TDI, číštění sání párou

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
hindour

TDI, číštění sání párou

#1 Nový příspěvek od hindour »

Nemáte někdo zkušenosti s čištěním sání TDI motorů párou? Když se podíváte na přiložení video, je to vidět v čase 3:30 min. Funguje to nebo je to k ničemu?
https://www.youtube.com/watch?v=I8BeePaIlBU

Eky

Re: TDI, číštění sání párou

#2 Nový příspěvek od Eky »

Já čistil sání na Tdi 96kw . Vyndal jsem ho a vypálil jako na videu.Akorát jsem ho zabalil do hadrů a kropil vodou abych ho zbytečně moc neohřál.Dělal jsem to tedy tak, že jsem ty saze zapálil (použil jsem autogen, nic jiného nebylo po ruce) a hnal do toho vzduch kompresorem,Krásně to vyhořelo a zbytek jsem vyškrábal (rozholil jsem asi 20cm CYKY kabelu a tím jsem to projezdil) Na čisto jsem to vzal Caralanem a sání je jako nové.Vyčistil jsem i EGR ventil a na autě je to znát.Na výkonu ani tak ne, ale předtím když jsem sešlápl plyn tak auto černě hulilo. Teď ani náznak.
Pokud tvůj plán selhal, změň plán, ale nikdy neměň svůj cíl!

hindour

#3 Nový příspěvek od hindour »

nedělal jsem to takhle, ale podobně.
na egr a sání jsem použil mechanický čištění, šroubovák, kartáč udělanej z drátu, lázeň z krtka na syfón a nechal jsem to tam 3 hodiny ponořený
mě se jednalo o to, že v hlavě motoru zůstane ještě dost toho karbonu a tam se nedostane člověk, tak jsem myslel to vyčistit tou párou

pavel sk

#4 Nový příspěvek od pavel sk »

Nedavno sme to riesili na inom (offroad-ovom) fore. Tam do beziaceho motora striekali destilovanu vodu do sania. Ono je pravda ze voda a vodna para cisti a dekarbonizuje spoalovaci priestor dobre ale su tam u niektorych motorov aj rizika.

hindour

#5 Nový příspěvek od hindour »

mám 1,9 TDI 66 kw ALH, tak myslíš, že je to pro tenhle motor taky riskantní? nebo asi spíš si myslel, že záleží na stavu motoru, že jo, aby ho karbon nedržel silou vůle pohromadě :D

pavel sk

#6 Nový příspěvek od pavel sk »

Presne tak. Zalezi hlavne od stavu a kondicie motora. Karbon sa uvolni a motor moze nasledne stratit kompresne tlaky a hrozi pridretie. U starsich motorov ten karbon je take dotesnujuce placebo :)

thovt

#7 Nový příspěvek od thovt »

Když se odstraňuje karbon tak loupe v podobě oblázků.
Tak vypadá hlava vyčištená rozpouštědlem karbonu a vysokotlakým čističem, motor je starý 26 let.
Obrázek
Obrázek
karbonu voda vůbec nevadí je mastný voda jen steče, pouze přepálený karbon se loupe, protože křehký.

hindour

#8 Nový příspěvek od hindour »

aha, aha, zaslepil jsem egr, tak to by se ten karbon mohl postupně vypálit z hlavy jízdou :-) když už nebude přibejvat po zaslepení egru

pavel sk

#9 Nový příspěvek od pavel sk »

To mas pravdu. Len ze ty si cistil diely rozobrateho motora. Tam sa do motora mechanicky nezasahovalo nijak okrem odpojenia hadice sania a tusim ze odpojili aj vyfuk kvoli katalizatoru. Motor bezal na cca 1800 ot/min. a zaroven sa vstrekovala destilovana voda ktoru si motor prisaval. Vstrekovali to s palstovej flasky s prevrtanim vrchnacikom a to tak ze ked motoru klesali oatcky tak ze skoro hasol, tak prestali vodu vstrekovat a ked znovu dosiahol potrebne otacky, tak dalej davali vodu. Islos neho vyfukom plno bordelu. Bolo tam aj Video. Motor bol tusim niejaky 1,9obsah a pouzili nan cca 2litre vody. po tejto "kure" sa musi vymenit olej v motore. Odporucali to robit pred vymenov stareho oleja. Ja by som sa to bal robit na svojom motore :smich:

pavel sk

#10 Nový příspěvek od pavel sk »

hindour

#11 Nový příspěvek od hindour »

link super, ale docela se toho bojím po to jste mi tady řekli.
Děkuji za názory

DYK

#12 Nový příspěvek od DYK »

No a kolik toho má motor za sebou?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

hindour

#13 Nový příspěvek od hindour »

350 000 km

DYK

#14 Nový příspěvek od DYK »

Já o tomto způsobu dekarbonizace vůbec nic nevím, ale dovolím si pár "selských" úvah. Vstřikováním byť rozprášené vody do sání se musí přece simulovat zvětšení kompresního tlaku, protože je voda nestlačitelná (obecně vzato) a tak se jakoby zmenší ten spalovací prostor, ne? Píše se tam, že pára čistí vždy a vše, ale není to v tomto případě hlavně díky zvýšením těch tlaků? Já vám nevím, no. Mě se to moc nezdá a nelíbí. Asi to nějaký motor částečně vyčistí, ale že by si ten motor hlavně v průběhu chrochtal blahem, to asi ne. Tam komusi v průběhu procesu prasklo vahadlo sacího ventilu - no není to spíše důsledek toho o čem zde píšu, než jak píše on, že mu motor "prohnali" při měření výkonu? Pokud je tam řeč o tom, je-li vadné těsnění a dostává se voda do spalovacího prostoru je to tam vždy čisté - čistější než jinde beru, jenže to má úplně jiný časový horizont, tady jsem se dočetl co nejrychleji tam dostat 2l rozprášené vody. Amatérské pokusy se vstřikováním vody do sání se dělali už v dobách Š 100 - 105 - 120 kdy účelem mělo být snížení spotřeby. Přesněji šlo o strhávání vody z nějaké nádobky podtlakem v sacím potrubí a bylo to regulovatelné. Šlo ale o minimální množství oproti tomuto. Já vám nevím, pranic se mě to nelíbí, ale jak jsem již uvedl, moc o tom nevím a jen spekuluju vlastním selským rozumem.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od Atlan »

To hej ale ked ti niekto do hondy 4t 6,5k naleje benzin z olejom a veselo na tom beha tak jednoduchu a rychlu moznost nemas. Len to preplachnut tou vodou :)
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Odpovědět

Zpět na „Auto Moto koutek“