Mulčovač Y vs. kladiva

sekačky, obracečky, skulovače, lisy, luční stroje a věci k dobytku,...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Y vs. kladiva

1) Ypsilon nože - trávník do 10 cm
5
22%
2) Y - votava v září (do půli lýtek)
4
17%
3) Y - kopřivy + ostružiny + stařina
2
9%
4) Y - rákos/topinambur/kukuřice (vše suché po zimě)
2
9%
5) Y - rákos/ topinambur/kukuřice (zelené, konec léta)
1
4%
6) Kladiva - trávník do 10 cm
0
Žádná hlasování
7) Kl. - votava v září (do půli lýtek)
0
Žádná hlasování
8 ) Kl. - kopřivy + ostružiny + stařina
3
13%
9) Kl. - rákos/topinambur/kukuřice (vše suché po zimě)
2
9%
10) Kl. - rákos/ topinambur/kukuřice (zelené, konec léta)
4
17%

Celkem hlasů: 23

Zpráva
Autor
Moko

Mulčovač Y vs. kladiva

#1 Nový příspěvek od Moko »

Zdravím,
pokusil jsem se postavit do duelu dva nesmiřitelné soupeře - Kladiva a Ypsilon nože. Hlasujte prosím v anketě. Každý má pět hlasů na pět porostů, které potřebuji během sezóny mulčovat.

Úvod do problému

K dispozici je mulčovač dabaki záběr kolem 175 cm, teď přesně nevím, taková ta oranžová klasika kolem 35 tis., bez posuvu. Za Zetorem 7211. Z druhé ruky, sekal rok. Momentálně osazen kladivy, kladiva nejspíše původní. Ročně potřebuji/plánuji mulčovat plochu cca 5 ha, ale různorodé porosty.

Porosty typu - parčík před hřbitovem (ideál když to dvakrát do měsíce polítám)
- votava v září, když mi dojde, že votavu fakt nestíhám,protože jsem celé léto na kombajnu
- klasický bordel vedle cesty za stodolou, na který se dostane jednou za dva roky - ostružiny, kopřivy, stařina i letošní tráva
- vysoké klacky (topinambur, rákos, kukuřice na mysl. políčku s podrostem) ve dvou fázích - po zimě v březnu vyschlé a tvrdé a za plné vegetace červen - srpen

Doplňující otázky pro spisovatele:
Lze "recyklovat" stará vykousaná kladiva? Na žních na službách jsem viděl, jak týpek navařuje údajně tvrdokov na břity, nějaké zkušenosti?
Drží si někdo doma sadu Kladiv a Y nožů a podle potřeby přehazuje? Nebo se to šroubování nevyplatí a je lepší zatnout zuby a jezdit pomaleji?
Jak významný je rozdíl ve spotřebě nafty a času mezi Y a K ? Čas je pro mě nejcennější, je práce s Y rychlejší?
Je rozdíl a případně jaký mezi kvalitou drcení materiálu u Y a u K ? Například zůstávají větší kousky, oholené klacky z ostružin..?
Jak se Vám líbí anketa? Chcete další?

zetorak jirka

Re: Mulčovač Y vs. kladiva

#2 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Kladiva a ipsilony není nic nesmiřitelnýho, už se běžně prodávají mulčovače ktery jsou osazeny v kombynaci kladiva a postranách kladiv ipsilony, kůadiva jdou použít apsolutně na všechno s tím, že je porost posečený rovnoměrně sice jde ve větším porostu tíž, než ipsilony. Ipsilony mají víhodu akorát tu že jdou lehce v porostu , ale je to po nich jak nerovnoměrně oškubaný. oškubaný.

Fery

Re: Mulčovač Y vs. kladiva

#3 Nový příspěvek od Fery »

Jo máš pravdu. Viděl jsem v akci takhle osazenej Agrimaster a jde rozhodně snáž než jen kladiva.

Odpovědět

Zpět na „Luční technika“