stavba postřikovače za malotraktor bez vývodu

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrak

Výroba postřikovače

#1 Nový příspěvek od petrak »

Zdravím, chtěl bych si vyrobit postřikovač za traktůrek. Se záběrem tak 2m. Mohl by někdo poradit jaké použít čerpadlo a čím ho pohánět když nemám vývodový hřídel? Myslím že na tak malý záběr by mohlo stačit nějaké malé čerpadlo s el. motorkem na 12V...

novi

Re: Výroba postřikovače

#2 Nový příspěvek od novi »

el.jesterky ma zabudovany el.motor primo v sobe ale nevim jak by se tvarilo na postriky protoze je na hydr.olej.

petrak

#3 Nový příspěvek od petrak »

Jo vim co mysliš no to čerpadlo by asi časem zarezlo. Zkoušel jsem motorek z ostřikovačů světel z nějaké Mazdy ten by vyhovoval tlakem i průtokem ale motorek asi není dělanej na trvalejší chod protože po cca 5 minutách byl pěkně horkej-škoda mělo to pěknej tlak.

novi

#4 Nový příspěvek od novi »

mozna by slo nejake podavaci naftovy cerpadlo treba z auta to by ti mohlo vydrzet.

ota

#5 Nový příspěvek od ota »

Nebo jak to měl jednou kámoš, měl tam čerpadlo z vapky. Bylo to kovové pístové čerpadlo. Za tím čerpadlem měl štelovací ventyl s přepadem spátky do nádrže. To měl štelovací, aby mu to neroztrhalo hadice a trysky. To čerpadlo sehnal někde ve kovošrotu. Největší problém na čerpadla je DAM. to sežere kovoví čepadýlka který na něj nejsou stavěný. Měli jsme doma postřikovač velkej a párkrát do něj kdysi dali DAM a pořát nás to zlobilo, ucpával nám rez trysky. Zubové klasické čerpadlo by odešlo brzo. Voda a postřiky na něj nejsou. Ale ta vapka je na vodu stavěná. On tenkrát měl pohon hydromotorem. Potom si dávej pozor na těsnění, chce to dávat O kroužky stavěný na postřiky. Nějaký jiný, než klasický na olej. Ty postřiky to taky rozleptají a potom to teče jako vodovod.
Kdybys potřeboval na postřikovač mám tu ramena a trysky na nich. Většina by se dala použít. Nějaké trysky mám ještě doma na půdě.

Viťa1

#6 Nový příspěvek od Viťa1 »

Známý má postřikovač za tk myslím že by cena byla dobrá poptám se :)
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán

petrak

#7 Nový příspěvek od petrak »

Chlapi díky za nápady. Ta čerpadlo z vapky asi vyzkouším- mám nějaké k dispozici je to hliníkovy písty jsou pochromovany a ventilky plastovy tak bude asi nejvíc trpět ten hliník. A nevíte někdo ty palivové čerpadla z aut jsou membránové nebo zubové nebo :-/

ota

#8 Nový příspěvek od ota »

Já si ale myslím, že to čerpadlo z auta bude dávat malé množství. Jednou mi praskla hadice u benzinu a teklo to docela málo. Bylo to na 1,8 benzinovém motoru. Teklo to takovím čůrečkem. Kupoval jsem novou hadici originál a měla na sobě napsáno 10 Atm. Takže to nebude dávat moc velkej tlak. Ale říkal kolega, že jednou takovéhle čerpadlo vyndal z nádrže a rozebral ho a bylo zubové. Když jsme měli postřikovač, záběr 6 metrů, čerpadlo spotřebovávalo dost vody. Když uděláš menší postřikovač, bude potřebovat míň vody, než seriovej postřikovač, ale stejně to bude dost. To čerpadlo bude muset dávat asi víc než to palivové z auta. To by asi moc nestříkalo.

ola

#9 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,píšeš o dvůmetrovém záběru a lěsti s tým budeš fíkať hektary,nebo nejaků zahrádku,už né.Podľa teho jak dlůho by musél v kusi makať,teprů zmýšľať nejaký motórek kerý by to vydržál a k tom aj nejaké čerpadlo,keré by aspoň trochu fíkalo.Já osobně bych na kliku přidál šajbu a klíňák už by moh hóniť barsjaké čerpadélko.Nebo bych sa vysrál na jakési experimenty,bůchnůl bych tam kompresor a stříkál bych si jak pán,nehlědě na to,že už by ten postřik neněl co zežhrať,maximálně celů nádrž. :smich:
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

petrak

#10 Nový příspěvek od petrak »

Já to chci dělat stylem co dům dal. A na to palivové mám stejný názor. Docela sázím na to čerpadlo z vapky ale to má nějakých 6l/min jenže při 1400 ot/min. když to budu honit nějakým hydromotorem tak to asi tolik otáček mít nebude. Ale teď mě napadá těch 6l je při tlaku cca 100 atm. a já tam musím mít tlak nižší takže :-/ . Teď jsem se do toho teda zamotal :) . Nevíš prosím tě kolik mělo to čerp. toho tov. postřikovače průtok a tlak?
to ola-Tvůj nápad je po stránce funkčnosti asi nejlepší ale je to zásah do traktoru- já to chtěl pův. jako jednoduché příslušenství navíc jen (snad) pro pár použití. Bude to jen na 4000m2.

ota

#11 Nový příspěvek od ota »

Byl to starší typ Německého postřikovače, říkalo se mu Péčko. Tlak přesně nevím, prptože ten budík co jsme tam měli, neukazoval. Ale množství bylo asi dost protože tam bylo pístoví črpadlo s třemi písy. Píst vrtání něco kolem 50 mm a zdvih asi 8 cm. Stříkal parádně, počet trysek si už nepamatuju. Tak po 50 cm byly a roztřik jedné trysky tak metr. Ale nechalo by se to najít v tom starém katalogu zemědělské techniky. Někde je mám oba dva, ale ten co to v něm asi bude jsme někam založili a nemůžeme ho najít. Už jsem ho párkrát potřeboval a ne a ne ho najít. Tam by to mohlo bejt napsaný. Nebo by ho tady někdo mohl mít doma a věděl by to.

ola

#12 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,tož kompresor teda né,ešče ňa napadlo,gdyby sa teda traktor nechál tak jak je a natlakovalo sa to doma.Nemám šajny kolil by neco takového zežhralo vzduchu alě to už je asi cipovina,muselo by sa to spočítať.A nebo,gde tých 4000 metrů máš, gdyby to bylo třeba negde za humnama tož by sis dojél dom párkráť dofůkať. :smich:

ota

#13 Nový příspěvek od ota »

Jak píše Ola. No a nebo udělat k traktůrku takovej přídavnej kompres. Normálně ho tam nahodit a nasadit řemen a už fouká. Hadici dozadu do nádrže a jedém. To by šlo. Tam by to bylo jednoduchý, dát jen pojišťovací ventyl, tzv kozu a když by to bylo hodně natlakovaný, fouklo by to a nic by se nestalo. S tím vzduchem to je docela dobrej nápad. Akorát by jsi musel mít bandasku která by byla na tlak. Hýml včera jsem jednu doma vyštrachal na půdě, přivezl jsem ji před pár pátkama z práce. Je do 10 Atm a je plastová, obsah tak do 100 litrů. Ta by nato mastila!

zde

#14 Nový příspěvek od zde »

a co maly kompresor na 12 v .stoji v tesku asi 10 €
Přílohy
KOMPRES.jpg
KOMPRES.jpg (9.44 KiB) Zobrazeno 7238 x

ola

#15 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,Oto,o tem přídavném kompresoru sem to psál už o kůsek výš alě on prý nechce zasahovať do traktůrku a kolik takový malý dvanácti voľtový kompresórek može fůkať aby to vůbec trošku rožprášilo?

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“