Výběr kombajnu na obilí

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
vladman

Re: Sklízecí mlátička - Kombajn

#196 Nový příspěvek od vladman »

MF 507,mam tu aj vlakno s fotkami...
,,Pilní hospodár má pamatovať, abi rozeznal dobru zem od zléj..." Juraj Fándly

Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/

j.kubec

#197 Nový příspěvek od j.kubec »

Compakt 30 má za sebou první letošní nasazení. Na focení jsem neměl čas protože jsem, spěchal abych stihnul zpracovat 4ha tritikále.
Co se týče nastavení ventilátor naplno žaluzie, nebo jak se to jmenuje, tak akorát. Rychlost 1 na plno. Když jsem vloni zkoušel jezdit pomalu zanášely se síta a něco prošlo i do bunkru, při vyšší rychlosti jsou čistá i po 4ha, to platí i o žaluziích. Ztráty musely být minimální, protože jsem měl hodně diváků a marně hledaly zrno v řádku. Výnos byl 4t z ha. Zrno je čistší než z 512, 514 co u nás kdy byly na poli, jen jedna se přiblížila čistotě z compaktu.
Na oves jsem loni malinko pootevřel žaluzie a jinak se nastavení neměnilo. Ztráty byly také zanedbatelné a čistota zrna skvělá.
Jo a síta mám 3 velikosti, používám prostřední. Malé je na travinu, mák a velké asi na luskoviny.

Jinak jsem z porostu vyhnal bachyni se seletem a ukázala se i liška. To prosím pěkně pár metrů od baráků ve vesnici. Drzost divočáků už překračuje všechny meze a myslivci fungují u nás zřejmě na baterky. Oves je ze 1/3 od těch zmetků totálně zničený. Vytrhají fleky a snáší to na hromady půl metru vysoké pro selata. Nejhorší je, že se už ničím nedají vyrušovat. Nevadí jim ani střelba, maximálně zalehnou.
Sklizni zdar JK

vladman

#198 Nový příspěvek od vladman »

Viacerí píšete, že ventilátor máte na plno, tomu nerozumiem ako to, že vám to nevyfukuje von zo slamov....Ja som to tu už písal, že na mojom MF507 musím mať vetrák na minimum, lebo inak to vyhadzuje von a je jedno čo kosím. Inak mláti krásne čisto.Na ovos som mal ventilátor úplne na minimum,už to menej nešlo a aj tak niečo povyhadzoval. Žaluzie mám tak na 1/3 otvorené, tak je to aj v príručke.Rýchlo nejazdím ani náhodou, skôr mi vyčítajú, čo sa tak vlečiem :) , ale načo to naháňať.
,,Pilní hospodár má pamatovať, abi rozeznal dobru zem od zléj..." Juraj Fándly

Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#199 Nový příspěvek od Antony30011 »

Můžeš jim říct, že přidáš a budou mít i zaseto :D

j.kubec

#200 Nový příspěvek od j.kubec »

Důvodem rozdílné funkce může být rozdílná konstrukce. U Compaktu je žaluzie rozdělená na dvě části. To obilí co přeskočí přes první se má (jak jsem pochopil) zastavit a propadnout v druhé části a odtud se vrátí zpět na začátek čištění. Ventilátor má jen vyfoukat prach a drobotinu, na to aby vyhodil zrno nemá sílu.
To co projde žaluzií spadne na síto a buď to propadne a jde do bunkru, nebo materiál přejde přes a vrací se společně s tím co propadlo druhou žaluzií zpět na začátek čištění. Důležité je aby veškeré zarážky byly nastavené na správnou výšku a žaluzie měly správnou mezeru.
Když jsem si loni kombajn dovezl byl s ním asi naposledy mlácený hrách či něco takového podle sít. Po zkoušce na poli jsem přitáhnul buben, protože měl velkou mezeru i když byl na poslední zarážce. Nemajíc příručky ani znalosti jsem postupoval podle selského rozumu a nastavil jsem ho podle oka. Poté už jen odhadem otevřel žaluzie. Ty ještě parkrat poladil než jsem byl spokojený a nakonec najití správné rychlosti, aby materiál procházel hladce a nezasíral síta. Jak jsem zjistil čím jsem jel pomaleji tím bylo čištění horší. Nesmí se jet však příliš rychle aby stíhal buben vymlátit. Pojezdovou rychlost mám vyšší jak 512/514, lištu však menší. Odhaduji, že by tento kombajn zvládal i 6m lištu, to by se však muselo jezdit pomaleji. Výkonem v hodině se blížím 512, co u mě jezdily, jsem o chlup pomalejší.

cont33

Re: Výběr kombajnu na obilí

#201 Nový příspěvek od cont33 »

Skúšal niekto mlátiť kukuricu bez kukuričného adaptéra z normálnym zacim valom??
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

sim111

#202 Nový příspěvek od sim111 »

U nás tak pred cca 5 rokmi ked bola malá kukurica kosil súkromník ale s kombajnom Massey ferguson Cerea 7276.

kesav

#203 Nový příspěvek od kesav »

Zdravím všechny, měl bych dotaz na kombajn MF 30, potřeboval bych snížit otáčky bubnu, dělá se to udajně výměnou řetězového kola na bubnu, nemáte s tím někdo zkušenosti kolik zubů by mělo mít na mláceni soje, a kde by se dala sehnat? Děkuji předem.-)

SrdcomZETOR

#204 Nový příspěvek od SrdcomZETOR »

zdravím,mám na vás velkú prosbu je tu niekto z okolia Trenčín,Dubnica nad váhom ktorý tu má kombajn ktorý ešte nie je zazimovaný potreboval by som velmi sakra súrne omlátiť 4500m2

ďalšia vec hladám tu zase z okolia Trenčín profíka ktorý by so mnou šiel pozrieť 2 kombajny Claas Mercator 60 a Claas Protector viem že na mercatore je nejaká 2.5m dlhá a 5 cm hrubá tyč ktorá stojí tisícku a rada sa láme pretože o kombajne viem prd a potreboval by som z týchto dvoch si vybrať jeden tkaže ak je tu niekto kto ma čas na obhliadku tak sa prihláste,kludne napíšete aj nejaké postrehy ohladom tých kombajnov aká poruchovosť ako to je s ND a tak podobne,dík

Petrik11o

#205 Nový příspěvek od Petrik11o »

špalek píše:Ahoj, nevím co máš za stroj, ale popíšu seřízení Claas Columbus. Vzduch mám na pšenici a ječmen naplno, přepad vzadu na lodi cca na 3/4 výšky, lamelové síto nedokážu popsat, ale pokud to má čistit, musí to foukat. Nějaké ztráty mít musíš, ani nejlepší mašíny nemlátí beze ztrát. Hlídej přechod mezi šíkmým dopravníkem a bubnem, tam se mi tvoří škvíra, musíš mít čistá síta aby obilí mělo kudy propadat na dopravníky, čistá vytřásadla, jinak se zrní vynese se slámou. Takže je toho dost co musíš hlídat. Ale stažený vzduch jen na oves. A chce to nepospíchat aby ta mašina měla čas na čištění. L
Já teda žádný ztráty s mf30 :tyty: nikdy nemám,ani zrníčko :-/ Kombajn nám vyvařenej,seřízenej,vzduchu co nejvíc a to nejhrubší síto.
Ale je hrůza s tým mlátit,je hrozně pomalej
defender 110,3511,7011,MF 30,UNC 060,MZ 150,VARI,BBS 50,E 931,JAWA 350,

silvia95

#206 Nový příspěvek od silvia95 »

Ahojte

Odpovedam na otazku sim111 zdna ned črc 24, 2016 6:35 pm , trochu neskoro ale..

mal som 20 rokov kombajn claas mercator 65 s drticom bez kabiny, motor perkins 6 valec cca 95 koni, zaber 3m, vcelku spolahlivy stroj, ale je pravda ze za tie roky som menil hriadel bubna , hlavnu riadel kombajna ktora pechadza cez stroj a su na nom remenice klin. remenov a spojkovu hriadel , ceny jednotlivych je cca 1000-1200 eur, nahradne diely su dostupne podla kat. ND ale dost drahe. klinove remene len orgina pouzit .

Lazar123

Jaký kombajn?

#207 Nový příspěvek od Lazar123 »

Ahoj dočetl jsem se a dozvěděl jsem se že v případě že chci s kombajnem přejet cestu jen napříč měl by mít typový průkaz a pojištění.. Mě zajímá jak jezdíte s kombajny vy a jak to řešíte. Údajně za to hrozí odebrání řidičáku na 6mesicu a pokuta. Víte někdo které kombajny byli homologované na naše cest? Spíš malé kombajny 514 už je pro mě dost velká. Děkuji za odpovědi.

PEST

Re: Jaký kombajn?

#208 Nový příspěvek od PEST »

Řeším 514 pojištěním a mám vypis ZTP, kdyby někdo věděl jak to dostat na nějaký ofiko papir tak se přidávám k dotazu. Jinak západní kombajny pochybuji, že byly u nás někdy schváleny.

Lazar123

#209 Nový příspěvek od Lazar123 »

No na 514 by jsi měl mýt tipový průkaz.

Leo

#210 Nový příspěvek od Leo »

V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“