Technika orby

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Peter

Technika orby

#1 Nový příspěvek od Peter »

Poradi mi niekto ako spravne orat pole bez toho, aby som sa tocil naprazdno a mophol tahat brazdu v oboch smeroch?? Maly nakres by potesil.
Zatial som to rubal ako sa mi dalo, poda je tazka, ilovita a este k tomu to sucho ... Dakujem. :ano: :'(

kopr

Re: Technika orby

#2 Nový příspěvek od kopr »

tady malej navod snad to pochopis takhle oru ja nejprve si rozjedu lihu na kraji a dalsi jizdu jedu zpet kouske dal nes je polomer zatoceni ze pri dalsi jizde je misto mezi lihama mensi to je sipka cervena muzes jet kolikrat ti to da aby jsi nemusel nacouvavat pote udelam to same na druhe strane a kdys us je mezera mala na otoceni jezdim podle modry snad jsme to vysvetlil ze to jde pochopit 8) a doufam ze jsi myslel tohle
je to jen rychlej nakres
Přílohy
orba.JPG

chameleonn

#3 Nový příspěvek od chameleonn »

Proboha,jak jsi na tohle přišel?? a co takhle začít prostředkem a sorávat to.To znamená, najdeš si přibližně střed pole, uděláš brázdu, otočíš se a ořeš hned naproti, částečně převracíš zoranou půdu zpět a dál už jezdíš v brázdě.I když nemáš obracát, tak ořeš tam i zpět.Tím ti uprostřed vznikne svor a nebo začneš orat pole od kraje ven a potom ti uprostřed vznikne rozvor., ale ten se hůř zatahuje.

ota

#4 Nový příspěvek od ota »

Jak píše chameleonn taky tak jsme to dělali. Potom když už oráš po několikátý, tak už přibližně ten střed víš kde je. Jo mluvím o poly pro domádo traktoristy. Abych nepsal něco na mnohohektaroví pole. Píšu o políčku co jsme měli asi necelej hektar a delší nudle. Měli jsme to pole do klínu. Docela mi trvalo, než jsem se naučil ten klín slušně zorat. Ten klín byl tak z jedné strany nulovej a na druhé straně 15 metrů. Oral jsem tak, že jsem si ten střed trochu posunul a potom jsem měl do kraje kousek na obou stranách a začal jsem naorávat klín tak, že jsem jezdil postupně od konce a z krátka a couval nazačátek a postupně prodlužoval dráhu rání. Když se zdálo že klín je jakš takš vyrovnaný, tak jsem to vzal kapku do toho klínu do toho naoranýho a držel to pěkně rovně s krajem pole a jelo se po obou stranách dál. Takže klín jsem vyrovnal ještě dřív, než jsem se dostal nakraj pole. A jak píše chameleonn ten svor potom smykem zatáhneš jako víno, a kraje odoraný sme měli lepší kvuli vodě, když dýl pršelo, tak šla voda z kopce tím odoraným a ne polem, kde potom byla lože ještě tejden.

kopr

#5 Nový příspěvek od kopr »

no asi jde fakt o velikost samozrejme kdys je maly pole tak jo ja jen naznacil jizdy a tech tam je vic ja kdybych treba oral od kraju zezacatku mam prejezdy odhadem i 50 metru tohle je jen na vetsi kus
na malej samozrejme bych zacao od kraju nebo od prostredka

a ja oru podle toho schematu taky ze os to mam na svim poly odhadly a kdys si rozjedu dve lihy tak to presne vychazi ze zacnu dve lihy a pak zacnu jezdit to pres a nemusim ani nacouvavat a nemam dlouhy prejezdy
jako napriklad kdys udelam lihu a jedu hned vedle zpet neda ti zezacatku rejd
takze zalizi na velikosti spatne jsme to pochopil

petr j

#6 Nový příspěvek od petr j »

taky jsem na ten namalovanej nákres koukal jak z jara. na pozim orám do krajů ( rozor uprostřed pole, pokud to bude do jara ladem ) a na jaře pak dohromady, jak psali klucí

ota

#7 Nový příspěvek od ota »

No k tomu točení, nechávám si souvratě na kterejch zatáčím, nebo se otáčím. Vlastně když vyjedeš z té první líhy a točíš do té nazpátek, tak si taky musím couvnout, ale potom už ne. Potom už to vyjde. Na té souvratí se stočím naspátek dobře. Na souvratí zastavuju tak nějak stejně, aby to nebylo každej pluh jinde, to potom vypadá hrozně. Nakonec se zorají souvratě. Pěkně to musím trefit rovně, aby to nebylo jak když pes chčije. To se docela blbě dodrží, ale jde to. Jak to hrká přez to zoraný. Tak je to co udržet rovný. Tady u nás jezdil pán s traktorem v ZD a ten oral pořát. To byla radost se podívat po poly za ním. Uměl to jedna báseň. Dokázal si to pole rozvrhnout a vpohodě to parádně zoral. Teď jezdí s pluhem jeho syn a to je radost koukat jak mu to jde. Jezdí jako fík a pole za ním nádhera. Prostě má nato cit a umí si poradit a umí si to seřídit. Tuhle jedna náhodná fotka jeho soupravy.
Přílohy
139405[1].jpg

Radim900

#8 Nový příspěvek od Radim900 »

petr j: No my tomu říkáme rozorávání, a svorávání 8)

MAGNUM

#9 Nový příspěvek od MAGNUM »

tak chlapi-su dva druhy,alebo spôsoby orby jednostrannými pluhmi,a to oroba do skladu-začina sa v strede a ostavaju po krajoch brázdy
orba do rozkladu-rozorava sa,začina sa na krajoch a v strede vznikne brázda
pri veľkých rozlohách pozemkov sa striedaju tieto dva spôsoby orby-kvôli zbytočnym prejazdom po uvratiach
pri obracákoch je to jednoduche-odkial zasčneš-vhodne je striedat-prvy krat z jednej strany a pri druhej orbe,ked je čas tak sa začina orat z druhej strany pozemku-ale to je vec obsluhy a zdravého rozumu :) ... :friends:
"když hlava myslí,ruce se jenom hrají"

Zetor5211

#10 Nový příspěvek od Zetor5211 »

Když se bavíte o orání chtěl bych vědět jaký je nejlepší hnojivo na zeleno? díky za rady :)
Zetor 5211, zetor 7211, BSS P53S, BSS P73S a nesené nářadí

Pumpik

#11 Nový příspěvek od Pumpik »

No já tam dával řepku ale říká se že hořčice :)
No a teď eště nemám ani podmítnuto takže nevim co budu dávat na zeleno tak bych se taky nechal rád poučit :)

fastrac8250

#12 Nový příspěvek od fastrac8250 »

no zvycajne sa tam dava repka ale horcica a dokonca aj hrach :friends:

PULDrapalik

#13 Nový příspěvek od PULDrapalik »

svazenka,je sice dražší ale dává se 2g na m2,a pěkně se zadělává,protože má v sobě dost vody a láme se.

Mako4991

#14 Nový příspěvek od Mako4991 »

Ja dávam ovos. Je ľahko dostupný a funkciu splní skoro rovnako.

Janci
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od Janci »

Možno som zle počul, ale dáva sa aj mak? Ktosi mi to hovoril ale neviem...
Zetor 4011

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“