drtič

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
ivo
Kontaktovat uživatele:

drtič

#1 Nový příspěvek od ivo »

Dělal ho otec je na principu firmy rojek . zatím ve vývoji
Jsou tam dva čtyřhrany o rozměrech 60x60x250 na nich je 8 kudel upravený z řezačky mám zato z 220 Kola by měly být z převodovky ze škrabáku. Délka štěpky je 8 cm a průměr 13 cm ale záleží na tom jestli je to suché nebo mokré.
Přílohy
P2170584 [800x600].JPG
P2170586 [800x600].JPG
P4080694 [800x600].JPG
P4080692 [800x600].JPG
P2170582 [800x600].JPG

adam125
Kontaktovat uživatele:

Re: drtič

#2 Nový příspěvek od adam125 »

Moc pěkne 8) jake tam maš ty učka a kolik ty hřidele maji asi otaček?

Pavel M461
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od Pavel M461 »

pěkný.. 8)
kolik práce vám tan u toho 3bodu dalo stočit to U?? :shock:
Když tì všechno zradilo, ...... .
Pomùže ti K L A D I V O !!!!! :-D

ivo
Kontaktovat uživatele:

#4 Nový příspěvek od ivo »

adam125 píše:Moc pěkne 8) jake tam maš ty učka a kolik ty hřidele maji asi otaček?
Ty účka budu muset změřit ale ten převod by měl být 1:3 a točím to na minimální volno běh 540.
Pavel M461 píše:pěkný.. 8)
kolik práce vám tan u toho 3bodu dalo stočit to U?? :shock:
To účko je ze železničního mostu který vzala voda. No a tak dlouho se válelo doma až se našlo místo.

Zetor

#5 Nový příspěvek od Zetor »

Mám taky takovou malou otázečku,jaký průměr hřídele mají ty čtyřhrany v ložiscích?A ještě jak daleko jsou od sebe ty čtyřhrané hřídele na středy?Jinak se mě to moc líbí-ta jednoduchost a efekt je neuvěřitelný,štěpkovaný průměr 13cm :shock:
Zetor that's life...
Malotraktor 4x2 domácí výroby - zatím ve vývoji
Vilém :-)

adam125
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od adam125 »

Tak hřidele budou od sebe tolik, kolik ti to dovoli ozubena kola, ale fakt se mi to libi.
Tež mam dotaz, kdybych to dělal na elektropohon kolik to tak odhadem potřebuje kW, dejmetomu že motor mam 1500ot/min, převod 1:7,5 na nejakych 200ot/min jak pišeš a kolik tak kW?
Diky

Zetor

#7 Nový příspěvek od Zetor »

Jj to je mi jasné,ale chtěl jsem mít představu kolik je mezi těmi čtyřhrany místa.
Zetor that's life...

ivo
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od ivo »

Čep hřídele je stočený asi na 45 mm a na středy hřídelí je to asi 160 mm.
A průměr štěpky se mění podle toho jak je drcený materiál houževnatý .

Táta si myslí že na těch 1500 ot min by měl být motor 3 a více kw.
Originál rojek tam má 2,2 kw při 2800 ot min a hřídele mají zhruba asi 80 až 100 ot min.

Zetor

#9 Nový příspěvek od Zetor »

Díky za odpověď a přidej prosím fotky ze strany kam se nasazuje kardan a ještě uložení ložisek (domečky).A pokud se nepletu tak když to točíš na 540 ot./min. na volnoběh tak se to točí pomaleji,protože traktor má 540 ot./min. na výv.hříd. na plnej plyn (2200 ot./min. na motoru).
Zetor that's life...

sekalsemmalo

#10 Nový příspěvek od sekalsemmalo »

ahoj,teda ja vam tak zavidim,ze mate svuj drtic.ja po nem tak touzim.porad si tady neco kreslim.jenom nemam obrabeci stroje,tak to vymyslim jako svarenec.osa prumer 45 ,dve priruby s dirou 45 a mezi ne navarit po 120 st. plochace 10x30 jako drzaky nozu. ...... oz.kola a domky koupit . drazku pro pero a zapichy nekomu zadat.asi mi to pri vareni uhne. tak co radite???pustit se takle do toho, nebo sakra koupit original nozovou hlavu za 45 tis. nebo uz tady nakej frezar a soustruznik rozjel ilegalni vyrobu nozovych hrideli? prevodovku s 4kW motorem mam.
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí

Zetor

#11 Nový příspěvek od Zetor »

Myslím,že by to tak šlo jen bys musel dávat pozor,aby byly ty plocháče rovnoběžně s osou a aby se ti nějak ,,nezvrtly,, aby se ti ty nože potkávali potom až budou válce proti sobě.

Zajímal by mě názor všech kteří mají zkušenosti se štěpkováním.Vyplatí se to (když nepočítám materiál na výrobu štěpkovače)?Je lepší to udělat na el.energii nebo na výv. hřídel traktoru (tak jak to má ivo)?Jak dlouho to vydrží v kotli ( velké štěpky třeba dlouhé 10 cm a průměr 6 cm)?Stojí ta práce s tím za to?Nebo je lepší uříznout ,,kus dřeva,, a tohle naházet v lese na oheň?
Zetor that's life...

Zetor

#12 Nový příspěvek od Zetor »

Zajímal by mě názor všech kteří mají zkušenosti se štěpkováním.Vyplatí se to (když nepočítám materiál na výrobu štěpkovače)?Je lepší to udělat na el.energii nebo na výv. hřídel traktoru (tak jak to má ivo)?Jak dlouho to vydrží v kotli ( velké štěpky třeba dlouhé 10 cm a průměr 6 cm)?Stojí ta práce s tím za to?Nebo je lepší uříznout ,,kus dřeva,, a tohle naházet v lese na oheň?
Zetor that's life...

sekalsemmalo

#13 Nový příspěvek od sekalsemmalo »

je ,me by se to tak vyplatilo,jenom ten drtic nemam.ted tady v obci delali prorezavku pod vedenim a spalili to na hromade.na takovy kseftiky se napichnout,nechat si prorezavku zaplatit a pak to nadrceny drevo nabidnout za rozumnej peniz lidem a kdyby to nechteli tak to spalit sam.nemuze se nic podelat.jesterku za traktor mam,big vaky vim kde sehnat,jenom ten drtic a chut do prace......
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí

Papin

#14 Nový příspěvek od Papin »

No já bych řekl, že se to vyplatí. Pokud Ti nevadí práce a trochu spotřebované nafty.Jestli si štěpkovač dokážeš vyrobit nebo ho koupíš je na tobě, ale určitě narazíš na problém jak naštěpkovaný materiál uskladnit. Pod plachtou to není ono. Hned navlhne a začne plesnivět. Takže postavit pořádný přístřešek, to stojí taky peníze. Nemůžu přesně vyčíslit jestli se to vyplatí nebo ne, ale už druhou zimu nekupuju uhlí. Topím štěpkou a pořádnýma špalkama. Topit jenom štěpku si nedokážu představit.To bych jí musel mít celý vagón a nějak to zautomatizovat. Ale zase máš v lese rychle uklizeno a ještě se ohřeješ.
Myslím, že výhodnější je pohon od traktoru, protože štěpkuješ přímo na místě. Vozit větve domů příjde moc draho. No záleží na vzdálenosti.
Postupem času se to určitě vyplatí, vzhledem k cenám plynu a uhlí.

ota

#15 Nový příspěvek od ota »

Jednou jsem byl na výstavě a tam byl Rojek se šťěpkovačem. Předvedli mi to, hrozně se mi to líbilo. Uplně stejný jako má ivo. Otáčky hřídelí 180 ot/min, elektromotor, nebo spalovací motor, startování jako motorovka. Někde mám prospekt, ale už nevím kde. Jo vzdálenost nožů od sebe ( to jak se potkávají ostřím ) měli 1 mm. To aby se ty nože náhodou nepotkaly a nekously do sebe. Jinak tady v lese povídal švára že je prořezávky tolik, že bych ji ani nezdělal. Prořezávaji a nechávaj ležet, i 15 cm průměr. Naposledy dělal 3 ha a všechno tam je. Nejhorší by na tom bylo, kde to sušit a skladovat, protože mokrý by to hnilo, a prd hořelo.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“