fortschritt ZT 303
Moderátor: DYK
Re: fortschritt ZT 303
Jen pro oživení.Vezl jsem motor ze ztčka do GO, no bavil sem se s borcem proč je go na E512 dražší než na 514tku ,tak v těch motorech je rozdíl ne jen v seřízení vstřik. čerpadla,jak jsem si vždycky myslel,ale rozdíl je v samotném regulátoru čerpadla,udajně nějaký nový typ a dále rozdíl v pístech ,ty v 514ce mají ocelovou vložku v oblasti 1 pístního kroužku,přímo mi je ukazoval a docela se mi to líbilo,tak sem si je hned poručil .. Další zajímavost, co se týče kompletních vložek válcu,tak slováci je prý přestali vyrábět a kromě toho polotovary pístu stejně kupovali od poláku,kromě toho udajně přesnost výroby byla strašná,tak ten maník začal už dávno brát vložky od mahle,prý se to oplatí si trochu připlatit...
No a s tým máme problém momentálne aj my. Neviem či sa tu niekto pamätá, ale ja som sem písal niekedy v zime že rozoberám motor pretože žerie veľa oleja. Zistilo sa, že krúžky mali vôľu v zámkoch 5 mm. Tak sme sa to rozhodli prevložkovať a spytoval som sa aj že aké máte názory na lacné vložky. Nakoniec sme sa ulakomili a kúpili sme pomerne lacnú sadu a veru minimálne vložky sú čínske. Dostali sme sa ku skladaniu až teraz, lebo stále je čo robiť a máme aj iné traktory takže to nesúri. Teraz sme však zistili, že piest má vo vložke vôľu 0,6 mm čo nemajú ani tie staré. V knihe podľa rozmerov vložky a piestu by mala byť vôľa od 0,1 do 0,2 mm. Čo myslíte? nechať to tak? Prípadne tam hneď nahodiť to turbo? Alebo to nejako riešiť? Nechceli sme do toho váľať veľa peňazí, lebo predsa ktovie čo bude o 2 alebo 3 roky a na tých pár motohodín do roka sa nezoderú ani také slabšie. Riešilo sa to predovšetkým kvôli tomu že žral olej.
-
fuha, to je dost na dve veci taka vola! urcite bude mat motor slabe starty! s tym ani nepocitaj, ze ti to bude "slusne" chytat...ako ifa motor nieje ziaden zazrak, ale ked ma dobre vlozky, vstreky, porobene hlavy a super starter, tak je bez vacsich problemov schopna celkom slusne startovat...
vola je mozno nechavana kvoli tomu, ze roztaznost tychto novych piestov je ina ako tych starych..resp. mozu obsahovat zeleznu vystuhu. neskusali ste ich vazit? ci nieje velky rozdiel vo vahach? v kazdom pripade, by si skor mal nechat sadnut piesty do vloziek a az potom zalozit turbo...
okrem toho, co ja davam robit vybrusy do jednej firmy v lc, tak tam mi chlapik robi na 0,05 volu medzi piestom a vlozkou a motor startuje, vsetko ok, ale zas kamarat vie, ze uhlovanie ojnic, kluka je na 150% dobre...
zalezi na tebe, ze ako sa rozhodnes, ci to poskladas, alebo vratis...ja osobne by som im to obuchal o hlavu. len pozor, lebo v predajni uz mozu byt na to pripraveny a zacnu ti tam ukazovat nejaky nezmyselny vykres, alebo tak nieco a tvarit sa, ze to je uplne v norme... :-D aj tento pripad sa mi uz stal...tak som ich poslal, ze ani nevedeli, ze kde je sever!
vola je mozno nechavana kvoli tomu, ze roztaznost tychto novych piestov je ina ako tych starych..resp. mozu obsahovat zeleznu vystuhu. neskusali ste ich vazit? ci nieje velky rozdiel vo vahach? v kazdom pripade, by si skor mal nechat sadnut piesty do vloziek a az potom zalozit turbo...
okrem toho, co ja davam robit vybrusy do jednej firmy v lc, tak tam mi chlapik robi na 0,05 volu medzi piestom a vlozkou a motor startuje, vsetko ok, ale zas kamarat vie, ze uhlovanie ojnic, kluka je na 150% dobre...
zalezi na tebe, ze ako sa rozhodnes, ci to poskladas, alebo vratis...ja osobne by som im to obuchal o hlavu. len pozor, lebo v predajni uz mozu byt na to pripraveny a zacnu ti tam ukazovat nejaky nezmyselny vykres, alebo tak nieco a tvarit sa, ze to je uplne v norme... :-D aj tento pripad sa mi uz stal...tak som ich poslal, ze ani nevedeli, ze kde je sever!
No tak nakoniec falošný poplach . Otec volal do CE-BA v Lučenci a tam ho upozornili že vrch piestu je stočený na väčšiu vôľu a zvyšok je presný. Nevedel som to, myslel som že je celý na presno. My sme to len vtedy merali keď už boli piesty založené vo vložkách a ojnice prikrútené na kľuke. Proste sa nám zdala veľká vôľa, lebo keď som zatlačil do piestu tak sa viditeľne pohol. Tak som len tak zo srandy strčil medzi piest a vložku špáromer a vošlo tam až 0,60 mm. Tak sme z toho boli rozladený . Ale keď potom skúsil od spodu tak neviem presne koľko ale je to v norme. Nemáme ani subito ani mikrometer, takže sme to presne pomerať nevedeli.
Čo sa týka ojníc tak tiež uhlovali v LC a aj hlavy porobili, zabrúsili dosadaciu plochu aj sedlá aj ventily, mimochodom sú to tie hlavy, ktoré mali puknuté medzi ventilmi. Vraj je to v poriadku.
Čo sa týka ojníc tak tiež uhlovali v LC a aj hlavy porobili, zabrúsili dosadaciu plochu aj sedlá aj ventily, mimochodom sú to tie hlavy, ktoré mali puknuté medzi ventilmi. Vraj je to v poriadku.
Jeden známy čo predáva ND na Ify nedá na Čínske sady dopustiť, ale s kľukami mal problémy.
Aj u nás zopár noviniek, v MF 34 kapituloval motor, zaťiaľ nevieme čo sa presne stalo, vodu mal, olej tiež nehrial sa mazal na 3,5 at, keď zrazu zmenil zvuk a po chvíľke zastal. Za tepla nešiel ani pohnúť, po vychladnutí sme ho pretáčali, ale točí sa iba zotrvačník. Tak že okrem iného je buď zlomená kľuka, alebo odtrhlo skrutky na zotrvačníku.
Tak sme okolo 512 vypílili bazu a začali s oživovaním, po rozhýbaní čerpadla som musel vyhádzať aj vstrekovače a naliať do valcov naftu, lebo nešlo pretočiť motorom, no nakoniec sa nám ho podarilo aj nakopnúť. Potom sme postupne látali hydrauliku, neviem odkiaľ bolo v systéme dosť vody a uplynulú zimu rozmrzli trubky prívodu do rozvádzača, prívod piestov žacieho stola a výstup z orbitrolu na piest riadenia a na koniec čerešnička, rozmrznutá sekcia ovládania variátora na rozvádzači Ale už je všetko v chode i napriek menším problémom.
Na ZT som sa venoval trocha hydraulike, už dávnejšie som písal, že by som chcel využívať regulačnú hydrauliku a prerobiť reguláciu hĺbky na polohovú reguláciu. Po nezdaroch som zistil že je zaseknutý posúvač v rozvádzači regulácie, kde sa pripájalo lanko. Teraz to už funguje, na polohovú reguláciu by satčilo ramienko regulátora pripojiť cez tiahlo na horné ramená hydrauliky (pod skrutku zaisťujúcu horné rameno na hriadeli namontovať ramienko). Po nastavení regulácie hĺbky ramienko na lanko a páka pekne reagujú, ak je ramienko voľné, zdvýha ramená, po miernom pritiahnutí zdvih zastaví, pri silnejšom pritiahnutí špúšťa ramená dole. Len som narazil na problém, ktorým asi zaklincujem celú plolhovú reguláciu a tým je čerpadlo. Podľa príručiek by sa nastaviťeľným ventilom mal dať nastavovať tlak až do 16 MPa. S pritiahnutým ventilom mám v pomocnom 10 l/min okruhu max tlak 8 MPa kým sa nezohreje olej, dovtedy celá regulačná hydraulika funguje, ale po zohriatí tlačí max 5 MPa v otáčkach, na voľnobeh asi 2 MPa čo je málo. V otáčkach drží polohu, pri voľnobehu náradie klesá.
Aj u nás zopár noviniek, v MF 34 kapituloval motor, zaťiaľ nevieme čo sa presne stalo, vodu mal, olej tiež nehrial sa mazal na 3,5 at, keď zrazu zmenil zvuk a po chvíľke zastal. Za tepla nešiel ani pohnúť, po vychladnutí sme ho pretáčali, ale točí sa iba zotrvačník. Tak že okrem iného je buď zlomená kľuka, alebo odtrhlo skrutky na zotrvačníku.
Tak sme okolo 512 vypílili bazu a začali s oživovaním, po rozhýbaní čerpadla som musel vyhádzať aj vstrekovače a naliať do valcov naftu, lebo nešlo pretočiť motorom, no nakoniec sa nám ho podarilo aj nakopnúť. Potom sme postupne látali hydrauliku, neviem odkiaľ bolo v systéme dosť vody a uplynulú zimu rozmrzli trubky prívodu do rozvádzača, prívod piestov žacieho stola a výstup z orbitrolu na piest riadenia a na koniec čerešnička, rozmrznutá sekcia ovládania variátora na rozvádzači Ale už je všetko v chode i napriek menším problémom.
Na ZT som sa venoval trocha hydraulike, už dávnejšie som písal, že by som chcel využívať regulačnú hydrauliku a prerobiť reguláciu hĺbky na polohovú reguláciu. Po nezdaroch som zistil že je zaseknutý posúvač v rozvádzači regulácie, kde sa pripájalo lanko. Teraz to už funguje, na polohovú reguláciu by satčilo ramienko regulátora pripojiť cez tiahlo na horné ramená hydrauliky (pod skrutku zaisťujúcu horné rameno na hriadeli namontovať ramienko). Po nastavení regulácie hĺbky ramienko na lanko a páka pekne reagujú, ak je ramienko voľné, zdvýha ramená, po miernom pritiahnutí zdvih zastaví, pri silnejšom pritiahnutí špúšťa ramená dole. Len som narazil na problém, ktorým asi zaklincujem celú plolhovú reguláciu a tým je čerpadlo. Podľa príručiek by sa nastaviťeľným ventilom mal dať nastavovať tlak až do 16 MPa. S pritiahnutým ventilom mám v pomocnom 10 l/min okruhu max tlak 8 MPa kým sa nezohreje olej, dovtedy celá regulačná hydraulika funguje, ale po zohriatí tlačí max 5 MPa v otáčkach, na voľnobeh asi 2 MPa čo je málo. V otáčkach drží polohu, pri voľnobehu náradie klesá.
-
to CBS: a jaký olej máš v hydraulice? Já měl také kdysi problémy s tlakem po zahřátí u nesených těžkých pluhů, proto jsem začal do hydrauliky používat stejný olej jako do převodovky a to PP90.
Nějak jsem přesně nepochopil jak jinak chceš využívat tu nepovedenou silovou regulaci. Ty používáš ty spodní sáňky co taháš po zemi, nebo jsi to lanko připojil k něčemu jinému, k horním ramenům, jestli jsem to dobře pochopil? Jinak rozvaděč přece má svoji plovoucí polohu,tak i polohovou. Pokud chceš docílit čistě silové regulace závislé na tažné síle,tak by bylo vhodné použít mechanizmus ze ZT323, které je dost podobné jak má Z8011 atp.
to Felipe:
myslím,že i tak jste možná zbytečně měnili celou sadu vložek,možná stačilo staré písty překroužkovat, pokud to máte jenom na občasné ježdění.
Jinak,když dělat GO,tak raději použít vložky od výrobce Mahle, tohle doporučení se mi sešlo již z několik zdrojů.
Nějak jsem přesně nepochopil jak jinak chceš využívat tu nepovedenou silovou regulaci. Ty používáš ty spodní sáňky co taháš po zemi, nebo jsi to lanko připojil k něčemu jinému, k horním ramenům, jestli jsem to dobře pochopil? Jinak rozvaděč přece má svoji plovoucí polohu,tak i polohovou. Pokud chceš docílit čistě silové regulace závislé na tažné síle,tak by bylo vhodné použít mechanizmus ze ZT323, které je dost podobné jak má Z8011 atp.
to Felipe:
myslím,že i tak jste možná zbytečně měnili celou sadu vložek,možná stačilo staré písty překroužkovat, pokud to máte jenom na občasné ježdění.
Jinak,když dělat GO,tak raději použít vložky od výrobce Mahle, tohle doporučení se mi sešlo již z několik zdrojů.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
Najprv som mal mix OTH 46 a PP90 lebo ryhou na piestnici mi pretekal olej do prevodovky, ale potom som dolieval už iba OTH 46. Možno ho skúsim zahustiť PP-čkom, mám aj jedno čerpadlo v zálohe, ale ktovie, v akom stave je. A z 303 je vďaka prídavnej prevodovke vyberať čerpadlo dosť pôrod.
Mojim cieľom je polohová regulácia, drgneš do páčky na spúšťanie a náradie ti klesne do nastavenej pracovnej hĺbky voči traktoru. Rozdiel oproti pôvodnej regulácii pracovnej hĺbky je v tom, že vypustím sane, ktoré aj tak nemám a hĺbka nebude konštantná podľa nastavenia, ale závyslá od polohy traktora. Vŕtam sa v tom aj preto, že občas potrebujem manipulovať s ramenami plynule a citlivejšie. Mal som za ZT zapnutú frézu na pne (pařezy) a práve tam motor musíš držať v otáčkach, aby si mal dostatočný krútiaci moment, ale pri vyšších otáčkach je hydraulika absolutne necitlivá.
Mojim cieľom je polohová regulácia, drgneš do páčky na spúšťanie a náradie ti klesne do nastavenej pracovnej hĺbky voči traktoru. Rozdiel oproti pôvodnej regulácii pracovnej hĺbky je v tom, že vypustím sane, ktoré aj tak nemám a hĺbka nebude konštantná podľa nastavenia, ale závyslá od polohy traktora. Vŕtam sa v tom aj preto, že občas potrebujem manipulovať s ramenami plynule a citlivejšie. Mal som za ZT zapnutú frézu na pne (pařezy) a práve tam motor musíš držať v otáčkach, aby si mal dostatočný krútiaci moment, ale pri vyšších otáčkach je hydraulika absolutne necitlivá.
To je síce možné, že by to stačilo prekrúžkovať, ale vložky sú dosť pridraté a taktiež neviem aké sady to vlastne boli. Aj keď piesty sedeli pomerne presne, krúžky mali veľkú vôľu v zámku čo ma privádza ku tomu že to bol už výbrus a použili staré krúžky, lebo tak zodrať aby sa otvoril na 5 mm sa to podľa mňa nedá. Uvidíme čo z toho bude.
-
na 303 by nemal byt problem nasat do cerpadla aj hustejsi olej, ale na 323 by som sa toho uz asi bal. podla nemcurov tam davaju HLP68, ja som nasiel alternativu 75W-90 odlisuje sa len v nejakom jednom nepatrnom parametre...
okrem toho, dobre, ze to prevlozkoval, bude mat pokoj...akurat ta cinska sada asi nieje najuzasnejsia vyhra, ale tak lepsie ako stare...v kazdom pripade treba poriadne nechat zabehnut a sadnut..
okrem toho, dobre, ze to prevlozkoval, bude mat pokoj...akurat ta cinska sada asi nieje najuzasnejsia vyhra, ale tak lepsie ako stare...v kazdom pripade treba poriadne nechat zabehnut a sadnut..
Ako funguje spojka ventilátora? Ten kábel čo vedie na ňu ju zapína alebo sa zapína sama od teploty? Minulí rok sa nám totiž rozsypala vodná pumpa a nahradili sme ju klasickou bez spojky a remenicu aj ventilátor sme použili s kombajna a teraz ho potrebujeme späť. Tak uvažujeme či kúpiť len ventilátor a remenicu alebo aj tú vodnú pumpu so spojkou. Ide o to že neviem či je funkčná tá elektrika čo ku tomu vedie a ak to zopína elektrikou tak by sme sa museli ešte aj s tým zabávať na čo nie je čas.
-
standardne to funguje tak, ze tam je zhora ten ihlik a ten pusti napatie do cievky co je zaliata na remenici. druhy koniec cievky je ukostreny v remenici. ja som s tym maval problemy, lebo z lozisiek mi kus potiekla vazelina medzi pohyblivy tanierik a unasac vrtule a cievka ho nevladala odlepit a tak mi miestami ventilator nezopinal. cize dost velke negativum, lebo ked bolo treba najviac tahat, tak som musel zastavit a zopnut ventilator manualne.
pokial si oturbeny, tak urcite chod do pevnej vrtule, lebo motor sa ovela viac hreje a nebudes mat zbytocne problemy...
okrem toho, teraz som uz aj prerobil vodnu pumpu, k remenici som doplnil jedno valcekove lozisko tesne za to gulickove a samozrejme, dorobil maznicu na mazanie.
pokial si oturbeny, tak urcite chod do pevnej vrtule, lebo motor sa ovela viac hreje a nebudes mat zbytocne problemy...
okrem toho, teraz som uz aj prerobil vodnu pumpu, k remenici som doplnil jedno valcekove lozisko tesne za to gulickove a samozrejme, dorobil maznicu na mazanie.
-
chalani, neviete nahodou niekto o tom zeleznom "obale" v ktorom je samotny chladic zo zt? mam ho dost pohrdzaveny, miestami uz aj diery a je fakt dost chatrny, tak by som ho chcel vymenit...samotny chladic mi nieje treba, ale hlavne ten obal..
Dik
Dik
-
V jednom ZT mám ještě vodní pumpu spínanou tou el.-mag. spojkou,ale mám to zatím připojené na spínací skřínku,jak zapnu klíček,tak se mi hned sepne spojka vrtule. Na druhém ZT mám již vodní pumpu z kombajnu E512, kde již ty el-mag spojky nejsou a vrtule se točí pořád. U traktoru je lepší,když se ta vrtule točí pořád.i-když při provozu v třeskutých mrazech je možná lepší když není seplá, ale ona se točí a unáší i-když není zapnutá,tak v tom zase až tak velký rozdíl nevidím. Větší problém je při těžkých prácech v létě na slunci jako je podmítání či orání, o tom jsem s sám několikrát přesvědčil a musel jsem jít chodit pracovat od rána od 3-9h. Jak máte na slunci 50-60st. a na kapotě by se dala vařit polévka,tak vám nezbývá moc velký tepelný spád pro uchlazení motoru :-( To už by pak chtělo min.chladiče dva, o čemž jsem už také uvažoval, ale už to není potřeba a věci se vyřešily tak nějak samy :-(
To už musí mít ten Ifa motor za sebou hrozné věci,aby začal brát olej a výrazně ztratil kompresní tlaky, já mám v ZTéčku ještě původní motor a olej mi vůbec nežere, no možná za sezonu doliji tak 1-2l, ale to přisuzuji přirozenými úkapy :-DDD
To už musí mít ten Ifa motor za sebou hrozné věci,aby začal brát olej a výrazně ztratil kompresní tlaky, já mám v ZTéčku ještě původní motor a olej mi vůbec nežere, no možná za sezonu doliji tak 1-2l, ale to přisuzuji přirozenými úkapy :-DDD
-
Tak moje vlečka dostala lepší papuče :-D
No suprové papuče , je v nich nějaké zlepšení třeba oproti kolům na 9T a pod ?
Zetor 6911 (1980)
Vlek 3,5T
Vlek 3,5T