....sledují tady jak se snažite vyrábět krojidla,nabizím jednoduché a funkční řešení pro ty kteří orají malé plochy ročně cca 10a.Tento systém krojidla jsem řešil v roce 1982,při stavbě svého prvniho pluhu .Bylo mi jasné,že krojidlo podstatně snižuje odpor radlice,potažmo celého pluhu.Použil jsem k tomu nůž přivařený k ostří radlice-jednoduchá a rychlá montáž,prakticky bez poruchová,použivám ji do dnes,stěna brázdy je krásně rovně odřezaná(pokud traktorista umí jezdit rovně).
Radlice je celá vyráběna doma,u takto použivané radlice není nutné nic spojovat šrouby,vše je možné přivařit,samozřejmě s rozumem,ať se to dá demontovat flexou.Nůž je sklopen do zadu,takže různe předměty v půdě jsou vytlačovany nahoru,krojidlo při najeti na drobné překážky nezvedá pluh jak kotoučové krojidlo.Půda se už od krojidla odsunuje od uhoru,takže od hrany odhrnovačky je vzdálena cca8cm ,čimž se snižuje třecí plocha na odhrnovačce
...krojidlo poživám také na předradličce,je energeticky meně náročné něco odřezat ,než to trhat.U těch našich traktoru je velmi výhodé snižit odpor pluhu ,dobry je každy kilopond(Newton),ktery je ušetřen.Na předradličce je vidět,že po pravém horním rohu ornice vůbec nejde ,že po odřezaní je odsunovana do boku-snižena třecí plocha.Tento systém krojidla použivá také Ondra83,takže může sem dát své poznatky.