stavba mulčovače

sekačky, obracečky, skulovače, lisy, luční stroje a věci k dobytku,...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Brendak

Re: stavba mulčovače

#226 Nový příspěvek od Brendak »

Jeden pán co jsem s ním dělal v práci říkal že má na mulčovači řetězy. Likvodoval tím trávu v sadu. Ale detailněj jsme se nebavili.

fastrac8250

#227 Nový příspěvek od fastrac8250 »

pouzivaju sa aj retaze ale to skor pri drveni travy v zemiakoch :friends:

smolko

#228 Nový příspěvek od smolko »

Zdravim panove.chcel by som zacat robit plosny mulcovac z dvoma rotormi za zetor 3011,zaber 170cm,a chcem sa spytat ci je nato nutna volnobezka ???ak ano tak preco???a chcem to dat na klinove remene moze sa mi to stretnut????dakujem

pirat
Kontaktovat uživatele:

#229 Nový příspěvek od pirat »

pokud to budes mit pres klinaky tak nepotrebujes volnobezku 8)

Laslou

#230 Nový příspěvek od Laslou »

sadlicko píše:máte někdo místo nožů řetězy?
S tim plechovym kotoučem jsi někdy něco vzal?
.
Mam jeden nůž z obyč. plocháče 12x100, ale jak to vezme kámen, tak se ohne.
Další byl orig., ale teď se mi zlomil. Tak přemejšlim co dál.
Napadá mně buď kotouč, nebo nůž z list. pera a na konce buď nože z rotačky, nebo žetězy.
.
Nezjišťovali jste, kolik stojej orig. nože třeba od Ostratickýho?
pro drcení révy používám řetězy a jednou se mi poštěstílo v trávě rozdrtit i betonový sloupek.Zbyly po něm jen dráty.

brnaj

#231 Nový příspěvek od brnaj »

smolko píše:Zdravim panove.chcel by som zacat robit plosny mulcovac z dvoma rotormi za zetor 3011,zaber 170cm,a chcem sa spytat ci je nato nutna volnobezka ???ak ano tak preco???a chcem to dat na klinove remene moze sa mi to stretnut????dakujem
všichni výrobci volnoběžku vyžadují, je to proto, že setrvačný hmoty jsou velký a při zastavování- otáčení by ti sekačka poháněla traktor jako velkej setrvák a musel bys to mařit brzdala a případně to něčeho vlítnul-samosebou v extrému. a zvýšený namáhámí převodů traktoru by mohlo způsobit poškození. volnoběžka je jednoduchá záležitost, která prodraží kardan jen málo, ale kuchat převodovku a shánět kola nebo hřídele vyjde o dost dráž.

s klínovýma řemenama se ti to potká zcela jistě pokud nenecháš mezi nožema mezeru. to ti zase bude způsobovat nedosekanej proužek. v tomhle případě se to dá udělat jednoduše tak, že jeden rotor bude jakoby víc vpředu než druhý. zkrátka necháš mezi nožema tu mezeru a sekačku vlastně jakoby jsi táhnul trochu šikmo. tím se vzhledem ke směru pohybu sekačky dráhy nožů obou rotorů překryjí. u továrních sekaček se to řeší ozubeným řemenem s oboustranným zubem- hřídele se ozáčejí protisměrně a dráhy se mohou překrývat.

170cm záběru na dva nože je asi 80 cm na jeden když rotory umístíš jak jsem říkal. a to je další renonc.pokud použiješ úhlovku 1:1 napřímo na 1 rotor, tak je obvodová rychlost při 540 max. malá a nebute to moc makat. mimoto je to vztažený na 2200ot motoru, tedy plný cajk. neužeň tu babičku a dej tam převod do rychla, výkon 35 koní (za mlada) by měl na záběr stačit.

taky jsem chtěl dělat dvourotor, ale je to moc práce. mám jednorotor, záběr 114, převodovka napřímo 1:1, na 800 ot byl spočten výkon 10HP, teď to tahám 25 HP na 1000 ot, ale motor točím na 1700 z 2500 možných, takže sekačka točí asi 700 a dělá to slušně. podle výšky trávy volím rychlost pojezdu. každej tenhle mulčer dělá malej proužek jakoby nedoseku. je to způsobený tím, že ho tahneš po lyžinách a ty trávu uválí tak, že se v tom místě nedá dobře seseknout při dalším záběru. kola traktoru nevadí téměř vůbec. nože doporučuju udělat otočný a dva na každým konci s mezerou. v tý mezeře se protáhne pevný nůž přidělaný na boku mulčeru-na každé straně jeden, tím se dobře podrtí veškerej materiál. je to krásně zachycený na fotkách zkraje tohohle vlákna.
tak hodně štěstí.

brnaj

#232 Nový příspěvek od brnaj »

ještě maličkost, použiješ -li jeden nůž nebo dva polovičního záběru, potřebný výkon je prakticky stejný-je to o záběru. pokud budeš redukovat otáčky dorychla, počítej s tím, že potřebný výkon na noži musíš znásobit převodovým poměrem a tak ti vyjde výkon motoru. jinak řečeno pokud zdvojnásobíš otáčky, nebo zdvojnásobíš počet ramen nože- 4 ramena místo dvou, a pokud zrychlíš pojezd, musíš přidat výkon. bez toho to nejde.
věř, že mulčer je velkej spotřebič, a zaměstnává traktor pořádně. to poznáš na spotřebě.

Viťa1

#233 Nový příspěvek od Viťa1 »

Jestli můžu poradit tak jsem dal převod mírně do rychla asi 1:1,3 a nože dva volně přišroubované na talíř nemá to potom takový odpor jako pevný nůž když je nerovný terén :)
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán

brnaj

#234 Nový příspěvek od brnaj »

http://www.prozemedelce.cz/products-mai ... ct_id=2526

tady je k mání volnoběžka a je za babku.

faust

#235 Nový příspěvek od faust »

To je hrozně hezký, ale to vnější drážkování 1 1/8". Standartně je 1 3/8".

faust

#236 Nový příspěvek od faust »

Chlapi, potřenuju poradit. Začal jsem dělat mulčovač . Zatím jenom dělám jen návrh v modelu. Nevíte, jak vysoko by měli být nože od země? +/-

Potřeboval bych typ, kde se dá sehnat kardan s volnoběžkou za nějakou rozumnou cenu. Poraďte...

faust

#237 Nový příspěvek od faust »

kucmar píše:Nůž od Ostratického- délka 20 cm stojí tuším 340 kč( nebo tak nějak). Ten stejný nůž jsem kupoval o pár dědin dál za 105 kč. Ostratický si je nechává dělat někde jinde. Podle toho jak to vypadalo, se mi to jevilo jako stejný výrobce( ty nože jsou snad stejné).
Ostratický si je vyrýbí sám. Je to plech tl. 10mm(tuším) řezaný na laseru. Jeden ohnutý a jeden rovný. Poptával jsem to u něj. 1 za 500,-. Co je důležité, tak že je ze 14 220 a je to povrchově kalené. Je to relativně drahé, ale má to opravdu poctivě udělané. Ten nůž opravdu něco vydrží.... Mám je doma nachystané. Z jara vyjede nový mulčovač (doufám, že to stihnu...)

kucmar

#238 Nový příspěvek od kucmar »

Zemánek z Bílovic měl nože za 105 Kč/ks. Jestli je to za 500 poctivě udělané nevím, ale každopádně radši dám 5x nové nože, než jeden od Ostratického. Letos poprvé budu drtit réví, tak uvidím, jak dostanou nože za uši. Každopádně Zemánek měl tehdy jenom dva nože a další dva( spodní) jsem udělal ze silné pásoviny. Po jedné sezóně používání počítám, že to co mám, vydrží ještě minimálně 3-5 let.

faust

#239 Nový příspěvek od faust »

O to se nepřu. Jak vypadají ty nože od Zemánka? Dělá i zahnutý nůž. Nedá se to někde najít, jak vypadají?
Mimo jiné dají se koupit i levněji od Ostratického, ale musíš být trošku "držka". Nakonec mi je prodal za 200 kč/ks

kucmar

#240 Nový příspěvek od kucmar »

Stejně, jako ty rovné od Ostratického. Ten zahnutý bohužel nemá. Jedině se tam stavit a podívat se. Loni, když jsem je sháněl, ten človíček co mu je vyráběl, byl maród. Jestli je už má na skladě, netuším. Chce to tam zajít a zeptat se. Máš to kousek.

Odpovědět

Zpět na „Luční technika“