stavba postřikovače za malotraktor bez vývodu

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
chobotek

Re: dělany postřikovač

#46 Nový příspěvek od chobotek »

A toš to já zas nestojím o nějaký výzkum, ale tak nějak mě těší, když rozumím tomu, co dělám. Nějak naroubovat trysky na rám a spojit hadicí s čerpadlem asi problém není. Akorát se nechci dostat do situace, že se s něčím budu srát a bude to fungovat hůře než tovární výrobek. To bych si ho radši koupil. Zatím jsem zkoušel pát trysek kdoví z čeho a ono fakt, čím větší tlak, tím lepší mlha. Dokoce se dá udělat taková mlha, že kapky vůbec nespadnou na zem okolo místa kde je tryska. A to nijak moc nefoukalo. A to je právě to. Nějak nevím co je návrhové kriterium a tak je těžké se někam dostat.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

ITS

#47 Nový příspěvek od ITS »

V našem případě je tím kriteriem z větší míry dostupnost materiálu. Ceny těch trysek jsou dost vysoké - několik stovek za kus. To čerpadlo -tlakové- je z amatérského pohledu ( a použití ) dost krkolomná věc (staré+údržba !!). Amatérsky dělaná mlha je možná pouze se vzduchem. To je s dopravním čerpadlem ( třeba plastové či nerezové zahradní odstředivé) a vysokotlakým ventilátorem. Trysky by se použily ze stříkacích pistolí - ty jsou cenově dostupnější a držáky s přívodem mlžícího vzduchu by se okopírovaly podle čumáku stříkací pistole. Pokud tu pistoli nepoužiješ celou ( na rám několik vedle sebe). A spoušť ovládat pneumaticky. I takové pistole jsou přímo - ale už zase moc drahé. Použití celých pistolí ale vyžaduje tlakový vzduch i na mlžení. Pokud budeme mlžit tím vysokotlakým ventilátorem, pak držák trysky musí být atyp s velkým průchodem vzduchu o relativně nízkém tlaku. Bývaly takové supr pistole k vysavači - vyráběl Drukov. Dnes se to nabízí v televizních reklamách i s tím foukacím vysavačem.
No a tak jsme dospěli k určitému typu rosiče. Dovedu si představit i jednu pistol na kývajícím se rameni . A také traktoristu ve skafandru. Profesionální zemědělec stříká ve dne, profesionální biozemědělec v noci a biozahrádkáři to manželka nechá tajně postříkat od souseda.

chobotek

#48 Nový příspěvek od chobotek »

Co je na pístovém čerpadle krkolomného? Procházel jsem tovární postřikovače a pracují s tlakem do 15bar. To by mě zajímalo, proč pánové od Holderu dělají čerpadlo pro tak vysoké tlaky. Zemědělské trysky pro tlak větší než 20bar aby jeden pohledal.
Hledání ukázalo mosazné fitinky do 60 bar a též koncovky na hadice. Takže o tlaku je rozhodnuto, nakonec nižší se dá nastavit vždy. Zbývá vyřešit ramena a co na ně. Začínám se těšit zítra do dílny.

chobotek

#49 Nový příspěvek od chobotek »

Kdo se moc ptá... a to sem právě neměl. Vypadá to, že Spraying Systems trysky nesplňují zemědělská kriteria jednak co do úletu, tak do jemnosti mlhy. Moc mlhovatá mlha. Pro teď se teda spokojim s tim, že všechno za čerpadlem až k připojení ramen nebo hadice k ručnímu nádstavci s tryskou dimenzuju na 60 bar. Na regulátoru půjde ubrat vždycky. Na tomhle je asi nejpoučnější, že kdybych se na nic nezeptal, dopadlo by to stejně. Zbytek se uvidí.

pirat
Kontaktovat uživatele:

#50 Nový příspěvek od pirat »

pro chobotek : na co to chces pouzivat a jakou davku postrikove jichy chces aplikovat ???

chobotek

#51 Nový příspěvek od chobotek »

Převážně na brambory a s ručními nádstavci do sadu (dva lidi), časem možná obilí.
Jinak jsem konečně našel něco o tom čerpadle a s jakým příslušenstvím bylo používané: http://www.holderfan.de/programme2.html (Holder Pflanzenschutzgeräte (Programm-Übersicht)).

ITS

#52 Nový příspěvek od ITS »

Chobotku tohle jsou japonci (údajně trochu američané) neuvěřitelné výdrže. Ta dvojička tlačí 45 bar. Samostatné tlačí 230 bar. Kované kliky, ojnice z nějakého hliníku bez vložek. Tlučou už 10 let na tři směny každých 15 minut 2 až 3 minuty. Manžety z divného lisovaného teflon - papíru. Ventily - plastová klec a v ní titěrné nerezové sedýlko, titěrná nerezová klapečka a malá pružinka. Velké má 80l/min.

Obrázek

Obrázek

chobotek

#53 Nový příspěvek od chobotek »

Vypadá to solidně, ale tak velké tlaky nepotřebuju a čerpadlo už mám. Též solidně udělané. Teď se potřebuju rozhodnout jestli to převodovat. Podle katalogu má nmax=540ot/min a je mu třeba 12k při těchto otáčkách a 60ti barech (70l/min). To je celý výkon motoru. Takový průtok asi neupotřebím. Takže buď převod nebo užít pojezdovou závislost a počítat třeba s jízdou na dvojku (převodovka je TK).

Tatraka

#54 Nový příspěvek od Tatraka »

Boha jeho chlapi kolik toho chcete stříkat? Já mám na malotraktor postřikovač nádrž je z plastového soudku na 50l. mám jej zpevněný obručema po obvodě. Spodek tvoří disk od kola a na vršku jsou zase nějaké výztuhy. Jednodušší by to bylo ze sudu od piva jak někdo psal. Objem 50 l postačuje v pohodě na postřik 0,1 ha obilí i brambor. Upravená pružina v regulačním ventilu z traktoru na tlak 2 atm. Na tento tlak používám červené trysky. Koupíte je i s držákem a protiúkapovým ventilkem třeba v Agriu Křemže na dobírku. Přikupte si k tomu i sítka nad trysku. držáky našroubujete na obyčejnou vodovodní 1/2 coulovou vodovodní trubku. Já mám pozink a tvoří mi přímo i ramena, Tři trysky pevný střed a po třech tryskách na sklopných ramenech. Z hlediska koroze by byly vhodnější plastové trubky. Každé rameno je uzavíratelné obyčejným pákovým kulovým vodovodním kohoutem. Celkové zapnutí postřiku opět kulovým kohoutem přes táhlo. Pro zlepšení míchání postřiku zavádím vzduch těsně nad vývod postřiku u dna nádrže. Zkušenosti s tím mám nejméně 10 let. Za případné chyby nikdy nemohl postřikovač.

chobotek

#55 Nový příspěvek od chobotek »

Plastový soudek s čerpadlem hnaným motorem ze staré řetězové pily tu též sloužil třicet let. A teď už to nestačí, no...

Lubos_kr

Malý postrikovač

#56 Nový příspěvek od Lubos_kr »

Ahoj,
potřebuju 2x do roka půl hektaru. Mám malou frézu obdobu vari a idealní mi připadlo tohle střikadlo:
http://postrikovace.heureka.cz/tazeny-p ... 3/galerie/
Ale když jsem přišel na to, že na ebay je to za půl ceny, akorát neposílaj do česka, tak mi to začalo vrtat hlavou, vzdyt je to nadrž a pár hadic a trysky a čerpadlo, což by mělo jít dát dohromady vlastnoručně.
Na vleku IBC 600l naplněný jen ze čtvrtky, cerpadlo http://www.e-cerpadla.cz/membranove-cer ... -6861.html, trysky, filtry .... ale kolik jich a z ceho udelat sklapovaci ramena? čerpadlo a oranžové trysky tipuju na max 4m při pohybu 5km/h. Neupočítal jsem se? Z čeho ramena 2x2m?
Dík za každou radu
Luboš

Leo

Re: Malý postrikovač

#57 Nový příspěvek od Leo »

Ten první postřikovač je podle tažného zařízení asi amerikánec, takže připočítej dopravu, dph, clo, marži prodejce. A jak jsem se díval, všichni to prodávají za stejnou cenu. Nebylo by ho lepší obšlehnout?
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Leo

#58 Nový příspěvek od Leo »

V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Lubos_kr

#59 Nový příspěvek od Lubos_kr »

Je to amerikanec a to ze to vseci prodavaj za stejno je lozeny monopol. Ale tak to holt je. Kdyz spoctu cenu cerpadla, trysek, kousku hadice a baterky, kterou si vezmu ze stare UPS-ky, tak jsem na placnu 5 tisicich, coz me motivuje k tomu deset usetrit. Jen nevim z ceho udelat ramena, ktera, podle mych vypoctu vykonu cerpadla a mnozstvi tekutiny protahnutelnym tryskami,muzu byt 2x delsi nez na originalu - takze 4 metrova. nejezdil bych tak dlouho a hlavne bych udelal min stop. Ale ceho udelat ty ramena at nejsou proveseny, at to neni zase zbytecne tezky ... nemusim moc svaret ... a nestoji to majlant.

DYK

#60 Nový příspěvek od DYK »

Z plechu U profilu s podpěrnýma ramenama jako výstuhy. Prostě okouknout origo postřikovač. Každá tryska potřebuje určitý tlak na to, aby dobře fungovala.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“