fortschritt ZT 303
Moderátor: DYK
Re: fortschritt ZT 303
to je dobre z tym mechanikom poulm ale je to fungel nova spojovacka (bola) na 303 takze to tam bolo origo. napadlo ma ze ci to tam nebolo na to aby boli capy v rovine
Tiež to mám na spojovačke ale oko pružiny je okolo čapu, keď som to videl, tiež ma napadlo len to pridržiavanie spojovačky v rovine. Ak to je rovnaká spojovačka ako mám ja, tak pasuje iba na staršie 303 cca do rv 1974 lebo má menšie čapy (veľkosťou sú ako na ZT 300)JPL píše: to je dobre z tym mechanikom poulm ale je to fungel nova spojovacka (bola) na 303 takze to tam bolo origo. napadlo ma ze ci to tam nebolo na to aby boli capy v rovine
-
OK,tak sory,jestli jsem někoho naštval,nenapadlo mně,že to tam může mít nějakou funkci,aleb udiž,asi to mělo nějaký smysl.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
-
Jenom takový dotaz,už někdo zkoušel jít letos se ZTéčkem na STK?
Když vidím,jaké bláznovství se tam děje,tak na silniciích za chvíli nebude nic jezdit
Když vidím,jaké bláznovství se tam děje,tak na silniciích za chvíli nebude nic jezdit
-
ja som bol minuly rok a u nas je to uz take prisnejsie davno.
osobne si myslim, ze by nemal byt problem prejst stk, pokial je vsetko v poriadku...na moje prekvapenie, nikto si ani len nevsimol, ze mam na motore turbo, ale hlavna vec, ze ma tam cvicil za roztrhanu sedacku sofera...
presne pre toto som zacal obnovovat strojovy park a myslim, ze je to aj cielom prisnejsich stk kontrol.
osobne si myslim, ze by nemal byt problem prejst stk, pokial je vsetko v poriadku...na moje prekvapenie, nikto si ani len nevsimol, ze mam na motore turbo, ale hlavna vec, ze ma tam cvicil za roztrhanu sedacku sofera...
presne pre toto som zacal obnovovat strojovy park a myslim, ze je to aj cielom prisnejsich stk kontrol.
Že by se do vlády dostal zase nějaký zelený Bursík? Už jen čekám, kdy nám udělají speciální daně na stroje starší pěti let a technickou i na pluhy. To si asi zase pořídíme s tátou páru těžkých koní a bude to vyřízený. Jinak máte někdo zkušenosti s diskovejma podmítačema, který maj rám z PHX?
Vypadají asi takhle:
Vypadají asi takhle:
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
-
Práci to dělá zdá se mi slušnou, ale netáhne to na stranu, třeba při jízdě na svahu? A v porovnání třeba s ciferskými disky nebo s BDT ? Co je nejlepší?
-
Tento roudnický podmítač půjde do země dobře,je těžlá a má velké disky,ale velký problém vidím s těmi bočními tlaky,vzadu je na to velké železné kolo a vpředu to drží traktor,na tom videu to je pěkně vidět jak to tahá škodovku do boku a to jezdí na rovině,v kopci to musí být tragédie.
Nejspíš je to takový technický pokus a moc se nechytl,proto jsou tyto podmítače v zánovním stavu odstavené po kopřivách nebo skončili v lázních.Ale možná se najde někdo kdo s nimi více pracoval a poradí jak s tím nějak slušně pracovat.
Já osobně mám Cíferské disky se záběrem 4m a disky má uložené do "V",což považuji asi za nejlepší variantu,protože disky uložené d "X" zase dělají v prostředku hromadu. Navíc tento cíferský podmítač je dostatečně těžký,má přes 4t,takže jako jeden z mála dokázal pracovat v letošním suchém období a navíc má skoro ty největší disky, tl.8mm a průměr 710mm, co se dělají,takže když jsem s ním připravoval pod řepky,tak po třetí jízdě už šel do země po hřídel,takže nějaké 20-25cm. Loňskou sezonu jsem s tím odpracoval cca 70ha a plná spokojenost. Akorát s tím jezdit po fekventované silnici I.třídy je docela adrenalin
Za sebe doporučuji značku Cifer,dělají je už od 3m. Samozřejmě je potřeba zvážit místní polní podmínky a čím se to má tahat.Oturbené ZTéčko toho má plné brejle,do toho 4metru je optimální výkonod od 160k nahoru,ale počítal jsem s tím a plánuji si dát do ZTéčka motor 6VD, z řezačky E281,který má okolo 180k. U diskového podmítače je podstatná rychlost aspoň 10km/h,jde s tím jezdit i pomalu,ale ta kvalita práce je pak horší.
Takže asi takhle.
Nejspíš je to takový technický pokus a moc se nechytl,proto jsou tyto podmítače v zánovním stavu odstavené po kopřivách nebo skončili v lázních.Ale možná se najde někdo kdo s nimi více pracoval a poradí jak s tím nějak slušně pracovat.
Já osobně mám Cíferské disky se záběrem 4m a disky má uložené do "V",což považuji asi za nejlepší variantu,protože disky uložené d "X" zase dělají v prostředku hromadu. Navíc tento cíferský podmítač je dostatečně těžký,má přes 4t,takže jako jeden z mála dokázal pracovat v letošním suchém období a navíc má skoro ty největší disky, tl.8mm a průměr 710mm, co se dělají,takže když jsem s ním připravoval pod řepky,tak po třetí jízdě už šel do země po hřídel,takže nějaké 20-25cm. Loňskou sezonu jsem s tím odpracoval cca 70ha a plná spokojenost. Akorát s tím jezdit po fekventované silnici I.třídy je docela adrenalin
Za sebe doporučuji značku Cifer,dělají je už od 3m. Samozřejmě je potřeba zvážit místní polní podmínky a čím se to má tahat.Oturbené ZTéčko toho má plné brejle,do toho 4metru je optimální výkonod od 160k nahoru,ale počítal jsem s tím a plánuji si dát do ZTéčka motor 6VD, z řezačky E281,který má okolo 180k. U diskového podmítače je podstatná rychlost aspoň 10km/h,jde s tím jezdit i pomalu,ale ta kvalita práce je pak horší.
Takže asi takhle.
Ten podmítač asi nebyl taky OK, všimni si, jak mu lítalo to zadní kolečko, ale jinak jsem taky někde četl, že to nebylo fajn na ježdění.
Zdravim chlapy už delší dobu si pohrávam s myšlenkou pořidit si take diskovy podmitač . Do teto doby jsem si pujčoval středovy dil z BDT ček a ted bych si chtěl pořidit něco svého . Zatim jsem si tak trochu vybral něco takového 3,15 stavba do X jako na BDT čkách ale chtěl bych si je nechat udělat na zakazku s diskama pruměr 610 a s koncovým válcem něco jako je na tomto obrazku : . Já vim je to Polsko ale pani co to prodáva mi tvrdi že u podmitače s pruměrem disků 510 mm a šiřkou 3,15 je váha diskového podmítače - 930 kg bez válečku . ještě pak se mi dost libí něco takoveho ale to už jsou cenově dost rakety a nevim jestli tyhle kratký podmitače se třebas necpou nebo to zavěšení disků každy zvlašt nedělá brikuli . Diky za vaš nazor
Ten poslední typ se mi taky líbí. Jinak měli jsme za 6911 1,8m široké akpil disky, do země moc nešly, tak se dotížili obrubníky a nebylo to tak hrozný, ale je jasný, že čím větší disky, tím víc je budeš muset dotížit. Jinak jak někde psal Poulm: Doporučuje výhradně polonesený, protože tady máš na 3,15m váhu 930 Kg a ten podmítač co jsem posílal já (PB2 020) má 6,3m váží asi 3,48t. Nebo Cifery, ty maj dokonce 4t na 4m zážeru. Jinak co říkáte na SMS Rokycany? Našel jsem teď na bazoši širokej 4,5m, ale podle stránek výrobce je tam požadovanej prostředek 110-130 kW, což se mi moc nelíbí, mít traktor na spodní hraně výkonu, ale váha je psána 4080 kg. Jak to děláte vy s nářadím, u kterýho nevíte, jestli to utáhnete?
-
Já vždy kupuji nářadí s tím,že budu mít silnější traktor.
Zůžit pracovní záběr není problém,horší je ho rozšířit,resp. sklopení nějké radlice na pluhu,či ubrání disků,nebo ubrání sekce na kombinátoru atp.
Protože jak přijde na výměnu traktoru za silnější,tak je pak špatné zase měnit všechna nářadí.
Jinak,je to tak,nesené disky jsou na nic,jsou lehké a nejdou do země,opravdu je dobré mít min 1t váhy na 1m záběru. Po žních většinou bývá strniště suché,tvrdé a uježděné a lehký podmítač jen škrabká po povrchu. Také doporučuji zvolit podmítač s co největšími disky,pro případ použití jako bezorebnou přípravu.
Můj známý měl ty polské Akpily,nesené 3m,po první sezoně je prodal a koupil si Cifery co mám já. Rozdíl v kvalitě práce je neporovnatelný.
Ono v Polsku mají většinou dost lehké a písčité půdy,takže používají jiná nářadí,které si u nás v těžkých podmínkách ani neškrtnou.
Diskový podmítač je poměrně nákladná investice,tak to raději promyslete,než koupíte nějaký werk, který nebude dobře pracovat.
Nyní si dodělávám na ten podmítač jetelák a ještě za něj budu dávat nějaké hrudořezy nebo nějaké dobré drobící válce,nejlépe cambridge nebo něco takového,chci hned valit do strniště hořčici na zeleno a možná to půjde použít i jako bezorebka na řepku,pokud se mi podaří ten jetelák seřídit na optimální výsevek.My jsme tady ve srážkovém stínu,tak tu musíme set skoro 2x větší výsevek,aby se něco chytlo.
Loni jsem vlastně pracoval celou sezonu jenom s tím podmítačem,s pluhem se dělat nedalo.
Dále se s těžkým podmítačem dobře rozdiskovává louka. Připravoval jsem 3ha louky přímo pro setí řepky a šlo to taky i za sucha,po 4ech přejezdech už se to pěkně sypalo a drny byyl rozkrájené na jemno a z větší části zaklopené :-) Ty malé disky o průměru 500 či 600mm vám nedokáží takhle zpracovat pole do hloubky okolo 20-25cm.
Zůžit pracovní záběr není problém,horší je ho rozšířit,resp. sklopení nějké radlice na pluhu,či ubrání disků,nebo ubrání sekce na kombinátoru atp.
Protože jak přijde na výměnu traktoru za silnější,tak je pak špatné zase měnit všechna nářadí.
Jinak,je to tak,nesené disky jsou na nic,jsou lehké a nejdou do země,opravdu je dobré mít min 1t váhy na 1m záběru. Po žních většinou bývá strniště suché,tvrdé a uježděné a lehký podmítač jen škrabká po povrchu. Také doporučuji zvolit podmítač s co největšími disky,pro případ použití jako bezorebnou přípravu.
Můj známý měl ty polské Akpily,nesené 3m,po první sezoně je prodal a koupil si Cifery co mám já. Rozdíl v kvalitě práce je neporovnatelný.
Ono v Polsku mají většinou dost lehké a písčité půdy,takže používají jiná nářadí,které si u nás v těžkých podmínkách ani neškrtnou.
Diskový podmítač je poměrně nákladná investice,tak to raději promyslete,než koupíte nějaký werk, který nebude dobře pracovat.
Nyní si dodělávám na ten podmítač jetelák a ještě za něj budu dávat nějaké hrudořezy nebo nějaké dobré drobící válce,nejlépe cambridge nebo něco takového,chci hned valit do strniště hořčici na zeleno a možná to půjde použít i jako bezorebka na řepku,pokud se mi podaří ten jetelák seřídit na optimální výsevek.My jsme tady ve srážkovém stínu,tak tu musíme set skoro 2x větší výsevek,aby se něco chytlo.
Loni jsem vlastně pracoval celou sezonu jenom s tím podmítačem,s pluhem se dělat nedalo.
Dále se s těžkým podmítačem dobře rozdiskovává louka. Připravoval jsem 3ha louky přímo pro setí řepky a šlo to taky i za sucha,po 4ech přejezdech už se to pěkně sypalo a drny byyl rozkrájené na jemno a z větší části zaklopené :-) Ty malé disky o průměru 500 či 600mm vám nedokáží takhle zpracovat pole do hloubky okolo 20-25cm.
Trošku OT, ale já mám zkušenosti s celkem 3 diskama. Nejhorší možná volba jsou podle mě kompaktní disky typu Terradisc 3m od Poettingeru, tahal jsem je nouzově za JD 8200 a po strništi celkem v pohodě, ale letos nešli do země vůbec, když je trochu více rozdrcené slámy, nebo vydrol řepky cca 30 cm, tak se to hnedka zacpává a práce je nanic nemluvě o tom, dělat s tím druhou podmítku, nereálné. Další byli půjčené X disky od Rabewerk poleneš 6m a nesrovnatelná práce. Poslední byly TDB 6200 V a ty dělaly úplně parádní práci i při letošním suchu dobře zaklápěly, akorát se mi zdálo, že už je to na tak lehký traktor až moc, občas se rozeskákal, ale možná to bylo tím, že nebyli do ramen jako ty Rabewerky, ale do spodního závěsu a traktor nadlehčovaly.
-
Cíferský disky jsou opravdu perfektní stroj až na dopravu po hlavních komunikacích Jinak v nouzi jsem je tahal za Zetorem 12245 ale je na to slabej jezdil jsem redukovaná 3 a v kopcích za dva a to je opravdu pomalé, ale to byla nouze. Jinak normálně za 16145 což bylo tak optimální a ještě občas s ST 180....ta s tím sice upalovala nejlíp(výkon,krouták,váha) ale zase ten traktor mi moc nevyhovoval a v kombinaci ST-180 a cífery na silnici to je teprve adrenalin