Vlekem bez SPZ legálně po silnicích
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
-
Re: Vlekem bez SPZ legálně po silnicích
No nevím jak polní cesta, ale u lesních cest je to jasně dané. Jediná zmínka v silničním zákoně o lesních cestách je že platí zákaz vjezdu. Stejně tak zákon o lesích jasně udává zákaz vjezdu všech motorových vozidel. Vyjímku z tohoto zákazu udělí vlastník lesa (lesní cesty) u soukromých lesů je to jasné, u státních lesů vyjímku uděluje odpovídající organizační jednotka LČR s.p.
-pozor na účelové komunikace které vedou přes les
-jediný kdo vás zastaví v lese je hajný (lesní stráž - pozor je to veřejný činitel nebít ) a dostaneš maximálně 2000,- na bloček. Ale co vím tak u nás ještě snad nikdo nikdy pokutu nedal. Udělá se tytyty a dál nic. Policajti to v lese neřeší - pokud se nestane nehoda.
-pozor na účelové komunikace které vedou přes les
-jediný kdo vás zastaví v lese je hajný (lesní stráž - pozor je to veřejný činitel nebít ) a dostaneš maximálně 2000,- na bloček. Ale co vím tak u nás ještě snad nikdo nikdy pokutu nedal. Udělá se tytyty a dál nic. Policajti to v lese neřeší - pokud se nestane nehoda.
-
Nebít netrhat náramníky Já už měl tu čest s lesní stráží a většinou v pohodě jen vysvětlil slečna se zatím oblekla a jelo se pryč jen jeden byl fakt nepříjemný a na takové cestě jsem našel i spící policejní auto ti mi neřekli vůbec nic
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
- zetor tomas
- Kontaktovat uživatele:
A odkdy je tato novela platná? Je někde přesný citování novely zákona?
Zetor 5945 a Zetor 6711
hajney: Tu poslední větu jsi napsal dobře- pokud se nestane nehoda. Neboť i lesní cesta je účelová komunikace dle zákona o provozu na pozemních komunikacích, pokud se nejedná o soukromý pozemek. takže zákon na ní platí taktéž. To že tam poldové nejezdí ještě neznamená, že tam nemůžou. Pokud je polňačka zanesena v katastru, taktéž se jedná o účelovou komunikaci a nehody se tam řeší( taky jiné problémy ).
nejlepší bude když si zajdeš na odbor dopravy a zeptáš se přesně na tvůj konkrétní případ v čem nemáš jasno.Možná tím předejdeš jistým nepříjemnostem.zetor tomas píše:A odkdy je tato novela platná? Je někde přesný citování novely zákona?
- vasek775
podle me co bylo vyrobene ve fabrice po silnicich muzes kdyz mas pojistku dnes uz davaji ke strojum karticku co je jako technicak ale driv nedavali nic
Mám Zetor 6211,6718 ,nakladač Mikrus, vlek 8tuna,Fabia 1,2tsi a ted Oktavia III DSG kolka gladiator X450L a dalsi bordel co překáží u baráku
To jsem si taky myslel, než mě málem sebrali papíry.
Tu kartičku si musíš dodatečně vyřídit, pokud ji u sebe nemáš, tak máš smůlu.
-
často bývá nejlepším řešením - koukat se jinam. Odznáček mám dobře schovaný ve skříni abych ho neztratil. Jinak to řeší zákon číslo 289/1995 Sb. o lesích. Tak jako jsou rozděleny cesty 1, 2 a Třetích tříd tak jsou různé statusy u ostatních komunikací. Lesní cesty jsou v pohodě, některé jsou vedeny jenom jako lesní svážnice (to taky netřeba řešit). Pokud by už někoho zastavila policie v lese tak je bude zajímat kde jsi vzal dřevo než čím ho vezeš.
Výňatek ze z.č.13/1997 Sb. Zejména § 7.
§ 5 Silnice
(1) Silnice je veřejně přístupná pozemní komunikace určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci. Silnice tvoří silniční síť.
(2) Silnice se podle svého určení a dopravního významu rozdělují do těchto tříd:
a) silnice I. třídy, která je určena zejména pro dálkovou a mezistátní dopravu,
b) silnice II. třídy, která je určena pro dopravu mezi okresy,
c) silnice III. třídy, která je určena k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace.
(3) Silnice I. třídy vystavěná jako rychlostní silnice je určena pro rychlou dopravu a je přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší, než stanoví zvláštní předpis.2) Rychlostní silnice má obdobné stavebně technické vybavení jako dálnice.
§ 6 Místní komunikace
(1) Místní komunikace je veřejně přístupná pozemní komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce.
(2) Místní komunikace může být vystavěna jako rychlostní místní komunikace, která je určena pro rychlou dopravu a přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší, než stanoví zvláštní předpis.2) Rychlostní místní komunikace má obdobné stavebně technické vybavení jako dálnice.
(3) Místní komunikace se rozdělují podle dopravního významu, určení a stavebně technického vybavení do těchto tříd:
a) místní komunikace I. třídy, kterou je zejména rychlostní místní komunikace,
b) místní komunikace II. třídy, kterou je dopravně významná sběrná komunikace s omezením přímého připojení sousedních nemovitostí,
c) místní komunikace III. třídy, kterou je obslužná komunikace,
d) místní komunikace IV. třídy, kterou je komunikace nepřístupná provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz.
(4) Prováděcí předpis blíže vymezí znaky pro rozdělení místních komunikací do jednotlivých tříd.
§ 7 Účelová komunikace
(1) Účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka.
(2) Účelovou komunikací je i pozemní komunikace v uzavřeném prostoru nebo objektu, která slouží potřebě vlastníka nebo provozovatele uzavřeného prostoru nebo objektu. Tato účelová komunikace není přístupná veřejně, ale v rozsahu a způsobem, který stanoví vlastník nebo provozovatel uzavřeného prostoru nebo objektu. V pochybnostech, zda z hlediska pozemní komunikace jde o uzavřený prostor nebo objekt, rozhoduje příslušný silniční správní úřad.
§ 5 Silnice
(1) Silnice je veřejně přístupná pozemní komunikace určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci. Silnice tvoří silniční síť.
(2) Silnice se podle svého určení a dopravního významu rozdělují do těchto tříd:
a) silnice I. třídy, která je určena zejména pro dálkovou a mezistátní dopravu,
b) silnice II. třídy, která je určena pro dopravu mezi okresy,
c) silnice III. třídy, která je určena k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace.
(3) Silnice I. třídy vystavěná jako rychlostní silnice je určena pro rychlou dopravu a je přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší, než stanoví zvláštní předpis.2) Rychlostní silnice má obdobné stavebně technické vybavení jako dálnice.
§ 6 Místní komunikace
(1) Místní komunikace je veřejně přístupná pozemní komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce.
(2) Místní komunikace může být vystavěna jako rychlostní místní komunikace, která je určena pro rychlou dopravu a přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší, než stanoví zvláštní předpis.2) Rychlostní místní komunikace má obdobné stavebně technické vybavení jako dálnice.
(3) Místní komunikace se rozdělují podle dopravního významu, určení a stavebně technického vybavení do těchto tříd:
a) místní komunikace I. třídy, kterou je zejména rychlostní místní komunikace,
b) místní komunikace II. třídy, kterou je dopravně významná sběrná komunikace s omezením přímého připojení sousedních nemovitostí,
c) místní komunikace III. třídy, kterou je obslužná komunikace,
d) místní komunikace IV. třídy, kterou je komunikace nepřístupná provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz.
(4) Prováděcí předpis blíže vymezí znaky pro rozdělení místních komunikací do jednotlivých tříd.
§ 7 Účelová komunikace
(1) Účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka.
(2) Účelovou komunikací je i pozemní komunikace v uzavřeném prostoru nebo objektu, která slouží potřebě vlastníka nebo provozovatele uzavřeného prostoru nebo objektu. Tato účelová komunikace není přístupná veřejně, ale v rozsahu a způsobem, který stanoví vlastník nebo provozovatel uzavřeného prostoru nebo objektu. V pochybnostech, zda z hlediska pozemní komunikace jde o uzavřený prostor nebo objekt, rozhoduje příslušný silniční správní úřad.
Pokud máš vlečku která podléhá registraci, musíš mít registrační značku! Jinak sankce jsem napsal o pár témat výše( § 22/1a, z.č. 200/1990 Sb.)Krcaka1 píše:Tu kartičku si musíš dodatečně vyřídit, pokud ji u sebe nemáš, tak máš smůlu.
§ 22 Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích
(1)
Přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích
a)
řídí vozidlo, které 1. je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích3d), tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, 2. není registrováno v registru silničních vozidel, přičemž této registraci podle zvláštního právního předpisu3e) podléhá, 3. užívá jinou registrační značku, než která byla vozidlu přidělena,
(1)
Přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích
a)
řídí vozidlo, které 1. je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích3d), tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, 2. není registrováno v registru silničních vozidel, přičemž této registraci podle zvláštního právního předpisu3e) podléhá, 3. užívá jinou registrační značku, než která byla vozidlu přidělena,
Ta vlečka je jednonápravový přívěs NS-30, vyrobený 1963 a nikdy registraci nepodléhal, ale je to tovární výrobek.
-
Mám vlečku za Pf,tovární vyroba 1958,papíry nejsou,číslo to nemá pojistit se to nedá a les mám 5 km,a 80 000 kč na novou nemám. Tak co s tím?
-
No není to zcela přesné. Z osobní zkušenosti (naštěstí ne na mém autě): nehoda na lesní cestě. Viník nehody měl řidičák v čistírně a neměl ani povinné ručení. Přijeli s majáčkem a že prý ta cesta není zapsaná jako cesta a je to jen škodní událost. Jemu nic neudělali, doslova řekl jeden z nich že je to úplně jedno že nemá papíry, protože tam neplatí silniční zákon.kucmar píše:... pokud se nestane nehoda. Neboť i lesní cesta je účelová komunikace dle zákona o provozu na pozemních komunikacích, pokud se nejedná o soukromý pozemek. takže zákon na ní platí taktéž. To že tam poldové nejezdí ještě neznamená, že tam nemůžou. Pokud je polňačka zanesena v katastru, taktéž se jedná o účelovou komunikaci a nehody se tam řeší( taky jiné problémy ).
jedna věc je jestli policajti jednali zcela podle zákona, druhá věc je oni (prý) mají mapy kde jsou zakreslené cesty a je rozhodující zda je tam ta cesta zapsaná. A je jedno jak je to na katastru.