Je tu někdo elektronik?
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Je tu někdo elektronik?
Zdravim pánové. Potřeboval bych poradit. Netýká se to traktorů. Nezná někdo,že existuje nebo by nedokázal sestrojit elektroniku popřípadě prodat schéma viz přiložený obrázek. Potřeboval bych aby pomocí spínacího kontaktu dokázal při každém zmáčknutí přepnout polohu na 1 dalším stiskem zpět na 0 dalším stiskem na 2 dalším stiskem zpět na 0 dalším stiskem na 1 atd. stále dokola. Prostě aby vždy mezi 1 a 2 byla nulová poloha. A taky aby se bylo možné vrátit s 1 či 2 na 0 pomocí koncových kontaktů, které rozepnou spínané kontakty. Spínané kontakty by měly unést 24V.
Dík Lukáš
Dík Lukáš
-
Re: Je tu někdo elektronik?
A nestacilo by tam jen posadit cinana, aby to prepinal rucne podle toho jak se mu rekne (nebo ukaze)?
- peter769
mas sz
-
prosimtě k čemu to bude sloužit?asi by se to dalo vymyslet za pomoci integrovaneho obvodu ktery jde programovat ale uplně jednoduchy je tam mrsknout dva vypínače
Na dálkové ovládání vrat. Teď avládám jednim relé dvě velká relé, které spínají 3f motor jedním a druhým směrem. A je problém,že při prudkém přepnutí mezi dvěma směry se potkají dvě fáze proti sobě a barák je hnedka potmě.
Ahoj, ty velke rele bys mel mit proti sobe blokovany tzn. civka jednoho by mela jit pres rozp. kontakt druheho a naopak a nemuzou se ti "potkat" ale to zapojeni jak jsi chtel by urcite slo akorat sem nepochopil to vraceni do nuly to by asi jednim tlacitkem neslo-to uz by melo to tlacitko sakra moc funkciLukibos píše:Na dálkové ovládání vrat. Teď avládám jednim relé dvě velká relé, které spínají 3f motor jedním a druhým směrem. A je problém,že při prudkém přepnutí mezi dvěma směry se potkají dvě fáze proti sobě a barák je hnedka potmě.
- Standam
Zdravím, toto je jedna z variant blokování dvou stykačů, ale ještě se dá doplnit dvojstykačem, který je blokován mezi jednotlivými stykači mechanicky. Pokud bude zájem, vyfotím a uvedu podrobnosti. Standa.petrak píše:Ahoj, ty velke rele bys mel mit proti sobe blokovany tzn. civka jednoho by mela jit pres rozp. kontakt druheho a naopak a nemuzou se ti "potkat" ale to zapojeni jak jsi chtel by urcite slo akorat sem nepochopil to vraceni do nuly to by asi jednim tlacitkem neslo-to uz by melo to tlacitko sakra moc funkciLukibos píše:Na dálkové ovládání vrat. Teď avládám jednim relé dvě velká relé, které spínají 3f motor jedním a druhým směrem. A je problém,že při prudkém přepnutí mezi dvěma směry se potkají dvě fáze proti sobě a barák je hnedka potmě.
- BIGG
- Kontaktovat uživatele:
Lukibos píše:Zdravim pánové. Potřeboval bych poradit. Netýká se to traktorů. Nezná někdo,že existuje nebo by nedokázal sestrojit elektroniku popřípadě prodat schéma viz přiložený obrázek. Potřeboval bych aby pomocí spínacího kontaktu dokázal při každém zmáčknutí přepnout polohu na 1 dalším stiskem zpět na 0 dalším stiskem na 2 dalším stiskem zpět na 0 dalším stiskem na 1 atd. stále dokola. Prostě aby vždy mezi 1 a 2 byla nulová poloha. A taky aby se bylo možné vrátit s 1 či 2 na 0 pomocí koncových kontaktů, které rozepnou spínané kontakty. Spínané kontakty by měly unést 24V.
Dík Lukáš
Přesně tak, jak píše kolega níže, použij bistabilní relé, stojí cca 50 kč. Zrovna jsem ho tento týden kupoval a potvrdím ti to, že to co požaduješ v schématu, tak to bude pracovat na
stále se jen učím a neříkám, že to nejde, jen to ještě neumím :)
Pánové,dekujuza rady,mrknu a pisnu jak to dopadlo. Každopádně jsem rad ,že jsme tady kluci všestranní.