Nastavení pluhu na orání

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
thovt

Re: Nastavení pluhu na orání

#601 Nový příspěvek od thovt »

mokrá půda , špatně drobí budou tvrdé hroudy, (ruchadlo umělo už drobit půdu ).

pavolmakys

#602 Nový příspěvek od pavolmakys »

dratek píše:Pánové oráči,nechtěl jsem již reagovat,pojďme se bavit o orání za peníze,nebavme se o pozemcích na rovině o rozměrech 15x20m ale bavme se o orání 3 měsíce v roce kdy nejste placeni v hodinovce ale od ha.Čekal jsem kdo první vytáhne video s pluhem který nemá šponováky a MALY PÉŤA mi tim videem nahrál,o víkendu jsem zhlédl zhruba 90videí ze všech žánrů a věřte zě kam bylo vidět kamerou na zavěšení pluhu tak tam šponováky byly.Neznamená že když traktor nemá stranové šponováky vidět že nemá ramena fixovaná jinak,všiml jsem si že u soutěžních pluhu se starými traktory měly fixované levé ramano vnitřkem ke skříni řetězem protože jednoduše neměly portály s uchycením pro šponovák.Také jsem zhlédl nějaké mistrovství s koňma kde tady někdo upozorňoval na to že jednoradličák jde v zemi sám,docela jsem se bavil jak oráč stále vytláčel pluh z nezoraného a vlál za ním jak prapor.Pak jsem si prohlédl videa českých oráčů co ořou v kopcích i rovinách pro firmu a světe div se ani jeden neměl odmontované nebo povolené napínáky a potom jsem si se zájmem prohlédl instruktážní videa hodně známích firem o zapojení a seřízení jejich pluhu a to jak 3 radličných tak i více radličných a všichni měly napínáky.Ten kdo oře za peníze a nepotřebuje šponováky tomu vzdávám holt a pokud se ještě s pluhem bez šponováků představí na nějakém svahu a doloží to videem tak mu pošlu poukázku na 10l nafty kterou tomu věnoval,jen představa dojet na pole ve svahu bez šponováku a pak ho správně založit do země to mě z toho docela mrazí.Nechci popírat vaše zkušenosti s orbou bez šponováků ale pokud si mám vydělat za zorané hektary tak nemůžu tahat pluh aniž bych ho roztáhl na možné maximum a dokázal se s ním na souvrati bezpečně otočit beze strachu že mě pluh který jak někdo psal má vzadu výkyv 1m i na mírném svahu hravě převrátí. Všem oráčům přeji měkou půdu.
No vidim ze to nie je jednoduche ta presvedcit, ale to nevadi. Ak by som zabudol, napis mi na jesen SZ a natocim ti to, a v pohode aj v kopci. Vies ako som na to prisiel ja? Mam roudnicky ramovy pluh (stvorcovy prierez ramu, ten novsi) 3x35, stiahnuty na 3x30cm. Ak som uskutocnil nastavenia ako som bol zvyknuty na predchadzajucom pluhu (zaber prvej brazdy pravym sponovakom, posuvnym capom kompenzacia tahanie traktora do jednej ci druhej strany ), zdalo sa mi ze pluh ide prilis tazko, na rovine sa dalo ist ako tak rovno, ale v kopci aby mi predok netahalo do zoraneho, som tym lavym posuvnym capom musel pluh tak vytocit, ze zaber pluhu bol 105 cm (to uz som meral metrom lebo som bol v koncoch). Isiel strasne sikmo, co bolo aj viditelne, ale pri orbe v kopci, ak som oral tak ze brazdy hadzalo proti kopcu, sa mi stavalo ze mi pluh vytlacit zadne koleso von z brazdy, traktor sa normalne ako hrabal (mal som zle zadne gumy) vyhrabal z brady von na nezorane. A to uz bol vrchol, vedel som ze je nieco zle ale nevedel som co. Vymenil som plazy, lemese, ked isiel pluh takto sikmo tak zle zaklapal, vymenil som dosky za vacsie, nepomahalo. Nasledne som dosledne precital niektore prispevky "borcov" tu na fore (opat diki JiriSBS), pozrel videa a zacalo sa mi rozvadcovat. Prve co som zmenil bolo postavenie ramien na traktore, vobec nesli symetricky, pravy sponovak dotiahnuty takmer na minimum, rameno skoro suchalo o koleso. Lave, skoro rovno. Prehodil som pravy cap naopak, aby som zlepsil postavenie ramien. UZ to islo lepsie ako stale pluh sikmo (pripominam ze som mal takmer idealny pripad, pretoze pluh by mal vyrorat presno to co je medzi kolesami). Raz po orbe v kopci mi to nedalo a hral som sa s tym lavym posuvnym capom, pekne pomaly po 1 otacke, az som docielil ze prva hlava sa mi takmer cela vysunula do vyoranej brazdy, a v tejto polohe pluh isiel dalej. Pootocenim paky spat o pol alebo aj menej otacky, som krasne nastavil zaber prvej radlice pricom boli oba sponovaky volne. A bolo vymalovane. Este som zoral asi dve zahumienky, obe v kopci a orba proti kopcu.
Este jedna skusenost. Nasledne som montoval predradlicky a nejakym nedopatrenim som si potocil pakou na lavom cape. Po nahodeni predradliciek a slavnostnom orani vlastnej role, som v zaciatkoch bol velmi rozcarovany z toho, ze po zahlbeni pluhu sa pluh nastavil asi tak, ze zaber prvej radlice bol asi 60 cm. Co je zle? Po zamysleni sa, som si spomenul ze som potocil pakou, takze som sa musel opat s nou pohrat a dostat pluh tam kde je. A znovu sa mi to podarilo.

Inak, neviem kde si zobral ze sponovaky netreba, aspon ja som vzdy tvrdil ze maju byt volne, tzn. ze aj ja ich pouzivam aby mi pluh nechodil prilis do stran, pretoze ako si pisal pri velkom vykyve to dost trhalo z celym traktorom, predsa ma ten pluh cca 600kg. Pozrel som navod k pluhom, roudnickym, po prichode na pole kazu "uvolnit sponovaky". Myslis, ze to tam pisu len tak?
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

padesátka

#603 Nový příspěvek od padesátka »

Bielan píše:Nevím, proč mám pocit, že na tom videu je VŠECHNO špatně (vč. pneu na traktoru). :tyty:
To je hruza já toho o orbě moc nevím,ale tenhle pán vůbec nic :pistol: ani nemá nastavenej záběr první radlice a ty kola to je síla.

thovt

#604 Nový příspěvek od thovt »

Koňský pluh lepší orá za traktorem, než tohle , chybí předradlička, kotoučové krojidlo nebo nožové , hloubkové kolo, péro, odhrnovací límce, plaz má špatnou geometrii, mechanizmus klopení v brázdě atd. Ješte by se tam něco našlo.

pavolmakys

#605 Nový příspěvek od pavolmakys »

Opat video krasnej orby

Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

thovt

#606 Nový příspěvek od thovt »

Zajímavá technika orby

špalek

#607 Nový příspěvek od špalek »

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti nebo návod na pluh PL3 201? Mám možnost ho koupit a tak bych o tom rád něco věděl Dík. L

Noah

#608 Nový příspěvek od Noah »

Zdravim,vim ze to tady je omilane x krat ale mam takovy problem,mam kloubaka na podzim jsem zkousel orat s dvojackem primo v ramenech hydrauliky.Kdyz byl pluh v ramenech ,ktera byla uplne na pevno a bylo sucho tak to jakz takz slo.jakmile bylo mokro bylo zle,kroutilo se to vyjizdelo z brazdy .Povolil jsem ramena a chovalo se to jeste hur,pluh sel porad jakoby z brazdy ven.Sehnal jsem si jednoradlicny z holdera,uchyceni ma jako TK do zadniho ramu.srouby dorazu jsem tam nedal aby mel pluh vuli do stran.Chovalo se to opet stejne jako ten dvouradlicny,pluh mel porad snahu se nekam lamat,vyjizdet.Pokud jsem nasrouboval dorazy nechal tam cca 3mm na kazde strane tak kde je vule v ramenou tak tam se to proste zacalo kroutit.Uz nevim co s tim,vyzkousel jsem vsemozne nastaveni .

ITS

#609 Nový příspěvek od ITS »

Měl bys napsat co se kroutilo a co kam vyjíždělo. Z takhle zaznamenaných poznatků nelze žádnou radu nadělit.

Noah

#610 Nový příspěvek od Noah »

Pluh vyjizdi z brazdy, jakoby se poklada do brazdy,nezustane rovne.Nevim jak ten stav popsat nejlepe.

dratek

#611 Nový příspěvek od dratek »

Má ten dvoják nějaké příčné nebo podélné štelování??

Noah

#612 Nový příspěvek od Noah »

Ne nema,steluju to pouze v ramenech

Sniper

#613 Nový příspěvek od Sniper »

thovt píše:Zajímavá technika orby
Manévr, který šetří čas oproti běžnému manévru. Kolik to tak asi uspoří za jjednu orební sezónu? Hektar navíc? Každý metr dobrý 8)
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

ITS

#614 Nový příspěvek od ITS »

Noah píše:Ne nema,steluju to pouze v ramenech
Takže asi máš možnost ramena nezávisle nahoru a dolů. Pro dvoják by to chtělo ještě ramena zkracovat a prodlužovat.To asi nemáš. A ten z Holdra asi měl možnost rotace v podélné ose ?

Noah

#615 Nový příspěvek od Noah »

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“