Nastavení pluhu na orání
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- pavolmakys
Re: Nastavení pluhu na orání
Pokud jsou na pluhu správně nastaveny radlice a hlavně plazy není třeba hloubkové kolo,toto je nejmarkantnější u jednoradličných pluhu,kde se dá hloubka nastavit naklápěním radlice,naklopení na špici -pluh se zahlubuje,naklopení na patku -pluh se vyhlubuje(viz koňské pluhy) ,platí to také pro víceradličné pluhy.Na maximální hloubku orby má podstatný vliv zavěšení pluhu k traktoru.
No, mas pravdu len si neviem predstavit ze niekdo doma vyrobeny pluh plus geometria zavesenie by toto splnovala. Ono sa to da docielit ked pluh opisuje kruznicu, co pri trojbode je velmi zavisle od uchytenia, ako si JiriSBS pisal. Co mi na tomto sposobe regulacie hlbky vadi (a je uplne jedno ci je pluh fabricky alebo nie, je to dane principom), a preto ho viac menej eliminuje v nerovnom terene, je, ze akonahla napr. predna naprava vidi na nejaku nerovnost tak to ovplyvni takmer okamzite hlbku. Este horsi je pripad ked zacne zadok hrabat, cim klesa a tym padok ide pluh este viac do zeme. Mi regulovcici tomo hovorime "kladna spätne vazba".
Ale spat k plazom, ja som sa len snazil povedat, ze ovela dolezitejsie je ako je na tom plaz z boku a nie odspodu. Ale dik Jiri za usmernenie, vzdy sa rad nieco nove naucim.
No, mas pravdu len si neviem predstavit ze niekdo doma vyrobeny pluh plus geometria zavesenie by toto splnovala. Ono sa to da docielit ked pluh opisuje kruznicu, co pri trojbode je velmi zavisle od uchytenia, ako si JiriSBS pisal. Co mi na tomto sposobe regulacie hlbky vadi (a je uplne jedno ci je pluh fabricky alebo nie, je to dane principom), a preto ho viac menej eliminuje v nerovnom terene, je, ze akonahla napr. predna naprava vidi na nejaku nerovnost tak to ovplyvni takmer okamzite hlbku. Este horsi je pripad ked zacne zadok hrabat, cim klesa a tym padok ide pluh este viac do zeme. Mi regulovcici tomo hovorime "kladna spätne vazba".
Ale spat k plazom, ja som sa len snazil povedat, ze ovela dolezitejsie je ako je na tom plaz z boku a nie odspodu. Ale dik Jiri za usmernenie, vzdy sa rad nieco nove naucim.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)
vedel by mi niekto poradit preco nechce ist trojradlicny roudnicky rurovy pluh do zeme?ked odmontujem tretiu hlavu tak ako dvojradlicny orie .ked chcem orat s trojradlicnym bud orie prva hlava a trochu druha ...alebo prestavenim tretieho bodu orie druha a posledna hlava ....ale ked chcem aby orali vsetky hlavy tak sa len vlecie po vrchu a sa ani nezaorie ,,,je to pre mna zahada ,,, oriem z viacerimi pluhmi a s nimi nemam ziadny problem....6911 zetor
Pro:Pavol,
s tím plazem máš v podstatě pravdu ,jen jsem chtěl upozornit ,že největší tlaky se na plaz přenášejí ve spodní části a že není možné mít plazy zbroušené do špice (v zadu),nebo 4-5cm nad dnem brázdy.Jeden známy měl plazy přesně také, jak popisují výše a štrašně se divil,že má vyoranou brázdu jak vlnovku,že mu to vyhazuje pluh z brázdy.Geometrie zavěšení pluhu za traktor a zavěšení závěsu na traktor to je na celovečerní debatu a ještě bude málo času.Vliv nerovností pole na hloubku orby má také jednu kladnou vlastnost a to ,že traktor s neseným pluhem srovnává pole.
s tím plazem máš v podstatě pravdu ,jen jsem chtěl upozornit ,že největší tlaky se na plaz přenášejí ve spodní části a že není možné mít plazy zbroušené do špice (v zadu),nebo 4-5cm nad dnem brázdy.Jeden známy měl plazy přesně také, jak popisují výše a štrašně se divil,že má vyoranou brázdu jak vlnovku,že mu to vyhazuje pluh z brázdy.Geometrie zavěšení pluhu za traktor a zavěšení závěsu na traktor to je na celovečerní debatu a ještě bude málo času.Vliv nerovností pole na hloubku orby má také jednu kladnou vlastnost a to ,že traktor s neseným pluhem srovnává pole.
Pro:Danyx79,
těžko se radí,když to člověk nevidí,zkusím ti dát tipy:
1)tupé ostří pluhu
2)nízká váha pluhu-závaží
3)špatné seřizení
4)deformace rámu pluhu,nebo orebního tělesa
těžko se radí,když to člověk nevidí,zkusím ti dát tipy:
1)tupé ostří pluhu
2)nízká váha pluhu-závaží
3)špatné seřizení
4)deformace rámu pluhu,nebo orebního tělesa
Hladky bez nerovnosti myslis z boku, nebo zespodu plazu? Plazy prvni a druhe radlice mam upravit dle zlute vybarvene casti a posledni treti radlici i cervene vybarvenou patkou, nebo mam patky udelat na vsech trech plazech? A o kolik by bylo vhodny protahnout plaz na posledni radlici?jiriSBS píše:Pro:mazhor-ano takto můžeš upravit plaz,je důležité ,aby plaz byl hladký bez nerovností a dobře připevněn,protože přenáší značné síly,které se vlivem tření plazu o půdu mění na tažný odpor a ten může být od 10-25% celkového odporu pluhu,podle druhu zpracované půdy.
Plazy musí být hladké hlavně z boku,jelikž se opírají o stěnu brázdy,délka plazu u předních radlic je kratší cca 150mm (od slupice radlice),délka plazu na poslední radlici pluhu je ještě o cca 150mm delší , délka plazu záleží na velikostí orebního tělesa.Červeně označená část plazu není patka ,ale je to zadní čás plazu,patka je odlitek jenž se montuje ze spodu posledního prodlouženého plazu,má za úkol horizontálně stabilizovat pluh u novějších pluhu patka není montována ,jelikož se předpokládá, že při orbě bude na traktoru použitá regulační hydraulika,která svislé síly zachytává přes hyd.závěs a využívá je na zatížen zadní nápravy traktoru.
- pavolmakys
danyx79 píše:vedel by mi niekto poradit preco nechce ist trojradlicny roudnicky rurovy pluh do zeme?ked odmontujem tretiu hlavu tak ako dvojradlicny orie .ked chcem orat s trojradlicnym bud orie prva hlava a trochu druha ...alebo prestavenim tretieho bodu orie druha a posledna hlava ....ale ked chcem aby orali vsetky hlavy tak sa len vlecie po vrchu a sa ani nezaorie ,,,je to pre mna zahada ,,, oriem z viacerimi pluhmi a s nimi nemam ziadny problem....6911 zetor
Daj fotku pluhu, takto to pojde tazko, ideal video.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)
Jaka je obvykla/optimalni tloustka materialu plazu?
Záleží na velikostí radlice u "25" 5-8 mm,u větších "30,35" 10-14 mm,pokud naoráš ročně pod 1ha,můžeš použít běžný materiál,u profi pluhů se používá tepelně zpracováný otěruvzdorný máteriál.
danyx79 píše:vedel by mi niekto poradit preco nechce ist trojradlicny roudnicky rurovy pluh do zeme?ked odmontujem tretiu hlavu tak ako dvojradlicny orie .ked chcem orat s trojradlicnym bud orie prva hlava a trochu druha ...alebo prestavenim tretieho bodu orie druha a posledna hlava ....ale ked chcem aby orali vsetky hlavy tak sa len vlecie po vrchu a sa ani nezaorie ,,,je to pre mna zahada ,,, oriem z viacerimi pluhmi a s nimi nemam ziadny problem....6911 zetor
Je sucho, pluhu se do země nechce. K roudnickým trubkáčům se dodávala závaží - masivní kulatiny, které se strkaly do hlavní roury zezadu, jak je to víčko se šroubem. Snad by to trochu pomohlo. Základ jsou ostrá želka. Mně se letos v tom suchopáru taky moc nedařilo, ani s čerstvě nakovanými náklady.
Navařit na želízko dláto jako maji dnešní pluhy a bude to orat krásně. I když pluh vyskočí třeba o kamen, tak se okamžitě znovu zahloubí. Funguje to.
Jede traktor, je to Zetor 3011
Zdravim vospolok, celá téma prečítana tak dnes som sa vrhol na prvé nastavovanie. Len ma prosím nekamenujte ako som pisaál robim to prvý krát. Aj traktor je nový teda pre mňa. AKo to bolo písané šponováky na voľno ľavé koleso na 18 cm vyvýšenie a aby oba lemeše sedeli celou plochou a pluhy kolmo na zem. Ešte som zabudol že na rovine som pomocou skrutky posunul cely pluh v ľavo aby prvý pluh licoval s vnútornou hranou kolesa. Prikladám pár foto. viem že to bude ešte treba daladiť priamo pri práci. Prikladám pár foto
Hĺbkové koleso som zatiaľ nešteloval, 3B je v najnižšom závese, širka medzi kolami 75cm záber pluhu 2x25
Mám jednu otázku možno pre niekoho banálnu. Logicky keď mám voľné šponováky a traktor je na šikmej ploche (v brázde) plu svojou tiažou padá smerom k pravému kolesu, predpokladám že ak sa zahĺby do zeminy jeho poloha sa vyrovná. Alebo som niečo zle pochopil a ľavým šponovákom to treba korigovať?
ďakujem za pomoc a objasnenie.
Hĺbkové koleso som zatiaľ nešteloval, 3B je v najnižšom závese, širka medzi kolami 75cm záber pluhu 2x25
Mám jednu otázku možno pre niekoho banálnu. Logicky keď mám voľné šponováky a traktor je na šikmej ploche (v brázde) plu svojou tiažou padá smerom k pravému kolesu, predpokladám že ak sa zahĺby do zeminy jeho poloha sa vyrovná. Alebo som niečo zle pochopil a ľavým šponovákom to treba korigovať?
ďakujem za pomoc a objasnenie.
licovat ti ma vonkajsia strana pluhu z vnutornov stranou kolesa
DanculSK má pravdu. Prohlídni si tu obrázky http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... oben%C3%AD
No však to som sa pytal. Toto my nebolo jasne, že ako to ma byť. Ako to docielim? Lebo pluh svojou tiažou pri volných šponovíkoch padá k pravému kolesu. Dotiahnem ľavý šponovák alebo ako?