Vlekem bez SPZ legálně po silnicích

vleky, káry, vozíky, návěsy, cisterny, vyvážečky, hnojáky, ...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
bulanek88
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlekem bez SPZ legálně po silnicích

#136 Nový příspěvek od bulanek88 »

pavel sk píše:U nas pred dvomi rokmi na zaklade takehoto osvedcenia stavali na riadne SPZ....
Díky za odpověď, tohle mě zajímá, ale raději bych si byl jistý, jak je to v ČR.

Před jedenácti lety, když jsem vyřizoval doklady na RSa, tak na mě na odboru dopravy kukali jak na magora, že to nikdy čísla nemělo atd. a když jsem jim řekl, ať mi to teda napíšou na papír a daji na to razítko a podpis, tak najednou vyčarovali malý a velký osvědčení a všechno šlo, jenže to jsem měl v ruce komplet popis jak to vyřídit, se všema připravenejma dokumentama.

Tady jsem dohledal jenom
Zákon č. 56/2001 Sb. § 79
(2) Povinné registraci nepodléhá pracovní stroj přípojný, který je účelově a technicky určen pro práce v zemědělství; toto vozidlo však lze registrovat na žádost jeho vlastníka.
(3) Pro zvláštní vozidla nepodléhající registraci vozidel v registru silničních vozidel vydá výrobce technické osvědčení zvláštního vozidla. Pro zvláštní vozidla registrovaná v registru silničních vozidel vydá výrobce technický průkaz zvláštního vozidla.

Ale už jsem nikde nenašel žádnej paragraf, jestli jsou tyhle starý TO ještě platný, nebo se museji nahradit těma novýma s kolkem.

A co se týče tý přestavby, vím že je to blbý, ale když sundám z pětituny sajtny, abych se mi vešly dvě řady, nebo nasadím províšení na obilí, tak už jsem taky změnil účel a vystavuju se úplně stejnýmu postihu. To bych nemohl dělat vůbec nic. Jde mi jen o to, aby když mě zastaví nějakej praštěnej chránič (což už se mi jednou stalo a ještě chtěl, abych mu poděkoval, že mi to dal jen za 2000), tak abych mu mohl něčim legálně zamávat před xichtem a nestál jen jako zmoklá slepice se zelenou kartou.

chuck77

#137 Nový příspěvek od chuck77 »

Směřuješ k tomu, že sám sebe přesvědčíš, že to je vlastně cajk a jde to....tož happy journey :)
Teď, teď, teď tu byl. Museli jste se potkat.

red.bill

#138 Nový příspěvek od red.bill »

Ale nepovídej, nástavky jsou normální součást vleku a kromě výšky tím nic neměníš, stále je to sklopka jen si zvětšil objem korby... Jak píše kolega ty jen hledáš jak sám sebe přesvědčit, že si vlastně nic neudělal a všechno je v pořádku ikdyž kromě oje a nápravy nic původního nezůstalo... Tedy nemůžeš ani šermovat tím osvědčením, respektive můžeš ale může se ti to vymstít.

LOJZEK92

#139 Nový příspěvek od LOJZEK92 »

Docela se mi tyto diskuze líbí. Přesto že jsem jich přečetl mraky,pořád mě udivuje,jak se někdo snaží na cestě porovozovat něco,co prostě provozovat nejde. Jakoby si někteří nechtěli připustit co je dnes realita,která se prostě nezmění. Jsou dvě možnosti. Buďto jednoduše legálně,nebo si něco nalhávat. Dám příklad,např. diskutované přívěsy PAJ.Pokud to má někdo přetypované na trak. přívěs v TP a má SPZ ,potom budiž. Ale takové hovadiny,že to má štítek,nebo že je to pojištené,nebo je to v nějaké kategorii,co může být bez SPZ,tak to může být také. Ale jen v případě že se nic nestane a narazíte na policajta,který mávne rukou. Ale jenom sebemenší malér,tak je to jednoduše v hajzlu. Pojišťovna,která to ráda pojistí, protože jste jednoduše úlovek, okamžitě od toho dává ruce pryč a udá x důvodů proč. Bude mít 100%ní pravdu. V ten moment jste na tom horši než špatně. Není odvolání. Doba je jednoduše taková, že to může sem tam proběhnout dobře a člověka to jaksi uklidní.To vše platí do maléru,kde o něco půjde. A nějaké- jestli můžu použít tyto papíry na to,nebo ono a rady že je to v pohodě a není co řešit- jsou ûplně k hovnu. Veškeré uklidňování plati jen -než se ....... Proto bych se asi nesnažil zbytečně spekulovat a jezdil jako drtivá většina z nás ,,snad to nějak dopadne". V případě že to jednou nedopadne dobře a půjde se do detajlu,můžou být ty ,,origo"papíry spíš na přítěž. A bude hůř.

chuck77

#140 Nový příspěvek od chuck77 »

S tím PAJem souhlas...bohužel to je realita....cca před 4roky, když sem ho sháněl a měl inzerát tak mi nějakej kousek od Plzně volal a že ho má a že na štítek to přihlásím - SPZ to samozřejmě nemělo....no tak sem mu řekl že O.K., ať mi to dostane na SPZ on a já že mu za to zaplatím a najednou neměl čas a vlastně ouředníci sou lempli co tomu nerozumí a že to musí jít a ať si to přihlásím sám a že je to v poho...jinejma slovama: nejde to, jen tendle ulhanej krypl by mi lhal a lhal a hlavně abych vysolil prachy...…...tak to chodí.....

poulm

#141 Nový příspěvek od poulm »

LOJZEK92: souhlas, je to tak,bohužel doba se mění,už to není jak před 30ti lety, kdy se ani s traktorem nemuselo jezdit na STK, a obávám se že bude mnohem hůř. Vím, která bije, hned za barákem mám silnici první třídy plnou kamionů táhnoucí na Polsko a abych vyjel z baráku,tak musím mezi ně, takže těžký adrenalin a mít něco co na silnice legálně nepatří je cesta do pekla. Nejraději bych se odstěhoval někam na konec světa, kde končí silnice na nějaké stavení s 1000ha okolo a tam si vesele jezdit s čím chci a systému ukazovat prostředníček. Bohužel to zatím nejde :-(

bulanek88:
také jsem před časem uvažoval pořídit si podvozek z horalu s tandemovou nápravou a používat to jako plato na všechno, ale jsem rád, že jsem to neudělal, bohužel jak je psané výš, není to kosher nepatří to na silnici, to je jako rozřezat fekál podél na půl a vozit v tom obilí nebo písek a tvářit se, že je to tak vše dobře. Samozřejmě záleží kde s tím jezdíte,jestli to máte jenom někde kolem statku a bydlíte někde kde končí silnice 3.třídy,tak je to něco jiného.
Jinak Technická osvědčení jsou stále platná, od r.2001 mají povinnost registrace nově vyrobené samojízdné pracovní stroje a i nějaké tažené, ty starší vyrobené před r. 2001 mají možnost dodatečné registrace, která platí stále,někdo toho využil,někdo ne,proto stále jezdí fekály a horaly s technickým osvědčením i se SPZ.
Jinak v zákoně je povinnost mít od každého stroje, se kterým jedu po silnici, mít Technické osvědčení,bohužel jej policisté nikdy nevyžadovali,tak je lidi přestali s sebou vozit a časem se poztráceli, ale už se to také prudce mění a začínají být lépe vyškolení.
Další level jsou veškeré bazarové vergly dovezené ze zahraničí, téměř žádný není homologovaný pro provoz na českých pozemních komunikacích a nemají žádné Technické osvědčení a to je taky stále kvasící problém, který leckomu nedochází, ale to už je zase na jiné povídání.
Dál se už musíte rozhodnout sám,zda jezdit s tím podvozkem z horalu nebo ne. Znám hodně kamarádů zemědělců co s tím takto jezdí, ale je to vše stylem každý strůjce štěstí svého. Osobně už raději pokukuji po nějakém dlouhém nákladním valníku na malých kolech a ten následně přetypovat na traktorový a hotovo. Jasně,bude to něco stát, ale bude to vše OK a i nosnost bude o hodně větší něž ten rezavý rám z horalu.

Nic moc lepšího se už tady asi nedozvíte.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

sita

#142 Nový příspěvek od sita »

redbil, chuck, poulm: Dobra prace chlapi. Poradek musi byt, tak je to spravny, tak to ma byt. Konec hlaseni pro ty, co umi cist mezi radky :vysmech:

chuck77

#143 Nový příspěvek od chuck77 »

Díky za to, že si nás tři ocenil :friends: ….ani nevíš, jak si toho vážím a přímo na řádku a ne mezi nima :)

oco13

#144 Nový příspěvek od oco13 »

Aspoň že toto riešia na Slovensku F značky- aj keď teraz aj tie sú v prdeli :smich: STKčky zatvorili.

chuck77

#145 Nový příspěvek od chuck77 »

howk :)

oco13

#146 Nový příspěvek od oco13 »

Howgh - píš spisovne indiansky - Vinetou sa v hrobe obracia :vztek:

chuck77

#147 Nový příspěvek od chuck77 »

ten leží na Rybaně a ne někde na krchově-cintoríně :)

chuck77

#148 Nový příspěvek od chuck77 »

Restart toho death thématu: protlačil to někdo z vás hovnocuc z Reichu přes dopravku a vydali mu žlutou cedulku????

zetorak jirka

#149 Nový příspěvek od zetorak jirka »

jo , podařilo se mi to, fekál z agrobazaru, dotaženej z německa a už mám na něm SPZ. bylo to trochu náročnější, ale zadařilo se.

poulm

#150 Nový příspěvek od poulm »

chck77: všechno jde, bohužel běžný ovčan nemá šanci se vyznat v tom bludišti zákonů ;-)
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Odpovědět

Zpět na „Dopravní technika“