Nastavení pluhu na orání

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
tomous

Re: Nastavení pluhu na orání

#1546 Nový příspěvek od tomous »

Za mě je předradlička k hovnu,protože zaklápěč rostl.zbytků udělá tu stejnou práci,tj.strhne vrchní část dolů na dno brázdy.

thovt

#1547 Nový příspěvek od thovt »

Myslíš zahrnovaci límec to jen kompenzuje orebni pomer , to je doplnek k nedokonale odhrnovaci desce, jinak receno dalsi vec co stoji penize. Predradlicka ukryva semena trav a koreny na dno orebni brazdy. Kde to dokonale rozkládá ani pyr tohle neprezije hloubku 22cm.

pavel sk

#1548 Nový příspěvek od pavel sk »

Tie predradlice boli dobre mozno tak na velkych tazkych PHX polonesenych pluhoch co maju cez dve tony s akymi oriem posledne dni. Aj dnes. Ale na nesenom trojradličnom šparatku som to u nas nevidel u nikoho. Maximalne mali diskove krajadla a niektory mali nad doskami zaklapače rastlinnych zbytkov. 5 radlicne PHX strunáky taham bez tychto spomenutych dielov a roky neni problem. Dnes som oral parcelu kde miestamy bola zidená burina do kolena a pluh ju zaorieval bez problemov. Ten pluh je stary ako ja :smich: Obrázek Obrázek

Lukashil

#1549 Nový příspěvek od Lukashil »

Zahrnovaci limec je narocny na urovnanost oraneho pozemku, pokud diskoval nekdo, kdo ma mezi jizdami schody, velke drny nebo hroudy, tak zahrnovaci limec jen nakopne a hodi na zorane. Predradlicka temer vzdy shodi dolu, jen vysoky porost se na ni namota
Stydím se za tuto zem

ota

#1550 Nový příspěvek od ota »

Starej pérák! Ten tady byl taky. Dlouho tady stál v kopřivách, moc se s ním neoralo. Tam se vcelku lehce dalo ohnout tu uložení, nebo ta pásovina slupice. Myslím že ten tady byl na jedné radlici nazaženej.
Máme dvoják pluh nesenej a samozřejmě osazenej předradličkama. Taky málokdo má tady pluh osazenej předradličkama. Ale kdo orá poctivě ten je tam má. Ty co u nás nemají, tak to jen pojezdí aby to bylo. A jak jsem psal zdejší družstvo dělá seťovky obilí a bez předradliček nevyjede. Krásně zaorává plevel zelené hnojení nebo hnůj. Jak říká pantatík ,,zatím nikdo nic jinýho nevymyslel a nevymyslí". Velcí soukromníci 2x zpodmítají a sejou do toho. A pak jezdí každý týden s postřikovačem a hymluje tam postřiky. A nemají hnůj nemají z čeho. Tak to všechno hymlujou chemií a mají to Bio.
No každej to nějak dělá.
Ty Pavel sk to máš drobivou zem. Trochu písčitou? Tady se to letos loupe jako ,,maso".

tomous

#1551 Nový příspěvek od tomous »

Oto. takový keci,že nikdo nic lepšího nevymyslel a nevymyslí....... O tom,že někdo jezdí pořád s postřikovačem,taky může znamenat,že používají fungicidy,reg.růstu,mikroprvky atd. a na to asi předradlička asi vliv nemá. Potřeba,aby stará garda koukla jak se to dělá jinde-nic proti. sám jezdím v pšenici s postřikovačem 10x.
Thovt:Pohádku o semenech kdesi dole si nech pro děti....příští rok asi neoráš a o pýru taky.
Ona má předradlička stejnej záběr jako radlice?????? Ty vole to jsou keci.
Cena páru zaklápěčů cca.1000kč cena páru předradliček 30tis. a to se vyplatí.
Vidíš někde předradličky?????????

Obrázek

Obrázek

palobobo

#1552 Nový příspěvek od palobobo »

tiez pridam moj postreh na predplužky. Podla mna jedinecna vec na pluhu co mam teraz su predradlicky a parada zaoriem aj velku burinu. Vid foto. Predtym som oral s PN 252 bez predradliciek a ten nezaoral skoro nic.
Obrázek

oco13

#1553 Nový příspěvek od oco13 »

Chlapi dá sa "lemeš" vrtať?? mám starý asi "volský" troják a potrebuje vymeniť lemeše , na bazoši som našiel bez dier
https://stroje.bazos.sk/inzerat/1427802 ... a-pluh.php
tie by som vedel dopasovať presne na mieru , len či to doma navrtám :-/

pavel sk

#1554 Nový příspěvek od pavel sk »

Tak. Tak ako sa orie tuto jesen u nas sa davno tak neoralo 8) . Väcsinou to za pluhamy u nas vypada ako ked rozhadžes Yporky, alebo Itong po poli. Akurat mna kus viac v kopci morduje, lebo zaciatkom leta mi klakol na Kristale nasobic. Na opravy takeho rozsahu neni cas. Takze oriem len v rezime Zajíc. Ale Rudko to dava väcsina velka jedna+ zajac 8)

thovt

#1555 Nový příspěvek od thovt »

tomous
Je to o veliosti radlice čím větší tím má větší otačecí oblouk. Rigolovací pluh zaklopí slunečnici. https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/n ... oja-14985/
No já vidím jen prasárnu, protože nerosekané zelené hnojivo špatně se rozkládá takže se na jaře vládnou fundicidy. .
Těžký traktor a pluhkterý je zastaralý , trend u těžkých traktorů je on land orba.
Brusel ti to utne nebude ti přispívat na levnější naftu , už je schválený už jen to vejde v platnost. Hledej slova " Brusel hluboboká orba" a div se.
Takže mužeš pluh připravit do kopřiv, a je to zbytečný probírat .
Takže pluh bude jen na home hobby.
Ps: Nepoužívám herbicidy , plečku vůbec nemám a pěstuji brambory jde to chce to zkobinovat staré nařadí z moderním hlavně zkoušet trvalo mě to než jsem nato přišel 15 let.

Packard

#1556 Nový příspěvek od Packard »

Takže já si mám jet příští týden pro nový sedmerák a jak píšeš bude to zbytečné jo?
Chlape co hláška to perla ..

ota

#1557 Nový příspěvek od ota »

Pro Oca13 želka jdou vrtat. Horši je to s tím čtyřhranem pro šroub. Kdysi je tady kovář po provrtání, zahloubení prorážel trnem. Ale už ani kovárna není.
Provrtat se dá skoro všechno se správným nářadím.
To s těma pluhama jak píše Thovt mi říkal pantatík, že něco četl už v novinách. Že by se přestalo orat nahluboko a jít tou metodou on land. Někde jsem viděl už i videa jak by to mělo být. Ale nemám zase tolik informací o tom.
To Pavel sk tady je letos mokro jako dlouho ne. Na souvrati co je podryto je to jako v rybníce. Koleje až na spodek traktoru. Jinak v place to jde. Některý pole byly naloupaný jak maso. Minulej měsíc pořát pršelo. Teď je pěkně seje se na směny. Parádně to ale schází. 8)

Lukashil

#1558 Nový příspěvek od Lukashil »

Metoda orby on land spociva v tim, ze se pri orbe nejezdi v brazde, ale vedle ni, tim padem nevznika zhutneni dna brazdy, a navic muzes orat na tuplakach, takze ani podornicni zhutneni nebude v takove hloubce. I kdyz co se tyce zakladniho zpracovani za vlhka, uz jsem koukal, ze mnoho odborniku podporuje spis hloubkove kypreni na dvojmontazi, ktere zpusobi jeste mensi podornicni zhutneni.

A ja jsem radu let za blazna, kdyz oram max do 20 cm a pak tam pustim kultivator co to jde a do toho seju.....
Stydím se za tuto zem

paulo77

#1559 Nový příspěvek od paulo77 »

Nějakou stránku zpět jsem zaregistroval nápad vytvořit krojidlo z pilového kotouče. Takže bych to zkusil. Jen prosím, máte někdo zkušenost jak pilový kotouč upravit? Mám na mysli ostří

DanculSK

#1560 Nový příspěvek od DanculSK »

Ja som dostal kedysi radu
"Urobiť poriadny "šrank"
:typek:
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“