Hydraulický rovaděč na štípačku - prosím o radu
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hydraulický rovaděč na štípačku - prosím o radu
Já bych to maličko upřesnil. Rozvaděč sám o sobě to vypnutí pístu v dorazu neumí - ani ten štípačkovej ne. ALE řeší se to mechanickým dorazem na pohyblivé části štípačky, a to UMÍ i ten běžnej typ, jen jinak - doraz musí ovládat páčku, ne přímo šoupátko (jak to je u štípačkového speciálu) .
Cena za ten jednosekční neni zase tak běžná (je běžná u značkových rozvaděčů). Hydroma prodává 3 sekční HC M45 za necelé 3 tisíce . Za provedení s HPCO je nějaký příplatek + cena speciální zátky, ale nemělo by to vyšplhat ani zdaleka na tuhle cenu. Jednosekční rozvaděč s HPCO bych kdyžtak spíš koupil na Bazoši v ceně kolem 1500,- Kč Ale jak jsem už napsal, koupil bych úplně obyčejnej dvojsekční + přiměřeně silnou pružinu (pokud se bojíš, v katalogu bude uvedená ovládací síla, takže se dá vybrat pružina správných parametrů), a doraz musíš řešit i u štípačkového speciálu. Pravda ale je, že drtivá většina lidí opravdu dřív nebo později chce tu funkci zrychlení, protože metr výsuvu pístu opravdu chvilku trvá Pokud ale už máš rychlost pohybu pístu vyzkoušenou, a opravdu ti nevadí že je zoufale pomalá, nic proti . Pak ti opravdu stačí dvojsekční úplně obyčejnej rozvaděč za cca 2-2,5 tisíce z Bazoše a pružina Při výběru pružiny se můžeš orientačně řídit tím, jestli jí relativně snadno roztáhneš rukou. pokud ano, je dost slabá aby rozvaděči nevadila. Neměla by ale jít vysloveně zlehka, bez odporu, protože ani páčka rozvaděče nejde úplně snadno - což asi víš Přesnou sílu pak snadno doladíš třeba posuvným úchytem na páčce - posunutím blíž k rozvaděči klesne síla působící na šoupátko. Začneš někde dole a budeš posouvat nahoru až bude pružina páčku spolehlivě tahat i při tlakovém zatížení rozvaděče, pak přidáš 1cm a fertig. Kdyby se později ukázalo že to je málo, posuneš jí o centimetr vejš Je dobré použít raději delší pružinu, aby tak rychle nerostla progresivita její síly Takových 15-20cm v neroztaženém stavu by mělo být OK
Cena za ten jednosekční neni zase tak běžná (je běžná u značkových rozvaděčů). Hydroma prodává 3 sekční HC M45 za necelé 3 tisíce . Za provedení s HPCO je nějaký příplatek + cena speciální zátky, ale nemělo by to vyšplhat ani zdaleka na tuhle cenu. Jednosekční rozvaděč s HPCO bych kdyžtak spíš koupil na Bazoši v ceně kolem 1500,- Kč Ale jak jsem už napsal, koupil bych úplně obyčejnej dvojsekční + přiměřeně silnou pružinu (pokud se bojíš, v katalogu bude uvedená ovládací síla, takže se dá vybrat pružina správných parametrů), a doraz musíš řešit i u štípačkového speciálu. Pravda ale je, že drtivá většina lidí opravdu dřív nebo později chce tu funkci zrychlení, protože metr výsuvu pístu opravdu chvilku trvá Pokud ale už máš rychlost pohybu pístu vyzkoušenou, a opravdu ti nevadí že je zoufale pomalá, nic proti . Pak ti opravdu stačí dvojsekční úplně obyčejnej rozvaděč za cca 2-2,5 tisíce z Bazoše a pružina Při výběru pružiny se můžeš orientačně řídit tím, jestli jí relativně snadno roztáhneš rukou. pokud ano, je dost slabá aby rozvaděči nevadila. Neměla by ale jít vysloveně zlehka, bez odporu, protože ani páčka rozvaděče nejde úplně snadno - což asi víš Přesnou sílu pak snadno doladíš třeba posuvným úchytem na páčce - posunutím blíž k rozvaděči klesne síla působící na šoupátko. Začneš někde dole a budeš posouvat nahoru až bude pružina páčku spolehlivě tahat i při tlakovém zatížení rozvaděče, pak přidáš 1cm a fertig. Kdyby se později ukázalo že to je málo, posuneš jí o centimetr vejš Je dobré použít raději delší pružinu, aby tak rychle nerostla progresivita její síly Takových 15-20cm v neroztaženém stavu by mělo být OK
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Je to úplně jedno. Rozvaděč je (s nadsázkou) jen kohoutek co pouští olej do pístů. Je úplně jedno jestli máš v baráku kohoutky od jednoho výrobce nebo od 10ti Důležité je jen to, aby oba byly nastavené na správný tlak a dimenzované dostatečně na průtok (větší nevadí, menší ano. Základ je většinou 40 litrů, pak 80 atd).Nokia píše:ITS píše:To si představuješ moc snadno.
1) Zmáčknu páčku a jedu dolů - štípám .......ano, to jde
2) Pustím páčku a jedu nahoru ..... ano to jde
3) Píst dojede nahoru, narazí na konec válce a olej začne protékat pojišťovákem - to nejde !!!!!
Proč to nejde ?--- UVAŘÍŠ OLEJ. Něco ten rozvaděč musí v horní poloze VYPNOUT.
A ještě - tvé hrdinné vyhlašování, že by ti nevadilo, že píst jede stejně pomalu při štípání i při rozjezdu i dojezdu.
Množství lidí na tomto fóru, kteří již štípačky měli, velmi rychle došli na to, že je to pakárna a rádi přešli na "štípačkový rozváděč". Proto ti (snad) všichni radíme - jen ten a žádný jiný.
A cena toho jednosekčního - ta je normální. Ten štípačkový ten je za akční cenu.
Určitě, mluví ze mě absolutní nezkušenost s těmito hydr. věcmi.
No a je rozumné kombinovat dva druhy rozvaděčů od jiných výrobců ?
Myslím tím že na štípání použít ten speciální štípačkový od Buchers a ten jednosekční na zvedání
špalků dát třeba levnějšího Bulhara s tím HPCO vývodem ?
Aha, tak já se celou dobu domnívám, že ten štípačkovej speciální rozvaděč umí sám píst v zasunuté poloze vypnout bez jakéhokoliv dodatečného dorazu.
Jaký je tedy rozdíl mezi HDM 140 a HDM14019VM14K08RZF232L ?
Jaký je tedy rozdíl mezi HDM 140 a HDM14019VM14K08RZF232L ?
Prosím - podívej se na tohle video od našeho kolegy Harijaro http://old.stream.cz/uservideo/794184-stiepanie-dreva
Je tam ten štípačkový rozvaděč. Ta březová polena jedou na rychlý posuv. Někde tam má videa, kde zahlédneš i pomalý posuv u polen vyžadujících velkou sílu. Na štípacím klínu vpravo zahlédneš i najížďku, která vrací rozvaděč v horní poloze do nuly. Ruka posunuje rozvaděč dolu - nejprve to jede rychle, pak to umí zpomalit ( větší síla) a když se to pustí vyjede to nahoru a pak to narazí na najížďku.
Je tam ten štípačkový rozvaděč. Ta březová polena jedou na rychlý posuv. Někde tam má videa, kde zahlédneš i pomalý posuv u polen vyžadujících velkou sílu. Na štípacím klínu vpravo zahlédneš i najížďku, která vrací rozvaděč v horní poloze do nuly. Ruka posunuje rozvaděč dolu - nejprve to jede rychle, pak to umí zpomalit ( větší síla) a když se to pustí vyjede to nahoru a pak to narazí na najížďku.
Jjj. Vidím to.
Já si celou dobu myslel že ten rozvaděč vypne zvýšený tlak těsně před tím než zapne pojišťovák.
Já si celou dobu myslel že ten rozvaděč vypne zvýšený tlak těsně před tím než zapne pojišťovák.
To už by bylo moc složité a vrtošivé. Proto se jde na jistotu.Nokia píše:Jjj. Vidím to.
Takže tenkus železa co má jako vypínání na klínu naráží ne do páčky, ale do šroubu co kouká z toho rozvaděče a který si tam každý dodá podle toho jak dlouhý ho potřebuje.
Je to tak ?
Je to tak ?
Teď si nejsem jist, ale myslím, že i den šroub je součástí dodávky. Je to v papírech a ty mám v práci v šuplíku.
Nevadí šroub neřeš. Děkuji všem za se mnou vyčerpávající výdrž a vysvětlení.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Ano, ITS to vysvětlil přesně. Je to ve finále fakt jedno jestli si upravíš klasiku pružinou, nebo koupíš speciál. Oba se musí vypínat mechanickým Dorazem. Rozdíl je jen v tom jak přesně a v tom urychlení chodu pístu. Jsou i ventily co by to uměli plně automatizovat, ale to se pak bavíme o dost vyšší ceně a složitém (pro tebe) zapojení . Ale že bys koupil rozvaděč za 3000,-, kterej by měl snímání tlaku, automatické přepínací ventily a vypínání v dojezdu, to fakt ne Řešit to jde, ale ne formou jednoho ručního rozvaděče.
Kluci, děkuji že jste do mě nahustili všechny potřebné informace.
Terablicku myslím že ani ta pružinka není špatný nápad jediné tedy její minus je to že se píst bude vracet a najíždět pomaleji když tam bude jen ten klasický rozvaděč.
Ještě jednou Vám oběma moc děkuji.
Nějak to teď musím "rozštípnout" kterou cestou jít.
Děkuji.
Terablicku myslím že ani ta pružinka není špatný nápad jediné tedy její minus je to že se píst bude vracet a najíždět pomaleji když tam bude jen ten klasický rozvaděč.
Ještě jednou Vám oběma moc děkuji.
Nějak to teď musím "rozštípnout" kterou cestou jít.
Děkuji.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to je jediný faktický rozdíl . Ale nepotřebuješ pak nic víc než úplně obyčejnej dvojsekční rozvaděč Jsou i způsoby jak chod pístu zrychlit jinak - bez speciálního rozvaděče, ale tím tě nehodlám vůbec mást - bylo by to patrně pro tebe moc složité...
Složité věci s tou Vaší hydraulikou raději ne.Terablick píše:Ano, to je jediný faktický rozdíl . Ale nepotřebuješ pak nic víc než úplně obyčejnej dvojsekční rozvaděč Jsou i způsoby jak chod pístu zrychlit jinak - bez speciálního rozvaděče, ale tím tě nehodlám vůbec mást - bylo by to patrně pro tebe moc složité...
Tak se s Vámi musím podělit o dnešní zážitek.
Volal jsem do Hydrocomu.
Ten pán s kterým jsem svou věc řešil měl dovolenou.
Vzal to jiný pán a kecali jsme půl hodiny o hydraulice a štípačkovém rozvaděči.
No ITS měl jsi pravdu. Doporučoval ho a chválil ho. Mám o čem přemýšlet.
Čím mě tedy na rozdíl od jeho klegy potěšil, je že se podívá po nějaké levnější variantě jednosekčního rozvaděče s HPCO.
No a čím mě docela dostal bylo to, když jsem mu říkal o šroubu do štípačkového rozvaděče který vlastně ten rozvaděč přepne do 0.Přímo řekl. "Ano, vím že to tak funguje ale je to jen náhradní řešení".
Povídal že mnohem lepší varianta je přidat na zpátečku od hlavního štípacího válce pojistný sekundární ventil, který se svede do zpátečky.
Nastaví se na 20 - 30 bar a při zasunutí pístnice jde zpátečka tím ventilem.
Stojí prý asi 400 kč.Nevím jestli to bylo s daní nebo bez.
Co myslíte nebude to lepší než na štípačku konstruovat nějaké dorazy ?
Dal jsem mu e-mail s tím že se mi ozve, tak uvidíme.
Volal jsem do Hydrocomu.
Ten pán s kterým jsem svou věc řešil měl dovolenou.
Vzal to jiný pán a kecali jsme půl hodiny o hydraulice a štípačkovém rozvaděči.
No ITS měl jsi pravdu. Doporučoval ho a chválil ho. Mám o čem přemýšlet.
Čím mě tedy na rozdíl od jeho klegy potěšil, je že se podívá po nějaké levnější variantě jednosekčního rozvaděče s HPCO.
No a čím mě docela dostal bylo to, když jsem mu říkal o šroubu do štípačkového rozvaděče který vlastně ten rozvaděč přepne do 0.Přímo řekl. "Ano, vím že to tak funguje ale je to jen náhradní řešení".
Povídal že mnohem lepší varianta je přidat na zpátečku od hlavního štípacího válce pojistný sekundární ventil, který se svede do zpátečky.
Nastaví se na 20 - 30 bar a při zasunutí pístnice jde zpátečka tím ventilem.
Stojí prý asi 400 kč.Nevím jestli to bylo s daní nebo bez.
Co myslíte nebude to lepší než na štípačku konstruovat nějaké dorazy ?
Dal jsem mu e-mail s tím že se mi ozve, tak uvidíme.