UNHZ 500

nakladače, jeřáby, lopaty za traktor, stohařr, zdvižky, ruky..

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Michal(zetor)
Kontaktovat uživatele:

Re: UNHZ 500

#301 Nový příspěvek od Michal(zetor) »

Ahoj naměřil jsem ti náš drapák na 750dině... 8)

Obrázek

Zetor

#302 Nový příspěvek od Zetor »

Chlapi moc vám děkuji za rozměry 500ky i 750ky :) Potřeboval jsem zhruba nějaky rozměry, abych se měl od čeho odpíchnout... Teď už můžu tvořit. Ještě jednou díky :friends:
Zetor that's life...
Malotraktor 4x2 domácí výroby - zatím ve vývoji
Vilém :-)

jardis

#303 Nový příspěvek od jardis »

CBS píše:Zdravím páni, mám taký problém, pri spúštaní celého ramena to neklesá plynule, ale hrozne to seká. Robí to tiež predĺženie výložníka tiež pri spúšťaní ale iba s nákladom. Na predĺžení výložníka je to v pohode, ale na celom výložníku to hrozne trasie s celým strojom. Skúšal som to obmedziť citlivou manipuláciou s rozvádzačom, ale robí to stále rovnako.
Zdravim, ja mávam tento problém už len keď je studený ojel takže zo začiatku to chce menšie otáčky traktora tým sa síce spomalí nakladanie ale netrhá sa konštrukcia nakladača sekaním. Zrýchliť zahrievanie sa dá cez poistný ventil. Raz keď bolo -10stup. musel som to tak urobiť to znamená dať niektorý piest do koncovej polohy a držať nech to tečie cez poistný ventil a tým sa olej dosť rýchlo zahrieva. Upozorňujem, že tým dost trpí manžeta piestu ktorý na to použijeme a hadice preto doporučujem
1. zo začiatku polovičné otáčky motoru
2. použiť piest výložníku lebo sa najlepšie mení manžeta
3. použiť funkciu výsuv lebo trpí len jedna manžeta
Druhá vec ktorá mi to robila bol vzduch v oleji a ten sa tam dostal cez zpiatočku do čerpadla. Zkontroluj spony a prechody hadica/trubka prípadne ak sa dá skráť kúsok hadicu lebo koniec býva popraskaný. Ja som musel hadice vymeniť.
Tretia vec na ktorú som prišiel a mnohý to tu už spomenuli je voda v oleji. Pokiaľ ho parkuješ vonku je pravdepodobné, že sa voda dostane do oleja cez hlavý stĺp otoču. Ja som minulý rok menil všetky 3 ložiská a dal som aj nový o-krúžok do viečka príruby a voda sa tam aj tak dostane(tež parkujem vonku) takže treba odpúšťat cez výpustný šroub. Doporučujem odpustiť 4x do roka ak ho používaš celoročne ale je dobré aby aspoň 3-4 dni stál. Ja ho použiem 2xročne a vypúšťam vždy pred prácou. Ak na to zabudneš a pustíš čerpadlo pred vypustením je to v prdeli potom už voda nevyteče musíš počkat ideálne pár dní. Bohužial ak máš problém s vodou bude aj v piestoch a v hadiciach. To chce piesty rozobrat, vyliat a pri tej príležitosti vymeniť olej. Olej použi hydraulický, zverstvá typu družstevníci použili motorový olej na to sa vyser lebo si ničíš čerpadlo a rozvádzače. Ak chceš lacný olej skús ak máš kamaráta výťahára dá sa zohnat použitý z hydraulického výťahu a ten do nakladača bohate stačí. Ja ho používam roky a som nadmieru spokojný.
Na záver nepovedal by som, že problém bude v zámkoch. Tie buď netesnia a rameno padá alebo neprepúšťajú. Problém býva v pružinách alebo sedle guličky. Na pieste hlavného ramena je len poistný ventil a ten s tým nebude mať nič spoločné ale možeš ho skusit zaslepit. :wink:

jardis

#304 Nový příspěvek od jardis »

Zdravím všetkých, ešťe sa s Vami podelím ojednu skúsenosť. Mal som problém s prehrievaním oleja a to tak, že sa nedala udržať ruka na olejovej vani. Trvalo to 3 roky a raz náhodou prestal fungovať otoč - na jednu stranu sa točil normálne a na druhú stranu asi tretinovou rýchlosťou. Rozobral som všetko myslel som, že je to bordel v systéme a ucpal sa nejaký kanálik. Problém bol prsknutá pružina v tlmiči priamo na pieste otoča tam kde je tá malá trubka(nie v tom šestihrane-poistný ventil). Nemal som originál pružinu tak som dal čo som našiel a stal sa zázrak :shock: nielen že fungval otoč ale prestal sa prehrievať olej skorej naopak, mám problém ho zahriať na prevádzkovú teplotu. Mohol by mi niekto z vás poradiť kde by sa dali zohnať také pružiny?? Chcel by som preventívne vymeniť všetky aj v poisťovákoch. :silly: Moze by jak s CZ tak SK to jej jedno. Popredu mooc ďakujeeem. :red: ;-) ;-)

DOOM

#305 Nový příspěvek od DOOM »

nevite někdo přesne označeni hydraulickeho čerpadla na unhz 500 (jako typ čerpadla) diky

Auto-klassik

#306 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Jedno z možných je U 32A.07

jara072

#307 Nový příspěvek od jara072 »

Chlapi nevěděl by někdo ,nedrží mi otoč,prostě naberu materiál do lžíce a jakmile jsem malinko nakloněn doleva,pomalu mi to pootáčí samo doleva,zastavím to jedině manipulací páčkou otáčením doprava,nakladač UNHZ 500.

Vlada

#308 Nový příspěvek od Vlada »

to už snad řešil každej co měl nakladač,je to manžetama na pístnicích u otoče-propouštěj olej,chce to nový,hlavně jak nestojí nakladač rovně tak má snahu vždycky utíkat dolu-strejc co dělal v jzd říkal že to utíkalo už když dostaly 500ku novou kdysi
neuznavam slovo "nejde",všechno jde něco holt na h....

jara072

#309 Nový příspěvek od jara072 »

Díky,nakladač máme nový od roku 1992 moc toho nenadělal a dá se říci ,že ten problém byl od začátku akorát teď se to malinko zhoršilo.Jediný závady co měl to jsou gumičky v rozvaděči a hadice.

tengi

#310 Nový příspěvek od tengi »

bigles píše:mám ny mysli doma dělaný podkop, dělá my to na hlavním psít ua aji na tom co natahuje rameno stejně jako u UNHZ právě tím že jde rychleji než stíhá jít ole jtak toasi cukáá
Mám stejný názor.Prostě se tam dostane vzduch souhrou několika faktorů.Mám slabé čerpadlo a DLOUHOU savici a tím i možné nedostatečné plnění,přestože má savice 5/4".Když je hodně studený olej,tak to umí dělat i lámací pístnice.Takže při ztuhlém oleji si to raději přisaje více vzduchu a to i třeba okolo hřídele čerpadla.Takže záleží i na stavu čerpadla.Jedna zkušenost:když jsem měnil střešní krytinu,tak jsem s tímto vehementem stěhoval nové tašky nahoru a staré dolů.Ale abych nemusel stále startovat,tak jsem tam dal elmotor s čerpadlem,výkonnějším,hned k nádrži s krátkou savicí a bylo po problému.Necuklo to ani jednou.Přičemž ale savice také tak krátká nebyla,protože byla normálně strčená místo víčka do nádrže půl metru dovnitř a venku zase zpět,čerpadlo bylo zhruba ve výši hladiny oleje v nádrži,takže savice min.120cm dlouhá.Čerpadlo s elmotorem funglovka.Jinak vodou to určitě není,ta je také nestlačitelná jako olej.Jen vzniká emulze.Brácha má také UNHZ500 ve výborném stavu jako nový(nikdy nebyl u JZD) včetně čerpadla.Jemu to vůbec necuká a to vůbec nevěděl,že se z toho má vypouštět voda dole kohoutem.Pak se divil,že mu v mrazu vůbec nenasaje čerpadlo.Dali jsme to do dílny,nechali rozehřát a z ustátého jsem vypustil dva kýble vody.Což se má dělat min.jednou ročně(když to stojí venku)ale u tohoto to nikdo nedělal léta letoucí. :D

sadlicko

#311 Nový příspěvek od sadlicko »

Vlada píše:to už snad řešil každej co měl nakladač,je to manžetama na pístnicích u otoče-propouštěj olej,chce to nový,hlavně jak nestojí nakladač rovně tak má snahu vždycky utíkat dolu-strejc co dělal v jzd říkal že to utíkalo už když dostaly 500ku novou kdysi
případně jsou vyrezlý válce zevnitř. To už manžety moc nezachráněj, a když tak jenom na chvíli.

josef 105

#312 Nový příspěvek od josef 105 »

Chtel bych se zeptat,jaky, zpusobem pripevnit prevodovku z unhz 500 na vyvod z traktoru?
jostr

sadlicko

#313 Nový příspěvek od sadlicko »

blbě. Neslepší je jí přidělat na nakladač a propojit kardanem.
Jinak udělat držák na konzoli a mezikus. Jestli to je na UŘ1.

Jan_2

#314 Nový příspěvek od Jan_2 »

Dobry den,
mam unhz 500 a jsou tam skoro vsechny hadice jeste original.
V manualu pisou, ze jsou ty koncovky sroubovaci. Je lepsi koupit vsechny hadice nove i s koncovkama (lisovany),
nebo jen hadice a koncovky nasroubovat znova ?

Dik.

Honza
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V

staník

#315 Nový příspěvek od staník »

Tak nevím,Na našem jsou normálně hadice s nalisovanejma koncema a nedokážu si představit že bych je po dobrém rozdělal.
To zajištění je dělaný asi na lisu.
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

Odpovědět

Zpět na „Manipulační technika“