Starokolínská brázda

Moderátoři: rezis, Malboro

Zpráva
Autor
Vladimír2

Re: Starokolínská brázda

#316 Nový příspěvek od Vladimír2 »

boleslav píše: ned zář 22, 2024 7:29 am Pole vypadá dobře zoraný ,ale jeto tvrdý urajtovaný jde to těžko tak to tahá předek do brázdy ,protože je lehký to je normální jev.
...Boleslave :friends: , v žádném případě to není normální jev , ale ukazuje to na špatně seřízenou podélnou osu pluhu .

Vladimír2

#317 Nový příspěvek od Vladimír2 »

:friends: Ondro , to je děsně tajný !!!! :smich: :smich:

http://www.rajce.idnes.cz/klokannadruho ... -21-9-2024

...je tam těch alb víc...

kaja.h

#318 Nový příspěvek od kaja.h »

Jo, tam se orá, nikde ani kamínek, a když se dostane hloubš, tak písek. To není jako u nás.
Kdo neumí seřídit pluh, tak ten má kola šejdrem. Tomu se říká hraboš , traktor hrabe a nemůže to urvat, nebo špatně.
Jede traktor, je to Zetor 3011

ota

#319 Nový příspěvek od ota »

Jo teď Jsi to trefil, já jsem ,,hraboš"! :smich: Hrabu se do všeho. Ale kola tam nehrabaly. A měl jsem to jak když pas chčije! :smich: Jo kameny, ty tam nejsou. Ale ta hlína je tam taková lepivá a má dost odpor. Aniž by se to zdálo. Povídal mi jeden přihlížející že jak jel předemnou syn s trojákem a já za ním s dvojákem, že to vypadá jak by jel paterák. Že není poznat napojení. Nemáte někdo fotku jak to vypadalo za mnou? No a traktor to zvládal v pohodě, urval to na půl plynu. Kvůliva té opravě jsem ho nehonil. Je v záběhu. :D Ale je zajímavé, že když se jelo od vrchu dolů pustil jsem volant a traktor jel sám aniž by uhnul.
Konečně byl to pěkný den a traktory vydržely oba dva. O to šlo. I když ta malá závada v Malešově. Ta hadice od termostatu na potrubí k hlavám takové kolínko. Dali jsme ho nevé a nevydrželo nic. V tom spoji podélně asi z formy byla dírka jak píchnutí od hřebíčku.
Pokecali jsme si s kamarádama, okoukli ostatní stroje a jeli dom. Pěknej podzimní den a spokojenost s výletem.

kaja.h

#320 Nový příspěvek od kaja.h »

Tak promiň :friends:
Byl jsem se tam podívat v kovidové době , a pěkný, včera jsme dobejvali.

ota

#321 Nový příspěvek od ota »

Uplně v pohidě! :friends: Každej den není svátek. Ale u nás většinou koukáme co je za pluhem a ne co dělají kola. Škoda, že není nějaká fotka co je za pluhem.
Byl to tuším 8 ročník. Ale dřív bývala soutěž v orbě. Ta letos nebyla. Prej bylo malé pole a všechno by se tam nevešlo. Jinak ten Kirovec má dosti strašidelnej zvuk. Je to 12 válec motor a kecali jsme s majitelem. Teď má tenhle jeden a přiveze ještě jeden. Má doma několik Kirovců. Ostatní jsou ty 8 válce. Pak jsem povídal s jedním pánem co občas koukám na jeho videa na youtubku. Přišel a že ty jsi Ota z traktorů jo? A povídali jsme. Sem tam se dá poslechnout děduli s hůllama, mají chumel u nějakého starého stroje a vyprávějí, kdo co zažil s kterým strojem. To se nechá dlouho poslouchat.

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#322 Nový příspěvek od Ondras83 »

Nejsou ještě někde nějaká videa/fotky?

kaja.h

#323 Nový příspěvek od kaja.h »

Jsou na YouTube.
Těch hrabošů tam bylo víc , ti se snažili vyjet z brázdy, a marně, nechápu to!
Pluh se táhne , a ne přemáhá. Pluh za koně by je to naučil. Ten stim Suprem, to byla katastrofa. Ať už tam nejezdí, než se to naučí. :) :'( :-/ :friends: :vysmech:

hobr

#324 Nový příspěvek od hobr »

Moc orat neumím, ale co tam předváděli někteří jedinci, to bylo fakt "hustý"! :zapomel:
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

ota

#325 Nový příspěvek od ota »

Ale já jako hraboš pojedu znova! Jezdíme tam pokaždé už možná od začátku. :smich: Tentokrát jsem to opravdu ,,hrabošil" a na tom jednom videu koukám, že to dost hulí. Hulí to více traktorům. Ale jak sedím v kabině, tak nějak to nevidím. Ani mi to nepřišlo, že to hulí. Chtělo to půjčit traktor někomu a koukat se.
No hraboši z Nepo příště jedou zas! Chtěl bych ale jet už s Z 25 a dvojákem co máme za něj. Už jsem tam s ním jednou byl a to jsem opravdu s ním hrabošil! :smich: Bo jsme ho ( pluh ) měli asi týden a to byla jeho první brázda do země. Bylo zarezlé štelování náklonu pluhu v čepech ramen.
Hobr byl Jsi na brázdě? Že Jsi nepřišel ,,pohovořit"! 8)

kovozem

#326 Nový příspěvek od kovozem »

Jak jsem to viděl přímo na místě šlo spíše o setkání majitelů a příznivců traktorů. Orba byla spíše důvodem proč se sejít. Nebylo cílem soutěžit. Ono když jedou za sebou tzn. v brázdě kterou vytvořil někdo jiný, tak ani nic moc pořádného čekat nelze.
Pole bylo malé, organizace mírně selhávala - ještě neskončilo představování traktorů a nedočkavci už orali jak o závod takže člověk nestihl všechny pozorovat při práci.
Pro mnohé účastníky to byla příležitost jak si zkusit orat na větším lánu, protože doma ořou pouze malé políčko. Je pravda, že "orba" některých nebyla ukázková, ale o to přece vůbec nešlo, setkali se lidé s podobnou krevní skupinou a strávili pěkný den.
Ota oral možná ne podle představ některých, ale je faktem, že za ním zůstávalo pěkně poorané, kdy skutečně nebylo poznat že na někoho navazuje a vypadalo to jako kdyby neorali syn a otec, ale jel tam paterák. Mě se jeho orba líbila, za pluhem to vypadalo luxusně.
Počasí bylo výstavní, lidi sdílní a příjemní, já to hodnotím jako příjemně strávený den.
A o to šlo.

ota

#327 Nový příspěvek od ota »

No akorát mě docela mrzí, že to nabralo takovej spád a nestihli jsme si spolu v klidu popovídat. I když jsem potkal mnoho lidiček a popovídal si s níma. Pak jsme jeli dom, protože ta tombola byla taková zdlouhavá a nebyla pro oráče, ale pro návštěvníky. Tak jsme to zbalili a jeli dom, protože syn měl objednáno orání u kamaráda. Tak jsme jeli dom. Třeba příště si popovídáme víc! 8)
Je to jak píšeš, setkal jsem se s klukama co se setkáváme na této akci jednou ročně. Tentokráte jsme se neviděli dva roky bo brázda nebyla. A o tom to je. Popovídat si. Bo já jsem doma pořát ve fabryce s Haliusem a on toho moc nenamluví za ten den. Teď do oběda je ve školce u dědečka.
To pole bylo soukromé. Nebejt toho klučiny co to pole půjčil, akce by se nekonala. Jo víš co je to toho hubeného kluka co jezdil na tom malém pásovém traktoru s tím trojákem v té žluté vestě. Protože firma už po dvě sezony pole nepůjčila. Tak to udělal u sebe. Za to mu patří dík! 8) Bylo tam asi 85 traktorů podle čísel. A přesně vůbec nejde o tu orbu a kvalitu. Ale o to sejít se a pokecat si. Se stejně trefenejma lidma. Taky se na to setkání těším. A když už jsme tam, tak ty desky ošoupneme trochu.

Odpovědět

Zpět na „Srazy a setkání“