Hydraulický rovaděč na štípačku - prosím o radu
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Hydraulický rovaděč na štípačku - prosím o radu
Díky , určitě se večer na to v klidu zadumám.
Dost mě to vrtalo hlavou a jsem velmi rád , že je nějaká naděje.
Čerpadlo mám funglofku UN32AL a určitě by mi bylo líto , znovu
kupovat nové dvoučerpadlo.
Ještě jednou díky.
Dost mě to vrtalo hlavou a jsem velmi rád , že je nějaká naděje.
Čerpadlo mám funglofku UN32AL a určitě by mi bylo líto , znovu
kupovat nové dvoučerpadlo.
Ještě jednou díky.
mohol by si ich zapojit aj za sebou niektore rozvadzače maju aj tlakovo zatažitelny vystup. to znamena ze by si z prepadu prveho napajal vstup druheho. lenže v tom to pripade to nepojde lebo tie rozvadzače od BUCHERa možu mat na vystupe max. 30 bar čo je dost malo. na posuv klinu hore dole by to stačilo ale na dvihanie rampy s klackami by si potreboval trochu viac barov. pokial tam neplanujes dat piest priemeru 100mm
Tak jsem svůj problém tlumočil odborníkům do Hydrocomu Brno a přišla mi tato skvělá odpověď -
Rozvaděče lze napájet jedním čerpadlem.
Je třeba Je propojit tímto způsobem.
Na přívod dvousekčního rozvaděče napojíte čerpadlo.
Na dvousekčním čerpadle je HPC vývod a ten propojíte se vstupem rozvaděče, který jste si tady zakoupil. (Je potřeba to zapojit přesně v tomto pořadí).
Je potřeba odkontrolovat jestli je na dvousekčním rozvaděči zátka HPCO (T2) viz příloha.
Zátku povolte Pod touto zátkou by měl být ještě jeden šroub –„červík“ pokud tam nebude je potřeba jej tam našroubovat – je tam závit G ¼“
Následně to zapojíte výše uvedeným způsobem.
POZOR! U obou rozvaděčů musí být zapojen i odpad.
Rozvaděče lze napájet jedním čerpadlem.
Je třeba Je propojit tímto způsobem.
Na přívod dvousekčního rozvaděče napojíte čerpadlo.
Na dvousekčním čerpadle je HPC vývod a ten propojíte se vstupem rozvaděče, který jste si tady zakoupil. (Je potřeba to zapojit přesně v tomto pořadí).
Je potřeba odkontrolovat jestli je na dvousekčním rozvaděči zátka HPCO (T2) viz příloha.
Zátku povolte Pod touto zátkou by měl být ještě jeden šroub –„červík“ pokud tam nebude je potřeba jej tam našroubovat – je tam závit G ¼“
Následně to zapojíte výše uvedeným způsobem.
POZOR! U obou rozvaděčů musí být zapojen i odpad.
Je to správně. Ale když zapneš některou ze sekcí na prvním rozvaděči, pak zastavíš olej do druhého. Proto navrhuji propojit P-kanály obou rozvaděčů tou krkolomnou úpravou. Tedy z P1 prvního rozvaděče někam do P- kanálu druhého. Když to neuděláš, pak při práci s prvním, nemůžeš současně dělat s druhým. Opačně ano.
Mockrát děkuji za připomínky.
Zatím nejsem se stavbou tak daleko , ale jsem strašně rád , že nemusím nikde schánět tandemové čerpadlo.
Jak jsem psal již minule , velký rozvaděč byl zakoupen na zvedání klád na štípajdu + stavění štípacího klínu a
štípačkový se šoupátkem jen na štípání .
Nyní , když je venku tak pěkně , jsem v přírodě (vinohrad).
Až bude zase pršet (mokrá varianta) , zalezu do dílny a budu dále pokračovat ze stavbou poloautomatu.
Zatím je jen něco svařeno , něco je ve stádiu přípravných prací.
Zatím díky.
Zatím nejsem se stavbou tak daleko , ale jsem strašně rád , že nemusím nikde schánět tandemové čerpadlo.
Jak jsem psal již minule , velký rozvaděč byl zakoupen na zvedání klád na štípajdu + stavění štípacího klínu a
Až bude zase pršet (mokrá varianta) , zalezu do dílny a budu dále pokračovat ze stavbou poloautomatu.
Zatím díky.
Chlapi, vrátil bych se k tomu mému rozvaděči.
Za těch 1800 jsem ho nakonec koupil. Dneska jsem ho namontoval a začal zkoušet. Ale ouha.
Když se mi píst zatahoval už na konci, vystřelila mi jedna páčka ven.
Nevíte náhodou kde by se tento veterán ještě nechal opravit ?
Za těch 1800 jsem ho nakonec koupil. Dneska jsem ho namontoval a začal zkoušet. Ale ouha.
Když se mi píst zatahoval už na konci, vystřelila mi jedna páčka ven.
Nevíte náhodou kde by se tento veterán ještě nechal opravit ?
zdesy píše:Mockrát děkuji za připomínky.
Zatím díky.
Tak jak jsi to zapojil.
Řeším teď něco podobného, tak by mě to zajímalo.
Akorát s tím rozdílem že chci jako zdroj použít traktor.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Problém u Nokia je zdá se vyřešen. byl prodávajícím mylně informován o tom který vstup je tlak a který vracečka, zapojil tedy tlak na vstup o kterém mu bylo řečeno že to je tlak, a byla to vracečka. Jihlavan 10NRP to pochopitelně neustál (kdo tyhle rozvaděče zná, ten ví, že i při správném zapojení jsou hajsavé) a vytlačil páku. Být Nokiou, asi bych ho prodejci omlátil o hlavu (známky GO taky nejeví, pokud za GO nepovažujeme výměnu gumiček a zapatlání styčných ploch tekutou gumou).
Zapojení dvou rozvaděčů za sebe pochopitelně je možné, ale jen a pouze u typů k tomu určených (to jen pro pořádek, aby nevznikl mylný dojem že to lze dělat běžně). Typy co jsou dnes běžně k dostání na Bazoši nebo Aukru jsou vícekanálové, takže použitím kterékoliv páčky znamená automaticky že každý další připojený rozvaděč bez tlaku (olej jde přímo do vracečky, aniž by prošel tlakovým výstupem N). Znamená to tedy, že lze použít jen první rozvaděč nebo jen druhý rozvaděč. Pokud to nevadí (což u štípačky ovládané jedním člověkem nevadí - použije buď jeden nebo druhý), je možné zapojit to tak jak bylo popsáno (dvojsekční a za něj jednosekční na výstup N = HPCO výstup) a bude to normálně fungovat. Pořadí musí být toto - opačně nelze, protože "štípačkový" rozvaděč nemá HPCO výstup! K HPCO funkci je potřeba speciální zátka (ventilek), která přesměruje olej z kanálu T (který se nesmí tlakově zatížit!) do kanálu N. Funkce kanálu T ale zůstane zachována, a výstup T se musí připojit normálně jako beztlaková vracečka do nádrže! Z rozvaděče tedy povedou dvě hadice - vracečka a tlak do dalšího rozvaděče. Z vracečky půjde olej jen při použití některé páčky, z výstupu N naopak jen když budou všechny páky v neutrálu. Zátka někdy je součástí rozvaděče (je v "odkládacím" otvoru), ale ne vždy. Pokud není, musí se objednat zvlášť. Páčky jednoho rozvaděče by měly fungovat tak jako je běžné - bude jich fungovat i víc současně, ale tlak ve všech bude takový, jaký bude v té s nejmenším odporem. Na výstupu N ale bude při použití třeba i jediné páčky tlak prakticky nulový.
Tady je schéma vnitřního uspořádání a náčrt zapojení
Zapojení dvou rozvaděčů za sebe pochopitelně je možné, ale jen a pouze u typů k tomu určených (to jen pro pořádek, aby nevznikl mylný dojem že to lze dělat běžně). Typy co jsou dnes běžně k dostání na Bazoši nebo Aukru jsou vícekanálové, takže použitím kterékoliv páčky znamená automaticky že každý další připojený rozvaděč bez tlaku (olej jde přímo do vracečky, aniž by prošel tlakovým výstupem N). Znamená to tedy, že lze použít jen první rozvaděč nebo jen druhý rozvaděč. Pokud to nevadí (což u štípačky ovládané jedním člověkem nevadí - použije buď jeden nebo druhý), je možné zapojit to tak jak bylo popsáno (dvojsekční a za něj jednosekční na výstup N = HPCO výstup) a bude to normálně fungovat. Pořadí musí být toto - opačně nelze, protože "štípačkový" rozvaděč nemá HPCO výstup! K HPCO funkci je potřeba speciální zátka (ventilek), která přesměruje olej z kanálu T (který se nesmí tlakově zatížit!) do kanálu N. Funkce kanálu T ale zůstane zachována, a výstup T se musí připojit normálně jako beztlaková vracečka do nádrže! Z rozvaděče tedy povedou dvě hadice - vracečka a tlak do dalšího rozvaděče. Z vracečky půjde olej jen při použití některé páčky, z výstupu N naopak jen když budou všechny páky v neutrálu. Zátka někdy je součástí rozvaděče (je v "odkládacím" otvoru), ale ne vždy. Pokud není, musí se objednat zvlášť. Páčky jednoho rozvaděče by měly fungovat tak jako je běžné - bude jich fungovat i víc současně, ale tlak ve všech bude takový, jaký bude v té s nejmenším odporem. Na výstupu N ale bude při použití třeba i jediné páčky tlak prakticky nulový.
Tady je schéma vnitřního uspořádání a náčrt zapojení
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Terabliku.
Opravdu moc děkuji za všechny rady a hlavně tady za ten nákres. Pokusím se teď rychle opravit ten můj , jeden kolega tady z fóra psal že má jednu sekci doma volnou a pak bych asi ušetřil na ty dva rozvaděče jeden štípačkový co vrací klín a druhý klasický jednosekční co zvedá špalky.
Opravdu moc děkuji za všechny rady a hlavně tady za ten nákres. Pokusím se teď rychle opravit ten můj , jeden kolega tady z fóra psal že má jednu sekci doma volnou a pak bych asi ušetřil na ty dva rozvaděče jeden štípačkový co vrací klín a druhý klasický jednosekční co zvedá špalky.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
pokud ti jde jen o vracení klínu, tak to jde udělat na jakémkoliv rozvaděči pružinou a dorazem . Stejně to vypínání je u tohohle řešené mechanicky (což mě překvapilo), takže bys to mohl udělat i na tom tvém a bylo by to hned a zadara
Jó a jak se to dělá ?
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Normálně . Dáš na páčku pružinu, která jí táhne do polohy pro zasouvání pístu. A na štípačce máš podobnej doraz jako v tom videu. A ten při dojetí pístu k dorazu páčku vytlačí do neutrální polohy. Samozřejmě tedy poloha pro zásuv musí být směrem dolu, a výsuv směrem nahoru . Chce to trochu ladění (stejně jako ten Bucher s "automatikou"), ale když se to odladí, funguje to bez problému Výhoda je, že když se to přežene, páka se přetlačí do polohy pro výsuv, takže se nic neděje . Píst se začne vysouvat a zastaví se zase když páčka "najde" neutrál
Tak mám opět problém s tím rozvaděčem.
Opět vystřelený ten klobouček u páčky - já ho už nechci.
Co se mi stalo.
Štípu, šlo to jak po másle. Potřeboval jsem popojet, zvednu štípačku, vyklouzla mi hadice z rychlospojky a okamžitě mi páčka vystřelila. Vyklouzla mi zpátečka takže se to asi v rozvaděči hodně natlakovalo až to povolilo.
Kluci, udělal by to i jiný typ rozvaděče nebo je to specialita těchto modelů ?
Doporučíte mi prosím nějaký jiný dvousekční dvojčinný ?
Opět vystřelený ten klobouček u páčky - já ho už nechci.
Co se mi stalo.
Štípu, šlo to jak po másle. Potřeboval jsem popojet, zvednu štípačku, vyklouzla mi hadice z rychlospojky a okamžitě mi páčka vystřelila. Vyklouzla mi zpátečka takže se to asi v rozvaděči hodně natlakovalo až to povolilo.
Kluci, udělal by to i jiný typ rozvaděče nebo je to specialita těchto modelů ?
Doporučíte mi prosím nějaký jiný dvousekční dvojčinný ?
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
A který "ten" rozvaděč myslíš? Tohle dělávaly jen Jihlavany NRP a JNRP, a to ještě jen při nesprávně seřízeném nebo nefunkčním ventilu (nebo špatném zapojení). Normální správně zapojený rozvaděč se správně nastaveným a fungujícím přetlakovým ventilem to neudělá...
Jde samozřejmě o rozvaděč s kterým si mi Terablicku radil o vánocích. Jihlavan N RP.