Nastavení pluhu na orání

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
UR1SK

Re: Nastavení pluhu na orání

#721 Nový příspěvek od UR1SK »

Chcem kúpiť tento dvoják - ten zhrdzavený http://stroje.bazos.sk/inzerat/54528790 ... 2-radl.php
Páčia sa mi tie skrutkovité odhrňovačky. A vyzerá že sa dá všeliako pohrať s nastavením. Ale záber jedného telesa je 25 cm a chýba hĺbkové koleso. Ťahať ho chcem 7211. Váš názor?

Auto-klassik

#722 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Do toho bych nešel !
- co je na něm dobrýho
- kde budeš shánět ostří odrnovačky,plazy
- jakou přednost má záběr 25cm

jiriSBS

#723 Nový příspěvek od jiriSBS »

Pro jezus666:
z bodu T protáhni přímku přes čep spodního táhla na traktoru,prodloužená přímka táhla 3B ti uzavře trojuhelník a máš ITB.Sklon spodních táhel není pro vektor určující ,ale umístění čepů spodních tahel na traktoru je velmi důležité,změnou umístění spodních čepu se dá posouvat s ITB podobně jako s 3B.

pavolmakys

#724 Nový příspěvek od pavolmakys »

Neviem ale tuto mi stale nieco unika. Skusme si zjednodusit situaciu tym, ze budeme mat pluh, ktory bude nastaveny tak, ze cez treti bod sa nebude prenasat ziadna sila (nove pluhy,ktore maju treti bod na pluhu uchyteny v drazke, akokeby v plavajucej polohe). Aky smer bude mat vysledna sila posobiaca na traktor? Podla mna v smere ramien. Podla JiriSBS v smere v spojnice bodu pluhu T a spodnych ramien? Je tak?
Ak jiriSBS suhlasi budem v uvazovani pokracovat. Ak nahradim ramena retazami, po nasponovani zaujmu rovnaku polohu ako ramena. Tym ze maju ramena gule na oboch stranach, tak si mozem dovolit konstatovat ze ramena sa spravaju v tomto pripade ako tie retaze. Ked uz tam budem mat retaze, tak si myslim ze tie uz nevedia prenasat ine sily len tie v ktorom smere su nasponovane. Sila bude prechadzat cez capy, ale v smere ramena, pripadne retaze, ktora tam je upnuta. Takze ak mam dva vektory z kazdeho ramena, ich vektorovym suctom urcim vysledny vektor sily posobiacej od pluhu na traktor. Ak bude treti bod prenasat nejaku silu, tak bude len treti vektor , ktory si k tymto dvom pripocita.

Priklad:
Pluh kladie pri orbe traktoru odpor, ktory sa da vyjadrit vektorom (ma smer a velkost). Tento vektor,, podla mna, v ziadnom pripade neprechadza cez capy na traktore. Ten je definovany sklonom dosky, hlbkou orby atd. Prave preto maju domaci majstry problem. Vela krat si zjednoducis situaciu, a nevolia s roznych pricin trojbodovy zaves, ale maju dvihanie vyriesene otocne ako u vari, hbka orby je urcena plazom, sklonom pluhu voci traktoru . Vtedy im vznikaju dve situacie. Bud sila pluhu posobiaca od pluhu na traktor ma vektor ktoreho smerovanie ide ponad capy pluhu, co je dobre, pluh ma tendenciu sa zatlacovat do zeme, alebo ide sila popod capy, vtedy sa pluh nezahlbuje, ale sa vyhlbuje akokeby ste ho chceli zdvihnut. Preto napr. konske pluhy su na tak dlhom ramene aby sa docielilo ze sila pojde ponad koliecka ktoru si pred pluhom. Inak by musela obsluha tlacit pluh do zeme takmer neustale.
Upozornujem ze nie som strojar, a ak som sa v niecom v mojom uvazovani mylil, prosim uviest presne v ktorej casti. Rad by som to pochopil kde sa mylim.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

pavolmakys

#725 Nový příspěvek od pavolmakys »

[quote="jezus666"]Já bych měl otázku. Jak se určí těžiště dvojáku pluhu? Je mě jasné, že v půdorysu je to mezi středy obou břitů, ale jde mě o výškovou polohu. Třeba v tom videu vykládá prof. Bauer, že odpor pluhu je v 1/3 hloubky orby, ale výška těžiště? Je to od 10 minuty. Z té 1/3 hloubky mně to nevychází do id. bodu tahu IBT. Nevíte někdo jak to je?

Neviem co chces vediet, pretoze tazisko a tazny bod pluhu su dve rozdielne veci. To o com hovori prof. Bauer je tazny bod, tazisko je nieco ine (pre zjednodusenie sa urcuje bod v ktorom posobi gravitacne pole zeme na veci na zemi). Naco chces vediet kde je tazisko?

pavolmakys

#726 Nový příspěvek od pavolmakys »

Pre strafnik:
Mam podobny nazor ako tu zu zaznel od JIroSBS. Neviem teda presne ci regulujes hlbku aj nejako hydraulicky, ale ak sa spoliehas iba na system ala-VARI, musi pluh opisovat kruznicu (naklon pluhu sa meni s vyskou zdvihu), a to velmi vyrazne. Preto je nutne mat dost velky sklon vrchneho tiahla smerom ku traktoru.

jezus666

#727 Nový příspěvek od jezus666 »

No trochu jsem to popletl, myslel jsem tažný bod pluhu a psal jsem těžiště. :( Jde mně o to, že chcu zapojit nesený pluh do TBZ. Toto téma jsem celé nějak přelouskal, v zásadě je mne vše jasné jenom jsem nevěděl jak určit tahovou linii traktoru: id. bod tahu na traktoru > střed zadní nápravy > tažný bod pluhu, no ten právě nevím kde je. :-/ Je to ta 1/3 hloubky orby? Taky mně trochu mate co piše jiriSBS že nezáleží na sklonu spodních táhel :-/

Dík

Mira

pavolmakys

#728 Nový příspěvek od pavolmakys »

Ja si myslim, ze pre teba je dolezite kde tento bod lezi v podoryse, ako si pisal, v polovicke zaberu pluhu. S bokorysu to ovplyvnuje iba zatazenie jednotlivych naprav, drzal by som sa zasady aby spodne ramena isli sikmo a treti bod sa dal nastavit do roznych uhlov. Ale ako som pisal, dolezitejsie je postavenie v podoryse.

jezus666

#729 Nový příspěvek od jezus666 »

Vliv to určitě má, je přece prostorová soustava sil. Já jen uvažuju, že když má tahová linie traktoru procházet středem zad. nápravy a IBT traktoru má být někde pod úrovní spojnice středů kol předku a zadku. Tak potom mně vychází tažný pod pluhu někde nad rám pluhu, což se mně moc nezdá.

M.

pavolmakys

#730 Nový příspěvek od pavolmakys »

JESUS666:
"Já jen uvažuju, že když má tahová linie traktoru procházet středem zad. nápravy,...." - v podoryse, nie v bokoryse.

mitsu

#731 Nový příspěvek od mitsu »

pre Mira jezus666

Virtuálny bod, z ktorého vychádza ťahová sila jednej radlice pluhu sa nachádza približne na rozhraní pluhového ostria (lemeša) a odhrňovačky (t.j. poloha vo zvislej rovine) a v 1/4 pracovného záberu pluhu od strany brázdy (t.j. poloha vo vodorovnej rovine) viď obrázok:

Obrázek

Obr je z http://bsesrv214.bse.vt.edu/Grisso/Ethi ... er%206.pdf strana 150. Vrele odporúčam pozrieť aj iné strany, je tam o.i. vysvetlené aj nastavenie pluhu - vhodnosť pluhu pre daný traktor z pohľadu šírky medzery medzi zadnými kolesami a vzniku bočných síl a mnoho iných informácií, len ťažko (ak vôbec) nájditeľných v tunajšej literatúre.

strafnik

#732 Nový příspěvek od strafnik »

Pro Pavolmakys. Nerozumím formulaci "ala Vari" výška 3. bodu na pluhu od spodních čepů pluhu je 427mm, viz schéma zahloubeného pluhu, které jsem zde přiložil. Strmější úhel je trochu problematické dosáhnout, neboť pak již dochází ke kolizi s nádrží. Když jsem prostudoval předělaný pluh APO od Buggy, podstatný rozdíl vidím v poloze spodních čepů na pluhu (umístěné stejně jako originální a 3. bod jen prodloužený návarem), sklon 3. bodu vypadá podle fotek dost podobně. Pomáhám si při udržování hloubky pluhu automatikou hydrauliky monroematic jak výškově tak příčné vyrovnání.Pokud nedojde k náhlému zahloubení víc jak 18cm funguje automatika bezvadně. Hlubší orbu už nezvládne příčně vyrovnat. Je zajimavé, že tyhle potíže , popsané dříve, se mi objevují výhradně na šikmých pozemcích. Na rovině je to zanedbatelné. Mám pocit, že tou upínací redukcí jsem pluh vzdálil od traktoru, třeba je to taky vliv, ale nechtěl jsem zasahovat do originálního pluhu, vymýšlel jsem pouze upínací redukci.

pavolmakys

#733 Nový příspěvek od pavolmakys »

"ala vari" znamena ze hlbka pluhu je urcene uhlom pluhu voci traktoru, teda pluh pri roznej vyske zdvihu ma rozny uhol voci traktoru. Na dvojkolesovych traktoroch (napr. vari) je to ocividne, ked zdvihas alebo pustas riadidla, pluh meni uhol voci zemi. Nastavenim uhlu voci traktoru teda vies menit hlbku orby, vies nastavit hlbku, pri ktorej plaz uz pluh hlbsie nepusti.
To iste sa da viac menej docielit aj pri trojbodovom zavese, ked vrchne tiahlo je strme smerom nadol ku traktoru. Potom s vyskou zdvihnutia pluhu sa radikalne meni uhol pluhu voci zemi. Ak je treti bod rovnobezny zo zemou, pluh pri zdvihanie takmer nemeni uhol voci zemi (nenastane okamih kedy sa plaz oprie o zem, oprie sa iba o stenu brazdy, drzi smer pluhu,ale nie hlbku). Vtedy treba nieco co bude hlbku orby udrziavat, bud operne koleso alebo prostrednictvom hydrauliky.
Ak sa ti neda zmenit geometria 3b zavesu a hydraulika to neudrzi, je riesenim pridat koleso.

Auto-klassik

#734 Nový příspěvek od Auto-klassik »

mitsu píše:pre Mira jezus666

Virtuálny bod, z ktorého vychádza ťahová sila jednej radlice pluhu sa nachádza približne na rozhraní pluhového ostria (lemeša) a odhrňovačky (t.j. poloha vo zvislej rovine) a v 1/4 pracovného záberu pluhu od strany brázdy (t.j. poloha vo vodorovnej rovine) viď obrázok:

Obrázek

Obr je z http://bsesrv214.bse.vt.edu/Grisso/Ethi ... er%206.pdf strana 150. Vrele odporúčam pozrieť aj iné strany, je tam o.i. vysvetlené aj nastavenie pluhu - vhodnosť pluhu pre daný traktor z pohľadu šírky medzery medzi zadnými kolesami a vzniku bočných síl a mnoho iných informácií, len ťažko (ak vôbec) nájditeľných v tunajšej literatúre.
Ten obrázek z toho odkazu ,co je tu vložený hovoří o závěsném pluhu,kde se hledá výsledná tahová síla vzhledem k tzv. stopníku těžiště!
S nesenými pluhy to má společné jen to ,že je to také pluh, je jinak k traktoru zavěšen a jinak se seřizuje.....

maruten1707

#735 Nový příspěvek od maruten1707 »

Zdravým všetkých tiež riešim pôsobenie pluhu a traktora mám zetor 4011 a pluh 3x25 bez stranovej regulácie, pluh zalomený hriadel na nastavenie ideálneho bodu.
Kdeže pluh ma zaber 75 cm a traktor má svetlú šírku medzi kolesami 115cm ,takže pluh nevyorá celú šírku medzi kolesami tak som musel pluh nakloniť ku kolesu ktoré je v brázde aby som nastavil záber prvej radlice (tak ako pisal jiříSBS-aby radlica zasahovala 2-3cm do kolají zadného kolesa ktoré je v brázde.). Toto sa mi podarilo iba napnutím pravého šponováka a aby pluh dostal doprava -kedže pluh nemá stranovú reguláciu.(Viem že by sa to nemalo robiť ale inak by som prvú radlicu nenastavil).Po prišpoanovaní mi licuje vonkašia strana pluhu s vnútoronu stranou kolesa. Lavý španovák som nechal volnejší aby bol na konci pluhu cca 15cm (7cm do jednej a 7cm do druhej stany).
Zalomený hriadel som natočil aby os pluh pluhu bola rovnobežná s osou traktora.
Pri oraní ako tak rovného pola to ide (samorejeme že to poorané nie je ani zdaleka ako by malo byť ale pluh zeminu zaklopí a traktor ho potiahne.Pluh iba velmi jemne natáča traktor do pooraného. Ale kolesá pri priamom smere idú rovno a drží trakto smer.
Problém že pri trochu naklonenom poli už traktor tahá do pooraného.(Viem že je to asi tým ako som tu čítal že že spodné ramena nesu symetrické ale vychýlené doprava.) Posielam obrázok z príručky kde ja mam postavie ramien a pluhu presne tak isto ako na obr.1 prípad C-tam je to znázornené že traktor tahá opačne do nezoraného. Mne traktor tahá do pooraného.
Treba ešte tou zalomeno hriadelkou natočiť zadok pluhu doprava alebo dolava?
Obrázek

A vobec je ten obrázok z príručky dobre vysvetlený -lebo ktosi tu písal že niektoré obrázky sú zavádzajúce...dakujem

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“