Drtič ( špalíkovač ) HD 11
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
-
Re: Drtič ( špalíkovač ) HD 11
nejlepší jě drtit větve syrove a nebo pul roku uříznute u suchych větví se stava že se ulomí a musí znovu postrčit.U špalikovače není potřeba něco dosoušet ja to hazím syrove rovnou do sklepa a necham otevřeno aby to větralo
Ahoj Jardo,tak ja som si tiež urobil jednorotorovy stiepkovac s prizvaranymi nozmi,ale ja som noze prizvaral na stvorhrannu hriadel 50x50 a konce som zosustruzil na 30mm a pri prvej skuske mi tu 30 hriadel ohlo.Hnane to mam cez kardan traktora a prevod 1:1.8 do pomala cez ozubene kolesa.Myslis ze ked tie konce prerobim na 45mm bude to uz dostatocne silne?Zatial dakujem.
- workoholik
Ahoj, podľa tvojho popisu sa obávam, že si na hriadeľ použil obyčajnú konštrukčnú oceľ. To by mohol byť dôvod prečo ti ohlo konce. Ja som na svojom na materiáli nešetril. Kúpil som priamo hriadeľovú oceľ. Nechápem prečo si naváral nože na štvorhran. Príde mi to komplikovanejšie. Jardo prepáč že som sa ozval, aj keď otázka nepatrila mne. Ešte prikladám foto môjho rotora. Priemer hriadela je 50mm a na koncoch je priemer pod ložiská 45mm.
Vies ja som robil z materialu co bol doma,aj loziskove domce som mal,keby som ich kupoval isto si dam loziska s vacsou dierou a myslim ze by to vydrzalo.Stvorhran som volil preto,lebo sa mi zda ze na stvorhrane lepsi uhol rezu,aj ked viem,ze zase stvorhranom si zmensim prechodnost voci hriadelu.Ale to je len moj nazor,dik za postreh,mas ten stiepkovac dobre urobeny.
- workoholik
Neboj, tiež som štiepkovač prerábal a menil rotor. Ja som zasa šetril na nožoch. Materiál bol na ne zo šrotu z nejakej rezačky. Teraz mám od Jardu. Zatiaľ držia. Ak štiepkovač ženieš od traktora, tak hlava dostava poriadne zabrať. Mal by si ju urobiť masívnejšiu aby si sa stále nevracal k opravám. Štiepka je dobrá z tohto stroja. Celé leto som nespálil kúsok polena. Stále kúrim odpadovým drevom. Chcem ti len povedať, že práca na šiepkovači sa ti neskôr vyplatí.
Ahoj,vdaka za povzbudive slova,aj mne sa uz zhana kvalitna gulatina 50mm,a pod loziskami budem mat 45mm ako ty,dufam ze to uz vydrzi,ja inac mam spalikovac dvojrotorovy vlastnej vyroby,ale to nedosekavanie tenkych vetviciek ma vedie k vyrobe tohto naozaj ovela jednoduchsieho stroja.Este raz vdaka,ak budem este potrebovat radu,tak sa ti ozvem.
To tam hore máte fakt takú kosu?? Ja nekúrim od polovice marca, za celú minulú zimu tu nebol sneh a mrzlo dva dni. Zato mokro a blativo.workoholik píše:Celé leto som nespálil kúsok polena. Stále kúrim odpadovým drevom. .
Postavil som dvojrotor a teraz mi hrdzavie. Inak dosekávanie tenkých vetiev mám riešené presadenými nožmi.
- workoholik
Nie, nemáme tu takú kosu, len asi každé dva až tri dni prekurujem na teplú vodu. Nemám kolektory. Aj keď som ich plánoval, nedostal som sa k tomu. ´Moja škoda. Tiež je dôležité ako máš riešenú chalupu. Ja som prerábal bývanie zo starej a nemohol som si moc vyberať materiály.
Aha tak je to jasné , mne vodu rieši plynový kondenzačný kotol. Stál nekresťanské prachy tak nech aspoň niečo robí. Aj tu bývali poriadne zimy , ale každým rokom sa viditelne otepluje.
-
stale vyrabím jednorotorove nožove jednotky po upravach je zase cena menší.Upravy nejsou na ukor kvality.Hlavně to kupují lide co si špalikovač od někoho pujčili a vyzkoušeli.Ja dva měsíce nic nedělal jelikož jsem se vyboural na motorce.
- workoholik
Čo sa ti stalo, na akej motorke? Ja mám Transalpa. Len na čo si dávať pozor?
-
nedobrzdil jsem v koloně na motorce kawasaki versys 650,zhmožděne koleno vyklobena ruka a modřiny všude
- workoholik
Tak to je fakt smola. Zranenia si iste budeš ešte dlho pamätať Inak krásna mašina. Už je opravená?
-
byla 4 dny stara ani jsem ji nestačil přihlasit skončilo to totalní škodou s ramenem ještě pujdu na operaci potrhane vazy
Tak Jardo tej nehody mi je luto,rychlo sa uzdrav.Mam otazku na teba alebo Workoholika.Pod akym uhlom mate prizvarane noze a ci vam ostrie noza pretina stredovu kolmicu hriadela?