fortschritt ZT 303
Moderátor: DYK
-
Re: fortschritt ZT 303
Neměl jsem na mysli,že by byly Krystalácké nápravy poruchovější nebo jinak špatné,ale každopádně snesou menší zatížení. Ta Ifácká náprava snese bez problémů 5t a to v nákladním autě ještě při 60-80ti kilometrové rychlosti,címž se to zatížení a opotřebení znásobuje,proto je třeba ZTéčko ideální do nějakého čelního nakladače nebo radlice. V Něměcku na ně bez problému zavěšovaly velké silničářské radlice na odhrnování sněhu, kde některé mívají 2-3tuny.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
-
za 21let co mám Krystala jsem dělal jeden reduktor a vaše traktory toho v těžkym terénu jako já určitě nenajezděj co ran ta náprava dostane v lese
-
no, to si vystihol...ale pokial viem, tak taka ista ide aj na 160 a tam ta naprava podstatne skor konci svoj zivot...ty mas malu 80 a vaha motora sa pohybuje okolo 450kg, kdezto na 160 je to uz o 200kg viac, tam to uz poznas, ze ake rany by to tam dostavalo...a zt by som skor porovnaval s takou 12045 ako s 80...takze pre ten tvoj traktor je to ovela silnejsie, akoby si potreboval...a okrem toho, vela urobi, ked mas prednu uzavierku...tam to dostane tiez zabrat a hlavne ked ories...jedno koleso na tvrdom, druhe stale na makkom a za 10rokov sa to ukaze...karbus8045 píše:za 21let co mám Krystala jsem dělal jeden reduktor a vaše traktory toho v těžkym terénu jako já určitě nenajezděj co ran ta náprava dostane v lese
-
Taky si myslím,že ta přední hnaná náprava je pro traktor 8045 ideální, u 12045 nebo 16145 už nese mnohem větší váhu a musí přenášet o 50-100% větší kroutící momenty resp. výkon od motoru, takže tam ta životnost bude určitě určitě kratší.
-
kámoš taha 121 a opět bez problému vemte vaše ZT do lesa tahejte aspoň 20let a pak něco porovnávej jak dlouho voráš pul roku v kuse nebo 14 dní v roce
-
ale i tak tvrdim, ze naprava na crystale je slabsia ako ifa...a to moze byt aj v lese...ved tie zt este nikto poriadne negeneralkoval...prevodovky, atd...nic..robia sa len opravy co sa posere...atd...a ich zivotnost je ovela vacsia ako crystalu...proste vrav si co chces...
okrem ineho, kedze do tohto vlakna prispievam najviac, tak oznamujem, ze od dnes som hlava pomazana s titulom Ing.
okrem ineho, kedze do tohto vlakna prispievam najviac, tak oznamujem, ze od dnes som hlava pomazana s titulom Ing.
-
no hlava pomazaná mužeš bejt ale je to věc názoru a u mně a mojeho tygříka 8045 za leta provozu a stejně vše záleží na tom kdo to pilotuje a to mužeš bejt 5x ing s tím souhlasíš ne
-
to s tym titulom som napisal ako len oznam, lebo toto je tema, kde prispievam pravidelne...nepisal som to preto, aby moj nazor bol respektovanejsi, atd...titul s tym nic nema, kedze som skoncil na elektrotechnike...karbus8045 píše:no hlava pomazaná mužeš bejt ale je to věc názoru a u mně a mojeho tygříka 8045 za leta provozu a stejně vše záleží na tom kdo to pilotuje a to mužeš bejt 5x ing s tím souhlasíš ne
oka, tak ked budes robit GO na naprave, tak potom hod fotky, nech sa poucim, ze to je nezodratelna naprava ako ta ifacka. zatial to berem tak, ze tvoja je ta 50 v poradi, co je menej poruchova, ale tych 49 je uplne na hovno...takze si stastny clovek...tvojich 49 kamaratov niekde place.
-
Nemá smysl se tu přít,každý má svým spůsobem pravdu.
Kdyby šel Krystal koupit za stejné peníze jako ZT,tak si ho taky přikoupím už z důvodu dostupnosti dílů a oprav a taky s ním budu jezdit tak,ať mi vše vydrží co nejéle.
Ono těm předním nápravám hodně zkrátí životnost hlavně různé čelní nakladače,rampovače atd.,s tím snad souhlasí všichni, takže se vším je třeba dělat s rozumem.
to karbus8045:
přece si na tu 161ku chceš dávat tu nápravu z Ify hlavně proto,že je levná a hodně unese,nebo se mýlím? Na jednom Krystalu tady v okolí jsem vyděl naroubovanou přední nápravu z V3Sky i s péry a byl na tom čelní nakladač,chlapík si to náramně chválil,protože mu to pěkně pružilo a netřískalo po nerovnostech, taky je to zajímavé řešení, možná by nebylo špatné pouvažovat o tom samém na tu tvoji 161ku, dát tam nápravu z Ify i s péry, chceš to mít s hydraulickou rukou,tak s tím budeš vesměs jezdit jen po cestě,tak tam by to mohlo být v pohodě,co myslíš?
Kdyby šel Krystal koupit za stejné peníze jako ZT,tak si ho taky přikoupím už z důvodu dostupnosti dílů a oprav a taky s ním budu jezdit tak,ať mi vše vydrží co nejéle.
Ono těm předním nápravám hodně zkrátí životnost hlavně různé čelní nakladače,rampovače atd.,s tím snad souhlasí všichni, takže se vším je třeba dělat s rozumem.
to karbus8045:
přece si na tu 161ku chceš dávat tu nápravu z Ify hlavně proto,že je levná a hodně unese,nebo se mýlím? Na jednom Krystalu tady v okolí jsem vyděl naroubovanou přední nápravu z V3Sky i s péry a byl na tom čelní nakladač,chlapík si to náramně chválil,protože mu to pěkně pružilo a netřískalo po nerovnostech, taky je to zajímavé řešení, možná by nebylo špatné pouvažovat o tom samém na tu tvoji 161ku, dát tam nápravu z Ify i s péry, chceš to mít s hydraulickou rukou,tak s tím budeš vesměs jezdit jen po cestě,tak tam by to mohlo být v pohodě,co myslíš?
-
no ten Kotschenreuther je do těžkýho terenu a tak to plánuju i já ,právě na tý Ifácký nápravě budu muset předělat ty bronz pouzdra na ložiska a to krytí těch hnacích poloos udělat ze silnější trubky protože na tu slabostěnou stačí jedna buková větev a je povšem
To hotday: Blahoželám k titulu, aj mne dnes konečne prišlo osvedčenie revízneho technika EZ.
Predná náprava na traktore pri poľných prácach dostane určite viac zabrať ako na UKT čo sa týka namáhania prenosom krútiaceho momentu. S mechanickým namáhaním je to možno naopak, alebo tak 50/50 záleží od konktétneho použitia. V lese máš prednú nápravu väčšinou odlahčenú a tiež s tým nasadením traktora je to diskutabilné, nie každé UKT robí 8 a viac hodín denne.
Predná náprava na traktore pri poľných prácach dostane určite viac zabrať ako na UKT čo sa týka namáhania prenosom krútiaceho momentu. S mechanickým namáhaním je to možno naopak, alebo tak 50/50 záleží od konktétneho použitia. V lese máš prednú nápravu väčšinou odlahčenú a tiež s tým nasadením traktora je to diskutabilné, nie každé UKT robí 8 a viac hodín denne.
-
a tahal někdo z vás v lese podle toho co píšeš CBC to vypadá že tahání v lese je velká sranda pokud jezdíš kolejí 30-40čísel hloubka tak traktor vlastně vubec netrpí jen pouze na poli nevím teda jak si představuješ že je přední náprava odlechčená
Nepíšem, že traktor v ťažbe skoro ako na výstavisku, ale prevláda skôr rázové zaťaženie. Na UKT je väčšia pravdepodobnosť že niečo odtrhneš alebo zlomíš, ako to, že niečo zoderieš.karbus8045 píše:a tahal někdo z vás v lese podle toho co píšeš CBC to vypadá že tahání v lese je velká sranda pokud jezdíš kolejí 30-40čísel hloubka tak traktor vlastně vubec netrpí jen pouze na poli nevím teda jak si představuješ že je přední náprava odlechčená
Odlahčením prednej nápravy myslím to, že v ťahu ju nezaťažíš väčšou silou ako pripadá časť hmotnosti stroja pripadajúca na prednú nápravu, teda neplatí že čím ťažšie bremeno ťaháš o to väčšiu ťažnú silu vyvinie predná náprava, skôr opak je pravdou. Ale o tomto asi nemá zmysel polemizovať, na zaťaženie (preťaženie) stroja má vplyv hlavne medzikus - medzi volantom a sedačkou
-
No,jistou logiku to má,v poli je traktor namáhaný dlouhodobou tahovou silou,téměř konstantní,ale v lese je namáhaný velkými rázy,takže tam ta životnost je vždy kratší.
Je třeba si taky uvědomit jednu věc, že traktory Zetor,jak UŘ1 tak UŘ2 nebyly nikdy primárně vyrobeny pro lesní potřeby, to že se na ně začaly věšet navijáky a ostatní lesní příslušenství je už věc jiná, ale také je potřeba počítat s důsledky v podobě únavových lomů, praskání,trhání atd. všude tam,kde by to při nasazení na poli většinou nevzniklo.Je myslím zbytečné přemýšlet nad tím,který traktor je do lesa vhodný,když ani jeden nebyl pro les navržený, od toho jsou jiné,jako LKT,Valtry a další značky. Používání Zetorů a podobných v lese je jen z nouze cnost se snahou ušetřit na stroji,ale většinou se to nepodaří,protože při každodenním nasazení v lese,je ten traktor za 3-5let na vyhození do šrotu a musí se kupovat další nebo dělat kompletní GO,jenže když už jsou i skříně rozpraskané,tak není na čem dělat to GO.
Je třeba si taky uvědomit jednu věc, že traktory Zetor,jak UŘ1 tak UŘ2 nebyly nikdy primárně vyrobeny pro lesní potřeby, to že se na ně začaly věšet navijáky a ostatní lesní příslušenství je už věc jiná, ale také je potřeba počítat s důsledky v podobě únavových lomů, praskání,trhání atd. všude tam,kde by to při nasazení na poli většinou nevzniklo.Je myslím zbytečné přemýšlet nad tím,který traktor je do lesa vhodný,když ani jeden nebyl pro les navržený, od toho jsou jiné,jako LKT,Valtry a další značky. Používání Zetorů a podobných v lese je jen z nouze cnost se snahou ušetřit na stroji,ale většinou se to nepodaří,protože při každodenním nasazení v lese,je ten traktor za 3-5let na vyhození do šrotu a musí se kupovat další nebo dělat kompletní GO,jenže když už jsou i skříně rozpraskané,tak není na čem dělat to GO.
Ahoj tak jsem tu opět s řízením přední nápravy na ZT.. ale pořád se nějak nedaří tak jak bych si představoval... vyměnil jsem čerpadlo vyměnil jsem pojišťák vyčistil jsem filtr a teď to dělá to že při nízkých otáčkách pořád nehnu s nápravou pokud šlápnu na plyn a točím ho přibližně na nějakých 1800 - 2000 otáček přední náprava jde lehounko skoro točím jedním prstem. proč mi nejde zatáčet v nízkých otáčkách už nevím co s tím.. jak vám jde zatáčet v nízkých otáčkách taky točíte na místě s volantem jedním prstem?