Nastavení pluhu na orání
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- pavolmakys
Re: Nastavení pluhu na orání
Chlapci, nemate niekto tieto zemedelskej techniky s tymito príspevkami:
- Bauer, F. - Mišun, V. - Loprais, A.: Transformace měřených silových účinků v táhlech tříbodového závěsu do těžiště traktoru agregovaného s neseným pluhem,In: Zemědělská technika, Praha, 35, 1989, č. 4 s. 205-214
- Bauer, F. - Mišun,V. - Loprais, A.: Teorie výpočtu výsledných silových účinků pluhu při orbě, In: Zemědělská technika, 36, 1990, č. 9, s. 553-565
- Mišun, V.- Bauer, F.: Zatížení hnacích kol traktoru při orbě s neseným pluhem. In: Zemědělská technika, Praha, 38, 1992,č. 1, s. 1-9.
Mozno by sme sa opat trochu pokrocili. Kontaktoval som uz autora, uvidim co sa dozviem.
- Bauer, F. - Mišun, V. - Loprais, A.: Transformace měřených silových účinků v táhlech tříbodového závěsu do těžiště traktoru agregovaného s neseným pluhem,In: Zemědělská technika, Praha, 35, 1989, č. 4 s. 205-214
- Bauer, F. - Mišun,V. - Loprais, A.: Teorie výpočtu výsledných silových účinků pluhu při orbě, In: Zemědělská technika, 36, 1990, č. 9, s. 553-565
- Mišun, V.- Bauer, F.: Zatížení hnacích kol traktoru při orbě s neseným pluhem. In: Zemědělská technika, Praha, 38, 1992,č. 1, s. 1-9.
Mozno by sme sa opat trochu pokrocili. Kontaktoval som uz autora, uvidim co sa dozviem.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)
- pavolmakys
Aha co som nasiel:
http://profipress.cz/seznam-casopisu/ca ... emedelstvi.
http://profipress.cz/seznam-casopisu/ca ... emedelstvi.
- pavolmakys
Skusim sa podelit o skusenost, viac to pasuje sem ako do vlakna kde som pisal predtym. Mam pluh PH1 434 (nastupca trubkoveho, ma hranaty ram), 3x35cm. Po konzultacii s JiriSBS, som otocil cap na pravej strane pluhu, cim som docielil lepsie postavenie ramien voci traktoru. Predtym som nemohol docielit spravny zaber prvej radlice inak, ako pritiahnutim sponovaku na pravom spodnom ramene. Tym som vsak narusil vyvazenu polohu pluhu voci traktoru, co sposobilo bocni tah traktora ,ktory som zas vykompenzoval posuvnym capom na lavej strane pluhu. To vsak sposobilo velky zaber pluhu, pluh bol postaveny dost sikmo voci traktoru. Po prehodeni capu, a uvolneni sponovakov, si pluh najde svoju polohu, zaber prvej radlice je spravny, sponovaky volne a ramena su skoro rovnako postavene ci na pravu alebo lavu stranu a co najpodstatnejsie, pluh ide vyrazne lahsie, rovnejsie a odpor pluhu sa znizil skoro o jeden prevodovy stupen. Este pripomeniem ze traktor mam UR1(6745), v zakladnom postaveni zadnych kolies, myslim tym tusim 1450 mm na stred kolies, mam ich najuzsie ako sa da. Pluh je povodne urceny pre agregaciu s traktorom o rozostupe kolies 1500mm.
Čo by to urobilo keby som prehodil ten čap na 2jaku pluhu? A ľavý čap máš teraz po tej úprave ako nastavený je vpredu, alebo vzadu (teda nastavovacia matica je vyskrutkovaná alebo zaskrutkovaná)
- pavolmakys
Najpr k tej prvej otazke:
1)V tomto to mam trochu lahsie ako ty, pretoze mam pluh ktory mi vyora presne to co mam medzi kolesami, takze vyslednica sily posobiaca od pluhu na traktor prechadza stredom zadnej napravy a naviac je presne rovnobezna s osou traktora. Lepsie to uz nemoze ani byt. V tvojom pripade, kedze budes mat iba dvojak, tak tak vysledna sila pojde trochu zosikma a tym padom musia byt aj zadne ramena trochu vyklonene do brazdy (na pravu stranu), tym padom ich spojnica bude vlavo od osi traktora a tym padom spojnica tohoto priesecnika a stredom pluhu bude pretinat zadnu napravu presne v strede. Vtedy ta nebude nikde tahat. ALE, moze sa ti stat to co mne, ze pre zlu polohu uchytenia ramien voci pluhu, isiel pluh zo sikma (ramena boli prilis v pravom), velmi tlacil o plazy a bol prilis velky zaber pluhu (viac nez scitana sika zaberu vsetkych radlic). Pritom isiel traktor rovno, zaber prvej radlice bol OK, ale pluh isiel zbytocne tazko. Ak treba, skicnem, ak by to nebolo pochopitelne.
2) Skrutka ja nastavena tak, ze lavy cap je presne rovnako ako nepohyblivy pravy cap. Myslim ze je viac vyskrutkovana, nie je to stred zavitu.
Fakt je podstatne, aby sponovaky boli volne, pluh si ide vlastnou cestou. Normalne aj ked sa trochu pozabudnem a predkom trochu vytocim inde (pocas otocenia sa za pluhom za ucelom jeho kontroly), pluh ide rovno. Vzdy som pravym sponovakom riesil zaber pravej radlice, tym som narusil spominanu volnu polohu pluhu a musel som to lavym posuvnym capom doregulovat aby ma netahalo. Tento postup vsak nie je dobry (fungovali sme tak cca 10 rokov, teraz vsak viem ze to bola chyba)
1)V tomto to mam trochu lahsie ako ty, pretoze mam pluh ktory mi vyora presne to co mam medzi kolesami, takze vyslednica sily posobiaca od pluhu na traktor prechadza stredom zadnej napravy a naviac je presne rovnobezna s osou traktora. Lepsie to uz nemoze ani byt. V tvojom pripade, kedze budes mat iba dvojak, tak tak vysledna sila pojde trochu zosikma a tym padom musia byt aj zadne ramena trochu vyklonene do brazdy (na pravu stranu), tym padom ich spojnica bude vlavo od osi traktora a tym padom spojnica tohoto priesecnika a stredom pluhu bude pretinat zadnu napravu presne v strede. Vtedy ta nebude nikde tahat. ALE, moze sa ti stat to co mne, ze pre zlu polohu uchytenia ramien voci pluhu, isiel pluh zo sikma (ramena boli prilis v pravom), velmi tlacil o plazy a bol prilis velky zaber pluhu (viac nez scitana sika zaberu vsetkych radlic). Pritom isiel traktor rovno, zaber prvej radlice bol OK, ale pluh isiel zbytocne tazko. Ak treba, skicnem, ak by to nebolo pochopitelne.
2) Skrutka ja nastavena tak, ze lavy cap je presne rovnako ako nepohyblivy pravy cap. Myslim ze je viac vyskrutkovana, nie je to stred zavitu.
Fakt je podstatne, aby sponovaky boli volne, pluh si ide vlastnou cestou. Normalne aj ked sa trochu pozabudnem a predkom trochu vytocim inde (pocas otocenia sa za pluhom za ucelom jeho kontroly), pluh ide rovno. Vzdy som pravym sponovakom riesil zaber pravej radlice, tym som narusil spominanu volnu polohu pluhu a musel som to lavym posuvnym capom doregulovat aby ma netahalo. Tento postup vsak nie je dobry (fungovali sme tak cca 10 rokov, teraz vsak viem ze to bola chyba)
- pavolmakys
Tento dokument, viewtopic.php?f=6&t=20622, hlavne jeho druha cast nie je uplne dobre napisana, moze byt az zavadzajuca. To ci traktor bude tahat na jednu alebo druhu stranu, nezavisi od toho ci je spojnica spodnych ramien vpravo alebo vlavo, ale ci prechadza spojnica tohoto priesecniku a stred pluhu stredom napravy , tak ako to je v tom videu o lemkenoch, str.7 (opat vsak v tomto video lemkenoch je chyba, stred pluhu pri 5-toraku, nie je na stlpici tretej hlavy, ale v strede zaberu tretej hlavy). Ak nie, zlozka tejto sily ktora je v smere pozdlznej osi traktora sposobi klopny moment ktory kruti traktor z brazdy alebo do brazdy.
Som si aj myslel, že dačo tam správne nebude, keď som to nastavil podľa "knižiek" ta som bol po 2m jazdy celým predkom zapichnutý v zoranom... Teraz som dooral, nastavenie "od oka" celkom slušné, nebolo to celkom že pustiť volant a idem rovno, bolo tam hnoja. Ľavý čap predsunutý dopredu cca 3 cm, šponováky voľné, pravý španovák toľko, aby pravý kraj lemeša lícoval s ľavým okrajom pravého kolesa. Ľavý povolený tak, aby pravé rameno došlo cca 5 cm od pravého kolesa. Nikdy si to nezapamätám a vždy keď miesto pluhu prepnem dačo iné tak to zabudnem.
-
Na jakou rychlost tedy jezdíš ?pavolmakys píše:Skusim sa podelit o skusenost, viac to pasuje sem ako do vlakna kde som pisal predtym. Mam pluh PH1 434 (nastupca trubkoveho, ma hranaty ram), 3x35cm. Po konzultacii s JiriSBS, som otocil cap na pravej strane pluhu, cim som docielil lepsie postavenie ramien voci traktoru. Predtym som nemohol docielit spravny zaber prvej radlice inak, ako pritiahnutim sponovaku na pravom spodnom ramene. Tym som vsak narusil vyvazenu polohu pluhu voci traktoru, co sposobilo bocni tah traktora ,ktory som zas vykompenzoval posuvnym capom na lavej strane pluhu. To vsak sposobilo velky zaber pluhu, pluh bol postaveny dost sikmo voci traktoru. Po prehodeni capu, a uvolneni sponovakov, si pluh najde svoju polohu, zaber prvej radlice je spravny, sponovaky volne a ramena su skoro rovnako postavene ci na pravu alebo lavu stranu a co najpodstatnejsie, pluh ide vyrazne lahsie, rovnejsie a odpor pluhu sa znizil skoro o jeden prevodovy stupen. Este pripomeniem ze traktor mam UR1(6745), v zakladnom postaveni zadnych kolies, myslim tym tusim 1450 mm na stred kolies, mam ich najuzsie ako sa da. Pluh je povodne urceny pre agregaciu s traktorom o rozostupe kolies 1500mm.
Pluh má štítek na kterém jsou napsané potřebné informace , rychlost je v km/h
- pavolmakys
"šponováky voľné, pravý španovák toľko, aby pravý kraj lemeša lícoval s ľavým okrajom pravého kolesa" - tak volne alebo sponovakom obmedzujes zaber prvej radlice, lebo volne znamena to, ze ked je pluh v zabere tak ten pravy je fakt volny, to znamena ze pluh si najde sam taku polohu, ze zaber prvej radlice nemusis sponovakom obmedzovat.. Vtedy je to to spravne.
- pavolmakys
Stitok nemam, ale mam navod na pouzitie (v max = 7 km/h). Chodim uz vacsinou na dvojke, ale nie ako sarkan. Tazsia zem na 1 ale tu uz zvlada uplne v pohode. Rozdiel je vsak tom, ze pred tym som v tazkych podmienkach (cervenica, hlbka cez 18cm ) radil 5-ku redukovanu. Ked oriem po vrstevnici proti kopcu tak sa snazim ist rychlejsie (na hranici tych 7km/h), lepsie to zaklapa.thovt píše:Pluh má štítek na kterém jsou napsané potřebné informace , rychlost je v km/h
-
Já jsem oral minulý pondělí se stejným pluhem na 2-ku kolem 6,5km a předu jsem měl dělaný čelní nakladač a zdálo se mi ,že to
oralo lépe,lépe seděl traktor.
oralo lépe,lépe seděl traktor.
Mam ho takto, ale keď vyjdem z traktora a pluh je zaoraný tak je trochu povolený. Ty máš PH1-434 ? Ja neviem, či by som ho bez predku potiahol.pavolmakys píše:"šponováky voľné, pravý španovák toľko, aby pravý kraj lemeša lícoval s ľavým okrajom pravého kolesa" - tak volne alebo sponovakom obmedzujes zaber prvej radlice, lebo volne znamena to, ze ked je pluh v zabere tak ten pravy je fakt volny, to znamena ze pluh si najde sam taku polohu, ze zaber prvej radlice nemusis sponovakom obmedzovat.. Vtedy je to to spravne.
- pavolmakys
S tymto pluhom oriem iba druhu sezenu, stvalo ma ze isiel furt dost sikmo (ak som ho dal rovnejsie tak som bol tiez predkom furt v zoranom), co okrem ineho zhorsovalo zaklapanie, ale hlavne isiel tazko. Co mame druhy pluh u otca, tak ten ma ten isty zaber ale hlavy s trubkoveho pluhu a ten isiel lahsie, ale vsetko overim teraz v sobotu lebo budem orat s nim. Uvidim co sa tam da s nastavenim urobit. Pri tomto mi vsak ta zamena capu fakt pomohla.
Stale testujem este tu predradlicku, uz mam vsetky tri, este predlzim tie stlpice, nahodim zvysne dve predradlicky a hadam urobim aj nejake video. Len chodim vacsinou sam tak sa to neda.
Stale testujem este tu predradlicku, uz mam vsetky tri, este predlzim tie stlpice, nahodim zvysne dve predradlicky a hadam urobim aj nejake video. Len chodim vacsinou sam tak sa to neda.