svinovací lis UNIBAL

sekačky, obracečky, skulovače, lisy, luční stroje a věci k dobytku,...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
tomasberry
Kontaktovat uživatele:

Re: svinovací lis UNIBAL

#331 Nový příspěvek od tomasberry »

neměl byste někdo na prodej kousek pásu na unibala, abych měl případně na opravy, kdyby mi nějaký praskl, tak abych měl čím nastavit? Dík

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#332 Nový příspěvek od zetor tomas »

Lisaři, kdo z vás lisoval někdy len? Podělte se prosím o zkušenosti. :)
Zetor 5945 a Zetor 6711

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#333 Nový příspěvek od zetor tomas »

Nikdo nic? :(
Zetor 5945 a Zetor 6711

zetorak jirka

#334 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Na lnu jsem začínal svoji lisařskou karieru, od roku 80 minulého století. nejdříve s kasalisem do snopku které se pak ručně nakládaly na auta. a v roce 83 jsem dostal skoro prvního hestona co přišel do republiky (později to byl slušovickej UNIBAL). Na lnu to byli s ním galeje, věčně namotanej na tom dumovím válci, pak jsem místo něj udělal kovovej jako je spodní a byl pokoj. postupně to pak předělávali všichni. ale pak s tím nešlo seno a sláma, a navíc byla z každé strany o jeden pás zůžená komora. a provázky ty mě vozili na pole pomalu po fůrách , protože se v prostřed baliku motal už od jádra po celou dobu baliku, tak že když byl mizernej len tak jsi motal jenom provazy. Ale byly to krásné časy, hlavně když se jezdilo na brigády do jiných družstev.

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#335 Nový příspěvek od zetor tomas »

Děkuju, takže žádná sranda. A to se fakt motalo špagátem už od středu balíku? Jako aby každá vrstva byla oddělená? Jde mi o to, že mám nabídku na lisování asi 18 Ha, nikdy jsem len nelisoval a tak abych věděl, jestli je to utopie a rychle pryč nebo jestli je to v rámci možností reálný.
Zetor 5945 a Zetor 6711

zetorak jirka

#336 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Přesně tak, od jádra se musej motat dva provazky, protože v tírnách se za ně pak zase odvíjejí. navíc se musí jezdit jen z jedné strany vuči položenému stonku, aby byli kořeny na jedné straně a vrch stonku na druhé straně, nejde to střídat, to by tě s tím vyhodili, protože by jim to nevzali česačkyv tírnách. Ale ted už ti neřeknu na kterou stranu s kořenama, nejhorší že jsou pak konycký baliky a dělá to dost neplechu. já už bych se ke lnu vracet nechtěl, užil jsem si ho dost.

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#337 Nový příspěvek od zetor tomas »

To kladení všeho na jednu stranu vím. Takže prostě hned při vytvoření jádra se začne vázat a nechá se to jako na prostředku balíku?
Zetor 5945 a Zetor 6711

zetorak jirka

#338 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Přesně tak, jak se rostočí jádro tak najedeš na prostředek s provazama a necháš je točit dokud nedoděláš balik, hrozná spotřeba, a musej být oba dva. Já když jsem začínal tak se eště nesměl používat polipropilén ale sisál. Ale ten už dnes asi není.

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#339 Nový příspěvek od zetor tomas »

Už je mi to jasný. :) No právě na mě by byl taky požadavek vázat do něčeho přírodního. Hlavně bych asi musel sehnat něco s podobnými vlastnostmi jako dtex 17000 (20000), do kterého lisuji normálně. A ještě něco, na co si dát případně pozor?
Zetor 5945 a Zetor 6711

bigles
Kontaktovat uživatele:

#340 Nový příspěvek od bigles »

¨Sakra to je docela kus na lisování :D tam bych s našim lsiem strávil celý léto :D, a čím by si zužil komoru nebo by si ju nechal jak je? strejda koupil stejnej lis jak máš ty a dělali s ním len a měl zužený i zběrač

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#341 Nový příspěvek od zetor tomas »

Uvidíme, jestli to bude potřeba zúžit nebo ne. Záleží, jaký budou požadavky. Jinak kousek to je, 3 dny bych měl co dělat :D
Zetor 5945 a Zetor 6711

zetorak jirka

#342 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Tu komoru budeš muset asi zůžit na každé straně o pás, nevím jestli ty plechy máš, ale většínou když se to vyndalo tak to skončilo ve šrotě. A pak záleží v jakým stavu máš gumovej válec, jestli ho máš už trochu potrhanej a jakoby vydrbanej, tak to ti nezávidím. len je totiž svině na zachytávání za kdejakou trhlinku a pak se to namotává a ohýbá to stírací pravítko s tou klapkou, a ta když nechodí volně tak to pak zlobí. Ale tím tě nechci z toho odrazovat, jen říkám co to obnáší, mám to několika letou prakcí vyskošený. Jinak by to byl slušnej kšeft.

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#343 Nový příspěvek od zetor tomas »

Ještě jednou moc díky za zkušenosti. :friends: Tak nějak jsem to čekal, když člověk vezme, co to obnáší lisovat běžný porosty. Uvidíme, co z toho nakonec bude, ale aspoň jsem si udělal hrubej obrázek, co od toho očekávat. :)
Zetor 5945 a Zetor 6711

Peopas

#344 Nový příspěvek od Peopas »

tak jsem si toto tema precetl a ma otazka zni,jak by prakticky fungovala 5511 s timto lisem?Je jich vsude dost a za dobre penize..
dekuji

zetor tomas
Kontaktovat uživatele:

#345 Nový příspěvek od zetor tomas »

5511 by s ním neměla problém. Rychlostně od 1 do 3.
Zetor 5945 a Zetor 6711

Odpovědět

Zpět na „Luční technika“