Nastavení pluhu na orání
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: Nastavení pluhu na orání
Za mě je předradlička k hovnu,protože zaklápěč rostl.zbytků udělá tu stejnou práci,tj.strhne vrchní část dolů na dno brázdy.
Myslíš zahrnovaci límec to jen kompenzuje orebni pomer , to je doplnek k nedokonale odhrnovaci desce, jinak receno dalsi vec co stoji penize. Predradlicka ukryva semena trav a koreny na dno orebni brazdy. Kde to dokonale rozkládá ani pyr tohle neprezije hloubku 22cm.
Tie predradlice boli dobre mozno tak na velkych tazkych PHX polonesenych pluhoch co maju cez dve tony s akymi oriem posledne dni. Aj dnes. Ale na nesenom trojradličnom šparatku som to u nas nevidel u nikoho. Maximalne mali diskove krajadla a niektory mali nad doskami zaklapače rastlinnych zbytkov. 5 radlicne PHX strunáky taham bez tychto spomenutych dielov a roky neni problem. Dnes som oral parcelu kde miestamy bola zidená burina do kolena a pluh ju zaorieval bez problemov. Ten pluh je stary ako ja
Zahrnovaci limec je narocny na urovnanost oraneho pozemku, pokud diskoval nekdo, kdo ma mezi jizdami schody, velke drny nebo hroudy, tak zahrnovaci limec jen nakopne a hodi na zorane. Predradlicka temer vzdy shodi dolu, jen vysoky porost se na ni namota
Stydím se za tuto zem
Starej pérák! Ten tady byl taky. Dlouho tady stál v kopřivách, moc se s ním neoralo. Tam se vcelku lehce dalo ohnout tu uložení, nebo ta pásovina slupice. Myslím že ten tady byl na jedné radlici nazaženej.
Máme dvoják pluh nesenej a samozřejmě osazenej předradličkama. Taky málokdo má tady pluh osazenej předradličkama. Ale kdo orá poctivě ten je tam má. Ty co u nás nemají, tak to jen pojezdí aby to bylo. A jak jsem psal zdejší družstvo dělá seťovky obilí a bez předradliček nevyjede. Krásně zaorává plevel zelené hnojení nebo hnůj. Jak říká pantatík ,,zatím nikdo nic jinýho nevymyslel a nevymyslí". Velcí soukromníci 2x zpodmítají a sejou do toho. A pak jezdí každý týden s postřikovačem a hymluje tam postřiky. A nemají hnůj nemají z čeho. Tak to všechno hymlujou chemií a mají to Bio.
No každej to nějak dělá.
Ty Pavel sk to máš drobivou zem. Trochu písčitou? Tady se to letos loupe jako ,,maso".
Máme dvoják pluh nesenej a samozřejmě osazenej předradličkama. Taky málokdo má tady pluh osazenej předradličkama. Ale kdo orá poctivě ten je tam má. Ty co u nás nemají, tak to jen pojezdí aby to bylo. A jak jsem psal zdejší družstvo dělá seťovky obilí a bez předradliček nevyjede. Krásně zaorává plevel zelené hnojení nebo hnůj. Jak říká pantatík ,,zatím nikdo nic jinýho nevymyslel a nevymyslí". Velcí soukromníci 2x zpodmítají a sejou do toho. A pak jezdí každý týden s postřikovačem a hymluje tam postřiky. A nemají hnůj nemají z čeho. Tak to všechno hymlujou chemií a mají to Bio.
No každej to nějak dělá.
Ty Pavel sk to máš drobivou zem. Trochu písčitou? Tady se to letos loupe jako ,,maso".
Oto. takový keci,že nikdo nic lepšího nevymyslel a nevymyslí....... O tom,že někdo jezdí pořád s postřikovačem,taky může znamenat,že používají fungicidy,reg.růstu,mikroprvky atd. a na to asi předradlička asi vliv nemá. Potřeba,aby stará garda koukla jak se to dělá jinde-nic proti. sám jezdím v pšenici s postřikovačem 10x.
Thovt:Pohádku o semenech kdesi dole si nech pro děti....příští rok asi neoráš a o pýru taky.
Ona má předradlička stejnej záběr jako radlice?????? Ty vole to jsou keci.
Cena páru zaklápěčů cca.1000kč cena páru předradliček 30tis. a to se vyplatí.
Vidíš někde předradličky?????????
Thovt:Pohádku o semenech kdesi dole si nech pro děti....příští rok asi neoráš a o pýru taky.
Ona má předradlička stejnej záběr jako radlice?????? Ty vole to jsou keci.
Cena páru zaklápěčů cca.1000kč cena páru předradliček 30tis. a to se vyplatí.
Vidíš někde předradličky?????????
Chlapi dá sa "lemeš" vrtať?? mám starý asi "volský" troják a potrebuje vymeniť lemeše , na bazoši som našiel bez dier
https://stroje.bazos.sk/inzerat/1427802 ... a-pluh.php
tie by som vedel dopasovať presne na mieru , len či to doma navrtám
https://stroje.bazos.sk/inzerat/1427802 ... a-pluh.php
tie by som vedel dopasovať presne na mieru , len či to doma navrtám
Tak. Tak ako sa orie tuto jesen u nas sa davno tak neoralo . Väcsinou to za pluhamy u nas vypada ako ked rozhadžes Yporky, alebo Itong po poli. Akurat mna kus viac v kopci morduje, lebo zaciatkom leta mi klakol na Kristale nasobic. Na opravy takeho rozsahu neni cas. Takze oriem len v rezime Zajíc. Ale Rudko to dava väcsina velka jedna+ zajac
tomous
Je to o veliosti radlice čím větší tím má větší otačecí oblouk. Rigolovací pluh zaklopí slunečnici. https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/n ... oja-14985/
No já vidím jen prasárnu, protože nerosekané zelené hnojivo špatně se rozkládá takže se na jaře vládnou fundicidy. .
Těžký traktor a pluhkterý je zastaralý , trend u těžkých traktorů je on land orba.
Brusel ti to utne nebude ti přispívat na levnější naftu , už je schválený už jen to vejde v platnost. Hledej slova " Brusel hluboboká orba" a div se.
Takže mužeš pluh připravit do kopřiv, a je to zbytečný probírat .
Takže pluh bude jen na home hobby.
Ps: Nepoužívám herbicidy , plečku vůbec nemám a pěstuji brambory jde to chce to zkobinovat staré nařadí z moderním hlavně zkoušet trvalo mě to než jsem nato přišel 15 let.
Je to o veliosti radlice čím větší tím má větší otačecí oblouk. Rigolovací pluh zaklopí slunečnici. https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/n ... oja-14985/
No já vidím jen prasárnu, protože nerosekané zelené hnojivo špatně se rozkládá takže se na jaře vládnou fundicidy. .
Těžký traktor a pluhkterý je zastaralý , trend u těžkých traktorů je on land orba.
Brusel ti to utne nebude ti přispívat na levnější naftu , už je schválený už jen to vejde v platnost. Hledej slova " Brusel hluboboká orba" a div se.
Takže mužeš pluh připravit do kopřiv, a je to zbytečný probírat .
Takže pluh bude jen na home hobby.
Ps: Nepoužívám herbicidy , plečku vůbec nemám a pěstuji brambory jde to chce to zkobinovat staré nařadí z moderním hlavně zkoušet trvalo mě to než jsem nato přišel 15 let.
Takže já si mám jet příští týden pro nový sedmerák a jak píšeš bude to zbytečné jo?
Chlape co hláška to perla ..
Chlape co hláška to perla ..
Pro Oca13 želka jdou vrtat. Horši je to s tím čtyřhranem pro šroub. Kdysi je tady kovář po provrtání, zahloubení prorážel trnem. Ale už ani kovárna není.
Provrtat se dá skoro všechno se správným nářadím.
To s těma pluhama jak píše Thovt mi říkal pantatík, že něco četl už v novinách. Že by se přestalo orat nahluboko a jít tou metodou on land. Někde jsem viděl už i videa jak by to mělo být. Ale nemám zase tolik informací o tom.
To Pavel sk tady je letos mokro jako dlouho ne. Na souvrati co je podryto je to jako v rybníce. Koleje až na spodek traktoru. Jinak v place to jde. Některý pole byly naloupaný jak maso. Minulej měsíc pořát pršelo. Teď je pěkně seje se na směny. Parádně to ale schází.
Provrtat se dá skoro všechno se správným nářadím.
To s těma pluhama jak píše Thovt mi říkal pantatík, že něco četl už v novinách. Že by se přestalo orat nahluboko a jít tou metodou on land. Někde jsem viděl už i videa jak by to mělo být. Ale nemám zase tolik informací o tom.
To Pavel sk tady je letos mokro jako dlouho ne. Na souvrati co je podryto je to jako v rybníce. Koleje až na spodek traktoru. Jinak v place to jde. Některý pole byly naloupaný jak maso. Minulej měsíc pořát pršelo. Teď je pěkně seje se na směny. Parádně to ale schází.
Metoda orby on land spociva v tim, ze se pri orbe nejezdi v brazde, ale vedle ni, tim padem nevznika zhutneni dna brazdy, a navic muzes orat na tuplakach, takze ani podornicni zhutneni nebude v takove hloubce. I kdyz co se tyce zakladniho zpracovani za vlhka, uz jsem koukal, ze mnoho odborniku podporuje spis hloubkove kypreni na dvojmontazi, ktere zpusobi jeste mensi podornicni zhutneni.
A ja jsem radu let za blazna, kdyz oram max do 20 cm a pak tam pustim kultivator co to jde a do toho seju.....
A ja jsem radu let za blazna, kdyz oram max do 20 cm a pak tam pustim kultivator co to jde a do toho seju.....
Stydím se za tuto zem
Nějakou stránku zpět jsem zaregistroval nápad vytvořit krojidlo z pilového kotouče. Takže bych to zkusil. Jen prosím, máte někdo zkušenost jak pilový kotouč upravit? Mám na mysli ostří
Ja som dostal kedysi radu
"Urobiť poriadny "šrank"
"Urobiť poriadny "šrank"