VYVÁŽEČKY DOMÁCÍ VÝROBY
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: VYVÁŽEČKY DOMÁCÍ VÝROBY
to me zajima, rozepis se pls... poloautomat udelam, ale tohle taky potrebuju :-D
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
To je na mě?
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
jasne jasne
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
No co chceš rozepisovat... Vezměš motor z nějaký sekačky (spíš silnější, ale může bejt pomaloběžnej - je to lepší), a na vhodnej řemenovej převod (s pomocným ložiskem) tam dáš čerpadlo, aby mělo blízko maximu motoru maximum otáček co má dovoleno (nebo prostě provozní, pokud to stačí)... Ty motory maj zátěžovou regulaci, takže by měly udržet otáčky i při kolísavém zatížení (ne samozřejmě přesně, ale neměl by se zadusit, pokud zvolíš vhodné čerpadlo). U výběru čerpadla jde o to, jestli budeš pohánět štípačku nebo třeba podkop... U štípačky si můžeš dovolit dát asi 2x větší čerpadlo než u podkopu (u elektromotoru ještě o něco větší), protože tam je zátěž jen krátkodobá, a většinu času tam neni plnej tlak. Kdybys chtěl pohánět třeba lis, nemůžeš u spalováku dát ani čerpadlo s příkonem rovnajícím se výkonu motoru - zadusilo by ho. Záleží tedy co budeš chtít tím čerpadlem pohánět Výkon neukecáš žádným převodem, jak si někdo myslí... Výkon se převodem nijak nemění, takže pokud čerpadlo potřebuje třeba 5kW, nejde ho hnát 2kW motorem, ani kdybys dal převod 30:1 . V plným tlaku ten motor zadusí převod nepřevod U těch štípaček to je specifická situace, a opravdu stačí asi poloviční spalovák, nebo skoro až třetinovej el. motor . Jinde záleží na režimu čerpadla a reálné tlaku v okruhu
Zajímavé . Takže pokud použiji 2 Kw motor a převod 1:1 tak motor zadusím a pokud použiji ten samý motor a to samé čerpadlo a převod 30:1 tak ho taky zadusím? To snad néééé.
Samozřejmě mi klesne výkon, ale zároveň mi cca 30x podle účinnosti stoupne kroutící moment na čerpadle a zároveň mi 30x klesne množství dodávaného oleje, ale motor to hravě utáhne a ani o tom nebude vědět. To by jsme pak v autě ani nepotřebovali převodovku .
A nebo si asi sedím na vedení
Samozřejmě mi klesne výkon, ale zároveň mi cca 30x podle účinnosti stoupne kroutící moment na čerpadle a zároveň mi 30x klesne množství dodávaného oleje, ale motor to hravě utáhne a ani o tom nebude vědět. To by jsme pak v autě ani nepotřebovali převodovku .
A nebo si asi sedím na vedení
Máš pravdu, pokud mezi motor a čerpadlo vložíš převodovku do pomala, pak motor nezadusíš, protože na čerpadle dostaneš menší výkon (menší průtok při stejném tlaku), než bys měl šanci z čerpadla dostat při převodu 1:1 (vyšší průtok při stejném tlaku). Takže ať tak nebo tak, pořád je to o dodaném výkonu.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to maličko objasnil Výkon ti s převodem neklesne ani nestoupne - je pořád stejnej. Změní se jen a pouze kroutící moment. Čerpadlo má příkon daný dvěma věcmi - průtokem a tlakem. Motor má nějaké maximum výkonu v nějakých otáčkách. Pokud by jsi dosáhl nominálních (štítkových) otáček čerpadla při převodu 30:1, ten motor zadusíš tak jako tak. Ale ty s takovým převodem těch otáček prostě nedosáhneš (motor by musel točit 30x víc, čili u běžných čerpadel s nominálníma otáčkama 1500/min by musel motor při převodu 30:1 točit 45 tisíc otáček za minutu ), čili čerpadlo bude mít menší průtok = menší příkon = utáhne ho i slabší motor. O tom kolik to bude kW rozhoduje (přibližně - neni to úplně přesné, a je potřeba ještě započítat objemovou účinnost čerpadla, která je u každého čerpadla jiná) "vzoreček" průtok/60 x tlak (průtok v litrech za minutu, tlak v MPa, vyjde to v kW). Když k tomu přičteš asi 10% máš +/- reálnej příkon čerpadla. A pokud chceš aby čerpadlo mělo hodnotu průtoku i tlaku jakou má mít, slabší motor než co ti vyjde ho prostě neutáhne - nijak, s žádným převodem Pokud mu snížíš otáčky, sníží se průtok, a tedy i klesne příkon. Zubová čerpadla většinou efektivně pracují nad cca 500-600 ot/min, pod tyhle otáčky už pak klesá i provozní tlak... Je proto dobré volit přiměřené čerpadlo k motoru, aby mohlo mít v provozních otáčkách motoru pokud možno své provozní otáčky, a motor ho utáhl
PS: ty převodovky v autě jsou právě o znásobení kroutícího momentu při stále stejném výkonu - auto se rozjede pomalu, ale s velkou silou, na vyšší rychlostní stupně už zase nemá tolik síly... Pořád pracuje jen s daným výkonem Jenže srovnání s autem neni přesné, protože čerpadlo dodává průtok v závislosti na otáčkách, a právě průtok je jednou ze složek příkonu, čili s klesajícími otáčkami klesá i průtok = klesá i příkon U auta je hlavní složkou váha a valivý odpor - to se prakticky nezmění v celém rozsahu rychlosti jízdy je tam ale víc složek - odpor vzduchu (s rychlostí roste), sklon silnice atd... Kdybys měl zájem, mám jedno pěkné pojednání o provozních parametrech auta Bylo to sepsáno jako odpověď na dotaz ohledně spotřeby, ale dobře z toho pochopíš i průběh a závislosti výkonu motoru během jízdy, a složitost takového výpočtu
PS: ty převodovky v autě jsou právě o znásobení kroutícího momentu při stále stejném výkonu - auto se rozjede pomalu, ale s velkou silou, na vyšší rychlostní stupně už zase nemá tolik síly... Pořád pracuje jen s daným výkonem Jenže srovnání s autem neni přesné, protože čerpadlo dodává průtok v závislosti na otáčkách, a právě průtok je jednou ze složek příkonu, čili s klesajícími otáčkami klesá i průtok = klesá i příkon U auta je hlavní složkou váha a valivý odpor - to se prakticky nezmění v celém rozsahu rychlosti jízdy je tam ale víc složek - odpor vzduchu (s rychlostí roste), sklon silnice atd... Kdybys měl zájem, mám jedno pěkné pojednání o provozních parametrech auta Bylo to sepsáno jako odpověď na dotaz ohledně spotřeby, ale dobře z toho pochopíš i průběh a závislosti výkonu motoru během jízdy, a složitost takového výpočtu
Samozřejmě vyčerpávající odpověď a určitě máš pravdu . Já jen pro to abychom zbytečně nemátli další uživatele přílišnými složitostmi, které je stejně nikam nedovedou.
Je jasné že pokud nemáš výkon a chceš velký průtok a tlak tak to prostě nejde. Vždy je to o možnostech a kompromisu.
Je jasné že pokud nemáš výkon a chceš velký průtok a tlak tak to prostě nejde. Vždy je to o možnostech a kompromisu.
-
Chlapy chtel bych slyšet váš názor na tento rotátor http://www.rotatory.cz/baltrotors/gr-10/ mel bych to na vyvážečku z nakladače UNHZ 500. díky za názory
To tak na vyvážečku za čtyřkolku.
Měl jsem na vyvážečce FR 7 a byl tak akorát
Srovnej si data
typ FR 7 – nosnost 2 t, výkon 700 Nm, hmotnost 16 kg
Měl jsem na vyvážečce FR 7 a byl tak akorát
Srovnej si data
typ FR 7 – nosnost 2 t, výkon 700 Nm, hmotnost 16 kg
To bych si dovolil nesouhlasit. Tento rotátor GR 10 mám na unhz 500 šest let a ůplně v pohodě. A rozhodně nezáhálí. Nevidím důvod tam dávat rotátor který unese tři a více tun,když ten nakladač unese max. osm metráků. Mám vyzkoušené. Takže být tebou bych toho vůbec nebál a klidně si ho tam dej.
Pozor na to. U rotátorů se v označení udává většinou jejich statická nosnost (tzn. zavěsím a nechám klidně viset). Dynamická nosnost bývá cca poloviční. Přesto si myslím, že GR 10 (stat/dyn nosnost 1000/500 kg) by na UNHZ 500 stačila.
ahoj odborníci chceme stavět vyvážečku za 6911 a máme k mání celou otoč s podkopu UNC chci se zeptat jestli stím má někdo skušenosti jestli to bude vhodné předem dekuji za odpovědi
- Barty6945
Zdar, podle mě to bude slabé, další je otázka je jaký to má úhel otáčení jak nemáš minimálně 180° tak bych do toho nešel. Na svojí vyvážečce mám 200°a musím častěj popojížděj, je to někdy otravné, ale hlavně musíš nějak vyřešit to, že nemáš sloup. To už bych raděj zvolil UNHZ 500, ale zase záleží jaké množství a jaké kusy chceš vyvážet. Přeju hodně štěstí
zdarec otáčí to 180 stupnu a sloup bych navařil místo uší které drží pístnici a první rameno materiál na ruku máme i s pístnicema i nový sedmisekční rozvaděč,toje první duvod proč se nám nechce do té 500 adruhý duvod je celkem vysoká cena té 500 dík za reakce