stavba diskovy stepkovac VS bubnovy

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Odpovědět
Zpráva
Autor
X-Chaos

Re: stavba diskovy stepkovac VS bubnovy

#61 Nový příspěvek od X-Chaos »

Děkuji Vám za připomínky, opravdu si vážím všech připomínek, zejména když jsou podnětné, stojí za to i zdánlivě největší blbost podrobit nějaké analýze, člověk občas objeví něco co měl na očích, ale nedokázal uchopit. Takže přesně to jsem s připomínkama udělal:

TO MARŠL: kdyby lidi dělali pořád jenom to co už je vymyšlené, tak tady teď do těch klacků mlátíme pazourkem. Zkusím něco udělat jinak, když to neklapne, tak dám vydělat kovošrotu.
Rukama to cpát nechci, ale to bude další krok. 120 koní napsal jsem, že jsem motor dostal zadarmo jinak pro mé potřeby by stačilo max 80 koní. Jensen se mi moc líbí a je inspirativní zpracování (silné materiály, kovářská práce :) ), už o poznání méně se mi líbí ta převodovka a kardany u podávacích válců. Co se týče rozeběhů, tak už jsem tady o tom psal. Co se týče vypínání, tak mi není jasné o jakých rázech je řeč. Předpokládám že nikdo nevypne motor při štěpkování - pak bych chápal rázy. Jinak pokud myslíš dobíhání motoru, tak nevidím problém v tom, když přerušíš dodávku nafty, tak s motorem bude točit rotor štěpkovače o něco déle něž by se točil motor naprázdno, ale žádné rázy tam nebudou, olejové čerpadlo se bude dál správně točit a mazat motor. K tomu snímání podmínek motoru, moc a moc bych se divil, kdyby nějaký výrobce čehokoliv se spalovacím motorem neměl monitorování motoru, protože i tak blbé zařízení jako je šroubový kompresor PD200 s tříválcem Zetorem, se ti zastaví, když přestane mazat, když se přehřeje voda, když se přehřeje plyn. Takže pochybuji, že u slušných výrobců to tak není, minimálně z otáček by měli počítat motohodiny.
Jak jsem řekl rozumných příspěvků si vážím, takže mi prosím vysvětli, jak jsi přišel na nulovou bezpečnost a na nůž co nedejbože vyletí ?

TO VÍŤA1: Nebudu to honit traktorem, takže kardan tam nebude. Střížný kolík je jistota, jak se jednou něco pose.., tak od té chvíle to prostě stojí a znovu se to nerozeběhne, když se to rozláme.

S pružinama na válcích asi máte pravdu, možná by ten vzduch jenom komplikoval. Uvedu vám jenom důvod proč jsem tak přemýšlel. Odlehčím ten vzduchový píst a pak mohu zvednout horní přítlačný válec a vkládacím otvorem třeba pohodlně zkontrolovat ostří a protiostří, aniž bych musel sundavat celý horní kryt disku. :)
Farnsdickův logický vývod
Když věci dospějí od desíti k pěti, cyklus se začne opakovat.

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#62 Nový příspěvek od pawlik »

X-Chaos píše: S pružinama na válcích asi máte pravdu, možná by ten vzduch jenom komplikoval. Uvedu vám jenom důvod proč jsem tak přemýšlel. Odlehčím ten vzduchový píst a pak mohu zvednout horní přítlačný válec a vkládacím otvorem třeba pohodlně zkontrolovat ostří a protiostří, aniž bych musel sundavat celý horní kryt disku. :)
Když tam budeš mít napinačku na pružiny, tak tu taky můžeš odpojit. napínačkou myslím podobný mechanismus, jako když štěluješ tuhost tlumičů na kole - stahuješ matici. jenom to musíš předělat rpo tah .-).

K bezpečnosti: A ť ji ož budeš mít jakoukoliv, tak v každém případě bych ale krycí plech (obvodový) kolem kotouča udělal minimálně z P10 nebo P15. Třeba na bruskách o srovnatelném průměru kotouče je havarihní kryt i z P20.

kosman

#63 Nový příspěvek od kosman »

Zaujimalo by ma ci nemate nejaky jednoduchy material na vyrobu horneho valca,konkretne mam namysli "privareny hreben". Nechce sa mi ho vyrabat ked sa da nieco take zohnat /len ten hreben/ :)
A mozte mi poradit? http://www.bystron.cz/gal.php?o=7&d=murena
Bystron ma na hydraulickom motore 3 vyvod,mozte mi povedat na co tam je?
nevyznam sa este velmi do hydrauliky,nemam tolko skusenosti tak sa len pytam a nesmejte sa :friends:
Predpokladam,ze to nema funkciu nostress a je tam kvoli rucnemu rozvadzacu?

to pawlik: zeby az p20?ja dam asi len p10,dost dolezita pripomienka ;-)

dulik

#64 Nový příspěvek od dulik »

Teda na to že ještě nic menáš ze zajímáš o důležité věci, myslím ten hřeben :smich: :friends: Ten budeš dělat až jako poslední. Výroba: Nařežeš z pásoviny 25x10 stejně dlouhé délky jako má válec, svaříš k sobě do balíčku a požádáš pana frézaře který ti ty zuby tam udělá, to je vše. Ty paklíky uděláš dva, zuby se musí třekrývat, tzn. tam kde má jeden hrot bude mít druhý zářez. Jestli je to složitý, tak některé podavače ani nemaj zuby, jen nabroušený plocháče.
3 vývod na hydromotoru je obvykle prosak, odvádí olej který by se jinak tlačil kolem hřídelí ven. Je zapojen do odpadu. Bystroně jsem ale neviděl tak nevím jestli to není k něčemu jinýmu ale těžko.

X-Chaos

#65 Nový příspěvek od X-Chaos »

No skoro už se bojím sem něco napsat, ale když místo pana frézaře požádáš pana lasera, nebo pana vodního paprska a v nejhorším případě pana plazmu, tak to budeš mít asi tak o 1000% levnější a bude to na počkání. Pan vodní paprsek to umí nejlépe, bez tepelného ovlivnění materiálu, což je fajn když použiješ třeba Hardox. Pan 3D v kterékoli z uvedených technologií, ti na tom v jednom řezu udělá i nabroušení odpovídající úkos. :) A když si to dobře rozměříš, tak ti rovnou vzniknou ty dva protiběžné hřebeny jedním řezem. :)

kosman

#66 Nový příspěvek od kosman »

dulik: Ako vies,ze este nic nemam? :vysmech: ja len to,ze zhanat dopredu aj take sprostosti ako su valce sa uz oplati.Nebudem to frezovat,trosku to zjednodusim navarim tam ostre plochace.
Dlzka valca bude 300mm,priemer valca 200mm,takze budu 300mm dlhe, sirka 25 a hrubka 10?neni to vela?Kolko ich dat podla teba?

Zetor 62

#67 Nový příspěvek od Zetor 62 »

X-Chaos, za mne 8) . Mám tovární stroj ze začátku 90-tých let. Co mi chybí : cokoliv na způsob střižných kolíků, prokluzové spojky, důvod - při zaseknutí materiálu se zarazí i motor Zetoru 6245 točený na max. otáčky - za A). Za B)- cokoliv co nahradí ruční vkládání - hrozná makačka při 8 hodinové šichtě. Za C)- cokoliv co "rozmačká" ty příšerné krouceniny větví u listnáčů- všechno se musí rozřezat pilou jinak to do tlamy nejde.
Podávací válce jsou dva, hydropohon má jeden, druhý je hnán článkovým řetězem, reguluje se rychlost podávání škrtícím ventilem.
PICT0006.JPG

dulik

#68 Nový příspěvek od dulik »

Na každym blbym videu je vidět pružinu na přítlak horního válce, jen ty mega to tam tlačí hydraulika ale to není náš případ. Stejně tak je na každym blbým motoru teploměr vody a kontrolka mazání a dobíjení. To samý teplotní čidlo vrazíš do nádrže s hydr. olejem. Vše to vyvedeš do palubky abys to měl jednoduše na očích a máš to ošéfovaný až dost. Když i potom motor dokážeš zavařit, bude chyba někde v obsluze.
Já mám kryt z 10mm plechu, pro mne kompromis mezi hmotností, zpracovatelností a v neposlední řadě byl plech zadarmo. Nůž může vyletět i z obyčejné hoblovky a taky dokáže zabít, to je jasný. Ty moje bude držet 5 šroubů, nepředpokládám, že by se utrhly všechny najednou.
Převodovku budu nechávat, je to pro mne jednodužší, vše je v jednoum bloku a 40cm navíc už mě nerozhází. A třeba v mrazech možná nebude od věci nechat vše točit chvilku v poho otáčkách. Jako pojistku budu dávat střižný kolíky ale udělám to tak aby v případě funkčnosti šla vyměnit za momentovou.

dulik

#69 Nový příspěvek od dulik »

Kosman: 8ks na každý válec. Ty rozměry jsou akorát, když je uděláš nižší, při točení ti jeden hřeben vyjede z materiálu a druhý do něj ještě nedosáhne a klouzne to. To není ze mne, radil mi to kolega vlastnící tovární stroj.

kosman

#70 Nový příspěvek od kosman »

Zetor 62: Este by ma zaujimalo aky priemer ti zoberie ta tlama :) a kolko mas noze.
Ja ten druhy pohon /dolny/ chcem len volnobezny,dufam, ze to nebudem prerabat casom.
Kolko ti to tak vyrobi m3 za/h?A jaku mas spotrebu?

DULIK:je nutne dat aj na spodny valec plochace.Lebo zatial ho neplanujem pohanat alebo mam zhanat k hydromotoru radsej ozubene kolesa a dat pohon?A este by ma zaujimalo ci uz mas hydromotor a jak silny...

dulik

#71 Nový příspěvek od dulik »

Kosman: Nemusíš tam dávat ani ten spodní válec, může tam být jen plocha. Spousta štěpkovačů má jen horní podávání a bere to 15cm i víc. Motory mám, koupil jsem je tady někdy v listopadu, jsou to funglovky. Ale neptej se mě na značení, jsou ještě v krabici. Tuším Danfoss 250. Jsou dost silný, mám pro ně 100 litrový čerpadlo.

dulik

#72 Nový příspěvek od dulik »

Zetor: Kolik cm to to bere?? Ptám se proto, že mi není moc jasné kam se ten horní válec zvedá? Ten rám je zavařený i zhora takže to zas tak vysoko vyjíždět nemůže ale na druhou stranu ty válce jsou hóóódně velký, to jen na nějaký větvičky dělaný nebylo 8) Nebo že by optický klam?? Nemáš fotku z boku ze strany tý pružiny??

kosman

#73 Nový příspěvek od kosman »

Nechcem zbytocne kupovat nejaky silny hydromotor a potom ho skrtit,aky by mal mat prietok?Este by ma zaujimalo z coho tam das nadrz a aku velku+filter.A ten spodny valec no teraz si ma odradil :) dam ta asi len predsa volnobezny valec,pokial viem tak sluzi na vyrovnanie dreva tak teraz fakt nevim.

X-Chaos

#74 Nový příspěvek od X-Chaos »

Zetor 62: Jo, jo. Moc díky. Už jsem se začínal bát, že melu úplný blbosti. :) S tím vkládáním moc košatých, nebo kroucených větví, mám takovou myšlenku, kterou bude třeba odzkoušet. Chtěl bych dva válce, každý by měl mít svůj hydromotor. Válce nebudou válcové, ale mírně kónické a hřeben na nich bude navařený zešikma. Slibuji si od toho, že jednak mi to tím bude cpát všechno dřevo k obvodu štěpkovacího kotouče, kde je nejvyšší řezná rychlost a nejvyšší kinetická energie a za druhé se domnívám, že když při téhle koncepci břibrzím jeden hydromotor na posuvu, tak se větev bude mít tendenci otáčet a neposlušné větve se tak buď olámou, nebo přimáčknou ke kmenu. Možná je to nápad, možná krmivo pro kovošrot, to ukáže zkouška :) .

kosman

#75 Nový příspěvek od kosman »

to: X-Chaos
ako vidim rad experimentujes a mas celkom dobre napady :D
Ale podla mna to nieje nutne davat sime hrebene a moznoani ten dolny podavaci valce na hydromotor-nestaci ho spojit retazou s tym vrchnim?

A co sa tyka kosatych,krooucenich vetvi,to si radsej dorob pasovy dopravnik+hydraulicku ruku :)
Ja uz mam hydraulicku ruku co je perfektna pomoc,este musim dorobit hydraulicky drapak,neznasam nakladat konare na aviu a nehovoriac do drvica ked je tam maly otvor, ked su zle porezane :pistol:

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“