdě do kopce hrábnou zadní kola,tak to hned zabere,ale zase to s sebou nese tyto neduhy.Při ohrnování sněhu na kluzkém povrchu může být ten předek zapnutý pořád,na poli nebo v lese také,takže v tom manuálním zapínání nevidím velký problém.
Dokonce jsem loni viděl ZT postavené na kolech,kde na předku byly namontované ty zadní 18,4-30 a vzadu byly velké obludy z nějakého kombajnu o šířce 800/75-42.Vypadalo to monstrozně a borec to měl na sekání pastvin kde jsou mokřiny a podobné bažiny,jelikož na to bral dotace,tak to musel nějak poskákat a každý traktor tam na běžných kolech utopil.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
-
Toto mě na tom traktoru trochu (víc ) vadí ten předběh těch předních kol by to chtělo,ale asi to řešit nebudu prostě zapnu předek na tvrdo a bude.Dnes sem to teda byl ozkoušet a i stím zaplím předkem manualně to není nic moc spíš nic než moct ,myslím si že ten předek zapíná protože není nějaky znatelny rozdil ,a navíc jsem pořídil na přední kola řetězi tak že kdybych pořídil větší kola tak je mám k ničemu.
-
Řetězy jednoduše předěláš,v tom není problém,ale samozřejmě záleží na tobě.
-
niekedy tieto problemy zo zatacania sa lepsie vyriesia zavazim...som si vsimol, ked som nemal zadne zavazie, tak to nebolo az tak citit...ale ako nahle som dal zadne zavazie, a aj radlicu na sneh, tak to uz tak lahko a to to bol len tvrdy podklad...mozno by stacilo zadne zavazia dat dole a do predu dat nejakych 200kg...
-
Tak jasně,odlehčit zadek a dotížit předek.
Nicméně nad tím břeběhem předních kol popřemýšlejte,má to velké plus a v tom se soudruzi z NDR moc nepochlapili,spíš kvůli té volnoběžné spojce neměli jinou možnost.Řekl bych,že ten předek pak dost postrádá na smyslu,když je pomalejší než zadek a projeví se až při moc velkém prokluzu zadních kol,což už je taky dost nežádoucí.
V mém případě je ten břeběh už dost velký,ale jsem s tím spokojený,jako ideální by byly kola o průměru okolo 110-120cm, já mám 130cm
Nicméně nad tím břeběhem předních kol popřemýšlejte,má to velké plus a v tom se soudruzi z NDR moc nepochlapili,spíš kvůli té volnoběžné spojce neměli jinou možnost.Řekl bych,že ten předek pak dost postrádá na smyslu,když je pomalejší než zadek a projeví se až při moc velkém prokluzu zadních kol,což už je taky dost nežádoucí.
V mém případě je ten břeběh už dost velký,ale jsem s tím spokojený,jako ideální by byly kola o průměru okolo 110-120cm, já mám 130cm
-
Taky nad tím přemyšlím ale zatím stím asi nic dělat nebudu,neslo by to sebou kromě finanční stránky i čas a ten ted moc nemám.Pozhánět nové pneu disky vybrat volnoběžku upravit řetazi a ty jsem zrovna koupil nové pewagi to když si představí tak to neéé.Zatím vydržím a pokud to bude dělat problémy tak to budu řešit
-
Chtěl jsem ukázat jedno video tam je to pěkně vydět ale neumím to vložit
Pokud je to video z youtube, tak zkopíruj odkaz s videem, dej jsem, označ myší modře a na liště navrchu klikni na obdélníček s nápisem Youtube, zkontroluj, že se tu video zobrazilo a pošli to. A pokud je to video z jiného serveru, tak jsem jen zkopíruj odkaz.pasekař píše:Chtěl jsem ukázat jedno video tam je to pěkně vydět ale neumím to vložit
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
Jo chtěl jsem z YT ale na to nemám to sem vložit
-
urcite ti pomozu zadne kolesa bud crystal R34, alebo z E516, tie sa daju zohnat za par korun a strasne vela vydrzia...a maju aj dobry zaber, aj ked su sirsie, traktor sa tak rychlo nezahrabe...a tie predne, ja som rozmyslal, nad nejakym zilom, alebo nieco tak...to su uzke a vacsi priemer...tie by k tomu isli, ked chces vyhodit volnobezku...ale i tak by som to radsej prepocital tak, aby to sedelo 1:1, ked je vacsi priemer, tak mozu tie prevody trpiet...lebo sudruhovia z ndr, urobili 303 len ako nadstavbu 300 a su tam tie prevody na 303 trosku slabsie a bal by som sa to mat cely cas zopnute...na T805 je to vyriesene tak, ze oba diferaky su rovnake, obe napravy rovnaky priemer kolies a traktor mi vzdy pekne zatacal...takze uplna spokojnost...
-
No pokud zvětšíš zadní kola,tak ty přední to bude ještě víc hrnout před sebou.
Dá se s tím všeliak čarovat,ale jak jsem již říkal,přední kola je potřeba mít trochu v přeběhu,všechny traktory to tak mají,jinak to dělá neplechu .
Dá se s tím všeliak čarovat,ale jak jsem již říkal,přední kola je potřeba mít trochu v přeběhu,všechny traktory to tak mají,jinak to dělá neplechu .
Zmeniť prevodový pomer prednej nápravy by šlo aj výmenou koliesok v reduktore. mám pociť, že aj v tomto vlákne je niekde tabuľka s prevodovými pomermi. Tie voľnobežky nie sú celkom spoľahlivé, volnobežku násobiča mám ako novú a aj tam sa občas stáva že sa chcem pohnúť cez násobič a traktor zostane stáť no možno je to aj olejom.
-
Tak mně napadá,jsou volnoběžky z násobiče a pro přední hnanou nápravu stejné a zaměnitelné?
Jedná se mi o ozubení na tom koši.
Jedná se mi o ozubení na tom koši.