Zetor 3511 hybrid

přestavby, poskládané a upravované ZETORY

Moderátor: Lukashil

Odpovědět
Zpráva
Autor
Peter768

Zetor 3511 hybrid

#1 Nový příspěvek od Peter768 »

Ahojte. Predstavujem vám hračku, ktorú som si zaobstaral ešte dávno pradávno 15.12.2020. Našiel som ho v inzercií , že vymením 3011 za Mini-070. Tak som vymenil :smich: Prečo? Chcel som si vyskúšať unifikovaný traktor. Na obhliadku som zobral kamaráta, čo sa vyzná do UR I a tradá... Bola zima, teplota 4° a traktor chytil na "šupu". Je dosť zúbožený, že vraj sa s ním niekto prevrátil v lese. Asi preto nemá kabínu. Neviem, či je to pravda a nepoznám históriu. Majiteľ ho tak mal doma dlho a používal na vlastnú záhradu a možno po okolí. Nemal ručnú brzdu, a origo sedadlo bolo nahradené sedadlom asi z trambusa, a celkovo taký "dožuvaný" traktor. Šaltpáka upravená "medzi nohy" a nasadnutie pre mňa :pistol: motor a prevodovka mastné a vrstva prachu. Elektrika úplne KO, predné kolesá disky R15 prevrtané. Ale pozitívom, že to dobre štarovalo a prevodovka radila. Po bližšej prehliadke už doma na dvoje , si kamarát tu z fóra (pozdravujem Jožko) všimol že motor je novší typ 8) Takže 4701 = vrtanie 100mm, hliníková vaňa. Keďže sa traktoru venujem len keď mám čas - je to ako koníček, tak až teraz som založil vlákno, aby kamaráti videli niečo z opráv, keďže sa o ňom bavíme a oprav sa teraz zintenzívnila. Oprava teda len ak je čas, a preto to tak dlho trvá, ale traktor nepotrebujem na prácu a nezarába mi, je to koníček. Takže pár foto stavu ako prišiel domov.
No a ešte prečo hybrid? Pretože to nie je čistokrvná 3511ka, a nedávam ho do stavu veterána, ale pre bežné použitie a niektoré diely budú nahradené z novších typov.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Peter768

Re: Zetor 3511 hybrid

#2 Nový příspěvek od Peter768 »

Závad je na traktore až až, tak som sa postupne púšťal do opráv. Prvá závada, že tiekla nafta do oleja cez čerpadlo + na čerpadle vybitá hriadeľka pridávania plynu. Klasika.
Rozoberanie regulátora si vyžadovalo vyrobiť sťahovák a kadečo iné... cucák sa zasekával...
Obrázek
Nové puzdra + Okrúžoky
Obrázek

Takže nové podávacie čerpadlo a guferá na čerpadle....hotovo
Obrázek

Peter768

#3 Nový příspěvek od Peter768 »

Predná náprava.... tu som sa tešil, že oprava bude jednoduchá, že vymením puzdra tak ako mnohí iní tu na fóre a ide sa ďalej. Tak jednoduché na UR I keď sú diely. Ale prt. Samotné rozobratie bol nekonečný príbeh. Tie podkovičky čo aretujú stĺpnice sa odtrhli, a tie aretačné kolíky zostali samozrejme v náprave. Tak odvŕtať. Potom WDčko a WDčko a búchať ohrievať. WDčkoval som 3týždne. Zahrdzavené to bolo fest. Musel som to nahrievať s malým PB horákom. Bol to boj :pistol:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Puzdra niekto už menil, a boli bronzové. Na prt je, že u týchto náprav 3011 (3511 je to to isté) sa nedá mazať horné puzdro - pre mňa sklamanie. = zvislý čap vybitý do "vajca" a stĺpnica tiež. :pistol: samozrejme na oboch stranách. Je to vidieť na foto. Na jednej strane stĺpnice boa vybitá aj spodná matica a závit v stĺpnici KO. Ložiská v nábojoch boli tiež po smrti. Chýbala tam aj krytka :( A takto s tým niekto jazdil.

Obrázek

Keď to zhrniem, tak jediné čo išlo v pohode vybrať bol stredový čap a ostatné bola kopa šrotu. Jak stĺpnice, tak zvislé čapy. Tak som sa rozhodol, že tam dám radšej nápravu z novšieho typu.

palobobo

#4 Nový příspěvek od palobobo »

No je na nom teda veľa práce, držím palce a budem sledovať, obdivujem opravu čerpadla 8) vieš aj nastaviť čerpadlo?, ja som z 2011 dal na opravu čerpadlo. A naprava je kapitola sama o sebe.. :friends:

Ursus 73

#5 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Nové vlákno, no konečne, kamarát :pohlavek: . Roboty je na tom traktore dosť, ale aspoň sa nenudíš :)
S čerpadlom si sa vyhral, asi ti prinesiem aj to moje, z majora. Tečie z neho nafta okolo hriadeľky plynu a kolíšu otáčky....
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

Peter768

#6 Nový příspěvek od Peter768 »

Palobobo: Ďakujem. Nastaviť čerpadlo viem len teoreticky, ale vyskúšam. Čerpadlárovi to nie je problém dať, ale je to pálka. Kamarát má vyskúšaných niekoľko čerpadlárov. Sú aj takí čo zoberú 260€ a nechcú povedať čo na tom čerpadle menili. Čakal som, že aj vo vnútri budú vydraté čapy, diery atd, ale všetko je OK bez vôle. Len tá to puzdro hriadeľky bolo riadne vydraté. Niekto tam vymení Okrúžok a ten to chvíľku drží na strede, ale to predsa nie je úlohou Okrúžku. Ložiská v čerpadle sú tiež v poriadku. Potom dám info ako to dopadlo...

Ursus73 Tak som rád, že si sem nakukol... Čerpadlo Ti opravím. Ak ide len o tú hriadeľku, tak mám ešte niekde tie 2 puzdra v zálohe. Ale ak Ti tadiaľ tečie nafta von, tak to nie je dobré. Mal by vytekať olej. Asi to bude možno niečo nariedené. Možno chodí regulátor nasucho, a kolíšu otáčky, alebo je na tej hriadelke veľká vôľa - môj prípad a preto mohli kolísať otáčky - mal som tam 1mm vôľu.

Späť k náprave:
Zohnal som starú nápravu z novšieho typu (je aj v katalógu 4712). Je to odpružená náprava bez aretácie zvislého čapu. Táto náprava bola určite v liatinovej konzole = novší typ s dhhším čapom, lebo ak som ju chcel napasovať do plechovej konzoly, tak som ju musel skrátiť na 216mm aj s puzdrami. Silónové puzdra na hlavný čap pasujú jak z 3011/3511, tak aj 4712, čap zostáva rovnaký z 3511. Náprava vyzerala byť OK, že bola po repase. No bola :( , taký repas , že tam dali namiesto origo puzdier zase bronzové, a jedna strana zadretá :pistol: Asi to bolo urobené moc napresno = natesno. Asi preto ležala roky niekde pohodená. Nestála veľa, takže pohoda. Nakoniec som dal nové origo puzdra, nové zvisláky a axiálne ložiské = GO. Dali by sa zrepasovať čapy obrúsením na guľato a nové dopasované bronzové puzdra, ale cena brúsenia 4 plôch a + výroba puzdier by bola pálka. Tak preto nové zvisláky a origo puzdra. Je to už vylepšená náprava oproti náprave 3511, ale aj tejto chýba maznica na mazanie horného puzdra. Hrubšie zvisláky 6711, 6911 s aretáciou už majú hore maznicu. Už som takúto nápravu na 3511kach videl. Oproti náprave z 3511 má tá moja dole o dosť masívnejšie puzdra a dve matice puzdra. Niečo z opravy... Vyrobený kľúč na povolovanie bolo škoda ničiť, nešlo to, tak takto...jemne opatrne privariť... a potom to bola už brnkačka. Najhoršie je tá hrdza a masnota z vnútra :( Ale bez toho to nejde.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Oprava bola dávnejšie, lakovanie bolo nedávno...

Obrázek

Peter768

#7 Nový příspěvek od Peter768 »

Prebehla aj demontáž kontoly a prednej vane. Z motora som dal dole prsia, očistil ich od dvoch vrstiev farby a vymenil gufero kluky 72x52x12. Tieto trojvalce majú stredová rozvodové kolo na dvoch ložiskách, tak pre istotu výmena. Na prsiach som menil aj aretačné kolíky. narezal som tam závity M4 a dal skrutky, utiahnuť + lep. Potom odrezať hlavičky. Ten karbónový nános z vnútra, farba zvonku, + kolíky dali minimálne 6hodín roboty :pistol:
Obrázek

Na čistenie konzoly a prednej vane som kúpil Lidl oklepávač. Farba odskakovala, tak to išlo parádne. Oklepal som s tým aj blok motora, dokonca aj medzi rebrami kompresora to oklepalo. V tej prednj vani som mal zalomené 2 šróby čo držia predný záves. Naváral som kade čo, ale nepomohlo . Musel som orvŕtavať 2 x M14 a 2xM6 čo sú vpredu asi na držiak vtedajšej ŠPZky. Všetky závity na mtore, konzole atd prebehnem závitníkom, a pri skladaní je to paráda. Tiež šróby, niektoré dávam nové. Tu sú tie staré poctivé tvrdé zalomené šróby...

Obrázek

Obrázek

Takto pekne to vyčistilo blok (ešte to nebolo dokončené, po dokončení to bolo TIP TOP), potom už len s acetónom očistiť a natierať...
Obrázek

Obrázek

Olejový filter bude plnoprietokový. Ešte som ho upravil, aby bola 2 banka prázdana.
Obrázek

Hlavy som tiež repasoval, dostali nové vodítka a ventily, samozrejme jemne zafrézovať a zabrúsiť. Vyčistenie od karbónu je najhoršia robota. Jedno vodítko som musel vyrobiť nové, lebo pôvodné lietalo v hlave a nové tam bolo tiež voľné.

pavel sk

#8 Nový příspěvek od pavel sk »

8) 8) 8)

Peter768

#9 Nový příspěvek od Peter768 »

Včera som nahodil filtráciu oleja, konzolu a dnes som zatiahol hlavy a namontoval aj vahadlá. Druhá foto je zo včera, keď boli hlavy len položené.
Obrázek

Obrázek

sustodp

#10 Nový příspěvek od sustodp »

pekna praca, je zvlastne ze ked sa traktor prevratil, tak tam nespravili aspon ochranny ram aby to nerozpucilo sofera ked sa prevrati znovu. stary otec takto zomrel, sedacku mu pretlacilo pomedzi rebra :vztek:

Lukashil

#11 Nový příspěvek od Lukashil »

Ta naprava mu bude sluset, taky se chystam dat ji na 3011.
Akorat bych jeste potreboval vymyslet,.jak zprovoznit elektricke cidlo otackomeru....
Stydím se za občany této země

Peter768

#12 Nový příspěvek od Peter768 »

Sustodp, ďakujem. To mi je ľúto, čo sa stalo starému otcovi. Už len tá predstava je hrozná. Či to je pravda to neviem na 100%, ale že to prevrátil predchadajúci majiteľ predchádzajúceho majiteľa. Ľudia si nevážia zdravie a riskujú. Asi preto ho posunuli ďalej a tam robil asi len poľné práce. Prikrytý bolo len plachtu pod holým nebom.

Luky, neviem ako funguje to elektrické čidlo otáčkomera. Hoď link si to vyzerá, skúsim niečo vymyslieť. Tiež by to bolo lepšie ako lanko.

honzaPP

#13 Nový příspěvek od honzaPP »

Peter paráda, úplně ti tu práci závidím. :friends: těším se až to poprvé nastartuješ a hlavně na finální výsledek. Máš před sebou ještě dlouhou cestu,ale věřím,že tě to baví a to je důležité :)
Hinomoto N249

mysak1

#14 Nový příspěvek od mysak1 »

taky mám za sebou vytažení nástavce z přední trubkové nápravy, po sundání třmenů jsem nápravnici přes ty díry po třmenech proléval vyjetým olejem
, a že se ho tam vešlo a stále nic, po 3 dnech máčení olejem jsme na pouzdro svislého čepu /nohavici/nasadili trubku 1.5m dlouhou nacouvali k tomu vlek a přes tu dlouhou páku se to konečně utrhlo. říkal jsem si ,jestli tam ještě není další kolíček o kterém nevím, nebo na to je nějaká finta, na internetu jsem našel dílenskou příručku 2011až 4011 a tam byla jedna věta- povolíme pojistné třmeny nástavce vysuneme na požadovaný rozchod a třmeny dotáhneme
docela by mě zajímalo jak to dělají při renovaci náprav
Ať se Ti daří
Petr

Lukashil

#15 Nový příspěvek od Lukashil »

Stydím se za občany této země

Odpovědět

Zpět na „Nesériové ZETORY“