Štípačka za auto
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Štípačka za auto
Dobrý den
Před časem sem řešil stavbu štípačky .Požadavky byly různé ale ve finále už nebudu nic měnit .
Pohon
1x Elektromotor 2,2kw
1x Benzínový motor 3,5 hp
2x čerpadlo
3x pístnice 110 cm výsun 90 cm
1x starej vozejk za auto
1x 2 páčkovej rozvaděč
1x olejová nádrž v3s ( pravděpodobně )
pár kg železa
Nemám to hotové protože to dělám po večerech - Ale zásadní myšlenka byla aby to bylo pojízdné , a aby to mělo benzínový motor - Nemám traktůrek
Posuv klínu ( abych mohl regulovat dle délky polen ) pístnice na klínu 2x ( bohužel jsem nesehnal 1 bytelnou )
Doplním později fotky ještě toho zbývá moc
Před časem sem řešil stavbu štípačky .Požadavky byly různé ale ve finále už nebudu nic měnit .
Pohon
1x Elektromotor 2,2kw
1x Benzínový motor 3,5 hp
2x čerpadlo
3x pístnice 110 cm výsun 90 cm
1x starej vozejk za auto
1x 2 páčkovej rozvaděč
1x olejová nádrž v3s ( pravděpodobně )
pár kg železa
Nemám to hotové protože to dělám po večerech - Ale zásadní myšlenka byla aby to bylo pojízdné , a aby to mělo benzínový motor - Nemám traktůrek
Posuv klínu ( abych mohl regulovat dle délky polen ) pístnice na klínu 2x ( bohužel jsem nesehnal 1 bytelnou )
Doplním později fotky ještě toho zbývá moc
Naposledy upravil(a) StenliH dne stř bře 02, 2011 1:57 am, celkem upraveno 1 x.
Re: Štípačka za auto
Ahoj, aký majú priemer tie valce, a aké sú rozmery toho klinu, to už nemusíš používať ani motorovú pílu, ale rovno cvakať drevo na dĺžku. Len tá spodná platňa bude potrebovať spevniť.
- olin
Jak dlouhý polena to pobere? S jakým počítáš průměrem kulatiny?
Dejte mi na to pár lidí a já to udělám.....
PRSKAVEC
PRSKAVEC
Ahoj
Průměr vnitřních pístů je 70 takže není to žádná sláva ale pístnice sem nechal protáhnout honovací hlavou / koupil sem kompletně nové těsnění a udělal GO . Taky jsem bohužel musel koupit tyče 35 průměr a nechat na soustruhu upravit , staré byly KO koroze
Délka polen bude velká . Základní stožár má 280 cm pístnice 110 + klín + výsun 90 takže by tam mělo vejít cca 130 ale počítal jsem na metrovky +/- řežu v lese metry ale ať je malá rezerva .
Klín je docela široký šířka nože 30 výška nože 25 a ve vrchu 15 dole sem jako nůž navařil 3 prsty z obracáku . zabrousil a zakalil .
Nejsem žádný stavitel , vím že jsem to dimenzoval zbytečně moc ale železo bylo k mání zdarma takový
Nebude to mít super sílu / motory slabší ale tak já to opravdu skládám z dílů co se válely - doma snad jen benzínový motor sem koupil nový .
Spodní základna je už zpevněná , a čekám na soustružníka než dodá řemenici pro benz. motor .
Koncem týdne udělám test - a určitě napíšu + dodám fotky jak se to chová . Podle mě to bude ok protože jsem kopíroval z větší části funkční stroj tchána nesený za traktorem jenže tchán má krásnou masivní pístnici takže je samozřejmý kdo to bude mít lepší .
Dal jsem sem fotky protože jsem pátral po benzínových štípačích a moc informací není . / možná to pro někoho bude inspirace .
Průměr vnitřních pístů je 70 takže není to žádná sláva ale pístnice sem nechal protáhnout honovací hlavou / koupil sem kompletně nové těsnění a udělal GO . Taky jsem bohužel musel koupit tyče 35 průměr a nechat na soustruhu upravit , staré byly KO koroze
Délka polen bude velká . Základní stožár má 280 cm pístnice 110 + klín + výsun 90 takže by tam mělo vejít cca 130 ale počítal jsem na metrovky +/- řežu v lese metry ale ať je malá rezerva .
Klín je docela široký šířka nože 30 výška nože 25 a ve vrchu 15 dole sem jako nůž navařil 3 prsty z obracáku . zabrousil a zakalil .
Nejsem žádný stavitel , vím že jsem to dimenzoval zbytečně moc ale železo bylo k mání zdarma takový
Nebude to mít super sílu / motory slabší ale tak já to opravdu skládám z dílů co se válely - doma snad jen benzínový motor sem koupil nový .
Spodní základna je už zpevněná , a čekám na soustružníka než dodá řemenici pro benz. motor .
Koncem týdne udělám test - a určitě napíšu + dodám fotky jak se to chová . Podle mě to bude ok protože jsem kopíroval z větší části funkční stroj tchána nesený za traktorem jenže tchán má krásnou masivní pístnici takže je samozřejmý kdo to bude mít lepší .
Dal jsem sem fotky protože jsem pátral po benzínových štípačích a moc informací není . / možná to pro někoho bude inspirace .
jestli dobře koukám, tak tě musím trošku zklamat. tenhle motor nemá v klikové skříni žádné pořádné ložisko, takže klikovou hřídel nemůžeš namáhat radiálním tahem, jinak to jde celkem rychle do háje. musíš mezi řemenici a motor dát mezikus s ložiskyStenliH píše: .... a čekám na soustružníka než dodá řemenici pro benz. motor .
Díky za radu dám tam ložisko a na straně čerpadla sou 2 zapuzdřené takže by to mělo být vpohodě . Opravdu děkuji za každý postřeh jak jsem již psal nejsem žádný stavitel a velmi rád uvítam rady nápady a kritiku na stroj .
Ještě bacha na ten benzínový motor. Pokud je ze sekačky tak nemá setrvačník a při zátěži bude klepat a praskne klika!!! Kdysi jsem to už řešil.
- milanko25
O motore s kosačky som tu čital aj ja ze maju lahky zotrvačnik ze to je vyvazovane nožom /ak som to dobre pochopil/ ja som chcel s kosačkoveho motoru robit malu frezu na sneh ale potom som od toho upustil.Mozno by sa dal vyrobit iny tazky zotrvačnik. Co vy nato? Ale hmotnost neviem ako by sa to dalo vypočitat.
Taky jsem bohužel musel koupit tyče 35 průměr a nechat na soustruhu upravit , staré byly KO koroze
Kde jsi ty tyče sehnal, jsou chromované a jaká je cena?
Dík
Kde jsi ty tyče sehnal, jsou chromované a jaká je cena?
Dík
Ahoj Tyče sem koupil tady http://www.hydraulics.cz/cz/kontakty zavolal jsem pak mail zasobovani@hydraulics.cz
Cena tuším 740kč metr chromované pístní tyče .
Tyče pošlou kurýrem domů ( ja byl osobně mám to nedaleko ) .
Cena tuším 740kč metr chromované pístní tyče .
Tyče pošlou kurýrem domů ( ja byl osobně mám to nedaleko ) .
Naposledy upravil(a) StenliH dne úte črc 06, 2010 11:26 pm, celkem upraveno 1 x.
Dobrý den máte pravdu motor z kosačky potřebuje pro ideální provoz - setrvačník co mám vyzkoušeno stačí mu být v tahu / on si sám reguluje ty své předepsané otáčky . Takže jsem zkusil prvně nastartovat bez řemenice a zatížení nastartoval jsem bez problému . ale chod motoru byl dost chaotický sám si snažil přidat ubrat . A tak jsem na hřídel nasadil řemenici a už běžel i startoval na 1ku . / řemenici považuju za setrvačník dostatečný .milanko25 píše:O motore s kosačky som tu čital aj ja ze maju lahky zotrvačnik ze to je vyvazovane nožom /ak som to dobre pochopil/ ja som chcel s kosačkoveho motoru robit malu frezu na sneh ale potom som od toho upustil.Mozno by sa dal vyrobit iny tazky zotrvačnik. Co vy nato? Ale hmotnost neviem ako by sa to dalo vypočitat.
Takže si myslím že sněžná fréza no problém .
Já sem motor koupil nový z aukra za 2200 . ale dost slabý 3,7 Hp / ale pro čerpadlo OK . http://www.aukro.cz/item1102685453_moto ... ratis.html ...
Ahoj, pri tlaku čerpadla 16 MPa mi štiepací tlak na Tvojej štiepačke vychádza okolo 12 t., čo je podľa mňa dostatočný. Ja mam okolo 15t. Ale dúfam že dáš nejaké zaistenie polohy vrchného uchytenia valcov, v opačnom prípade bude zdvíhací valec značne namáhaný a tlaky v ňom riadne pôjdu hore. Takže hodne zdaru, nech slúži a som zvedavý na finálne fotografie.
Pre záujemcov o piestne tyče zo Slovenska, ja som kupoval piestnu tyč na tejto adrese http://www.novotec.sk/ , http://www.novotec.sk/web/katalog_sk.html , su tam katalógy všetkých výrobkov a príslušenstva k valcom. Piestna tyč v priemere 25 mm a dĺžka 360 ma vyšla na 5 €.
Pre záujemcov o piestne tyče zo Slovenska, ja som kupoval piestnu tyč na tejto adrese http://www.novotec.sk/ , http://www.novotec.sk/web/katalog_sk.html , su tam katalógy všetkých výrobkov a príslušenstva k valcom. Piestna tyč v priemere 25 mm a dĺžka 360 ma vyšla na 5 €.
Dneska poslední fotky před dokončením
Sekačkovou hřídel umístím na ložisko ( soustružník měl už řemenici hotovou a měl z následných úprav fakt moc radost
Příště dodám fotky + video a opravím finální parametry .
Děkuju všem za názory + rady . Stenli
Sekačkovou hřídel umístím na ložisko ( soustružník měl už řemenici hotovou a měl z následných úprav fakt moc radost
Příště dodám fotky + video a opravím finální parametry .
Děkuju všem za názory + rady . Stenli
Naposledy upravil(a) StenliH dne stř bře 02, 2011 2:02 am, celkem upraveno 1 x.
Dobrý den .
Potřeboval bych poradit s čerpadlem - Benzínový motor má 3,7 Hp a čerpadlo jsem použil DDR Orsta hydraulik TGL 10859 A16
Poměr řemenic sem dal na cca 1200 ot/ min +/- ( bohužel to nepracuje ani málo dobře ) motor dostává moc zabrat . Je to čerpadlo moc silné proti slabému motoru nebo změnit poměr otáček na řemenici ? . Budu vděčný za každou radu .
Elektromotor 2,2 kw + čerpadlo jiné maká ale skvěle .. / viz
Děkuji Stenli .
Potřeboval bych poradit s čerpadlem - Benzínový motor má 3,7 Hp a čerpadlo jsem použil DDR Orsta hydraulik TGL 10859 A16
Poměr řemenic sem dal na cca 1200 ot/ min +/- ( bohužel to nepracuje ani málo dobře ) motor dostává moc zabrat . Je to čerpadlo moc silné proti slabému motoru nebo změnit poměr otáček na řemenici ? . Budu vděčný za každou radu .
Elektromotor 2,2 kw + čerpadlo jiné maká ale skvěle .. / viz
Děkuji Stenli .
Naposledy upravil(a) StenliH dne stř bře 02, 2011 2:26 am, celkem upraveno 1 x.
- xbedla
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, a i podle toho co sem vyčetl v ostatních vláknech, že ten motor je na to prostě slabý - čerpadlo 16l/min, tlak nevím, asi 16MPa.. motor 3,7HP jsou necelé 3kW a to je taky maximální výkon, ne trvalý. Navíc elektromotor snese ve špičkách přetížení, ten benziňák bez setrváku se spíš zastaví. Já teď taky stavím štípač a na čerpadlo 22l/min a 20MPa dávám elektromotor 5,5kW.
Pokud u toho chceš ten benziňák nechat, tak bych leda zkusil vymyslet pořádný setrvačník. Na tom videu to maká docela dobře, jenom ten rozvaděč neni zrovna po ruce. Dala by se používat i na ležačku?
Pokud u toho chceš ten benziňák nechat, tak bych leda zkusil vymyslet pořádný setrvačník. Na tom videu to maká docela dobře, jenom ten rozvaděč neni zrovna po ruce. Dala by se používat i na ležačku?